Od čega zavisi cena izrade sajta?

Tema o kojoj mnogi preduzetnici razmišljaju kada odluče da svoj posao presele u online formu odnosi se upravo na to kolika je cena izrade sajta i za koliko izrada sajta može biti gotova.

Ne znamo kakvo je Vaše zapažanje na ovu temu, ali mi mislimo da se češće postavlja pitanje “Kolika je cena  izrade sajta?” u odnosu na pitanje “Kako izgleda dobar sajt?”.  Da li se slažete?

Mišljenja smo da je kod nekih klijenata kvalitet ipak u drugom planu, a upravo je kvalitet taj koji opravdava i onu višu cenu kada je izrada sajtova u pitanju.

Pitate se kako?

Podelićemo sa Vama najvažnije stavke koje utiču na to da cena izrade sajta bude tolika kolika jeste, i stavićemo fokus na sve one aktivnosti koje čine da web sajt ima dobar dizajn, da je SEO optimizacija kvalitetno urađena, da li je sajt responsive i da generalno, bude dobro kotiran u Google pretraživaču, bez obzira na to da li je rađen na WordPress ili nekoj drugoj platformi.

Za početak, hajde da damo odgovore na neka osnovna pitanja koja utiču na formiranje cene izrade sajta

Šta sve čini dobar web sajt?

Šta sve čini dobar web sajt

Pregledan izgled web sajta

Prvi utisak svakog posetioca kada dođe na bilo koji web sajt, uglavnom polazi od izgleda sajta. Izrada koja mu je prethodila na kratko se stavlja u drugi plan. Osećaj koji imamo kada se nađemo na nekom sajtu koji nam na prvi pogled deluje lepo, čini da odmah osetimo pozitivnu emociju. Naše mišljenje u tom trenutku je već donekle formiramo u smeru da sajt ima dobar web dizajn, i nakon toga primećujemo skladne boje i slike na njemu, zapažamo da je sadržaj raspoređen i prilagođen tako da je nama lako da ga čitamo i da uživamo dok sve to radimo.

Generalno, poseta ovakvih sajtova nam je uvek prijatno iskustvo i rado ćemo im se vraćati.

Ne samo jer nam je njihov dizajn lep, već i zato što smo uspešno realizovali svoju nameru (dobili smo traženu informaciju, obavili kupovinu, i sl.).

Jednostavna konstrukcija sajta

Jednostavna konstrukcija sajta

Internet je dom za ogroman broj sajtova, konkurencija je vrlo ozbiljna, a dobar online nastup u koji je uključen kvalitetan web sajt i SEO optimizacija sajta je neophodan.

Setite ste kako ste se osećali kada ste zadnji put posetili neki web sajt i kada ste bili uporni u nameri da pronađete određenu informaciju. I niste uspeli.

Šta ste tada uradili? Napustili ste sajt sa mišlju da se nikada više na njega  ne vratite!

Ovo navodimo kao primer toga kako web sajt ne treba da izgleda.

Nemojte misliti da je cena za izradu jednostavnog i preglednog sajta uvek niska. Kao što smo pomenuli, cena izrade sajtova formira se na bazi više faktora.

Sada je važno da razumete pojam “korisničko iskustvo”. Upravo je to jedan od faktora zbog kojeg je cena izrade različita. Svaki korisnik (setite se sebe iz prošlog primera) želi da što pre dođe do željene informacije ili da što pre obavi željenu radnju. Jer, sajt koji je kreiran tako da u potpunosti ispunjava sve potrebe, generiše veći broj kvalitetnih poseta koje sajt kasnije pozicioniraju na dobro mesto u organskoj Google pretrazi.

Ovo imajte na umu kada budete vodili pregovore  vezane za web dizajn i funkcionalnost Vašeg web sajta.

Interesantan i koristan sadržaj web sajta

Svako voli da pročita nešto što mu je zanimljivo i što mu pomaže da donese određenu odluku. Upravo sada, dok čitate ovaj tekst, ako Vam on pomogne da razumete zašto je cena izrade sajta tolika kolika jeste, i ako uspemo da Vam detaljno objasnimo šta je to što utiče na nju, onda je ovaj tekst na temu cene izrade web sajta da Vam bude koristan. Verovatno ćete poželeti da pronađete odgovor na još neka pitanja koja imate i počećete redovno da čitate blogove na našem sajtu. Da se ne lažemo, nama je to i cilj.

Brzo učitavanje stranica

Da li ste znali za podatak da čak 60% posetilaca web sajtova napušta sajt ukoliko se stranica učitava duže od 6 sekundi. Na tržištu je zaista dosta ponuda gde se nudi izrada sajtova po izuzetno niskim cenama, ali da li zaista želite da se stranice Vašeg sajta učitavaju toliko dugo da posetioci koji su na njemu gube strpljenje i napuštaju ga? I nikada se više ne vraćaju… Imajte na umu da je segment brzine učitavanja stranica kod sajtova vrlo bitan, ali i to da je izrada sajta  zahtevna procedura koja podrazumeva dosta znanja.

Web dizajn sajtova koji je responsive

Web dizajn sajtova koji je responsive

Responsive dizajn sajta znači da je sajt u potpunosti prilagođen posetiocima koji koriste sve mobilne uređaje. Statistika nam daje podatak da oko 76% poseta na sajt dolazi putem mobilnih uređaja, tako da je imperativ izrada sajta sa responsive dizajnom. Zamislite da imate sajt koji nije u svakom segmentu prilagođen pregledu na mobilnom telefonu ili tabletu. Najveći deo svojih posetilaca biste izgubili, a sa njima bi otišao i veliki deo Vaše zarade.

Kao što i sami primećujete, više nego ikada, danas su i biznisi i klijenti prisutni na internetu. Zbog toga je važno iskoristiti pun potencijal koji nam je na raspolaganju, i kada je u pitanju izrada sajta koja će dati svoj maksimum.

Izrada sajta i SEO optimizacija sajta

SEO optimizacija je zaista široka i kompleksna tema o kojoj može jako puno toga da se kaže, a još više može da se uradi. Ukoliko sajt poseduje kompletnu SEO optimizaciju za pretraživače, tada je on u svakom segmentu prilagođen za prikazivanje u organskoj (neplaćenoj) pretrazi na Google pretraživaču, za ključne fraze i reči koje su biznisu i niši u kojoj poslujete relevante.

SEO optimizacija sajta ima vrlo veliki uticaj na cenu izrade sajta iz razloga što SEO optimizacija sajta obuhvata skup kompleksnih radnji na više frontova. Pored toga, ona podrazumeva kontinuirani rad i zahteva vreme za postizanje rezultata. Google je zacrtao vrlo striknta pravila koja zahtevaju stalno prilagođavanje i praćenje. Oni koji žele brzopotezne rezultate, da optimizacija bude urađenja “sad-za-odmah” i da njihov sajt za kratko vreme “bude prvi na Google” često budu razočarani saznanjem da SEO optimizacija sajta zahteva bar pola godine rada za uočavanje rezultata.

Kako stvari ne funkcionišu ekspresno, mnogi se obeshrabre. Samo stručnjaci koji razumeju koliko je SEO optimizacija važna znaju da se na razultate itekako isplati čekati. Kada prođe dovoljno vremena i kada se pokažu rezultati u svom punom sjaju, tada nema razočaranih. A tada su i cene izrade opravdane.

Izrada sajta podrazumeva i čist kod

Ako sajt nije“oslobođen” svih nepotrebnih plugina i predugačkih kodova, vrlo često zna da “zakaže”tokom rada. Da bi se izbegla frustracija koju ta pojava neminovno izaziva, sajt bi trebao da ima čist kod koji mu obezbeđuje neometani rad i brz odziv stranica. Zapamtite da brzina i funkcionalnost sajta spadaju među glavne karakteristike dobre web stranice, a cena izrade sajta u velikoj meri zavisi i od ovog segmenta.

Još malo o činjenicama vezanim za cenu i izradu sajta

Još malo o činjenicama vezanim za cenu i izradu sajta

Osvrnuli smo se na neke od glavnih stavki koje se definišu kada se formira cena i kada je izrada web sajta u pitanju. Kao što vidite, dosta toga je potrebno uzeti u razmatranje i baš iz tog razloga nije moguće dati jednu definisanu cenu za izradu sajta.

Pored navedenih stavki, cena za izradu i vreme koje podrazumeva izrada zavisi i od namene web stranice i sadržaja koji je na njoj. Izrada sajta na WordPress platformi, kao najzastupljenijem rešenju, pruža u pojedinim situacijama kraće rokove za izradu, ali svakako ne zaboravite sve ono što ide pre i posle.

Da bi web sajt bio postavljen na internet, potrebno je obezbediti hosting, domen, ispoštovati sve tehničke Google smernice i tok rada na sajtu prilagoditi potrebama klijenta. Definiše se da li je sajt u formi prodavnice ili ne, da li će imati blog, koje CMS rešenje, precizira se web dizajn i daje se strategija za marketing promociju sajta.

Marketing promociju možete dogovoriti sa istom agencijom samo u slučaju kada je agencija koja se bavi izradom sajtova specijalizovana i za digitalni marketing.
Bez kvalitetnog internet nastupa, koji obuhvata i promociju na društvenim mrežama ali i generalno, digitalni marketing- cilj je samo delimično postignut.

izrada sajta | Holistic Digital Solutions

Vidljivost na internetu danas dolazi sa više izvora, i svaki je jednako važan. Baš iz tog razloga, internet potencijal potrebno je maksimalno iskoristiti.
Zato, ako ste uložili sredstva i došli do tačke da je izrada web stranice uspešno zavšena- nemojte izostaviti ni marketing. Usluga za marketing je stavka koja je u tačno formirana, cenovnik i nju obuhvata, ali to ne znači da ta vrsta ulaganja nije vredna.

Dosta faktora utiče na formiranje krajnje cene i iz tog razloga ne možemo Vam reći kolike su tačno cene za primera radi, jedan WordPress sajt. Ono što može biti odgovor jeste okvirna cifra, ali željena funkcionalnost je nešto što čini razliku među našim klijentima. Svako od nas ima drugačije potrebe koje web sajt mora da ispuni, želimo dizajn koji je nama privlačan, i shodno svemu tome- cenovnik obuhvata zaista dosta stavki.

Poslednje, ali ne najmanje važno jeste i održavanje web sajta. Kada su jednokratne stvari, poput izrade, završene, održavanje je nešto što zahteva kontinuitet. Cena za održavanje web sajtova varira, u zavisnosti od toga šta tačno želite da bude obuhvaćeno ovom uslugom.
Održavanje i SEO optimizacija su ključni za perfektan rad sajta u svakom trenutku, a ako imate tim stručnjaka koji pruža kompletnu uslugu- poslovni uspeh je zagarantovan!

Ono što je još jako važno, a ima dosta uticaja na cene izrade sajta odnosi se na dve stvari:
Prva, da li klijenti žele da izrada sajta podrazumeva kreiranje prezentacijskih sajtova, ili žele da u sklopu sajta imaju i online prodavnicu.
Druga, da li je potrebno da se sajt kuca ili da se u njegovoj izradi koriste već dostupne teme.
Obe stvari koje smo naveli prave znatnu razliku kada je cena i izrada web sajtova u pitanju.

Digitalni marketing

Naime, ako pričamo o sajtu koji u svom sklopu ne podrazumeva online prodavnicu, onda je u posao oko kreiranja shopa, unosa kategorija, proizvoda, slika i teksta proizvoda, u startu, eliminisan. Sve navedeno iziskuje dosta vremena i za obavljanje tih poslova neophodno je znanje koje, kao što i sami znate–ima svoju cenu. U zavisnosti od potreba klijenta, web sajt može da bude izrađen tako što se koristi tema ili na način koji podrazumeva (delimično ili kompletno) kucanje stranica. To je jedna velika razlika u angažovanju IT stručnjaka, koja opravdava različite cene izrade sajtova.

Nemojte štedeti na izradi kvalitetnog sajta i na dobrom web dizajnu kod izrade sajtova, jer sajtovi u budućnosti višestruko vraćaju uložena sredstva. Shodno tome, cena sajta itekako opravdava svoju visinu. Web sajt je lična karta Vašeg poslovanja, stoga, uložite u njegov izgled i sve funkcionalnosti koje će zadovoljiti potrebe Vaših kupaca.

cena izrade sajta | Holistic Digital Solutions

Kredibilitet koji vrhunski sajt sa sobom nosi nešto je što nema cenu, i zbog toga je važno da u svojoj niši budete konkurenti kako sa uslugom i proizvodima koje nudite, tako i sa samim izgledom web sajta. Kada se zapitate koje to sve benefite imate od izrade dobrog sajta, i zašto ne biste imali neku najjeftiniju verziju sajta, tada se setite svi onih stvari koje čine dobar sajta, a koje smo već pomenuli u tekstu. Zapamtite da izrada kvalitetnog sajta ima mnoštvo prednosti, od kojih ćete neke uočiti odmah, a neke malo kasnije. U svakom slučaju, web nastup Vašeg poslovanja biće reprezentativan.

Nikada nemojte da zaboravite da je jačanje brenda, proširenje kanala prodaje, SEO otimizacija i pozicioniranost na prvoj strani Google pretraživača itekako važna. Izrada web sajta nije mali posao i shodno tome zahteva vreme, posvećen rad i dosta znanja. Konkurencija je danas jača nego ikada, i zato je ulaganje u podizanje poslovanja na viši nivo, na ovaj način, uvek isplativo ulaganje. Baš zato, web prisustvo svake kompanije je imperativ, a internet i Google uvek će da diktiraju svoje uslove koje treba ispratiti. Izdrada mudre strategije nastupa je neophodna.

Šta je naša preporuka?

Kako imamo bogato iskustvo u kreiranju web sajtova najrazličitijih funkcionalnosti, uvek polazimo od potrebe klijenta koja tim sajtom treba da bude zadovoljena.
Kada utvrdimo potrebu, a potom i definišemo cilj koji klijent ima, nakon toga predlažemo ono, što se na osnovu našeg iskustva, pokazalo kao dobitna kombinacija.

Uvek smo više naklonjeni custom rešenjima nego bilo čemu drugom, upravo iz razloga jer tada imamo slobodu da kreiramo web dizajn koji je klijentu potreban i da sajt prilagodimo svakom segmentu koji je za klijenta važan.

Cena i izrada ovakvih vrsta sajtova, pre svega, zavisi od potreba biznisa.

A sajt koji je baš po meri klijenta je i naš glavni cilj.

Hajde da uz kafu popričamo detaljnije o tome šta podrazumeva izrada web sajta,
i da nađemo najbolje rešenje za Vas!