Programski jezici – 12 najkorisnijih koji pokrivaju sve Vaše potrebe

Da li znate kako izgleda lista najčešće korišćenih programskih jezika?

Sajt www.statista.com objavio je podatke online ankete, sprovedene u maju 2023.godine, u kojoj su učestvovali developeri širom sveta. Na osnovu odgovora više od 87000 ispitanika, evo liste od dvanaest najčešće korišćenih programskih jezika.

  1. JavaScript 63,61%
  2. HTML/CSS 52,97%
  3. Python 49.28%
  4. SQL 48,66%
  5. TypeScript 38,87%
  6. Bash/Shell 32,37%
  7. Java 30,55%
  8. C# 27,62%
  9. C++ 22,42%
  10. C 19,34%
  11. PHP 18,58%
  12. PowerShell 13,59%

Šta su programski jezici?

Pre nego što krenemo u nešto detaljnije opisivanje specifičnosti najpopularnijih programskih jezika, hajde da navedemo šta su programski jezici.

Šta su programski jezici?

Programski jezik je, po definiciji, skup uputstava koji se koristi za kreiranje, interakciju i upravljanje softverom. Programeri koriste određene programske jezike kako bi napravili neki program, dizajnirali web-sajtove, ili kako bi kreirali aplikacije. Najjednostavnije rečeno, programski jezici omogućavaju ljudima da komuniciraju sa sajtom ili aplikacijom na način koji je mašini razumljiv.

Postoji više kriterijuma za podelu programskih jezika. Jedna od njih je podela po vremenu nastanka gde nam se ilustruje razvoj programskih jezika i programiranja, i tu se programski jezici dele u šest generacija:

  • Prva generacija – mašinski i asemblerski (1940-1956).
  • Druga generacija – visokonivojski jezici (1956-1963)
  • Treća generacija – proceduralni jezici i OOP (objektno orjentisano planiranje) (1964-1970).
  • Četvrta generacija – deklarativni i skriptni jezici (1970-1990)
  • Peta generacija – visoko unapređeni nivo programskih jezika gde su jezici dizajnirani tako da kompjuter učine “pametnijim” (možemo ih klasifikovati u vremenski okvir do devedesetih godina do sada)
  • Šesta generacija – još napredniji i razvijeniji nivo programskih jezika koji se bazira na veštačkoj inteligenciji, mašinskom učenju, naprednih web tehnologijama i funkcionalnom programiranju. (vremenski okvir do početka novog milenijuma do sada)

Zašto su programski jezici važni?

Kada smo odgovorili na pitanje šta su programski jezici, prelazimo na pitanje – zbog čega su oni važni?

Već iz prethodnog dela može se zaključiti važnost zbog koje su programski jezici značajni, ali hajde da to, ipak, malo detaljnije pojasnimo.

Baš iz razloga što služe za pisanje koda, programski jezici su temelj inovacija i upravo oni omogućavaju programerima da stvaraju što suptilnija softverska rešenja. Njihova važnost ogleda se i u tome da se prilagođavaju različitim zahtevima projekata, a kako različiti programski jezici imaju različite vrste zadataka – oni pružaju visok nivo kontrole nad resursima. Sa druge strane, pojedini programski jezici naglašavaju jednostavnost, što doprinosi, primera radi, bržem razvoju aplikacija.

Isto tako, programski jezici omogućavaju programerima da kroz specifične kontrukcije kontrolišu tok izvršavanja funkcija u programima, i da na taj način produktivnije manipulišu sa podacima, čineći da rad sa njima bude intuitivan i efikasan. Za kraj, neprestani razvoj novih programskih jezika, kao i unapređenje postojećih, omogućava programerima da prate najnovije tehnološke trendove. Ovo je važno u doba brze tehnološke evolucije, jer omogućava razvoj softvera koji koristi najnovije alate i tehnike.

Zašto su programski jezici važni?

Programski jezici – spisak

Znanje o programiranju i poznavanju funkcionisanja programskih jezika je sve cenjenija veština, pa programeri širom sveta žele da što više unaprede svoje znanje kroz rad sa više programskih jezika, kako bi bili što konkurentniji na tržištu. Verujemo da su čak su i oni kojima programiranje nije posao, već se bave nečim drugim, imali priliku da čuju za neke vrste programskih jezika (bar za one najčešće korišćene i pominjane). Sada ćemo se malo detaljnije posvetiti listi programskih jezika koji su najčešće u upotrebi kod programera, sa osvrtom na njihovu namenu, prednosti i nedostatke.

PHP

PHP (akronim za Hypertext Preprocessor) – programski jezik koji je prvenstveno dizajniran za ugrađivanje u HTML kôd, dajući programerima mogućnost da kreiraju dinamički sadržaj, interaktivne forme i druge veb-funkcionalnosti.

Široko raspostranjen, PHP je open source i besplatan je za korišćenje. PHP može da generiše dinamički sadržaj stranice, da kreira, čita, otvara, zatvara, piše i briše datoteke na server, kao i da prikuplja i šalje cookies (kolačiće). Pored toga, ovaj programski jezik može da dodaje, briše i modifikuje podatke u bazi podataka, ali i da vrši enkripciju podataka.

PHP i njegove prednosti?

PHP je programski jezik koji se lako uči i koji je vrlo efikasan, a podržava i širok spektar baza podataka, što ga čini pogodnim za razvoj aplikacija koje zahtevaju manipulaciju podacima.

Oko PHP programskog jezika okuplja se velika zajednica programera, pa je samim tim i dolazak do informacija dosta olakšan, kao i pronalazak rešenja za sve potencijalne izazove koji se mogu sresti u radu.

PHP i njegovi nedostaci?

Bezbednost nije bila jača strana ovog programskoj jezika, pa je u prošlosti iz tog razloga dosta bio izložen kritikama. Ova činjenica je dovela do toga da se poboljšaju sigurnosne funkcije i da se, u ovom pogledu, situacija dosta popravi.

I za kraj, PHP sa sobom nosi jednu vrlo zanimljivu činjenicu – ili je odbojan programerima ili im je na neki čudan način vrlo drag. U suštini, važi za vrlo moćan programski jezik, a kako se tehnologija bira na osnovu cilja – programeri su itekako angažovani u radu sa njim i često ga koriste.

Python

Po navodima sa web-sajta www.statista.com Python se pokazao kao jedan od najpopularnijih programskih jezika u poslednjoj deceniji.

Često je u upotrebi kada programeri kreiraju aplikacije, igrice ili neka druga softverska rešenja, a ono što mu je srodno jeste da se koristi za brz razvoj softvera.

Python i njegove prednosti?

Kao i PHP i mnogi drugi jezici, i Python radi na različitim platformama – konkretno, na Windows, Linux, Mac, Raspberry Pi, itd. Izdvaja se po svojoj jednostavnoj sintaksi koja omogućava da se program ispiše sa manje linija koda u odnosu na neke druge programe. Zbog svoje pouzdanosti često je u upotrebi od strane programera, pa je tako njegova brojna zajednica izvor na kome se mogu potražiti odgovori na svaki problem sa kojim se programer susretne u radu.

Python i njegovi nedostaci?

Iako je jedan od najcenjenijih programskih jezika, Python ima i svoja ograničenja koja se ogledaju u tome što nije adekvatan za pojedine mobilne i real-time aplikacije. Pored toga, Iako se Python stalno poboljšava, još uvek može imati manje performanse u odnosu na jezike poput C++.

programski jezik

C#

C# (ili skraćenica za C Sharp), je jezik koji je razvijen od strane kompanije Microsoft.

Ovaj programski jezik se često koristi za razvoj aplikacija na platformi Windows, uključujući desktop, veb i mobilne aplikacije. C# kombinuje elemente proceduralnog i objektno orijentisanog programiranja, nudeći programerima snažan i moćan alat sa mnogo naprednih funkcija.

C# i njegove prednosti?

C# je optimalan za razvoj softvera unutar Microsoft-ovog ekosistema, obezbeđujući visoku kompatibilnost sa Windows operativnim sistemom i Visual Studio razvojnim okruženjem. Pored toga, C# podržava princip objektno orijentisanog programiranja, omogućavajući programerima lakše strukturiranje i organizovanje koda, smanjujući kompleksnost i poboljšavajući održavanje. Kroz .NET okvir, C# omogućava automatsko upravljanje memorijom, dok NET Framework pruža bogat set biblioteka i alatki koje značajno ubrzavaju razvoj aplikacija, uključujući rad sa bazama podataka, grafičkim interfejsima i mrežnim operacijama.

C# i njegovi nedostaci?

Iako postoji .NET Core, podrška za C# može biti manja na ostalim operativnim sistemima mimo Windows-a. Bez obzira na stalna unapređenja, C# ipak zaostaje po pitanju performansi u odnosu na neke druge programske jezike. Ovaj programski jezik je komplikovaniji za učenje, a još jedna stvar koju mu programeri zameraju jeste to što se u velikoj meri oslanja na .NET platformu pa mu je fleksibilnost u velikoj meri smanjena.

Java

“Write Once, Run Anywhere” – slogan koji je tako dobro opisao Javu!

Ovo znači da programer može da razvije Java kod na jednom sistemu i da očekuje njegov neometani rad na bilo kom drugom sistemu koji podržava Javu.

Java i njene prednosti?

Java važi za jedan od najuniverzalnijih programskih jezika, temelji se na orjentisanom programiranju i poseduje bogatom ekosistemu biblioteka. Dizajnirana je da bude laka za korišćenje i lakša je za pisanje, otklanjanje grešaka i za učenje u odnosu na većinu programskih jezika.

Ono što je izuzetno važna prednost jeste to što je Java jezik koji je dizajniran sa snažnim fokusom na sigurnost. Java koristi Garbage Collection mehanizam za automatsko upravljanje memorijom, a pored toga je i vrlo efikasan programski jezik.

Java i njeni nedostaci?

Pokretanje Java aplikacija može zahtevati dodatno vreme i resurse. Iako postoji Android Development Kit (ADK) koji koristi Java, neki programeri smatraju da je Java manje pogodna za razvoj programa koji treba da su prilagođeni mobilnim uređajima u poređenju sa drugim jezicima. Viša potrošnja memorije i nemogućnost da se u nekim zahtevnijim aplikacijama ostvari puna efikasnost su još dve karakteristike koje se u praksi karakterišu kao nedostaci ovog programskog jezika.

JavaScript

Kako se navodi na web-sajtu www.kruschecompany.com čak 98% programera korisi JavaScript za frontend, 65% za backend development, 27% za mobilne aplikacije, 20,10% za desktop aplikacije i 18,10% za data visualization.

JavaScript je vrlo moćan programski jezik čija je primena vrlo široka, toliko da se koristi kako u jednostavnim sadržajima, tako i u kompleksnijim 2D ili 3D igricama.

Ovaj programski jezik nalazi se na samom vrhu liste koju smo naveli na početku teksta, tako da je apsolutno potvrđeno da je ovo jedan od najčešće korišćenih i najkorisnijih programskih jezika.

JavaScript i njene prednosti?

JavaScript je univerzalan programski jezik za programiranje koji omogućava manipulaciju HTML-om i CSS-om u realnom vremenu, čineći veb-stranice interaktivnijim, a doprinosi i u poboljšavanju responzivnosti veb-stranica.

Kako je ovo programski jezik koji aktivno koristi najveći broj stručnjaka, odgovori na svako pitanje u vezi rada mogu se lako pronaći.

JavaScript i njeni nedostaci?

Široka rasprostranjenost ovog jezika dovodi do prečeste upotrebe JavaScripta i u onim slučajevima kada ovaj programski jezik i nije neophodan. Pokušaj da se neki segmenti na web-sajtu učine više atraktivnim često iz stručnog ugla deluju nepotrebno, usporavajući rad veb-stranice.

Različiti brauzeri mogu na različite načine da interpretiraju ovaj programski jezik, pa je često potrebno dodatno kodiranje kako bi se osigurala kompatibilnost.

SQL

SQL (eng. Structured Query Language) predstavlja standardizovan jezik za upravljanje i manipulaciju relacionalnim bazama podataka. SQL je važan za razvoj aplikacija koje zahtevaju efikasno upravljanje podacima i često se koristi u kombinaciji sa raznim vrstama softverskih sistema.

SQL i njegove prednosti?

Ovaj programski jezik ima jednostavnu i čitljivu sintaksu koja olakšava rad programerima i administratorima baza podataka. SQL je standardizovan jezik koji podržavaju gotovo sve relacionalne baze podataka, uključujući MySQL, PostgreSQL, Microsoft SQL Server, Oracle i druge.

SQL podržava transakcije, što znači da je moguće izvršiti niz operacija kao jednu celinu, čime se osigurava konzistentnost podataka, a pored toga, pouzdana je podrška u postupku filtriranja i sortiranja podataka, što utiče na tačnost i relevantnost dobijenih informacija. 

SQL i njegovi nedostaci?

Efikasno korišćenje SQL-a zahteva dobro razumevanje strukture baze podataka, što može predstavljati izazov za početnike, pa se u radu sa njim prevashodno snalaze iskusni stručnjaci. Još jedna karakteristika koja se može podvesti pod nedostatak ovog programskog jezika, jeste da u vrlo velikim sistemima, SQL upiti mogu imati ograničenja performansi, i to posebno ako su baze podataka enormne veličine.

C++

C++ je unapređena i proširena verzija programskog jezika C, pa kao takav predstavlja moćan i efikasan programski jezik koji se često koristi u razvoju sistema visokih performansi, kao što su  aplikacije ili napredne igrice. Ovaj jezik je razvijen od strane Bjarnea Stroustrupa i kombinuje proceduralno i objektno orijentisano programiranje, pružajući programerima visok nivo kontrole nad resursima sistema.

C++ i njegove prednosti?

Prednosti C++ ogledaju se u mogućnostima direktnog pristupa memoriji, kao i efikasnog upravljanja resursima i postizanja visokih performansi. C++ se koristi u raznim domenima – od sistemskog programiranja i razvoja operativnih sistema, preko razvoja aplikacija za rad sa bazama podataka, do igara i ugrađenih sistema.

C++ i njegovi nedostaci?

Kao vrlo efikasan i kompleksan programski jezik, C++ nije lak za učenje. Kako ručno upravljanje memorijom pruža visok stepen kontrole, tako je moguća i pojava grešaka u ovom segmentu. Isto tako, manje poželjna odlika je ta da on zahteva ispis više linija koda u  odnosu na druge jezike, kao što je Python ili Java, a njegova ograničena podrška za savremene paradigme može negativno da utiče na fleksibilnost i izražajnost koda.

Ruby

Neuporedivo lakši i jednostavniji za rad od malopređašnjeg C++, Ruby važi za jezik koji je lakši za učenje, jer je kreiran sa fokusom na programera, a ne na mašinu. Razvio ga je Yukihiro Matsumoto, a popularnost je stekao zbog svoje jednostavne sintakse, fleksibilnosti i kao što smo već pomenuli – fokusa na to da se ljudima olakša rad. Ovaj jezik je često korišćen za razvoj veb aplikacija, a takođe je i osnova popularnog okvira Ruby on Rails.

Ruby i njegove prednosti?

Čitljiva sintaksa koja doprinosi velikim simpatijama od strane programera, veća fleksibilnost uz mogućnost promene tipova podataka tokom izvršavanja, objektno orjentisano programiranje i sve veća zajednica korisnika od kojih možete lako doći do svih potrebnih informacija.

Ruby i njegovi nedostaci?

Kada je reč o tome šta su nedostaci ovog jezika, pomenućemo da performanse jesu niže u odnosu na moćnije programske jezike (poput C++), a pored toga možemo reći da je i manje pogodan za situacije u kojima se zahteva niska potrošnja resursa, poput ugrađenih sistema ili aplikacija sa ograničenim hardverom. Kada svemu dodamo i automatsko upravljanje memorijom koje može da dovede do izazova u upravljanju memorijom, možda i ne čudi što Ruby (iako ima dosta programera koji ga poznaju) još uvek nema toliko zastupljenu primenljivost u praksi.

Objective – C

Objective-C nastao je radnih osamdesetih godina prošlog veka kao miks dva jezika: Smalltalka i C.

Ovaj programski jezik sticao je sve veću popularnost sa popularnošću iPhona, iPod Toucha i iPada, jer važi za programski jezik koji služi u razvoju aplikacijana Apple platformama.

Kombinuje prednosti proceduralnog i objektno orjentisanog programiranja, pružajući specifične karakteristike koje su važne za Apple okruženje.

Objective-C i njegove prednosti?

Objective-C je u potpunosti objektno orjentisan programski jezik, koji ima pristup sa vrlo bogatim Apple bibliotekama i APIju, dajući programerima mogućnost da razvijaju aplikacije koje su usko integrisane sa iOS i macOS operativnim sistemima. Podrška za održavanje starijih aplikacija je efikasna, možemo reći da mu je prednost fleksibilnost i dinamičnost, a uvek možete proći materijal o njemu u vidu tutorijala ili knjiga.

Objective-C i njegovi nedostaci?

U poređenju sa Swiftom (o kome ćemo takođe pisati u nastavku bloga), Objective-C ima niže performanse i manju efikasnost, kao i nešto manju podršku kada su novi jezički koncepti u pitanju. Ovo je komplikovan jezik za programere početnike i nikako se ne savetuje da se sa učenjem programiranja krene od njega jer je sintaksa ovog jezika vrlo složena.

Swift

Swift možemo da posmatramo kao unapređeniju verziju jezika o kom ste maločas čitali.

Razvijen je od strane kompanije Apple i postao je ključan za razvoj aplikacija na iOS, macOS, watchOS i tvOS platformama. Swift je dizajniran kako bi bio moderniji, sigurniji i efikasniji u odnosu na prethodni jezik, Objective-C. Ovaj jezik podržava kako objektno orijentisano programiranje, tako i funkcionalne paradigme, čineći ga prilagodljivim i lako čitljivim za programere.

Swift i njegove prednosti?

Swift poseduje vrlo bezbedan kod, koristi automatsko upravljanje, lako se integriše sa postojećim Objective-C kodom, ii ma mogućnost korišćenja playgroundsa – interaktivnog okruženja u kom programeri mogu odmah da vide rezultate svog koda, a to im daje slobodu da eksperimentišu i uživaju u programiranju.

Swift i njegovi nedostaci?

Česte promene u jeziku mogu da dovedu do izazova u održavanju postojećeg koda i prilagođavanju novijim verzijama jezika. Isto tako, može se desiti da za svoj problem u radu programeri teško dođu do konkrektnog odgovora zbog ne toliko masovno razvijene zajednice koja ga koristi. Ono što je definitivno ograničavajuće jeste to što je Swift primarno namenjen za razvoj aplikacija za Apple platforme, što ga čini manje pogodnim za univerzalnu upotrebu u odnosu na neke jezike koji su platformski nezavisni.

Scala

Spada u red programskih jezika koji su relativno noviji (nema višedecenijsku upotrebu), a ime je skraćenica od „scalable language,“ što jasno odražava njegovu sposobnost prilagođavanja rastućim zahtevima i obimima koda. Scala se često koristi u razvoju softvera i može biti fleksibilno rešenje za kompleksne probleme.

Scala i njene prednosti?

Scala kombinuje funkcionalno i objektno orijentisano programiranje, pružajući programerima širok spektar alata i pristupa za rešavanje različitih problema. Pored toga, koristi statičko tipiziranje, sa čime se poboljšava bezbednost koda i olakšava održavanje. Još jedna prednost je u tome što je Scala potpuno kompatibilna sa Javom, čime se proširuje mogućnost upotrebe, doprinosi produktivnosti, a pogodna je i za obradu velikih setova podataka.

Rust

Spada među programske jezike koji su pobrali simpatije mnogih programera.

Rust je programski jezik sa otvorenim kodom i postao je popularan zahvaljujući svojoj efikasnosti u izbegavanju grešaka tokom kompajliranja. Razvijen je od strane stručnjaka koji je radio u Mozilli, a danas je primenjiv u raznim ograncima industrije. Poznat je po tome što ga koristi i Dropbox, kao jedan od  poznatijih cloud provajdera.

Rust i njegove prednosti?

Brzina se ističe kao jedna od značajnijih prednosti, potom slede visoke performanse, oslobođen je većine bagova koji se javljaju u drugim programima i važi za vrlo bezbedan kod.

Rust i njegovi nedostaci?

Ovaj program je izazovan za učenje, naročito za manje iskusne programere, a kada je reč o upotrebi od strane programera, Rust još uvek veliki broj stručnjaka nije imalo priliku da koristi i testira, što govori u prilog tome da u odnosu na druge jezike, Rust ima skromniju zajednicu. U poređenju sa drugim jezicima, možemo reći da je pristup Rastovoj memoriji složeniji.

Kako odabrati najbolji programski jezik za Vaše potrebe?

Pri ovom izboru, uvek je važno voditi se ciljem i specifičnostima projekta, kao i stepenom znanja programera, a ne popularnošću programskog jezika.

Kako odabrati najbolji programski jezik za Vaše potrebe?

Dakle, potrebno je razmotriti šta projekat sve podrazumeva, proceniti zahtevane performanse, sigurnost, i podršku za konkretne funckionalnosti, zatim dostupne biblioteke i sve one segmente koji mogu da utiču na brzinu razvoja projekta. Ipak je rad sa poznatim alatima i u poznatom okruženju uvek produktivnija opcija, pa tako izbor programskog jezika zavisi i od veštine samog programera.

Kakve su perspektive u programerskoj profesiji?

Profesija programera bira se prvenstveno iz dubokom interesovanja i ljubavi prema ovoj profesiji i svemu što ona sa sobom nosi. Vrhunski stručnjaci u ovom polju su baš oni pojedinci koji programiranje iskreno vole i koji su uvek otvoreni ka sticanju novog znanja, a izazovi koji im se nađu na putu nisu prepreka koja se zaobilazi.

Ovo kažemo jer je perspektiva u programerskoj profesija izuzetna, ali samo za one koji žive programiranje, ne baš i za pojedince za koje je to samo prilika da se dobro zaradi. Upravo oni koji misle da baš svi programeri dobro zarađuju i koji se tome i nadaju, neće biti u stanju da daju 150% sebe, svog truda i zalaganja, jer je njihov pokretač nešto drugo.

Dakle – programerska struka je odlična prilika za profesionalni rast i za zaradu, ali samo ako se programiranje iskreno voli.

Kakve usluge mi u Holistic Digital Solutions-u nudimo?

Iz kojih sve tehnologija naši programeri imaju napredno znanje i bogato iskustvo u radu?

PHP, SQL, Java Script, CSS, WordPress, Laravel, HTML je što je potrebno za izradu pouzdanih i atraktivnih web-sajtova, online prodavnica i aplikacija.

Kako je svaki od naših kolega maksimalno posvećen svom radu, praksa nam je da se pre početka rad ana projektu održi sastanak sa klijentom kako bismo čuli njegove ideje, a nakon toga nudimo predloge koji su se, u skladu sa našim dosadanjim iskustvom, pokazali kao najbolja opcija.

Zaključak

Za kraj – izbor programskog jezika zavisi od dosta specifičnosti. Zato je nužno razmotriti sve aspekte i uvek imati na umu cilj, kao i potrebnu posvećenost i stručnost za taj poduhvat.

Ako ste naučili nešto novo iz ovog teksta ili Vam je tekst po nekom drugom osnovu bio koristan – pozvani ste da pogledajte i ostale naslove u sekciji BLOG.