Linkedin Oglašavanje | Moćne kampanje na Linkedin-u

Pomažemo kompanijama koje posluju po B2B i B2C modelu da prošire bazu svojih klijenata uz LinkedIn oglašavanje. 

Iskoristite sav potencijal mreže uz kvalitetno LinkedIn oglašavanje.

Zašto je Linkedin oglašavanje bitno?

Ukoliko se Vaše poslovanje temelji u sferi poslovnih interakcija, tada sa odabirom društvenih mreža kao plaftorme za komunikaciju i oglašavanje treba biti pažljiv. Razlog za oprez jeste web publika koja je za poslovanje relevantna. Zato je za kompanije koje su orjentisane ka business-to-business modelu, najčešće jedna od primarnih društvenih mreža LinkedIn. Postojanje business LinkedIn stranice kompanije otvara dosta prilika za konekciju i unapređenje poslovanja na mnogo nivoa, a evo i glavnih razloga zbog čega je web LinkedIn reklamiranje važno.

Profesionalan kontakt

Povezivanje za profesionalcima iz branše ili iz srodnih industrija, menadžmentu firme može biti vrlo korisno. Umrežavanje je ogroman plus u biznisu, a stvaranje profesionalnih kontakata za kompaniju znači ostvarivanje kvalitetnih poslovnih veza sa pojedincima koji mogu biti ili potencijalni klijenti (kupci) ili potencijalni saradnici koji svojim angažovanjem mogu doprineti kompanijskom razvoju. Preporuka, kao još jedan potencijalni benefit od profesionalnog povezivanja, takođe daje svoj doprinos u građenju brenda ali i proširenju baze klijenata. 

Oglasi usmereni ka poslovnim profilima

LinkedIn marketnig je jedan od načina kako se mogu u moru najrazličitijih poslovnih branši pronaći jasno precizirani poslovni profili. Ovo je izvodljivo zahvaljujući sistemu preciznog targetiranja koji važi za jednu od glavnih karakteristika reklamiranja na ovoj društvenoj mreži. Kako se svaka promotivna kampanja zasniva na jasno definisanoj strategiji – mogućnost targetiranja osoba, sa primera radi, određenim zanimanjem, na određenoj lokaciji i sa određenim radnim iskustvom je itekako korisna zbog usmeravanja oglašavanja ka najrelevantnijoj publici, za razliku od npr. Google Ads i Facebook marketing koji su namenjeni više pojedinačnim kupcima. 

Izgradnja i profilisanje kompanije

Da li biste želeli da Vaša kompanija na LinkedInu bude prepoznata kao stručna u svojoj branši? Da se izdvoji u odnosu na konkurenciju zahvaljujući osmišljenom nastupu i sadržajima koje deli? 

Uz posvećen rad na LinkedIn stranici, brend se vremenom profiliše kao stručnjak u svojoj niši poslovanja, a upravo to je ključno kada je reč o sticanju poverenja potencijalnih klijenata i izgradnju dugoročnih poslovnih konekcija. Sa druge strane, LinkedIn je odlična platforma za employer branding, što samo po sebi ima ogroman potencijal za kompanijsku budućnost.

Kojim biznisima je važno Linkedin oglašavanje?

Svaka kompanija čije se poslovanje vodi po business-to-business modelu može da pronađe dosta benefita od LinkedIna kao platforme. Umrežavanje je važno, bez obzira na njenu veličinu i na njenu delatnost, a kako je LinkedIn u 2023. godini proglašen kao treća ključna platforma društvenih mreža za marketing – jasno je da firme iz svake niše mogu da pronađu mnogostruke koristi od korišćenja LinkedIn reklamiranja.

Povećana interakcija i profesionalni angažman

Sledeći razlog zbog kojeg je LinkedIn oglašavanje bitno jeste postizanje veće interakcije stranice sa publikom i profesionalni angažman u vidu diskusija, razmena mišljenja, sadržaja, preporuka i slično.

Nastup na ovoj mreži za cilj ima promociju onog što kompanija nudi – bilo da se radi o uslugama ili proizvodima. Kroz LinkedIn marketing, firme su u prilici da putem oglašavanja pokrenu publiku na interakciju, plasirajući joj sadržaj koji je kvalitetan i koristan, što nije slučaj kod Google kampanja.

Pravljenje lidova

Osim interakcije, LinkedIn oglašavanje je značajno iz razloga što kreiranje i optimizacija efikasne kampanje generišu lidove. Svaki relevantan lead je potencijalni klijent koji može biti ključni za dalji razvoj Vašeg poslovanja jer im možete ponuditi svoje usluge ili proizvode. Kada stvari posmatrate na ovaj način, jasno je o kolikom resursu govorimo.

Za koje prilike su Linkedin marketing aktivnosti bitne?

Business-to-business sektor

Putem LinkedIna, mnoge kompanije znatno brže sklapaju poslovne kontakte i efikasnije grade poslovne veze i partnerstva. Kroz direktna komuniciranja sklapaju se međusobni poslovni dogovori, u kojima LinkedIn oglašavanje važi za odličan način da predstavite Vaše usluge i proizvodi potencijalnim saradnicima. 

U osnovi, LinkedIn kao mreža važi za najpopularniju poslovnu platformu gde se obraćanje vrši na relaciji business to business.

Baš kao što se ovi oglasi prikazuju za relevantne ključne reči, njihovo prikazivanje moguće je ograničiti kombinacijom različitih tipova ključnih reči koji su dostupni za odabir prilikom podešavanja. Search Ads je ono na šta uglavnom skoro svi pomisle kada pomenu Google Ads kampanje, a ukoliko za ključne reči ili frazu postoji neko ko plaća za to po kliku na pretrazi, Google će vam pri vrhu, ili dnu prve strane prikazati rezultate oglasa u SERP-u.

Search Ads je uz Display Ads vrsta oglasa koji se najčešće koriste od strane stručnjaka za PPC.

Promocija B2B i B2C proizvoda i usluga

Pored ostvarivanja poslovne saradnje jedne firme sa drugom, LinkedIn reklamiranje odnosi se i na komunikaciju na relaciji biznis-krajnji kupci, odnosno, sa krajnjim potrošačima. Ova fleksibilnost koju LinkedIn platforma ima omogućava kompanijama da prilagode svoj pristup u zavisnosti od ciljne grupe. Bez obzira da li je fokus na business-to-business interakcijama radi uspostavljanja poslovnih partnerstava ili na B2C segmentu radi šireg dosega potrošača – ova poslovna mreža jeste resurs za ostvarivanje raznovrsnih marketinških ciljeva i na kraju povećanje konverzija.

Recruitment kampanje

Za pronalazak kvalitetnih poslovnih saradnika i izgradnju tima sa pojedincima koji poseduju tačno definisano znanje i iskustvo, u praksi se kroz LinkedIn oglašavanje koriste Conversion kampanje sa ciljem Job applicants. Kroz ovu vrstu kampanje, poslodavci stvaraju oglase sa specifičnim pozivima na akciju usmerenim ka podsticanju kandidata da se prijave za otvorena radna mesta. Cilj je konverzija, u ovom slučaju, u obliku podnetih prijava za posao.

Koje vrste Linkedin reklama postoje?

LinkedIn oglašavanje daje priliku oglašivačima da se, shodno cilju svoje promotivne strategije, odluče za kreiranje reklame koje će im doneti najučinkovitiji rezultat. Za razliku od Google Ads i Facebook marketing promocija, ovaj vid LinkedIn oglašavanja je mnogo podobniji za poslovne korisnike jer je usmeren samo na njih.  

Sponzorisani postovi u feed-u korisnika

LinkedIn reklamiranje može biti u formi sponzorisanih postova koji se pojavljuju na početnoj stranici kod korisnika ove mreže. Ova forma reklama je vrlo upadljiva, korisnici je lako zapaze dok skroluju kroz svoj feed, a javljaju se među objavama korisnikovih pratilaca. 

Ovakvi oglasi imaju sve elemente kao i bilo koji drugi vid oglašavanja kao (Google, Facebook, Instagram) – naslov, deskripciju, tekst, poziv na akciju i link na koji oglas vodi. Što se materijala tiče, ovakvi oglasi mogu biti u formi statične slike (jedna u oglasu ili više njih – carousel) ili videa.

Tekstualni oglasi

Ciljevi tekstualnih reklama, koje se pojavljuju sa desne strane stranice ili u inboxu korisnika mreže, jesu preusmeravanje korisnika na sajt oglašivača ili na LinkedIn stranicu kompanije koja se oglašava.

Dinamički oglasi

Personalizovani i prilagodljivi korisnicima kojima se plasiraju, dinamički oglasi za cilj imaju što veći stepen privlačenja pažnje. Mogu da se koriste za proširenje zajednice pratilaca na LinkedInu, za promociju proizvoda ili usluge ili za generisanje što većeg broja kandidata za oglasnu poziciju koja je u kompaniji upražnjena.

Sponzorisane poruke

Message reklame na LinkedInu šalju se određenim korisnicima mreže kroz LinkedIn Messenger. Kod ove vrste LinkedIn reklamiranja, oglašivači prilagođavaju naslov i tekst, kao i poziv na akciju.

Lead Generation reklame

Vrsta LinkedIn oglašavanja koja za cilj ima generisanje što većeg broja kvalitetnih lidova. Kampanje sa ovakvim oglasima od relevantne publike žele da prikupe njihove podatke, kao što su broj telefona i mail adresa. Ova vrsta oglašavanja poziva na ispunjavanje kontakt forme koja se otvara nakon klika na insertovan poziv na akciju u sklopu oglasa.

Display reklame

Koriste se kako bi se povećao saobraćaj na sajtu oglašivača ili da se proširi zajednica na LinkedInu koja se okuplja oko jednog brenda. Kako su u formi fotografije, njihovo plaćenje jeste po CPM (cena za hiljadu prikaza oglasa), kao što je to slučaj i kod drugih mreža za oglašavanja kada reč o ovoj vrsti reklama.

Kako kreirati efikasne Linkedin oglase?

Koji su to elementi koji imaju najviše udela u kreiranju oglasa zbog kojih važi činjenica da je LinkedIn oglašavanje efikasan način promovisanja?

Sastavljanje profesionalnog copy-ja

Tekst koji se nalazi u oglasu, je jedan od važnijih elemenata koji utiču na to da LinkedIn oglašavanje donese dobre rezultate. Kvalitetan tekst je prvo sa čime se publika susreće. Kako se web publika na LinkedInu razlike od publike na bilo kojoj drugoj mreži, jedna od karakteristika te različitosti jeste i fokusiranost na tekst. Publika ne preskače tekst (kao u slučaju Google Ads i Facebook reklamiranja) i njena pažnja nije usmerena samo na vizuelni segment, već se tesktovi u objavama i oglasima pažljivo čitaju. Često su tekstovi na ovoj mreži i duži, baš iz razloga što publici ne nedostaje strpljenje. Upravo ova činjenica je razlog da plasirani tekst bude vrlo kvalitetan, da sadrži sve potrebne informacije i da svojim sadržajem publiku podstiče na akciju.

Kako svaki tekstualni segment oglasa treba da ispuni svrhu koju ima, a ne samo tekst, važno je pri kreiranju promotivne kampanje da se uvek na umu ima šta je cilj svakog njegovog elementa i da se znaju pravila u vezi toga kako kvalitetan oglas treba da izgleda.

Korišćenje ispravnih vizuelnih sredstava uz oglas

Pored teksta, materijal u formi slika ili videa, takođe, utiče na uspeh kampanje. Bez obzira u kojoj formi je materijal koji se koristi za LinkedIn reklamiranje, njegov kvalitet je nešto što bi trebalo da bude imperativ. Takođe, važno je da je na skladan način dopunjen tekstom ili drugim elementima koji ga čine celinom. Kao što je slučaj i kod teksta, vizuali ili video koji se koriste za oglase treba da budu kreirani u skladu sa smernicama kojima se obezbeđuje što veći stepen efikasnosti plasiranog oglasa.

Postavljanje ciljeva kompanije i praćenje performansi

Za efikasnost u oglašavanju, pre svega je važno znati koji su primarni ciljevi. Ovo pravilo važi za svaku platformu za oglašavanje, pa tako i LinkedIn oglašavanje ima svoje unapred definisane ciljeve. U zavisnosti od strategije, bira se vrsta kampanje i materijal koji će u njoj biti korišćen. Po odobravanju, kampanje se prate, analizira se njihov učinak tokom vremena i, ako za tim postoji potreba, vrše se određene dorade. Sve ovo ima za cilj bolji učinak pokrenute kampanje i maksimalno iskorišćenje budžeta koji je u tu namenu izdvojen.

Kontaktirajte Holistic Digital Solutions

Ako za potrebe svog biznisa želite maksimalno da iskoristite potencijal koji LinkedIn mreža nudi – mi Vam stojimo na raspolaganju. Odabirom naše agencije, možete biti sigurni u to da ćete dobiti rešenje koje podrazumeva izradu strategije, kvalitetne materijale za oglas i da će u svakom trenutku Vaše kampanje biti u sigurnim rukama. Isto tako, naši klijenti u svakom trenutku mogu da nam se obrate za informaciju ili konsultaciju, pa ukoliko želite da zajedno radimo na razvoju Vašeg biznisa – javite nam se!

Često Postavljena Pitanja (FAQ)

Uspeh kampanja se analizira meri kroz analizu metrika koje su dostupne u okviru naloga za reklamiranje. Shodno cilju kampanje, biraju se metrike koje će se pratiti.

Targetiranje publike se postiže odabirom parametara koji su dostupni pri postavci kampanje.

 Ukoliko se kampanje postave i vode od strane stručnjaka – tada je isplativost itekako opravdana, jer je za uspeh kampanje neophodno stručno znanje iz ove oblasti.

Kvalitetni oglasi, precizno definisani target publike i što veći stepen personalizacije je ključ za uspešnu kampanju ove vrste.

Tekst oglasa koji je maksimalno prilagođen za kampanju je jasan, informativan, pisan uz korišćenje relevantnih ključnih reči i po pravilima koji obezbeđuju maksimalnu efikasnost oglašavanja.

LinkedIn omogućava prilagodljive budžete, što znači da se oglasi mogu prilagoditi različitim finansijskim kapacitetima. Ključ je u pametnom planiranju i ciljanju.

U sekciji Analytics&tools nalaze se sve neophodne metrike zahvaljujući kojima marketari stiču jasnu sliku o uspešnosti plasiranih kampanja. Svaki aspekt je merljiv, a parametri koji se analiziraju biraju se shodno cilju kampanje čiji se rezultat analizira.

Svaki biznis, bez obzira na veličinu, koji primarno posluje po business-to-business modelu može da koristi LinkedIn oglašavanje kao kanal za svoju promociju.

Zakažite besplatne konsultacije!