Profesionalno vođenje društvenih mreža

Da li ste znali da postoji način da iskoristite moć društvenih mreža i proširite svoj biznis bez trošenja ogromnih budžeta na reklame?


Ili Vas možda zanima kako da povećate prisutnost vašeg brenda na tržištu uz pomoć društvenih mreža? Na koji način se profesionalno vođenje društvene mreže toliko isplaćuje, da je više nego ikada fokus na tome da izrada sadržaja i fotografije koja se plasira bude što više “catchy”?

 Zamislite da postoji način da unapredite svoj posao, povećate prodaju i steknete veću vidljivost među publikom, a sve to bez plaćenog oglašavanja i kroz vođenje Facebook i Instagram naloga.

Dobro došli u svet profesionalnog vođenja društvenih mreža – organskog social media marketinga.

Šta znači Social Media Marketing?

Social media marketing je sastavni deo digitalnog marketinga koji se fokusira na upotrebu društvenih mreža i njihovo održavanje kako bi se ostvarila veća vidljivost objava, uvećala angažovanost pratilaca i kako bi se povećao broj konverzija. Ovaj oblik promocije omogućava Vam da se povežete sa svojom publikom na jedan novi način profesionalno gradeći međusobne odnose u kojima publika prepoznaje dodatnu vrednost jer joj plasirani sadržaj koristi.

Social media marketing se koristi za promociju proizvoda i usluga putem društvenih mreža kao što su Instagram, Facebook ili LinkedIn. Cilj ove vrste nastupa biznisa je angažovanje ciljne publike i izgradnja brenda kroz kvalitetan sadržaj i interakciju, kao i održavanje veze sa njima.

Imate na umu da kroz pažljivo planiranje i strategiju, možete postići značajan uticaj na svoju publiku uz profesionalno vođenje društvenih mreža.

Koja je razlika između organskog marketinga i plaćenog marketinga?

Organski i plaćeni marketing su dve različita pristupa koji se koriste u okviru vođenja društvenih mreža. Organski se odnosi na izgradnju prisustva na društvenim mrežama kroz kvalitetan i relevantan sadržaj bez plaćanja za promociju. To uključuje stvaranje visokokvalitetnog contenta, interakciju sa publikom, izgradnju zajednice, uspešno podsticanje korisnika mreža na željene akcije, ali i brend promociju.

Sa druge strane, plaćeni oblik podrazumeva ulaganje novca kako bi se postigli ciljevi, poput veće vidljivosti objava kroz plaćene oglase, interakcije slanjem poruka u inbokse na mrežama, stvaranje sve većeg broja pratilaca na poslovnim nalozima ili postizanje konverzije – bilo da je reč o prodaji proizvoda, telefonskom pozivu ili nekoj drugoj akciji.

Šta pruža marketing na društvenim mrežama?

Neka Vaš brend bude prisutan na svim, za Vašu nišu relevantnim društvenim mrežama! Približite se publici na Facebooku, Instagramu, LinkedInu ili TikToku.
Zahvaljujući mrežama, imate priliku da:

Okupite zainteresovane za usluge i proizvode koje plasirate

Imajte na umu da kvalitetni pratioci podrazumevaju pojedince koji su zainteresovani za sadržaj koji plasirate i kod kojih je vrlo izvesno da će u jednom trenutku biti Vaši kupci ili korisnici usluge koju nudite. Preuzimanje tuđih pratilaca ili slične radnje, samo će Vas vratiti par koraka unazad, a to Vašem poslovanju nije potrebno, zar ne?

Ostvarite interakciju sa pratiocima i veću vidljivost brenda

Zahvaljujući prisustvu na društvenim mrežama, imate priliku da u ime brenda komunicirate sa pratiocima i tako najbrže shvatite koje su njihove želje i potrebe. Kroz komunikaciju dajete dobre osnove za građenje lojalnosti kod pratilaca, a svoje poslovanje prezentujete u najboljem mogućem svetlu.

Povećate protok saobraćaja ka sajtu što dovodi do bolje pozicioniranosti na pretraživaču

Do većeg saobraćaja na sajtu dolazite i kroz marketing na društvenim mrežama, zahvaljujući kampanjama koje se kreiraju sa jasno definisanim ciljevima. Pružite svojim pratiocima priliku da više informacija saznaju na web sajtu, a pored toga, ostvarite i druge benefite koje veći saobraćaj na sajtu sa sobom nosi.

Ostvarite rast prodaje i prihoda

Za poslovanje ključna stvar- rast prodaje i prihoda. Upravo tako, marketing na društvenim mrežama služi kako bi se Vaše poslovanje razvilo i proširilo i kako bi se, kao posledica toga, prihodi u kontinuitetu uvećavali.

Kako da povećate prodaju uz pomoć društvenih mreža?

Društvene mreže pružaju ogromne mogućnosti za povećanje prodaje proizvoda ili usluga i važe za moćan alat kojim se prihod kompanije može povećati. Prisutnost na društvenim mrežama omogućava da se povežete sa svojom publikom i da svoju ponudu uvek učinite dostupnom. Kroz interakciju, ali i primamljiv grafički sadržaj, izgrađujete poverenje i osluškujete potrebe svojih (potencijalnih) kupaca, što pruža priliku da to što nudite prilagodite potrebama ljudi.

Kada pozitivno iskustvo isprati kontakt publike sa Vašim proizvodom ili uslugom – sledi vreme za preporuke. Preporuke zadovoljnih kupaca i klijenata (pozitivan social proof) igraju važnu ulogu u budućim odlukama drugih ljudi koji imaju priliku da pročitaju pozitivne recenzije, preporuke ili svedočanstva drugih korisnika, jer to značajno povećava verovatnoću za kupovinu baš Vašeg proizvoda ili usluge.

Društvene mreže su mesto na kojem korisnici provode veliki deo svog vremena, tražeći inspiraciju, zabavu, ali i korisne informacije. Iskoristite tu činjenicu i znajte da izrada korisnog i zanimljivog sadržaja može privući pažnju publike, a kada se to dogodi – dalje je sve nekako lakše.

Šta je sve potrebno da bi počeli sa organskim marketingom na Društvenim Mrežama?

Sada kada se ideja da je vođenje dobre strategije na društvenim mrežama bez ulaganja novca u reklame čini kao vrlo zanimljiva opcija, hajde da pogledamo šta je sve potrebno za jedan takav poduhvat.

Brz i Responzivan Web Sajt

Da biste svojom ponudom privukli posetioce sa društvenih mreža, Vaš web sajt treba da bude brz, responzivan i intuitivan za korišćenje. To će obezbediti pozitivno korisničko iskustvo i podstaći će posetioce da istraže ponudu koju im nudite. Ujedno, iskoristite sajt za što bolju poslovnu prezentaciju, istaknite sve benefite svoje ponude ili sistema rada, i predstavite svoj sistem rada i ciljeve na što bolji način.

Instagram Nalog

Instagram je jedna od najpopularnijih društvenih mreža za brendove i biznise, gde se priča o ponudi i kvalitetu nekog proizvoda ili usluge priča kroz sliku ili video sadržaj. Kreiranjem Instagram naloga možete deliti vizuelno privlačan sadržaj koji će angažovati publiku i koji će biti prezentacija onoga što im kao brend nudite.

Facebook Nalog

Vođenje i održavanje Facebook business stranice ili profila nemojte zanemariti jer je Facebook jedna od (i dalje) popularnih društvenih mreža sa velikim brojem korisnika koji imaju raznolika interesovanja. Redovno delite sadržaje koji su relevantni i koji prate ono što radite, izrazite se kroz razne dostupne forme sadržaja (tekstualno, grafički, putem videa), i ne zaboravite jednu važnu stvar – Instagram i Facebook su mreže koje se međusobno dopunjuju. Ne postoje identične mogućnosti na obe mreže, pa zato budite mudri i iskoristite od svake njen maksimum.

LinkedIn Nalog

Ako je Vaša publika usmerena ka poslovnom sektoru, otvaranje LinkedIn profila za biznis koji vodite može biti ključno za vaš brend. LinkedIn je platforma koja je posebno dizajnirana za profesionalnu mrežu i komunikaciju na njoj, a služi da bi se iskoristile sve mogućnosti povezivanja sa drugim relevantnim pojedincima iz branše kojoj pripadate.

Osim digitalnih elemenata, potrebno je da imate spremne proizvode i usluge za prodaju, volju za stvaranjem kvalitetnog sadržaja u velikoj količini i strpljenje. Neplaćeni (organski) marketing podrazumeva doslednost i vreme kako bi se postigli rezultati, pa stoga ne odustajte od cilja prerano.

Benefiti marketinga na društvenim mrežama

Da bi ulaganje u marketing na društvenim mrežama bilo opravdano, potrebno je sprovesti strategiju koja će biti uspešna i koja će višestruko da isplati ulaganja. Ujedno, rast profita je i najvažniji benefit od ovakvog vida marketinga. Da biste došli do uzlazne profita koji je iz meseca u mesec sve veći i veći, neophodna je promišljena kombinacija više faktora.
 
Šta je rezultat svega toga?

Građenje zajednice pratilaca koji su zainteresovani za ono što nudite

Okupite sve svoje buduće kupce ili korisnike Vaših usluga na jednom mestu, delite sa njima zanimljiv, koristan ali i sadržaj koji će im približiti sve prednosti onoga što prodajete i nudite.

 

Izgradnja brenda

Kada su gotovi svi na društvenim mrežama, i Vaš posao mora biti tamo! Neka poslovni nalozi na društvenim mrežama budu reprezenti Vaših kompanijskih vrednosti koje će pratioci prepoznati i znati da cene.

 

Veća vidljivost i adekvatna promocija proizvoda i usluga

Iskoristite poslovne naloge kompanije za promociju svoga poslovanja i u svrhu ostvarenja veće prodaje. Ulaganje u marketing na društvenim mrežama zato i služi, jer su društvene mreže još jedan kanal za prodaju i promociju.

 

Povećanje saobraćaja na sajtu koji dolazi sa društvenih mreža

Dajte svojim pratiocima mogućnost za više informacija ili ih zainteresujte sa dodatnim asortimanom-samo je jedna od mnogih prilika koje se pružaju kada posetioci sa mreža dođu na sajt. Na ovaj način se povećava i saobraćaj na sajtu, a sve posete sajta kasnije možete na vrlo mudar način da iskoristite za buduće kampanje.

 

Konstantan rast profita od prodaje proizvoda i pružanja usluga

Ukoliko postoji rast profita za koji je zaslužan marketing na društvenim mrežama- tada znate da stvari funkcionišu kako treba. Profit je ono što pokreće svako poslovanje i ukoliko ulaganje u razvoj društvenih mreža ne daje rezultate, jasno Vam je da se radi o neisplativom ulaganju i da je potrebna što brža promena strategije.

 

Koji je naš proces rada sa Vama?

Nastojimo da proces rada bude temeljan i pažljivo osmišljen kako bismo obezbedili da ništa ne prođe neopaženo. Evo kako to ukratko izgleda u koracima.

Detaljno upoznavanje sa biznisom i potrebama

Kada započinjemo novu saradnju, naš prvi korak je istraživanje poslovanja klijenta i duboko razumevanje njegovih potreba. Cilj kojem težimo jeste detaljno osmišljavanje izuzetno efikasnog plana  na osnovu ovih saznanja.

Istraživanje tržišta, konkurencije i potencijala

Želimo da otkrijemo šta je ono što čini našeg klijenta posebnim u odnosu na konkurenciju. Koje su prednosti njegovog proizvoda ili usluge? Koje principe promoviše u svom poslovanju? Kakav je primarni cilj našeg zajedničkog projekta? Isto tako, postavljamo brojna druga pitanja koja nam pomažu da potpuno razumemo potrebe i namere klijenta.

Stvaranje strategije, marketinških ciljeva i akcionih koraka

Na osnovu prikupljenih informacija iz faze istraživanja, radi se izrada strategije koja odgovara Vašim ciljevima. Postavljamo merljive marketinške ciljeve i definišemo konkretne korake koje ćemo preduzeti kako bismo ih postigli.

Pripremanje potrebnih alata za rad

Kako izgleda kada pripremamo sve što je potrebno za uspešno vođenje društvenih mreža? Ovo uključuje otvaranje (ukoliko ih klijent nema kreirane) naloga ili profila na društvenim mrežama, kao i optimizaciju naloga na društvenim mrežama, kreiranje avatara (lika idealnog kupca), potom osmišljavanje sadržaja koji će dati rezultate i plan rada na mrežama.

Testiranje sadržaja

Kroz kontinuirano testiranje, pratimo reakcije publike i prilagođavamo našu strategiju. Ovo nam omogućava da stalno poboljšavamo performanse nastupa i da na taj način postižemo sve bolje rezultate.

Analiza uspeha

Redovno analiziramo rezultate naših marketinških napora kako bismo utvrdili šta funkcioniše i kako bismo što preciznije identifikovali oblasti u kojima nam se otvara prostor za još veće unapređenje. Ove analize nam doprinose na taj način što uz njih donosimo odluke koje su potkrepljene činjenicama i tako optimizujemo naše aktivnosti.

Izmena sadržaja koji beleži slabe rezultate

Na osnovu podataka do kojih smo došli kroz analiziranje, prilagođavamo trenutnu strategiju i menjamo content koji se nije pokazao kao dovoljno uspešan. Vremenom utvrđujemo da li da content koji ne donosi željene rezultate u potpunosti eliminišemo kao pravac, ili da ga pak modifikujemo i prilagođenog ponovno prezentujemo publici na mrežama.

Kada utvrdimo koji to pristup publici najviše odgovara, koje su to teme koje ih najviše interesuju i koja forma za publiku omiljena (video, blog, obična objava u formi posta, story ili reel na Instagramu ili nešto drugo) – nastavljamo u tom smeru. Ovo je jedna od glavnih korektivnih mera koje doprinose da se vi ili vaš brend nametnete kao autoriteti za određenu ciljnu grupu.

Šta vam je potrebno da znate o vođenju društvenih mreža?

Kao našem klijentu, želimo da znate da ćete biti potpuno informisani o radu i procesu vođenja društvenih mreža, i generalno o digital nastupu koji budemo vodili. Obezbeđujemo potpunu transparentnost i redovno Vas izveštavamo o rezultatima. U sklopu naše saradnje, pružamo detaljne izveštaje koji obuhvataju ključne metrike i poređenja sa pređašnjim periodima. Na taj način ćete imati uvid u napredak i efektivnost našeg rada i bićete u prilici da nam dajete svoje predloge i sugestije.

Sve što dobijemo kao predlog je dobrodošlo, jer cenimo svaku povratnu reakciju od svojih klijenata i nastojimo da ih implementiramo u bilo kom obliku – da li grafički, kroz dizajn, copywriting, kroz objave ili na neki drugi način.

Pored toga, mi smo tu da se dogovorimo o tome kolika je cena i kakvi su uslovi saradnje,  kako bismo obezbedili da budete u potpunosti zadovoljni pruženom uslugom. Apsolutno smo predani poštovanju rokova i svih drugih dogovorenih uslova – počev od toga kolika je cena usluge, toka i sistema rada. Vaše zadovoljstvo je naš prioritet i želimo da izgradimo dugoročno partnerstvo zasnovano na međusobnom poverenju i uspehu.

Cena Profesionalnog Vođenja Društvenih Mreža

Razumemo da je cena važan faktor prilikom izbora agencije za vođenje društvenih mreža. Cene paketa se formiraju na osnovu obima rada, broja društvenih mreža koje želite da vodimo i Vaših specifičnih potreba. Da biste saznali kolika je tačna cena za vođenje društvene mreže, najbolje je da nas kontaktirate i da nam date više informacija o Vašim ciljevima i očekivanjima kada je vođenje društvenih mreža u pitanju.

Ono što, mimo cene, ne biste trebali da smetnete sa uma jeste kvalitet rada i pružene usluge. Zbog toga, uvek proverite reference agencije, kako biste videli ko su klijenti sa kojim je odabrana agencija sarađivala.

Zakažite besplatne konsultacije za svoj biznis!

Razumemo da svaki biznis ima svoje specifične potrebe. Zato nudimo besplatne 30-minutne konsultacije sa našim stručnjacima u oblasti nastupa kada su društvene mreže u pitanju. Na ovom sastanku, imaćete priliku da podelite svoje ciljeve i izazove, a mi ćemo pružiti konkretne savete i predloge za strategiju vođenja društvenih mreža. 

Često Postavljena Pitanja (FAQ)

Social Media Marketing (profesionalno vođenje profila na društvenim mrežama među kojima su najpopularnije Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTik) je jedna od marketinških strategija koja se fokusira na korišćenje društvenih mreža kao kanala za komunikaciju, promociju proizvoda i usluga, kao i izgradnju brenda. Vođenje ove strategije uključuje aktivnosti poput kreiranja i deljenja objava i druge vrste contenta (kao što je blog), kontakt sa publikom, praćenje rezultata i optimizaciju kampanja.

Organski marketing na društvenim mrežama se odnosi na vođenje strategije koja se oslanja na prirodan rast i angažman pratilaca putem kvalitetnog sadržaja i interakcije, bez ulaganja novčanih sredstava u promotivne aktivnosti. Plaćeni nastup, sa druge strane, koristi plaćene reklame kako bi se postigla veća vidljivost i kako bi se oglas plasirao ciljnoj publici na društvenim mrežama (Facebook, Instagram i sl.) i na drugim platformama za oglašavanje. Oba pristupa imaju svoje prednosti i mogu se koristiti zajedno u okviru celokupne strategije kada je vođenje društvenih mreža.

Društvene mreže (Facebook, Instagram, YouTube i sl.) mogu biti izuzetno efikasan alat za povećanje prodaje. Njihova fleksibilnost, mogućnost ciljanja specifične publike i sposobnost pružanja „social proof-a“ čine ih idealnim kanalom za promociju proizvoda i usluga. Kroz pravilno vođenje društvenih mreža, možete izgraditi poverenje, povećati vidljivost proizvoda i direktno komunicirati sa potencijalnim kupcima, što vodi ka većim prodajnim rezultatima.

Da biste započeli sa organskim marketingom i vođenjem marketinških aktivnosti na društvenim mrežama, potrebno je da imate brz i responsivan veb sajt, društvene mreže koje su relevantne za biznis koji vodite – kao što su Instagram, Facebook ili LinkedIn, spremne proizvode/usluge, kao i agenciju koja se ozbiljno bavi kreiranjem kvalitetnog sadržaja i koja zna kako da kroz profesionalno upravljanje i vođenje mreža poveća angažovanost profila i broja poseta web sajta.

Instagram, Facebook i LinkedIn su najpopularnije društvene mreže koje se koriste za poslovne svrhe. Međutim, najpogodnije društvene mreže zavise od ciljne publike Vašeg brenda, kao i od industrije u kojoj poslujete. Upravo zbog ovoga je jako važno dobro istražiti tržište, kako bi se identifikovalo koju društvenu mrežu najčešće koristi Vaša publika, kako bi se dalja strategija kreirala u skladu sa tim saznanjem.

U skladu s propisima i smernicama za oglašavanje na relevantnim platformama, svi proizvodi, usluge i informacije mogu biti promovisani pod uslovom da se poštuju zakonski okviri i pravila koja regulišu oglasne aktivnosti na tim platformama. Poštujte smernice za oglašavanje, jer su sve društvene mreže i Google jasno definisali šta se može, a šta ne. 

Odmah! Što pre krenete u realizaciju – rezultati će pre biti vidljivi. Vođenje nastupa brenda na internetu je vrlo složeno, pa je svako vreme pravo vreme za start.

Kvalitetan logo je ključni element za uspešnu prisutnost na društvenim mrežama. On predstavlja vizualni identitet vašeg brenda i pomaže u stvaranju prepoznatljivosti među korisnicima. Logo treba da bude jednostavan i lako prepoznatljiv u različitim veličinama i formatima, kako bi se isticao u gužvi informacija na društvenim mrežama. Upravo logo, kao prvi vizelni i grafički element na koji posetioci nailaze, može da prelomi kod nekog da li će nastaviti interakciju s vašim brendom, ili neće.

Početak naše saradnje kreće od prvog sastanka, na kojem iznosite svoje potrebe i gde zajedno razmatramo različite aktivnosti koje bismo mogli sprovesti kako bismo postigli zacrtani cilj. Nakon toga, započinjemo sa radom i održavamo redovan kontakt sa klijentom, u cilju osiguravanja uspešnih rezultata. Vođenje bilo koje društvene mreže zahteva punu kooperaciju sa klijentom i njegovim zahtevima i željama.

Pre svega, potrebno je da nam kažete svoje ciljeve i neke početne ideje od kojih možemo da krenemo. Kada obezbedimo dovoljno informacija i materijala od klijenta, briga zvana vođenje-društvenih-mreža postaje samo naša. Tada ne treba da se zamarate nečim što je naša obaveza, već se možete fokusirati na svoje radne obaveze, jer profesionalno vođenje profila je samo jedan od činilaca uspešnog internet nastupa. Mi takođe održavamo redovan kontakt sa vama onoliko često koliko to vi odlučite ili smatrate da je potrebno. Kontakt na relaciji klijent-agencija je važan radi usklađivanja, dogovaranja i korigovanja aktivnosti.

 

Da li odgovaramo na komentare na društvenim mrežima?

Da, odgovaramo na komentare na društvenim mrežama. Redovno i blagovremeno odgovaranje na komentare korisnika i pratilaca na društvenim mrežama je znak ozbiljnosti biznisa, ali i dobar signal za algoritme na društvenim mrežama, kako bi naš brend bio što vidljiviji online. Na komentare se odgovara profesionalno, strpljivo i sa razumevanjem kako bi se korisnicima objasnilo sve što ih zanima.

U vezi profesionalnog vođenja društvenih mreža, nudimo uslugu kreiranja naloga, istraživanja tržišta i svih važnih aspekata koji su nam neophodni da izrada strategije bude dobra, osmišljavanje sadržaja (vizuelnog i tekstualnog), odabir forme za plasiranje koja daje najbolje rezultate, izrada kalendara objava, kao i redovna analiza urađenog i izveštavanje o učinku.

Kada je u pitanju vođenje društvenih mreža (Facebook, Instagram, i dr.), cene variraju u zavisnosti od dogovorenog paketa usluga na mesečnom nivou. Za detaljne informacije – kontaktirajte nas putem kontakt forme ili putem maila: contact@holistic-digital.com.

Na raspolaganju smo za zakazivanje besplatnih konsultacija putem kontakt forme ili putem maila: contact@holistic-digital.com.

Ne ustručavajte se da nas kontaktirate za vođenje profila ili za digital nastup biznisa,  kako bismo zajedno kreirali još jedan uspešan poslovni nastup na društvenim mrežama!

Zakažite besplatne konsultacije!