Kako napraviti Online Prodavnicu? – Vodič za 2024.

Zamislimo da razmišljate o pokretanju online prodavnice. Hajde da krenemo sa par pitanja:

  1. Da li znate kako izgleda idealni kupac za ono što nudite tržištu?
  2. Imate li jasnu sliku o trenutnoj konkurenciji – ko su, kako nastupaju, šta ističu kao svoje benefite?
  3. Koji se benefiti vezuju za vaš proizvod?
  4. Koja je platforma najbolja za online prodavnicu koju planirate da pokrenete?
  5. Kako bi izgledala efikasna promocija internet prodavnice na Google-u?

Na prva tri pitanja razmislite koji bi bio odgovor.

Na poslednja dva, odgovor pruža agencija koju izaberete da se bavi izradom Vaše online prodavnice.

Hajde da Vam u ovom tekstu damo što detaljnija objašnjenja koja će Vam sigurno pomoći da jasno shvatite kako funckionište proces izrade i održavanja rada online internet prodavnice.

Tabela Sadržaja

Šta je Online Prodavnica?

Online prodavnica je prodavnica u kojoj se na internetu prodaje sve ono što vi nudite kao proizvod, ili kao uslugu, odnosno sve ono što se može naći i u fizičkoj prodavnici.

Online prodavnica ili online shop, ima mnoštvo dobrih strana (kako za kupca, tako i za prodavca), a kako je zbog globalnog dešavanja iz 2020-e online poslovanje počelo da doživljava svoj rapidni rast – više se ne postavlja toliko pitanje da li je potrebno napraviti online prodavnicu. Sada je fokus na tome kako napraviti online prodavnicu koja će biti u svakom mogućem segmentu prilagođena potrebama kupaca, koja je apsolutno sigurna i što je više moguće – jednostavna za korišćenje na Google-u.

U 2024. svetsko e-commerce tržište generisaće više od dva triliona američkih dolara.

Vodeća zemlja u e-commerce industriji je Kina, sa 1.318,7 milijarde samo u ovoj godini, a prognoze su da će lidersku poziciju zadržati sigurno do 2027.

Koji su Benefiti Online Prodavnice?

Stigli smo do dela koji se odnosi na benefite online prodavnice.

Evo zbog čega je dobro da se odlučite da svoje proizvode učinite dostupnim i za kupovinu putem interneta.

Dostupnost proizvoda

Jedna od razlika između fizičke i online Google prodavnice jeste ta što se kod fizičke prodavnice neizostavno javlja to ograničenje na lokalne kupce. U tom slučaju, tržište kojem predstavljate svoj proizvod je vrlo ograničeno, a uz to ostajete uskraćeni za profit koji bi došao ako dostupnost proizvoda ne bi bila na lokalnom nivou. Uz online prodavnicu – ceo intenet, odnosno ceo svet može da dođe do Vaših proizvoda.

Niži troškovi proslovanja

Za online prodavnicu ne treba iznajmljivati poslovne prostore, angažovati dosta radnika, plaćati režije ili izdvajati novac za brendiranje prostora. Ovo je ogromna ušteda i svi ovi troškovi su mesečna briga koje se možete osloboditi ako izaberete internet model poslovanja.

Prilagodljivost i dostupnost

U online prodavnici sve izmene u asortimanu ili cenama menjate vrlo lako i brzo. Ono što je najbolje – Vaš online shop radi i prihoduje tokom praznika, onda kada Vi spavate, kada ste na odmoru ili na porodičnom ručku. Proizvodi su dostupni kupcima 24/7 i ne moraju da se brinu da li je radno vreme prošlo.

Lakša komunikacija sa kupcima i povoljnija isporuka

Kada je prodaja u online formi, komunikacija sa kupcima je dosta jednostavnija zahvaljujući četu, mogućnostima koje nude call centri ili elektronska pošta. Sa druge strane, ako ostvarite saradnju sa nekom pouzdanom kurirskom službom, kupci će biti zadovoljni kako povoljnim cenama poštarine, tako i sa brzom i efikasnom uslugom.

Marketing u službi višeg prihoda

Svaku online prodavnicu je dosta jednostavno reklamirati i učiniti je vidljivom velikom broju korisnika. Kroz marketing na društvenim mrežama (Facebook, Instagram i ostali), optimizaciju prodavnice za pretraživače ili e-mail marketing – u svakom trenutku nudite priliku kupcima da u par klikova nabave proizvod koji im je potreban.

Detaljna evidencija prodaje

Online platforme za web prodavnice nude ogroman broj stavki za analizu uspešnosti prodaje. Merljivost je najvažnija karakteristika online koncepta poslovanja, jer uvek možete pristupiti podacima o broju prodatih proizvoda, strukturi kupaca, zaradi i isplativosti poslovanja.

Testiranje tržišta

Zahvaljujući mnoštvu korisnih podataka koji se generišu kroz platforme za online prodaju, imate priliku da izanalizirate tržišta sa kojih je moguće kupiti proizvode koje nudite. Ako neko tržište generiše manju prodaju, uvek možete prestati sa isporukom i otvoriti se za mogućnost neke druge lokacije.

Kako napraviti online prodavnicu?

Kako napraviti internet prodavnicu koja je baš ono što Vama odgovara? Za početak, stavite na papir svoje resurse, budžet i ciljeve koje želite da postignete. Da bude jasno, cilj nije jedino da se zarada uvećava iz godine u godinu. Cilj može biti i građenje brenda i prepoznatljvosti kroz dobru ponudu, otvaranje novih tržišta i sl. Shodno tome, kao i budžetu koji ste spremni da izdvojite za te poduhvate, donosi se odluka da li se prodavnica pravi po specifičnim željama klijenta ili se koristi neko CMS rešenje, kao što je WordPress, Shopify, Magento, itd.

Ručno Programiranje

Kada imate želje koje idu van okvira već ponuđenog – tada za ćemo za Vas napraviti online prodavnicu koja je jedinstvena po funkcionalnostima i dizajnu. Ovo podrazumeva kodiranje online prodavnice “od nule” i u tom slučaju se ne koriste gotova CMS rešenja.

Benefiti ovakvog pristupa izradi online shopa su u tome što svaki detalj može da odgovara specifičnim željama, ali to iziskuje izuzetno veliki stepen stručnosti, vreme za implementaciju i svakako – više novca je potrebno izdvojiti jer se pravi nešto što je unikatno i po želji klijenta.

Šta je CMS?

Skraćenica CMS potiče od engleskog izraza “Content Management System” koji se odnosi na sistem za upravljanje sadržajem. Ukratko, CMS je softverska platforma čiji korisnici imaju priliku da kreiraju, uređuju i upravljaju sa sadržajem na svojim web stranicama. CMS je koristan jer nudi priliku da čak  i pojedinci koji ne poseduju visoko stručno zvanje iz oblasti programiranja mogu vrlo jednostavno da upravljaju sa svakim segmentom na web stranici.

Evo koji su to najčešće korišćeni SMS sistemi.

WordPress

WordPress je najpopularniji CMS sistem , koji je vrlo praktičan za blogere, manje kompanije i sve one koji bi za kratko vreme da imaju svoju web stranicu. WordPress je besplatan open source, svako može da mu pristupi i da koristi veliki broj različitih tema i pluginova koji se nude. Interfejs je vrlo lak i intuitivan za korišćenje, a veliki broj korisnika formira veliku WordPress zajednicu pa je dolazak do rešenja i odgovora (ukoliko imate bilo kakav izazov) vrlo lak.

Shopify

Shopify je čest izbor za e-commerce jer je rad u njemu jednostavan, a postavljanje online prodavnice je vrlo brzo i lako. Nudi dosta korisnih alata koji se odnose na upravljanje invertarom, obrade plaćanja i praćenja pristiglih porudžbina. Isto tako, uz ovaj CMS sistem, možete birati izgled i funkcije u velikom broju opcija koje se nude.

Magento

Ako imate širok asortiman proizvoda – Magento je pravi izbor. Odlično odgovara na kompleksne zahteve, nudi napredne funkcije i važi za vrlo moćan CMS. Iza njega stoje iskusni stručnjaci koji poseduju zavidno znanje i veštine koje su potrebne za rad, a važno je znati i to da je potrebno izdvojiti više novca i vremena za implementaciju Magenta.

BigCommerce

Ovaj CMS sistem ima fokus na skalabilnosti i integraciji sa raznim prodajnim kanalima, pružajući napredne alate za izradu i za upravljanje online prodavnicom. Uz BigCommerce, imate priliku da optimizujete konverzije, a još jedna njegova karakteristika je u tome što je prilagođava različitim poslovnim potrebama i veličini prodajnog asortimana.

Wix

Wix je vrlo jednostavan sistem za upravljanje, a njegov najveći benefit jeste to što ga mogu koristiti i korisnici bez tehničkog iskustva. Web stranice se prave brzo, lako se uređuju i Wix raspolaže sa solidnim izborom tema i funkcija. Obično je izbor kada su u pitanju manji projekti, koji bezbolno mogu podneti ograničenja za neke kompleksnije zahteve.

Dizajn online prodavnice

Dobar dizajn je ključna komponenta uspešne online prodavnice iz više razloga. Prvi utisak je od suštinskog značaja, a estetski privlačan i funkcionalan sajt u smislu dizajna može značajno doprineti uspehu vaše internet prodavnice.

Prvo, dobar dizajn privlači posetioce i stvara pozitivan prvi utisak. Kada potencijalni kupci posete vaš sajt, odnosno internet prodavnicu, atraktivan dizajn će ih privući i zadržati na sajtu, povećavajući šanse da pregledaju proizvode i naprave kupovinu.

Takođe, dobar dizajn olakšava navigaciju i pronalaženje proizvoda. Jasan raspored kategorija, intuitivna pretraga i pregledni proizvodni listovi čine iskustvo kupovine prijatnim i efikasnim. Kupci će brže i lakše pronaći proizvode koje traže.

Dizajn takođe utiče na poverenje potrošača. Profesionalan izgled i funkcionalnost vaše prodavnice ukazuju na ozbiljnost i kvalitet vašeg poslovanja. Potrošači će se osećati sigurno i udobno dok obavljaju transakcije na dobro dizajniranom sajtu.

Napraviti društvene mreže

 Više nego ikada pre provodimo vreme na društvenim mrežama.

Dok listamo Instagram, želimo da se zabavimo, možda pročitamo nešto zanimljivo i – zašto da ne?! – saznamo za neku dobru cenu nečega što smo planirali da kupimo.

Baš tako, društvene mreže kao što su Instagram, Facebook, TikTok i ostale su vrlo važan kanal online prodaje i one kriju ogroman potencijal koji svaki vlasnik online prodavnice treba da iskoristi. Da bi društvene mreže donosile prodaju, važno je poznavati njihov ekosistem. Znanje o tome koja mreža je primarno za šta, koju publiku okuplja i koje formate najviše preferira je ključno. Zato kompanije upravljanje društvenim mrežama i prodaju putem njih prepuštaju marketarima kojima je to posao. Tačno je, svako može da “boostuje post”. Ali, da li svako može da osmisli prodajnu strategiju za kampanje koje će zarađivati novac?

Prodaja putem društvenih mreža, na svetskom nivou, u 2022.procenjuje se na 992 milijarde dolara. Do 2026. prognoze govore u prilog tome da će trend rasta prodaje kroz društvene mreže da se nastavi, i da će se putem mreža od 2022. do 2026. generisati oko 2,9 triliona američkih dolara.

Koje stvari svaki Shop Treba da ima?

Koliko god primamljivo i delimično lako zvučalo sve što smo do sada izneli u vezi značaja online prodavnice, ipak valja znati da postoje segmenti koji su ključni za funkcionalan rad svake online prodavnice.

Koje su to ključne komponente koje čine svaki online shop uspešnim?

Optimalna Kategorizacija Proizvoda

Da bi se lako i u što manje koraka pronašao željeni proizvod, kategorije proizvoda za svaki sajt  web shop-a bi trebalo da budu logično i pravilno raspoređene, a za to je zadužena dobro postavljena početna strana shop-a. Pored toga što ovakva kategorizacija proizvoda olakšava snalaženje u online prodavnici, ona doprinosi i optimizaciji za pretraživače (Google, Bing, Yahoo, Safari…).

Ako razmišljate o pokretanju online prodavnice, posvetite vreme osmišljavanju kategorizacije proizvoda, jer je to put ka zadovljnim korisnicima koji neće biti frustrirani situacijom gde pokušavaju da pronađu nešto i u tome ne uspevaju.

Live Chat

Želite da korisnicima pružite maksimalan komfor pri korišćenju sajta? Omogućite im da stupe u kontakt sa Vama putem poruka i da im to bude direktan kanal komunikacije sa Vašim brendom.

Zašto se to preporučuje? Iz razloga što je Vaš (potencijalni) kupac Vaš prioritet i svaka akcija koja se uradi radi se sa namerom da se korisnicima omogući što prijatniji boravak na sajtu.

Brzo Učitavanje

Strpljenje korisnika na internetu nije previše veliko.

Kada se posetilac nađe u Vašoj online prodavnici, želite da mu boravak tamo bude što prijatniji, a manje stresan. Upravo iz tog razloga, važno je da je online prodavnica kreirana tako da ima kratko vreme učitavanja stranica na Google-u i ostalim pretraživačima i da to učitavanje bude pravilno na svakom uređaju.

Uslovi Korišćenja

Ovo je sastavni i obavezni deo svake online prodavnice i predstavlja dokument u kojem su precizno definisana pravila i uslovi pod kojim svaki korisnici sajta pristupaju, koriste i kupuju u Vašoj online prodavnici. Uslovi korišćenja štite prodavca i kupca i definišu procese kao što su plaćanje, povrat robe, zaštita ličnih podataka i sva druga važna pitanja. 

Siguran Protokol (HTTPS)

Siguran protokol (ili od engleskog izraza “HyperText Transfer Protocol Secure” skraćenica HTTPS) je obavezan za svaki online shop jer se putem njega osigurava da komunikacija koja nastaje između korisnika i web sajta bude zaštićena. Zaštita je neophodna jer ona sprečava neovlašćeno korišćenje i zloupotrebu podataka korisnika web stranice.

Seo optimizacija (E-commerce SEO)

SEO optimizacija igra ključnu ulogu za e-commerce sajtove iz nekoliko razloga. Prvo, ona omogućava bolju vidljivost na pretraživačima, što rezultira većim brojem posetilaca i potencijalnih kupaca. Takođe, optimizacija poboljšava korisničko iskustvo na sajtu, što može povećati konverzije i stopu zadržavanja kupaca. Osim toga, optimizacija pomaže u konkurenciji sa drugim online prodavnicama i omogućava dugoročnu održivost u digitalnom okruženju. Konačno, pravilna SEO strategija može pomoći e-commerce sajtovima da se pozicioniraju kao autoritativni izvor u svojoj niši, izgradi poverenje kod kupaca i ostvari rast poslovanja.

Blog

Blog je od suštinskog značaja za e-commerce sajtove jer pruža platformu za kontinuirano deljenje relevantnih informacija, vodiča, i saveta sa potencijalnim i postojećim kupcima. Osim što poboljšava SEO i pomaže u rangiranju sajta na pretraživačima, blog stvara dodatnu vrednost za posetioce, povećava angažovanost, i gradi autoritet u industriji, što sve zajedno može rezultirati većim brojem konverzija i lojalnih kupaca. Takođe, blog omogućava e-commerce sajtovima da se povežu sa svojom ciljnom publikom, rešavaju njihove probleme i izgrade dugoročne odnose, što je ključno za uspeh u digitalnom trgovini.

Zaključak

Za kraj, istaći ćemo da je vrlo važno da znate kako napraviti online prodavnicu da bude funkcionalna, laka i sigurna za korišćenje. Ovo zapravo znači da izbor agencije kojoj ćete poveriti ovaj zadatak treba da bude mudar i promišljen, jer je postavka internet prodavnice itekako zahtevan poduhvat.

Ako ste iz ovog teksta saznali nešto novo – pozivamo Vas da pročitate i sledeći deo teksta u kome malo detaljnije govorimo o svim uslugama koje agencija Holistic Digital Solutions pruža svojim klijentima i gde je naveden i naš kontakt.

O nama

Holistic Digital Solutions biće Vaš pouzdan partner tokom celog procesa izrade online prodavnice. Ponosni smo na činjenicu da naš tim čine stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom u praksi, koji iza sebe imaju više stotina radnih časova na izradi sajtova, aplikacija i web shopova. Iskustvo je presudno ako želite da imate kvalitetnu online prodavnicu i zbog toga savetujemo da birate tim sa kojim ćete se lako razumeti, kojem ćete moći da prenesete svoje želje i ideje, i koji će biti na visini zadatka.

Stupite u kontakt sa nama, i dajemo Vam reč da ćemo zajedno izdominirati sa prodajom u Vašoj niši.

Javite nam se!

Često Postavljena Pitanja (Frequently Asked Questions)

Online prodavnica ili online shop je mesto na internetu gde se prodaju proizvodi (i pojedine usluge). 

Online prodavnici nisu potrebni prodavci, lokal niti je ograničava radno vreme. Troškovi zakupa i režije su izuzeti, dostupnost proizvoda ne ograničava se samo na lokalni nivo, a izmene u asortimanu ili cenama vrše se na vrlo jednostavan i ne previše zahtevan način. 

Ako se pitate kako napraviti online prodavnicu – znajte da je za Vas najvažnije da pronađete pouzdanu agenciju koja poseduje znanje i veštine neophodne da bi Vas posavetovala oko toga šta je za najbolje rešenje, i koja bi znala da u praksi kreira sve ono što budete želeli. 

Svaki online shop bi trebalo da ima dobro postavljenu kategorizaciju proizvoda, stranice koje se brzo i pravilno učitavaju na svakom uređaju i siguran protokol (HTTPS). Pored toga, obavezna je politika privatnosti, uslovi korišćenja, a podrška kupaca kroz live chat je još jedna opcija koju bi svaka online prodavnica trebala da ima zarad što boljeg korisničkog iskustva.