SEO Optimizacija – Šta je i Zašto je Važna za Vaš Biznis?

Dobro došli u svet SEO optimizacije, ključnog faktora uspeha za dobro pozicioniranje Vašeg sajta na internetu i neodvojivog dela uspešne marketing strategije na internetu. 

Ovaj blog će Vam pružiti sveobuhvatno razumevanje SEO optimizacije, od osnova do naprednih termina i strategija. 

Ideja nam je da kroz tekst pružimo korisne i proverene informacije koje će Vam pomoći da razumete zbog čega je SEO optimizacija sajta vrlo važna za sajt, kako se radi optimizacija sajta za Google i ostale petraživače i na šta sve treba da se obrati pažnja kako bi ceo sistem funkcionisao besprekorno. 

Ako ste spremni – krenimo sa upoznavanjem kako do bolje vidljivosti na internetu!

Tabela sadržaja 

Tabela sadržaja Prikaži

Šta je SEO optimizacija?

SEO optimizacija ima za cilj da poboljša rangiranje Vašeg sajta na internet pretraživačima, čime se povećava broj poseta. Što je viši rang, to je veća verovatnoća da će korisnici ući na Vaš sajt, kliknuti na dugme za kontakt, ili kupovinu proizvoda i usloga, što na kraju može dovesti do većeg broja konverzija i povećanja profita za biznis.

Ključni faktor uspeha u digitalnom marketing svetu je da se stranica web-sajta brenda pojavi među prvim rezultatima pretrage na internetu kada potencijalni posetioci traže informacije, proizvode, ili usluge koje nudite, ili vaš kontakt.

SEO optimizacija je duboko utemeljena na razumevanju algoritama pretraživača i njihovih kriterijuma za rangiranje. Glavna svrha je da sajtovi na najvišim pozicijama pružaju najrelevantniji i najkorisniji sadržaj za korisnika, a to se postiže nizom strategija i tehnika koje se primenjuju kako kod samog sajta, tako i van njega. 

Osnove SEO optimizacije

Srž svake uspešne SEO strategije čine temeljne osnove koje predstavljaju ključne segmente koje svaki vlasnik sajta treba da razume i implementira kako bi sajt ostvario što bolje pozicioniranje na Google-u ili ostalim pretraživačima. 

Od analize i istraživanja ključnih reči preko sređivanje naslova i podnaslova, do meta opisa i kvalitetnog sadržaja – ovi elementi čine da svaka SEO optimizacija sajta i marketing strategija uopšte funkcionišu na pravi način. 

Pažljivo pročitajte elemente koje smo obradili u nastavku, kako biste saznali više o svakom od ovih ključnih faktora. 

Alati za SEO analizu

Alati za SEO analizu predstavljaju nezamenjivu podršku svakom profesionalcu kome je optimizacija sajta primarna delatnost. Oni omogućavaju dublji uvid u performanse sajta, analizu ključnih metrika, kao i identifikaciju oblasti koje zahtevaju poboljšanje. Za različite segmente postoje brojni alati (Google Search Console, SEMrush, Ahrefs, Google Keyword Planner, Google Analytics 4 i mnogi drugi) koji značajno utiču na kvalitet rada i na finalni učinak. 

Važno je samo dobro se upoznati sa njihovim radom i mogućnostima, a potom redovno koristiti sve dostupne funkcije koje stoje na raspolaganju. 

Istraživanje ključnih reči

Dobar sadržaj ne postoji bez pravih ključnih reči koje su temelj SEO optimizovanih stranica. 

Važno je pronaći relevantne ključne reči koje se odnose na Vašu proizvod ili uslugu koju nudite , a koje pritom imaju adekvatan volumen pretrage na mesečnom nivou. Dakle, kroz istraživanje ključnih reči povezujemo reči i fraze koje su relevantne za poslovanje sa rečima i frazama koje su tražene po internetu kako bi korisnici došli u kontakt sa vama.

Pomoću alata za istraživanje ključnih reči, dolazimo do podataka o broju mesečnih pretraga određenih termina i mogu nam poslužiti i kao inspiracija za neke nove termine koji se zapravo traže, a koji su i za poslovanje koje se vodi itekako relevantni i bez kojih se optimizacija sajta ne može zamisliti. 

Naslovi i Meta opisi

U praksi često pri analizi web-sajtova, nažalost, nailazimo na situacije gde su naslovi i podnaslovi neadekvatni ili da čak ni ne postoje. 

Meta opisi stranica jednog sajta takođe vrlo često budu neadekvatne dužine ili sadržaja. Ovo je segment koji je važan i šteta je takve stvari zanemarivati, jer je njihov uticaj vrlo značajan. 

Zbog toga je razumevanje i znanje u vezi ovih elemenata ono zbog čega se optimizacija sajta nikako ne prepušta slučaju. 

Kvalitetan sadržaj sajta

Sadržaj sajta vredi zaista puno i na njemu se, maltene, temelji svaka dobra optimizacija. 

Zato je važno da sve što sajt ima, bude smišljeno postavljeno i u skladu sa svim načelima optimizacije.

Korišćenje unapred odabranih ključnih reči i fraza, izrada sadržaja koji će biti koristan internet čitaocima je prava mala umetnost. 

Optimizacija sajta zahteva vaš trud, da osmislite šta je to što bi čitaoci voleli da pronađu na web-sajtu, šta im je zanimljivo i šta je to što za njih ima vrednost. 

Edukujte ih, informišite i potrudite se da im prenesete što više korisnosti kroz tekstove koji su na sajtu. Evo, baš kao što se mi sada trudimo da uradimo kroz ovaj blog. 

Backlinkovi i Interno Linkovanje

Linkovanje u formi backlinkova može dosta da pomogne kada je u kontinuitetu i kada je neki autoritativan sajt linkovao članak ka Vašem sajtu. 

Sajtovi koji imaju dnevno veliki broj poseta i koji su priznati i ocenjeni kao kvalitetni, imaju autoritet koji pretraživač ceni, a kada takav sajt kroz svoj sadržaj preporuči nešto što ima veze sa Vašim sajtom – tada je to signal pretraživaču da je i Vaš sajt vredan, i da se na njemu nalazi kvalitetan sadržaj.  

Pored ovakve forme linkovanja, postoji i interno linkovanje. To je kada kroz neki blog ili članak pozovete čitaoca da pročita više o nekoj temi koju ste već obradili na svom sajtu.  Linkovanje je ono bez čega se ne može zamisliti uspešna i validna SEO optimizacija. To je faktor koji Google često ističe kao jedan od najvažnijih za visoko pozicioniranje na pretrazi.

Primera radi, to je kada Vas mi sada pozovemo da pročitate naš blog Šta je digitalni marketing – Vodič za 2024. jer smo sigurni da ćete tu pronaći dosta zanimljivih i korisnih informacija ako Vas makar malo zanima kako funkcioniše cela mašinerija digitalnog marketinga. 

Brzina sajta

Što brže – to bolje. 

Vreme učitavanja stranice sajta direktno je proporcionalno zadovoljstvu korisnika sajta i važi za ključni faktor koji utiče na korisničko iskustvo i SEO rangiranje. Sajtovi koji se brzo učitavaju smanjuju stopu napuštanja stranice, a pretraživači, kao što je Google, takođe favorizuju brže sajtove, dajući im bolje pozicije u rezultatima pretrage. 

Optimizacija brzine web-sajta, koja uključuje kompresiju slika, smanjenje HTTP zahteva i brzu hosting infrastrukturu, može značajno poboljšati performanse sajta, a samim ti i uticati na bolje korisničko iskustvo. 

Mobilna verzija sajta

Kako najveći broj posetilaca svakog sajta dolazi sa mobilnih uređaja, sajt koji se perfektno prilagođava svim mobilnim uređajima je prioritet. 

Optimizacija sajta za mobilne uređaje za korisnika direktno znači brže učitavanje i lakše kretanje kroz sajt. Google i drugi internet pretraživači favorizuju mobile friendly sajtove, pa zato ističemo da je ključno osigurati da svaki sajt bude prilagođen mobilnim uređajima kako bi posetioci imali priliku da sve što traže i pronađu na brz i jednostavan način, kao i da stupe u kontakt sa vama.

Korisnički doživljaj (UX/UI faktori)

Važnost korisničkog iskustva smo upravo istakli kao vrlo važan faktor dobro optimizovanog sajta, odnosno njegovih stranica. 

UX (User Experience) se odnosi na to kako korisnici doživljavaju interakciju sa sajtom, uključujući brzinu učitavanja, lakoću navigacije i intuitivni dizajn. UI (User Interface) odnosi se na estetski aspekt sajta, uključujući boje, tipografiju i raspored elemenata.

Optimalna UX/UI optimizacija dizajna obezbeđuje pozitivan prvi utisak, olakšava korisnicima pronalaženje informacija i povećava verovatnoću da će se vratiti na sajt. Sve ovo može značajno uticati na stopu konverzije i na zadovoljstvo korisnika, što čini UX/UI faktore ključnim elementima uspešne SEO optimizacije.

Dizajn i SEO rade ruku pod ruku i ne bi ih trebalo posmatrati kao odvojene celine, jer jedno na drugo nepovratno utiču. Dobar dizajn bez SEO-a i obrnuto malo vrede.

URL struktura

U praksi se, nažalost, često sreće neadekvatna URL struktura. 

Šta je razlog tome da URL struktura linka ne bude na pravi način formatirana i da ne sadrži relevantne ključne reči? 

Ne znamo razlog nepravedno potcenjenog značaja URL linkova, ali znamo koliko je važno naglasiti bitnost pravilne forme svakog URL linka web-sajta kada je temeljna optimizacija u pitanju.

Analiza konkurencije

Proučavanje konkurentskih sajtova i njihove marketing taktike pomaže dosta, ukoliko se zna kako doći do identifikovanja njihove strategije ključnih reči, linkovanja i strategije koja je korišćena za izradu sadržaja na sajtu. 

Na osnovu tih saznanja možete kreirati sopstvenu strategiju za nadmašivanje konkurencije, identifikovati nedostatke i pronaći nove mogućnosti i opcije za još bolju strategiju sređivanja sajta.

Kako biti prvi na Google-u?

Ovo je pitanje koje postavljaju mnogi vlasnici web-sajtova. 

Postizanje prvog mesta u rezultatima Google pretrage za ključne relevantne reči unutar Vaše niše zahteva napor, strateško planiranje i kontinuiranu optimizaciju sajta/sajtova.

Prvi korak ka postizanju visokog rangiranja na Google pretraživaču je temeljna analiza ključnih reči kako biste identifikovali one koje su relevantne za nišu u kojoj se posluje, a potom je potrebno da se optimizuju ostali segmenti sajta, uključujući naslove, meta opise, URL-ove i sadržaj, koristeći te ključne reči na odgovarajući način.

Pored toga, izgradnja kvalitetnih backlinkova i interno linkovanje unutar sajtova, brzina sajta, mobilna optimizacija i korisničko iskustvo su stvari koje smo već naveli kao najvažnije poslove u vezi SEO optimizacije sajta. 

Ističemo da SEO optimizacija zahteva strpljenje i doslednost. Rezultati se ne postižu preko noći, ali kontinuiranim ulaganjem i pravilnom strategijom možete postići visok rang na Google pretraživaču i možete privući veći broj posetilaca na svoj sajt, koji će se kasnije, sasvim sigurno, konvertovati u kupce ili korisnike usluge koje pružate.

Grane SEO Optimizacije

Grane SEO-a predstavljaju raznolike pristupe i strategije koje se koriste kako bi se postigao uspeh pri radu na SEO optimizaciji sajta za pretraživače. Razumevanje ovih različitih grana je ključno za razvoj sveobuhvatne SEO strategije, iz razloga što je važno znati šta svaka od tih grana podrazumeva i koliki je njen udeo u postizanju efekta perfektno sprovedene strategije za optimizaciju. 

On-page SEO

On-page SEO se fokusira na optimizaciju elemenata koji se nalaze na Vašem sajtu, iliti stranica jednog sajta. 

Ovde se podrazumeva pravilno korišćenje ključnih reči u sadržaju, optimizacija naslova i meta opisa, kao i poboljšanje ispravne URL strukture sajta. Ovaj segment takođe podrazumeva i optimizaciju slika, upotrebu internog linkovanja za povezivanje relevantnih stranica sajta, kao i obezbeđivanje brzog i responzivnog korisničkog iskustva. 

Pored toga, pod terminom on-page SEO se podrazumeva i izrada relevantnog i kvalitetnog sadržaja koji će korisnicima sajta dati vrednost i korisnost. 

Off-page SEO

Centralni fokus off-page SEO-a podrazumeva obezbeđenje kvalitetnih i relevantnih backlinkova. Ova aktivnost podrazumeva dobijanje linkova sa drugih autoritativnih i relevantnih sajtova, što ukazuje pretraživačima i na vrednost Vašeg sadržaja na sajtu. Njačešće se grade linkovi koji će voditi ka vašoj početnoj stranici, ili nekoj od servisnih ili prodajnih stranica.

Napominjemo da nije i svaki link dobar link. Šta ovo tačno znači?

Autoritet domena (ocena dokazanosti domena od strane Google pretraživača) treba da bude što viši, kako bi linkovi koji dolaze od takvog sajta za Vaš sajt imali dobar efekat. 

Ko ocenjuje autoritet domena? Postoje alati, kao što je Semrush, gde mogu detaljno da se vide svi eksterni linkovi koji dolaze ka našem sajtu. Nije svaki eksterni link dobar link, pa se zato mora voditi računa sa kakvog sajta dolazi, da li je u našoj niši, da li je hakovan, ili je možda neki virus u pitanju i tako dalje.

Tehnički SEO

Tehnički SEO se fokusira na tehničke aspekte svakog web-sajta, kako bi ga učinila što prikladnijim za pretraživače i kako bi poboljšala njegovu vidljivost na Google-u. 

Ovo optimizacija obuhvata niz ključnih elemenata u praksi koje direktno utiču na ranking sajtova u rezultatima pretrage, a to su XML mape sajta, robots.txt fajlovi, canonical tagovi, kompresije slika i provera perfektne responzivnosti sajta. 

Kako je kompleksnost tehničke strane SEO-a sajta velika, redovno praćenje i ažuriranje ovih tehničkih elemenata je ključno za održavanje visokog rangiranja i vidljivost sajta na pretraživačima.

Lokalni SEO

Ako je cilj približavanje biznisa lokalnoj publici – tada je lokalna SEO optimizacija sajta obavezna. 

U praksi, ovo znači da kada živite u Novom Sadu i kada pretražujete frazu “stomatolog Novi Sad” da Vam u rezultatima pretrage budu stomatološke ordinacije u Vašoj okolini, odnosno u celom Novom Sadu. 

Korišćenje lokalnih ključnih reči u sadržaju i meta podacima sajta pomaže pretraživačima da bolje razumeju gde se nalazite i za koga su relevantne usluge koje se nude. Lokalna SEO optimizacija sajta takođe podrazumeva i aktivnosti kao što su izrada lokalnih backlinkova i upise u lokalne direktorijume.

Ko zapravo od ovoga  ima najviše koristi? Svi biznisi čiji je način poslovanja baziran na lokalnom tržištu i koji ne vrše usluge ili ne prodaju online. Dakle – stomatolozi, restorani, frizeri, beauty saloni, piljarnice, prodavnice mešovite robe, advokati, zanatske radnje i sl.

Kakve vrste strategija za SEO optimizaciju postoje? 

Kada govorimo o strategijama kako se radi optimizacija web-sajta, tada pričamo o tome da li i u kojoj meri se igra po pravilima Google-a. Kao što znate, postoje stvari koje su dozvoljene i koje nisu, koje se smeju i koje se ne smeju, a postoje stvari i koje nas etički obavezuju. 

Dakle, ovde je ključno pitanje – na šta smo spremni da bismo dobili što bolje pozicije sajta?!

White hat SEO

Igra po pravilima koja je u svakom mogućem segmentu ispoštovana. 

White hat SEO je praksa vođenja SEO strategija koja se u potpunosti oslanja na poštovanje svih smernica iz Webmaster Guidelinesa, a kao nagradu za to Google favorizuje takve sajtove čak i kada se sa optimizacijom sajta prestane na neko vreme. Ovo su stvari kojih bi trebalo da se pridržava većina agencija koje se bave ovim.

Gray hat SEO

Najbolja je zlatna sredina. Ali i najrealnija za sprovođenje. 

Zašto? 

Zato što je 100% pridržavanje svakog pravila iz Webmaster Guidelinesa izuzetno teško, a taktika koja sprovodi SEO tako da u neznatnoj meri odstupi od nečeg što je preporučeno nije loš izbor, čak naprotiv! 

U teoriji je White hat besprekoran, ali je zapravo u praksi teško izvodljiv. Zato su posvećeni SEO stručnjaci iz raznih agencija uglavnom operativni u domenu Gray hat taktike. 

Black hat SEO

Otvorena i direktna manipulacija sa linkovima (kupovina linkova) i druge radnje koje se kose sa propisanim pravilima od strane Google pretraživača. 

Ovako ne bi trebao niko ko sebe naziva SEO stručnjakom da radi. 

Istina je da ovakva strategija ne znači kršenje zakona (Black hat nema nikakve veze sa nedozvoljenim radnjama poput hakovanja) i ovde je najveće pitanje etike u radu.

SEO Termini koje treba da znate

Kada rešite da svom sajtu pružite priliku da bude u samom vrhu rezultata pretrage, da bi sastanak sa SEO stručnjacima za Vas prošao što lakše, mi smo sastavili listu termina koje će oni u 99% slučajeva koristiti tokom razgovora sa Vama. 

Objasnili smo te termine, a Vi ih iščitajte kako bi Vam bilo jasnije na šta se misli tokom razogovora. 

SSL

SSL (Secure Sockets Layer) je važan segment tehničke optimizacije sajta i internet bezbednosti. SSL sertifikat obezbeđuje enkripciju podataka između servera i korisnikovog brauzera (eng. browser), čime se osigurava da se osetljivi podaci, kao što su lični podaci i informacije o plaćanju, prenose sigurno i zaštićeno od potencijalnih napadača.

Kada web sajt ima SSL sertifikat, to se obično primeti po „https://“ prefiksu u URL adresi i ova indikacija pomaže korisnicima da se osećaju sigurno prilikom posete sajtu.

Googlebot 

Ovo je softver razvijen od strane Google pretraživača, koji služi da se stranice sa sajtova preuzmu i dalje pošalju na indeksiranje, na osnovu kojeg se vrši pozicioniranje sajta na Google pretraživaču. 

Dakle, Googlebot ne proverava i ne čita sadržaj sajta, već otkriva nove stranice sajta i on je posrednik između Google indeksa i sajta. 

Search Engine

Search Engine, ili pretraživači (Google, Bing, Safari, DuckDuckGo…) su web alati koji omogućavaju korisnicima da pronađu informacije na internetu. Oni analiziraju ogromne količine podataka na internetu kako bi pružili relevantne rezultate pretrage. Korisnici unose ključne reči ili fraze, a pretraživači koriste svoje algoritme za određivanje najrelevantnijih web stranica koje odgovaraju toj pretrazi. Ovi algoritmi uzimaju u obzir faktore kao što su ključne reči, kvalitet sadržaja, linkovi i mnoge druge komponente kako bi rangirali rezultate pretrage. Pretraživači poput Google-a i Bing-a su postali neprocenjivi alati za pronalaženje informacija i pronalaženje web sadržaja širom sveta.

CTR (Click-through rate)

Ova metrika meri odnos između broja klikova ka sajtu ili oglasu i broja prikaza (imprеsija) tog sajta ili oglasa. Visok CTR ukazuje na to da je sadržaj ili oglas privlačan i relevantan za korisnike, što može poboljšati vašu poziciju na pretraživačima.

CTR ima veliki uticaj na rangiranje web-sajta, kada je SEO optimizacija u pitanju. 

Ako se korisnici često odluče da kliknu na Vaš sajt u rezultatima pretrage, to se smatra indikacijom da je sadržaj relevantan za tražene upite, što pretraživači nagrađuju boljim rangiranjem. U vezi sa tim, optimizacija naslova i meta opisa može povećati CTR i poboljšati SEO rezultate.

Responzivnost Sajta

Kada je sajt responzivan, tada je omogućeno njegovo prikazivanje na svakoj vrsti uređaja, bilo da je u pitanju desktop, ili su u pitanju mobilni uređaji. Responzivnost sajta je nešto što je obavezno, i to ćete sigurno čuti od svakog SEO stručnjaka (ako do sada već niste).

Heading Struktura

Heading struktura, ili struktura naslova, igra ključnu ulogu u SEO optimizaciji i čitanju web sadržaja. 

Ova praksa podrazumeva pravilno organizovanje naslova na web stranici, koristeći hijerarhijski sistem oznaka, kao što su <h1>, <h2>, <h3>, itd.

Naslovi pomažu da se bolje razume struktura i tematika stranice, da se identifikuju ključne reči i odredi njihov značaj. Pravilno korišćenje naslova takođe olakšava korisnicima da brže prepoznaju relevantne informacije na stranici.

Suština je u tome da se glavni naslov (<h1>) koristi za najvažniju temu stranice, dok se ostali naslovi (<h2>, <h3>, itd.) koriste za podnaslove i detaljnije informacije. 

Često se u praksi sreće nepravilno definisana heading struktura, a to se ne dešavama onima kod kojih je SEO optimizacija glavni delokrug rada u marketinškom svetu.

Optimizacija Slika

Optimizovani vizuelni sadržaj jednog sajta znači da je njegova veličina prilagođena tako da ne remeti niti produžava učitavanje stranice, da slike imaju alt tekst i da su relevantne sadržaju o kom se piše. 

Canonical Tag

Reč je o HTML oznaci koja se koristi u SEO optimizaciji kako bi se pretraživačima jasno pokazalo koja verzija stranice treba da se smatra originalnom ili kanoničkom. 

Ova oznaka je posebno korisna u situacijama kada postoji više verzija istog sadržaja na sajtu ili na različitim URL-ovima.

Ključna uloga canonical taga je da reši problem duplog sadržaja (duplicate content) i da pomogne pretraživačima da razumeju koja verzija stranice treba da se indeksira i rangira.

Interno linkovanje

Interni linkovi su ključni za SEO i korisničko iskustvo. Povežite relevantne stranice na vašem sajtu kako biste poboljšali navigaciju i prenos autoriteta među stranicama. Obratite pažnju na anchor tekstove jer dodaju informacije kakvi nas linkovi očekuju. Dobro interno linkovanje poboljšava SEO i povećava posetu sajtu.

Zašto je SEO važan za vaš online biznis?

Verujemo da je SEO optimizacija ključ za dugoročno dobro pozicioniranje i da se rad na optimizovanju sajta višestruko isplati. Ovo je nešto što tvrdimo jer se svaki put u praksi digitalnih marketing agencija pokazalo kao istinito. 

A zašto je, konkretno, SEO optimizacija sajta važna za svaki online biznis – navodimo u nastavku.

Povećanje vidljivosti

Online biznis nema šansu za opstanak ako nije vidljiv na internetu.

Optimizovan sajt ima garanciju da će za određene ključne reči njegova pozicija u rezultatima pretrage da sa vremenom sve više i više raste, jer se u optimizaciju redovno ulaže. 

Viša pozicija i prva tri mesta u Google pretraživaču ne osvajaju se tako lako i brzo, pa je zato važno imati na umu da je vreme faktor koji je jednostavno neophodan. 

Rangiranje na prvoj stranici Google-a

Rangiranje na prvoj stranici Google pretraživača je osnova uspeha online biznisa, jer većina korisnika retko gleda dalje od prve stranice rezultata pretrage. 

Statistika pokazuje da se čak oko 75% svih pretraga završava na prvoj stranici, što jasno ukazuje na važnost ove pozicije. Ovo znači da ukoliko Vaš web-sajt nije među prvih deset rezultata, verovatnoća da će korisnici primetiti Vašu ponudu ili informacije koje plasirate je znatno smanjena.

Zbog toga je optimizacija sajta za prvu stranicu rezultata pretrage ključna kako bi se privukla publika i ostvarila konkurentska prednost.

Povećan broj poseta i konverzija na sajtu

Kada se spoji veća vidljivost i visoke pozicije na prvoj stranici – više poseta i konverzija je prirodni sled događaja. 

SEO i PPC – kakva je razlika?

Iako je na prvi pogled možda nekome svejedno na koji način će doći do dobre pozicije u Google rezultatima pretrage – važno je istaći razliku između skraćenica SEO i PPC.

SEO optimizacija se odnosi na sve ovo čemu smo posvetili ovaj blog, na sređivanju i doterivanju web-sajta kako bi se isti organskim (neplaćenim) putem rangirao na pretraživačima kao što je Google. 

SEO rezultati se postižu postepeno i obično zahtevaju vreme pre nego što se vide puni efekti, ali sa druge strane i efekti rada su dugotrajniji. 

Sa druge strane, PPC je model plaćenog oglašavanja u kojem plaćate za svaki klik na oglas koji vodi na Vaš sajt. Na ovaj način sajt jeste prikazan u rezulatima pretrage na zadate ključne reči i neosporno je da kroz PPC može da bude i pozicioniran u samom vrhu prve stranice. 

PPC omogućava brz ulazak na prvu stranicu, ali odmah po prestanku trajanja kampanje za oglašavanje na Google pretraživaču, ni sajt neće biti vidljiv na pređašnjim pozicijama. 

Kako SEO utiče na Društvene Mreže?

I SEO optimizacija i društvene mreže streme ka istom cilju – postizanje što veće online prisutnosti brenda i što veća dostupnost proizvoda i usluga publici.

Aktivnost na društvenim mrežama može generisati backlinkove ka sajtu, što dodatno poboljšava ranking web-sajta. Sa druge strane, društvene mreže se mogu koristiti za promociju SEO optimizovanog sadržaja kroz deljenje blogova, članaka i drugih materijala na društvenim mrežama.

Kroz ovu sinergiju između SEO-a i društvenih mreža gradi se stalna prisutnost na internetu, a to znači da ste korak bliže ka potencijalnim kupcima ili klijentima.

SEO Optimizacija cena – koliko koštaju SEO usluge?

I pred sam kraj ovog bloga, osvrnućemo se i na to kolika je cena toga da sajt bude i ostane u samom vrhu prve stranice. 

Odmah da Vam kažemo – cena varira od dosta faktora. 

U našoj agenciji, ali i kod mnogih drugih kolega na tržištu, cena optimizacije sajta zavisi od obima paketa pružene usluge. 

Dakle, precizno je definisano šta od poslova koji paket obuhvata. 

Svaki SEO paket je jasno definisan sa nazivima SEO usluga i pripadajućom cenom, a ono iza čega stojimo jeste da ćemo svakom klijentu dati preciznu predikciju šta u kom vremenskom periodu od izabranog paketa može očekivati kao rezultat. 

U startu nam je važno da preciziramo cilj koji se želi postići i šta je to sve što je sa tim ciljem obuhvaćeno. 

Kako se SEO optimizacija sprovodi postupno i planski, svaki sajt je priča za sebe. 

Nakon detaljne analize zatečenog stanja sajta sledi izrada višemesečne SEO strategije. Strategijom se planiraju akcije koje nas vode ka ostvarenju cilja i tačno se zna šta se od akcija na sajtu u kom periodu preduzima. 

Kako se dosta vremena posveti osmišljavanju strategije i izradi plana, ključno je da se tog plana i pridržavamo kako bismo osigurali da svaki segment unutar SEO strategije funkcioniše perfektno. 

Uz dobru strategiju i poštovanje plana, dajemo garancije za uspeh. 

Ovo ne znači uspeh preko noći. 

Naprotiv!

Potrebno je mnogo radnih sati da se napravi i mali pomak, a kamoli značajno podizanje pozicije u rezultatima pretrage, jer je SEO optimizacija maraton, a ne sprint. Sa druge strane, vreme za implementaciju SEO strategije ne sme biti razlog za odustajanje od nje, jer su benefiti implementacije SEO strategije višestruko isplativi – ali znamo da ste to do sada i sami razumeli. 

Zaključak

Zaključak ovog bloga biće siže svega onoga o čemu smo pisali. 

Naveli smo da je SEO optimizacija ključna komponenta uspešnog online prisustva i da je osnova za veći broj konverzija. Kroz ovaj članak, istražili smo različite aspekte SEO optimizacije, počevši od osnovnih principa i alata za analizu, pa sve do dubljeg razumevanja različitih grana SEO optimizacije.

Osnove SEO-a, uključujući istraživanje ključnih reči, optimizaciju naslova i meta opisa, kvalitetan sadržaj i efikasno interni i eksterni linkovanje, čine temelj uspešne SEO strategije. Optimizacija brzine sajta, mobilna optimizacija, korisnički doživljaj i struktura URL linkova igraju takođe ključne uloge u poboljšanju vidljivosti i rangiranju na pretraživačima.

Kako biste sa svojim sajtom osvojili prvu stranicu rezultata pretrage na Google pretraživaču, važno je razumeti različite grane SEO optimizacije, uključujući on-page, off-page, tehnički i lokalni SEO. Takođe smo istražili koliko vrsta SEO optimizacija postoji, uključujući white hat, gray hat i black hat SEO pristupe, uz savet da se pridržavate etičkih i dugoročno održivih metoda.

Upoznati ste sa ključnim SEO termina, kao što su SSL, Googlebot, CTR, responzivnost sajta, heading struktura i optimizacija slika, i predočili smo doprinose boljeg razumevanja kompleksnosti celokupnog SEO-a.

Pisali smo o značaju SEO optimizacije za online biznise, istrakli kako ona povećava vidljivost, i kako rangiranje na prvoj stranici Google pretraživača direktno utiče na veći broj poseta i konverzija na sajtu. 

Razumeli ste i razlike između SEO i PPC oglašavanja koje leže u pristupu i brzini rezultata, pri čemu oba pristupa imaju svoje prednosti i nedostatke.

Napomenuli smo i kako SEO i društvene mreže međusobno utiču jedno na drugo, što može dodatno unaprediti online prisustvo i vidljivost brenda.

Na kraju, razgovarali smo o ceni SEO usluga i istakli da cena varira u zavisnosti od mnogih faktora, a da je važno uzeti u obzir svaki segment kako bi se formirala cena. 

U svakom slučaju, SEO optimizacija ostaje ključna strategija za poboljšanje vidljivosti, privlačenje ciljne publike i postizanje uspeha u digitalnom prostoru. 

Pametna i dugoročna investicija u SEO optimizaciju može doneti značajan rast i konkurentske prednosti u biznis niši u kojoj poslujete.

Javite nam se!

Često postavljana pitanja – FAQ section

SEO optimizacija je proces unapređivanja brojnih segmenata sajta kako bi se poboljšalo rangiranje na pretraživačima.

Brzina viđenja rezultata SEO optimizacije zavisi od različitih faktora, ali obično se prvi uočljivi znaci poboljšanja mogu primetiti u roku od nekoliko meseci.

Cena profesionalnih SEO usluga zavisi od obima projekta i zato kažemo da cena SEO paketa na mesečnom nivou može varirati. 

Ne morate, ali u tom slučaju nećete imati optimizovan sajt za pretraživače. Ako pak, želite da Vaš sajt uvek bude u vodećim pozicijama u rezultatima pretrage – onda je SEO optimizacija jedini proveren put ka tom cilju.

White hat SEO prakse su one prakse koje u svakom segmentu prate smernice Google pretraživača i koje vode do dugoročno održive strategije, dok black hat SEO prakse koriste ne toliko preporučljive metode koje mogu dovesti čak i do kazni od strane Google pretraživača. 

Merenje uspeha SEO kampanje obično zahteva praćenje nekih ključnih metrika tokom vremena kako biste identifikovali trendove i prilagodili svoju strategiju ako je potrebno.

Vlasnici sajtova sve više i više pažnje posvećuju optimizaciji sajtova, pa konkurencija u niši može biti izazovna, ali se svakako savladava kroz pažljivu analizu. Praćenje ključnih reči koje koriste konkurenti, analiza njihovih backlinkova i praćenje njihove SEO strategije može da pomogne u nameri da se razvije bolji pristup.

SEO optimizacija NIJE isto što i plaćeno oglašavanje.

 

SEO predstavlja optimizaciju sajtova za pretraživače kako bi se sajtovi pojavljivali kao organski rezultati pretrage. Sa druge strane, PPC znači kreiranje promotivnih kampanja u kojima se kroz plasiranje oglasa na Google pretraživaču sajtovi pojavljuju kao plaćeni rezultati pretrage.

Lokalna SEO optimizacija sajtova nijednom poslovanju ne škodi, ali izuzetno je važna za one biznise koji posluju isključivo na lokalnom nivou, kao što su ordinacije, saloni lepote, frizerski saloni, zanatske radnje i sl.

Uz redovno informisanje i edukaciju, svakoj promeni se lakše prilagođavamo, pa tako i promenama u radu algoritama. 

Mobilno optimizovana struktura je apsolutno važna za SEO uspeh.

Najveća količina saobraćaja na sajtovima i dolazi preko mobilnih uređaja, pa je mobilna optimizacija sajta ključna da bi se sajt ispravno i neometano učitavao na svakom uređaju.