SEO analiza (SEO audit) – Šta je i kako se radi?

SEO analiza, ili SEO audit, predstavlja ključni korak kada se sajt optimizuje za pretraživače poput Google-a. Ovaj proces omogućava detaljan pregled različitih aspekata web stranice kako bi se identifikovali problemi i nedostaci koji mogu uticati na njen rang u rezultatima Google pretrage. U ovom blog članku, istražićemo šta tačno podrazumeva SEO audit i kako se pravilno izvodi kako bi se postigla bolja vidljivost na internetu.

Tabela sadržaja Prikaži

Kako se radi tehnička SEO analiza (SEO audit)?

Tehnička SEO analiza je ključna komponenta optimizacije web stranice, fokusirana na tehničke aspekte koji mogu značajno uticati na vidljivost stranice na pretraživačima.To je naredna tema koju ćemo pokušati da vam približimo u ovom blog postu:

Kako se radi tehnička SEO analiza (SEO audit)?

Provera indeksiranih stranica

Prvi korak je provera da li su sve stranice vašeg sajta indeksirane od strane Google-a i ostalih pretraživača. Alati poput Google Search Console omogućavaju vam da pratite broj indeksiranih stranica i identifikujete eventualne probleme sa indeksiranjem.

Provera brzine učitavanja sajta

Brzina učitavanja sajta igra ključnu ulogu u korisničkom iskustvu i SEO rangiranju. Alati kao što je GTmetrix omogućavaju detaljnu kontrolu brzine učitavanja sajta i sugestije za optimizaciju.

Provera mobilne verzije sajta

Mobilna optimizacija je sve važnija, budući da veliki broj posetilaca pristupa web stranicama putem mobilnih uređaja. Tehnička SEO analiza uključuje proveru da li je mobilna verzija sajta pravilno optimizovana i da li se prikazuje pravilno na različitim mobilnim uređajima.

SEO-friendly URL struktura

URL struktura igra ulogu u prepoznavanju ključnih reči i tema na vašem sajtu. Pravilna URL struktura treba da bude čista, deskriptivna sa rečima koje što sažetije i preciznije određuju o čemu se sve radi u tekstu i koje pomažu pretraživačima da bolje razumeju sadržaj stranica.

Provera robots.txt fajla

Robots.txt fajl kontroliše pristup pretraživača i user-agentima (kao što su Google, Bing, ili Ahrefs, Semrush, ChatGPT botovi) određenim delovima vašeg sajta. Pravilna konfiguracija ovog fajla je ključna da biste osigurali da se pretraživači ne blokiraju od pristupa važnim stranicama.

Sitemaps

Sitemap je XML datoteka koja pomaže pretraživačima da razumeju strukturu vašeg sajta. Redovno ažuriranje sitemap-a je važno kako bi se obezbedila ažurirana informacija o vašem sajtu.

SSL sertifikat

SSL sertifikat obezbeđuje siguran prenos podataka između sajta i posetilaca. Prisustvo SSL sertifikata je važno za SEO i pomaže u nastojanju da Google rangira vaš sajt na boljoj poziciji.

Index/Follow tagovi

Korišćenje odgovarajućih meta tagova kao što su „index“ i „follow“ vam omogućava da precizno kontrolišete kako pretraživači indeksiraju i prate veze na vašem sajtu. Pravilna upotreba ovih tagova je ključna za SEO optimizaciju vašeg sajta.

Kako se radi on-page SEO analiza (audit)?

On-page SEO analiza je usmerena na optimizaciju elemenata direktno na stranicama web sajta. Ova kontrola pomaže u poboljšanju vidljivosti i rangiranja na pretraživačima za sajt. Ovo je naredni segment koji obrađujemo za ovaj blog post:

Kako se radi on-page SEO analiza (audit)?

Provera i optimizacija naslova i meta opisa

Naslovi (H1 tagovi) i meta opisi su ključni elementi koji se prikazuju u rezultatima Google pretrage i igraju značajnu ulogu u privlačenju korisnika. On-page SEO analiza uključuje proveru da li su naslovi relevantni, sadrže ključne reči i privlače pažnju internet korisnika. Takođe se analiziraju meta opisi kako bi se osiguralo da privuku klikove i daju dobar pregled sadržaja.

Optimizacija H strukture kroz tekstove

H struktura, koja uključuje naslove i podnaslove (H2, H3, itd.), pomaže u organizaciji i isticanju najbitnijih informacija na stranici. On-page SEO provera proverava da li je H struktura dobro implementirana, da li se koriste odgovarajući naslovi i kako se koriste ključne reči u njima.

Analiziranje ključnih reči u sadržaju

Istraživanje i odabir ključnih reči su osnovni elementi SEO optimizacije. On-page analiza uključuje proveru da li se neka ključna reč koristi na relevantan i prirodan način u sadržaju stranice i da li je search-intent pogođen u pravoj meri, odnosno da li se na dobrim mestima upotrebljava reč koja ima informacioni, komercijalni, transakcioni ili navigacioni “intent”.

Interno linkovanje i anchor tekstovi

Interno linkovanje se odnosi na povezivanje različitih delova vašeg sajta putem unutrašnjih veza. Ovom analizom procenjujemo kako su interni linkovi postavljeni i da li se koriste relevantni anchor tekstovi koji pomažu korisnicima i pretraživačima da u potpunosti prođu i shvate strukturu jednog sajta.

On-page SEO optimizacija pomaže da se srede pojedinačne stranice na vašem internet sajtu kako bi one bile relevantne, privukle više posetilaca i poboljšale rangiranje u rezultatima internet pretrage.

Kako se radi off-page SEO analiza?

Off-page SEO analiza usmerena je na aktivnosti i faktore van samih stranica koje sadrži jedan sajt, a koji utiču na njegovo rangiranje na Google-u. Ova provera pomaže u razumevanju kako se vaš sajt percipira na internetu i kako može privući kvalitetne reference od drugih sajtova. Evo i krucijalnih koraka kod off-page SEO analize:

Provera backlinkova na sajtu

Backlinkovi su linkovi sa drugih internet sajtova koji vode ka vašem sajtu. Off-page SEO počinje proverom postojećih backlinkova kako bi se identifikovali izvori koji vas povezuju. Važno je pratiti broj, kvalitet i relevantnost ovih linkova, jer kvalitetni backlinkovi mogu poboljšati vaše rangiranje, dok toksični ili niskokvalitetni linkovi mogu štetiti.

Uklanjanje toksičnih linkova

Toksični linkovi su linkovi sa niskokvalitetnih ili spam sajtova koji mogu štetiti vašem rangiranju. Off-page analiza uključuje identifikaciju toksičnih linkova i preduzimanje koraka za njihovo uklanjanje ili dezavuisanje kako ne bi negativno uticali na vašu SEO strategiju.

Građenje novih backlinkova

Kvalitetni backlinkovi iz relevantnih izvora igraju ključnu ulogu u off-page optimizaciji. Off-page SEO analiza uključuje i identifikaciju potencijalnih izvora za izgradnju novih backlinkova. Ovo može uključivati ​​kreiranje visokokvalitetnog sadržaja koji će privući prirodne linkove ili aktivno traženje prilika za gostovanje na drugim sajtovima ili partnerstvo sa relevantnim izvorima.

Off-page SEO analiza pomaže da se razume kako vaš sajt interaguje sa širom online zajednicom i kako se može poboljšati percepcija i autoritet sajta na internetu.

Kako se radi SEO analiza sadržaja i dodatna optimizacija?

SEO analiza sadržaja i dodatna optimizacija igraju ključnu ulogu u poboljšanju vidljivosti i relevantnosti koje jedan web-sajt ima na Google pretrazi. Evo koraka koji se preduzimaju tokom ove analize:

Provera kvaliteta i relevantnosti sadržaja

Prvi korak je provera kvaliteta i relevantnosti postojećeg stanja na web stranici. Ova analiza ocenjuje da li sadržaj ispunjava potrebe posetilacac, da li je informaciono tačan, koristan i relevantan za ciljnu publiku. Takođe se istražuju konkurenti i njihov sadržaj kako bi se identifikovali nedostaci i pružile smernice za poboljšanje.

Identifikacija duplog sadržaja (duplicate content)

Dupli sadržaj može negativno uticati na SEO rangiranje web sajta. Provere uključuju identifikaciju svih primera duplog content-a na sajtu i preduzimanje koraka za njegovo rešavanje, kao što su uredjivanje, preusmeravanje ili kanonizacija, odnosno ubacivanje canonical tagova da bi se Google-u jasno ukazalo na to koji sadržaj sajta je originalan.

Provera slika i multimedija

Slike i multimedija igraju važnu ulogu u korisničkom iskustvu i SEO optimizaciji. Analiza slika i multimedija uključuje optimizaciju slika za brže učitavanje, pravilno postavljanje alt tekstova za optimizaciju za pretragu slika i proveru da li su multimedijalni sadržaji relevantni i korisni za posetioce.

Kalendar za ažuriranje i dodavanje novog sadržaja

Održavanje svežeg i relevantnog sadržaja na web stranici je ključno za SEO. Optimizacija uključuje i planiranje kalendara za ažuriranje postojećeg sadržaja i dodavanje novog. Redovno objavljivanje kvalitetnih tekstova može poboljšati rangiranje i održati angažovanost posetilaca.

SEO analiza content-a i dodatna optimizacija doprinose boljem razumevanju i zadovoljstvu korisnika, što može rezultirati boljim pozicijama u rezultatima pretrage i većim brojem posetilaca na vašoj web stranici.

Koji alati se koriste za SEO analizu (audit)?

Kada je u pitanju SEO analiza (audit), postoje mnogi alati koji vam mogu pomoći da detaljno pregledate i analizirate različite aspekte web stranice. Ovo su neki od najkorisnijih alata kojima se služe SEO specijalisti:

Koji alati se koriste za SEO analizu (audit)?

Google Analytics 4 i Google Search Console

Google Analytics 4 (GA4): GA4 je besplatni alat za proveru broja poseta i ponašanja korisnika na vašoj web sajta. Omogućava praćenje ključnih metrika kao što su broj posetilaca, vreme provedeno na sajtu, stopa napuštanja i još mnogo toga. Takođe pruža podatke o ključnim rečima koje dovode posetioce na vaš sajt.

Google Search Console: Ovaj besplatni alat od Google-a omogućava vam da pratite kako vaš sajt izgleda u rezultatima pretrage i pruža informacije o indeksiranju, ključnim rečima i problemima sa sajtom koje pretraživači primete. Takođe vam pomaže da identifikujete tehničke probleme vašeg sajta.

Screaming Frog

Screaming Frog je popularan desktop alat koji vam omogućava da brzo i temeljno pregledate tehničke aspekte sajta. On analizira strukturu linkova, indeksirane stranice, naslove, meta opise, i druge tehničke aspekte. Screaming Frog može da bude od velike pomoći u identifikaciji tehničkih problema kako bi se odradila naknadna optimizacija svih neophodnih SEO elemenata.

Semrush/Ahrefs/Moz

Ovi plaćeni alati su sveobuhvatni paketi za istraživanje ključnih reči, praćenje konkurencije, njenih aktivnosti i rangiranja, identifikaciju backlinkova i još mnogo toga. Semrush, Ahrefs, i Moz pružaju detaljne informacije i alate za optimizaciju SEO strategije.

GTmetrix

GTmetrix je alat koji analizira brzinu učitavanja web-sajta. On vam pruža sve neophodne podatke o performansama sajta, identifikuje faktore koji usporavaju učitavanje i daje sugestije za optimizaciju brzine. Brza web stranica je ključna za SEO i korisničko iskustvo.

Ovi alati su samo neki od mnogih dostupnih za SEO provere i revizije. Izbor alata zavisiće od vaših specifičnih potreba i resursa koje imate na raspolaganju. Kombinacija više alata često se koristi za sveobuhvatan SEO audit i optimizaciju.

Kako kopirati konkurentske uspešne strategije?

Kopiranje konkurentske uspešne strategije može biti korisno kako biste unapredili svoj SEO rad. Evo koraka koje možete preduzeti da bolje razumete i primenite strategije vaših konkurenata:

  • Identifikacija konkurenata: Prvo, identifikujte glavne konkurente u svojoj niši ili industriji. To možete postići pretragom ključnih reči i analizom sajtova koji se rangiraju visoko za te ključne reči.
  • Analiza ključnih reči: Istražite koje ključne reči koriste vaši konkurenti. Ovo uključuje kako osnovne, tako i dugačke ključne reči (long-tail keywords) koje ciljaju. Upotrebom alata kao što su Semrush ili Ahrefs, možete dobiti uvid o kakvim ključnim rečima se radi i šta generiše najviše poseta na njihovim sajtovima.
  • Pregled sadržaja: Analizirajte vrstu i kvalitet sadržaja na sajtovima konkurenata. Obratite pažnju na format, dužinu članaka, stil pisanja i korisnost informacija. Razmislite o tome kako možete poboljšati svoj sadržaj da biste preciznije zadovoljili potrebe korisnika.
  • Backlink analiza: Ispitajte backlink profil vaših konkurenata. Ko su njihovi glavni izvori backlinkova? Identifikujte visokokvalitetne izvore backlinkova i razmotrite strategije za izgradnju sličnih linkova koji bi išli do vašeg sajta.
  • Socijalna prisutnost: Proverite prisutnost vaših konkurenata na društvenim medijima. Kako komuniciraju sa svojom publikom? Koje vrste content-a deluju najbolje na društvenim mrežama? Šta je sadržaj sajta koji bi mogao vašoj ciljnoj grupi najpre da pomogne i razreši njihove probleme?
  • Analiza tehnike optimizacije: Ispitajte tehničku optimizaciju konkurentskih sajtova. To uključuje pregled meta tagova, strukturu URL-ova, brzinu učitavanja i druge tehničke aspekte. Identifikujte gde možete unaprediti svoju tehničku SEO optimizaciju sajta.
  • Pratite promene: SEO strategije konkurenata mogu se menjati tokom vremena. Pratite njihove promene i prilagodite svoju strategiju kako biste ostali konkurentni.
  • Kopiranje konkurentske strategije ne znači samo kopiranje, već i prilagođavanje i poboljšavanje kako biste postigli zavidne rezultate.

Kako odrediti prioritete kod SEO analize i dodatne optimizacije?

Odabir prioriteta za SEO analiziranje i dodatnu optimizaciju ključan je korak u uspešnoj SEO strategiji. Evo kako možete odabrati prioritete:

  • Izvršite temeljnu SEO analizu: Počnite analizom trenutnog stanja homepage-a ili najvažnijih servisnih i kategorijskih stranica. Identifikujte tehničke probleme, probleme sa sadržajem i aspekte van stranica koji utiču na SEO.
  • Postavite ciljeve: Definišite ciljeve koje želite postići svojom SEO optimizacijom. To može uključivati ​​povećanje rangiranja za određene ključne reči, povećanje organskog saobraćaja ili smanjenje stope napuštanja.
  • Procenite uticaj: Procenite kako svaki identifikovani problem ili optimizacioni zadatak može uticati na ostvarenje vaših ciljeva. Prioritet dajte onim zadacima koji imaju najveći potencijal za postizanje željenih rezultata.
  • Razmotrite hitnost: Pored potencijalnog uticaja, razmotrite i hitnost problema. Postavljanje prioriteta na osnovu hitnosti može biti važno ako postoje problemi koji mogu štetiti trenutnim performansama vašeg sajta.
  • Analizirajte konkurenciju: Pratite šta rade vaši konkurenti i kako se rangiraju. Razmotrite da li možete preuzeti neke od njihovih strategija ili se bolje pozicionirati.
  • Planirajte postepeno: SEO je dugoročna strategija, pa planirajte postepeno sprovođenje optimizacionih zadataka. Neki zadaci možda zahtevaju više vremena i resursa od drugih.
  • Pratite napredak: Nakon što sprovedete optimizacione promene, redovno pratite njihov uticaj na performanse vašeg sajta i prilagodite svoju strategiju prema potrebi.

Koliko često raditi SEO audit kompletnog sajta?

Odgovor na ovo pitanje može varirati u zavisnosti od različitih faktora, ali preporučuje se redovno praćenje i ažuriranje. Evo nekoliko smernica:

Početna analiza: Nakon što izvršite početnu SEO proveru kako biste identifikovali početne probleme i obavili početne optimizacije, ova analiza se obično radi samo jednom.

Periodične provere: Preporučuje se da se kompletna SEO analiza sajta ponavlja periodično, na primer svakih 6 meseci ili godinu dana. Ovo omogućava praćenje dugoročnih promena i identifikaciju novih problema.

Naglašene promene: Ako napravite značajne promene na web sajtu, kao što su promena dizajna, strukture URL-ova ili migracija na novu platformu, trebalo bi ponovo izvršiti kompletno SEO “češljanje” kako biste osigurali da promene ne utiču negativno na SEO.

Redovno praćenje: Pored periodičnih analiza, redovno praćenje SEO performansi pomoći će vam da brže reagujete na potencijalne probleme i prilagodite svoju strategiju u realnom vremenu.

U krajnjoj liniji, koliko se često radi SEO audit zavisi najpre od dinamike vašeg sajta, konkurencije u vašoj niši i resursa koje imate na raspolaganju. Važno je da SEO bude kontinuiran proces kako biste održali i unapredili vidljivost i rangiranje vašeg sajta/sajtova.

Često postavljana pitanja (FAQ)

SEO analiza je proces temeljnog pregleda i analize različitih aspekata web strana kako bi se identifikovali problemi i nedostaci koji mogu uticati na njen rang na pretraživačima. Ova analiza igra ključnu ulogu u poboljšanju vidljivosti web stranica na pretraživačima poput Google-a. Važna je jer pomaže web stranicama da se bolje pozicioniraju u rezultatima pretrage, privuku više posetilaca i ostvare svoje ciljeve, bilo da se radi o prodaji proizvoda, pružanju informacija ili da posetioci stupe u kontakt sa vama.

Tehnička SEO analiza i analiza ključnih reči su dva različita, ali komplementarna aspekta SEO optimizacije. Tehnička SEO analiza fokusira se na tehničke aspekte jednog web-sajta, kao što su brzina učitavanja, indeksiranje, mobilna optimizacija i struktura URL-ova. Cilj joj je identifikacija tehničkih problema koji mogu ometati indeksiranje i rangiranje neke od stranica sajta.

S druge strane, analiza ključnih reči usredsređuje se na istraživanje i identifikaciju onih reči i pojmova koji su relevantni za ciljnu publiku. Ovaj proces pomaže u razumevanju koje termine korisnici koriste prilikom pretrage i kako ih koristiti u sadržaju web stranice. Oba aspekta su važna za uspešnu SEO strategiju, jer tehnička optimizacija olakšava pretraživačima da razumeju sadržaj, dok analiza ključnih reči pomaže u usmeravanju sadržaja prema potrebama korisnika.

Za sprovođenje SEO analize preporučuje se korišćenje niza specijalizovanih alata koji olakšavaju identifikaciju problema i pružaju relevantne podatke. Evo nekoliko alata koji su korisni za SEO analizu:

  • Google Analytics 4 i Google Search Console: Ovi besplatni alati omogućavaju praćenje performansi web stranica, praćenje glavnih metrika i identifikaciju problema sa indeksiranjem.
  • Screaming Frog: Ovaj alat je idealan za tehničke SEO analize, omogućavajući vam da pregledate strukturu linkova, indeksirane strane i mnoge druge tehničke aspekte.
  • Semrush/Ahrefs/Moz: Ovi plaćeni alati pružaju detaljne informacije o konkurenciji, ključnim rečima i analizi backlinkova.
  • GTmetrix: Koristi se za proveru brzine učitavanja web stranice i identifikaciju faktora koji mogu usporiti sajt.

Svaki od ovih alata ima svoje prednosti i može biti koristan u određenim aspektima SEO analize. Izbor alata zavisiće od specifičnih potreba i ciljeva web sajta.

Nakon što izvršite SEO analizu, važno je da odaberete prioritete za rešavanje identifikovanih problema. Evo koraka koji vam mogu pomoći da odaberete prioritete:

  • Identifikujte ključne probleme: Prvo, identifikujte najvažnije tehničke, sadržajne ili druge probleme koji utiču na SEO performanse vaših web stranica.

  • Procenite uticaj: Razmislite o tome kako svaki problem može uticati na vidljivost i korisničko iskustvo. Prioritet dajte problemima koji imaju najveći potencijal za poboljšanje.

  • Postavite ciljeve: Definišite jasne ciljeve za svaki identifikovani problem. Na primer, možda želite poboljšati brzinu učitavanja ili optimizovati naslove i meta opise.

  • Planirajte akcije: Razmislite o koracima koje treba preduzeti kako biste rešili svaki problem. To može uključivati izmene na web stranici, dodavanje novog content-a ili rad na backlinkovima, kao i promocija određenog proizvoda ili usluge sa sajta.

  • Pratite rezultate: Nakon što implementirate promene, redovno pratite rezultate i analizirajte kako se performanse web stranica poboljšavaju.

Odabir prioriteta je ključan korak u postizanju uspešne SEO strategije, jer vam omogućava da usmerite svoje napore na najvažnije aspekte optimizacije.

Angažovanje stručnjaka za tehničku SEO analizu može biti od velike koristi, posebno za kompleksne web sajtove. Stručnjaci imaju duboko razumevanje tehničkih aspekata optimizacije i mogu identifikovati i rešiti probleme koji bi inače mogli proći neprimećeni.

Međutim, manje web stranice ili one sa jednostavnijim tehničkim zahtevima mogu se suočiti sa situacijom gde stručnjak nije obavezan. U takvim slučajevima, vlasnici web stranica mogu koristiti dostupne alate i resurse za osnovnu tehničku analizu.

Kontaktirajte Holistic Digital Solutions

Stupite u kontakt sa agencijom Holistic Digital Solutions ukoliko želite da odradimo za vas sveobuhvatnu i preciznu SEO proveru i ukažemo vam na glavne probleme koji sprećavaju vaš sajt da postiže mnogo bolje online rezultate.

Kontakt forma se nalazi odmah ispod, upišite šta želite i kakve usluge su vam potrebne, a mi ćemo izaći sa odgovorom u najkraćem mogućem roku.

Javite nam se!