Interno linkovanje – Skriveni dragulj svake SEO strategije

Interni linkovi predstavljaju esencijalnu komponentu svake sofisticirane SEO strategije. Ovaj članak će vas voditi kroz detaljan pregled internog linkovanja, od osnovnih pojmova do naprednih strategija, pružajući vam duboko razumevanje kako maksimalno iskoristiti ovu dragocenu SEO tehniku. Svaki web-sajt ima stranice koje se na odgovarajući način moraju povezati, jer to olakšava crawling za Google bota prilikom dolaska na sajt. Stranice koje nisu interno povezane se nazivaju još i “orphan pages” (stranice siročići u doslovnom prevodu) i imaju štetan uticaj kada je u pitanju SEO optimizacija.

Šta je interno linkovanje na jednom sajtu?

Interni linkovi čine putokaz između web stranica, povezujući različite delove web-sajta. Ali zašto su tako bitni? Razmatramo ključne aspekte internog linkovanja, od njegovog doprinosa SEO strategiji do neophodnosti provere ključnih reči pre same implementacije. Svaka SEO optimizacija podrazumeva i kvalitetan način internog linkovanja da bi se stranice uvezale najpre po topical cluster-u, a zatim da blog stranice vode ka onim kategorijskim stranama, ili od proizvoda. Prosto rečeno, vrlo su delotvorne i za navigaciju korisnika kroz sajt.

Kako interno linkovanje doprinosi SEO strategiji?

Interni linkovi nisu samo način da povežete različite delove web-sajta; oni pružaju pretraživačima smernice za vašu strukturu i prioritetne informacije. Interni linkovi direktno utiču na uspešnu SEO strategiju i ključni su za dobro rangiranje na Google-u i ostalim pretraživačima. Poveznice između stranica jednog web-sajta su važne, utiču da korisnici provedu više vremena na sajtu prolazeći na ovaj način kroz više stranica, ali sa njima nikako ne smete preterivati i postaviti “more” internih linkova, pošto će to opteriti sajt i dovesti do “preoptimizovanog” sadržaja. Google vrlo često takve sajtove obara na pozicijama pretrage.

Zašto moramo proveriti ključne reči pre linkovanja?

Provera ključnih reči pre linkovanja je suštinska korak kako biste osigurali da interni linkovi podržavaju ključne reči relevantne za sadržaj stranica. Pravilna analiza ključnih reči čini osnovu uspešnog internog linkovanja – reči koje imaju veći search volume na Google-u, a u isto vreme i se i manje konkurenata za nju takmiči može biti pravi zlatni rudnik za vaš online biznis, ili kakav drugi web-sajt. Postavljanjem linka na ovakvu ključnu reč možete da se za nju još bolje rangirate i date signal Google-u prilikom crawling-a da ste za tu pomenutu reč vi neko ko nastoji da se takmiči.

Koje su glavne prednosti internog linkovanja?

Interni linkovi nisu samo sredstvo organizacije sadržaja sajta; oni pružaju niz prednosti koje direktno utiču na SEO i korisničko iskustvo. SEO benefiti su brojni za vaš sajt – od poboljšanja korisničkog iskustva do distribucije i poboljšanja autoriteta od strane Google-a.

Poboljšava korisničko iskustvo

Nije dovoljno privući posetioce na sajt – ključ je zadržati ih. Kroz smisleno postavljene interne linkove, posetioci lako i nesmetano mogu da prolaze kroz relevantan sadržaj, poboljšavajući ukupno iskustvo i produžavajući vreme provedeno na web-sajtu. Dakle, kad vas neko pronađe u pretrazi na Google-u, onda vam je cilj i da tog posetioca zadržite što duže, ili da ga zainteresujete i odvedete preko kvalitetnih linkova od bloga do stranice za kupovinu.

Jača relevantnost stranica

Interni linkovi omogućavaju stvaranje tematski povezanih grupa stranica. Ovaj pristup ne samo da poboljšava relevantnost stranica, već i pruža jasnu strukturu koja olakšava pretraživačima razumevanje vašeg sajta. Pravilna linking struktura kreće od vaše pillar stranice (noseće, ili glave stranice) do onih koje spadaju u temu koja pripada ovom pillar-u. Dakle, ukoliko želite da se na Google-u rangirate za ključnu reč “digitalni marketing” onda bi bilo dobro da napišete uopšte članak o ovoj temi (“Šta je digitalni marketing?”), pa da se onda bacite na pokrivanje ostalih tema iz ovog klastera i međusobno da ih uvežete linkovima.

Pravilan menadžment link juice-a

Razumevanje kako link juice funkcioniše ključno je za efikasno interno linkovanje, ali i čitav proces uspešne SEO optimizacije. Pravilan menadžment link juice-a putem internih linkova može poboljšati autoritet vašeg web-sajta i olakšati navigaciju. Odredite koje stranice su najbitnije za vaš sajt, pošaljite putem internal linking-a što više snage ka njima, odredite im prominentnu poziciju u arhitekturi sajta i Google će to shvatiti i dodeliti toj stranici bolju poziciju.

Distribuira autoritet stranica

Postavljanje internih linkova prema stranicama sa visokim autoritetom pomaže u prenosu tog autoriteta na povezane stranice. Ovaj koncept se detaljno analizira, istražujući kako ojačati relevantne stranice putem inteligentne distribucije autoriteta. Jasno je, recimo, da biste kontakt stranicu trebali da obavezno linkujete ukoliko imate online shop, ili nudite određenu vrstu usluga online.

Povećava vreme provedeno na sajtu

Kroz dobro postavljene interne linkove, posetioci će provesti više vremena kod vas istražujući srodne teme i informacije od značaja. Produžavanje vremena provedenog na sajtu sugeriše i Google-u da vi potencijalno poseduje korisne stvari za čitaoce iz određene niše i shodno tome može vam dodeliti bolju poziciju u pretrazi.

Kako pravilno implementirati interno linkovanje?

Pravilna implementacija i optimizacija internog linkovanja zahteva pažljiv pristup i praćenje određenih smernica. Pokazaćemo vam u nastavku koliko internih linkova je optimalno imati po stranici, kakav tip linkova postoji, gde je njihova najbolja pozicija, kakav tekst koristiti za linking i sve ostalo što može biti od koristi kako klijentima i čitaocima sajta, tako i samom Google-u.

Prirodan tok teksta i linkovanje

Interni linkovi ne smeju izgledati neprirodno, već je bitno da sve stranice imaju linkove koji im pripadaju i koji mogu da pošalju korisnika na nešto što je srodno. SEO optimizacija takođe podrazumeva da svaki link prati prirodan tok teksta, integrišući se organski kako bi se očuvala struktura, čitljivost i poboljšalo korisničko iskustvo.

Kako pravilno koristiti anchor tekst?

Anchor tekstovi su ključni za efikasno interni linkovanje. Pravilno korišćenje anchor tekstova kod web-sajtova je važno, kako bi se izbeglo preopterećenje ključnim rečima i umesto toga koristiti varijacije koje dodaju vrednost. Svaki SEO stručnjak će vam reći da je exact-match važan, ali ne i jedini tip anchor-a koji se mora koristiti.

Broj linkova na jednoj stranici – optimalna praksa

Optimalna praksa uključuje održavanje balansa između dovoljnog i suviše mnogo internih linkova na jednoj stranici. Ovde se istražuje kako pravilno dozirati interne linkove kako bi se izbegle konfuzije i sačuvala SEO efikasnost.

Koje vrste anchor tekstova postoje?

Raznolikost anchor tekstova kod sajtova igra ključnu ulogu u efikasnom internom linkovanju. Postoje različite vrste anchor tekstova, od exact-match do linkova putem slika, a mi ćemo vam predstaviti kako svaki doprinosi raznovrsnosti i efikasnosti internih linkova i čitave SEO strategije.

Exact-match anchor tekst

Exact-match anchor tekst tačno odražava ključnu reč stranice na koju vodi, pružajući direktnu povezanost i jasno usmeravanje pretraživačima. Primer exact-match anchor teksta je kada tekst “SEO usluge” vodi direktno na stranicu o SEO uslugama. Kada je ovaj tip u pitanju, on nosi najveću važnost iz SEO ugla, ali ne smete samo njega koristiti jer vremenom može dovesti do preoptimizacije sadržaja.

Partial-match

Partial-match anchor tekst sadrži deo ključne reči, pružajući ravnotežu između preciznosti i prirodnosti. Ovde se razmatra kako koristiti ovu vrstu anchor teksta za optimalne rezultate. Primer za partial-match anchor tekst je “usluge SEO optimizacije za vaš web-sajt” na stranicu koja će voditi ka SEO uslugama.

Random (nasumični) anchor tekst

Iako nekonvencionalan, random anchor tekst može dodati kreativnost internim linkovima. Ovde se za linkovani tekst koristi neka reč koja i ne mora da ima veze sa onim linkom koji će se otvoriti. Najmanje je preporučljiv od svih pobrojanih vrsta.

Brendiran anchor tekst

Brendirani anchor tekstovi imaju posebnu svrhu u izgradnji prepoznatljivosti brenda. Detaljno se razmatra kako implementirati ove tekstove kako bi se postigla maksimalna prepoznatljivost. Kao što i ime kaže, link se stavlja na tekst koji pominje određeni brend – recimo tekst BMW koji će voditi na početnu stranicu ovog automobilskog giganta.

Običan link

Jednostavni obični linkovi donose jasnoću i direktnost u internim linkovima. Ovde se samo postavi običan link ka nekoj drugoj stranici kao što smo učinili ovde: https://holistic-digital.com/usluge-seo-optimizacije-sajta/

Generički anchor tekst

Generički anchor tekstovi pružaju opis stranice bez upotrebe specifičnih ključnih reči. Za ovakve slučajeve mogu da se koriste linkovani tekstovi kao što su “saznajte više”, “sajt”, “link”, “pročitajte još”, ili “kliknite ovde”.

Link putem slika

Linkovanje putem slika pruža vizuelno atraktivno iskustvo, poboljšavajući korisničku interakciju. Klikom na neku sliku otvorićete drugu stranicu na koju hoćete da odvedete korisnika. Na sliku možete postaviti alt tekst sa odgovarajućim ključnim rečima, što će biti takođe dobar signal za Google.

Koja je najbolja pozicija za interno linkovanje?

Gde postaviti interni linkovi na sajtu može značajno uticati na njihovu efikasnost. Razmatramo različite pozicije, od navigacije sajta do linkova u footer-u, istražujući najbolje prakse za svaku.

Linkovi u navigaciji sajta

Ključni interni linkovi trebaju biti integrisani u glavni meni kako bi posetioci lako pristupali važnim delovima sajta. Vrlo je važno pravilno strukturirati navigaciju sajta radi promovisanja stranica i sadržaja koji su najvažniji i nose najveću vrednost za čitav sajt.

Linkovi u footer-u

Footer linkovi mogu pružiti dodatnu navigaciju, ali se trebaju koristiti sa umerenošću kako ne bi narušili estetiku sajta. U footer-u ili prefooter sekciji najbolje je postaviti linkove ka stranicama koje nemaju dovoljno organskog saobraćaja, ali biste želeli da to unapredite. U footer se takođe postavlja i kontakt stranica.

Kontekstualni linkovi

Interno linkovanje najefikasnije funkcioniše kada se linkovi postavljaju unutar relevantnog konteksta teksta. Ovde je najvažnije zadržati prirodan tok teksta uz pomoć kontekstualnih linkova koji se savršeno uklapaju u čitav sadržaj (blog tekst, ili stranica kategorija/podkategorija).

Linkovi u sidebar-u

Sidebar linkovi mogu biti korisni za istaknute informacije, ali izbegavajte pretrpavanje kako biste očuvali estetiku sajta. U sidebar se često postavljaju linkove od affiliate sajtova, mada Google ne voli pretrpavanje takvim vrstama linkova, pa biste morali i o tome da vodite računa. U sidebar se najčešće postavljaju filteri, odnosno atributi filtera.

Šta su orphan pages?

Orphan pages, ili usamljene stranice, predstavljaju stranice na web-sajtu koje nisu povezane s drugim delovima sajta putem internih linkova. Ova izolacija čini ih teško dostupnim pretraživačima i posetiocima, čime se smanjuje vidljivost i uticaj na SEO, a njihov sadržaj je teško dostupan.

Orphan pages mogu negativno uticati na rangiranje kod pretraživača i korisničko iskustvo. Integracija ovih stranica u strukturu internih linkova povećava njihovu vidljivost, jača relevantnost i doprinosi celokupnoj efikasnosti SEO strategije.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Iako interni linkovi igraju ključnu ulogu u SEO, preterivanje može izazvati konfuziju. Razmatramo kako održati balans između informativnosti i preglednosti.

Odabir stranica za interno linkovanje zahteva razumevanje teme i ciljeva web-sajta. Odredite koje stranice vam najviše vrede, koje imaju najzanimljviji sadržaj za čitanje (blog), proizvode ili kategorije (online prodavnica) i ka njima šaljite najveći deo link juice-a.

Redovno ažuriranje internih linkova održava njihovu relevantnost i funkcionalnost. Provereite sve s vremena na vreme, uverite se da linkovi funkcionišu i da otvaraju pravilne stranice, kao i da nema 404 grešaka.

Pravilno implementirani interni linkovi ne bi trebalo značajno uticati na brzinu učitavanja stranice. Ovde istražujemo kako optimizovati brzinu učitavanja uz pomoć internih linkova.

Razumevanje razlike između internih i eksternih linkova ključno je za efikasno upravljanje saobraćajem na sajtu. Ova sekcija razmatra karakteristike i svrhu oba tipa linkova.

Breadcrumb navigacija pruža korisnicima jasnu putanju do trenutne stranice. Detaljno analiziramo kako implementirati breadcrumbs i poboljšati korisničko iskustvo.

U zaključku, interno linkovanje nije samo tehnički aspekt SEO optimizacije; to je umetnost usmeravanja korisnika kroz web sajt, stvaranje tematskih veza i pružanje bogatog korisničkog iskustva. Pažljiva implementacija ovih tehnika, uz praćenje najnovijih trendova, ključna je za postizanje visokog rangiranja na pretraživačima i održavanje konkurentske prednosti.

Kontaktirajte Holistic Digital Solutions

U slučaju da imate sajt, ili online prodavnicu kojoj je neophodna kvalitetna SEO optimizacija, kontaktirajte našu agenciju što pre, a mi ćemo saslušati sve vaše želje i zahteve i pokušati da se dogovorimo oko eventualne saradnje na obostrano zadovoljstvo.

Naš tim će najpre analizirati vaš sajt, sastaviti predloge SEO sugestija i potencijala koji bi unapredio vašu poziciju na Google-u i doneo vam u doglednom periodu veći broj poseta i generisanog profita. Nakon toga sledi implementacija mera, praćenje rezultata i naknadna optimizacija.

Pošaljite nam upit na kontakt-formu, a mi ćemo vam se javiti u najkraćem mogućem roku.

Javite nam se!