WordPress sajtovi | Izrada sajtova u WordPress-u

Česta izrada sajtova u WordPress-u nije bez razloga. Naprotiv, razloga je veoma mnogo za tu odluku.

Da li znate da je čak  35.140.385 sajtova koji su live rađeno u WordPress-u, a od toga je 42.256 izrađeno u Srbiji? Takođe, WordPress važi za najpopularniji open source u Srbiji i u celom svetu.

Zašto je WordPress idealna platforma za veliki broj sajtova?

Kada se razmišlja o izradi internet sajta, WordPress je platforma koja se javlja kao najčešći izbor. Zašto?

Jedan od faktora je jednostavnost upotrebe.

Iako WordPress može biti korišćen za izradu kompleksnih sajtova, čak i oni koji imaju dosta manje radnih sati u programiranju od stručnjaka sa višegodišnjim iskustvom mogu da se lako snađu u korišćenju WordPress-a. WordPress nudi ogroman broj tema i pluginova za sajtove, pa je u tom pogledu gotovo idealan za svaku nišu i vrstu poslovanja.

Nevezano za to da li je potrebna izrada prezentacijskog sajta ili online prodavnice – WordPress važi za jedno od omiljenih CMS rešenja već dugi niz godina.

Osim toga, WordPress sajtovi se bez ikakvih problema optimizuju po svim SEO smernicama, pa tako klijent uvek može biti siguran da će SEO optimizacija (ukoliko se za nju opredeli) moći da bude sprovedena od početka do kraja, bez ikakvih poteškoća.

 

Poslednje, ali ne i najmanje važno – WordPress je bezbedno CMS rešenje.

Bezbedna za korišćenje i sa stalnim ažuriranjem, ova platforma obezbeđuje sigurnost i pouzdanost, a dugogodišnje postojanje uticalo je na formiranje velike zajednice, pa tako dolazak do bilo kakvog odgovora u vezi sa radom WordPress sajtova nije komplikovan.

Kako kreirati web sajt putem WordPress-a?

Kao što smo naveli, izrada web-sajtova u WordPress-u nije previše komplikovana ukoliko pratite sledeće faze u radu.

Registracija Domena

Prvi korak je registracija domena. Domen je adresa na kojoj se nalazi sajt. Pri odabiru domena, savetujemo klijentima da se vode time da ime domena nedvosmisleno predstavlja njihov brend, kako bi posetioci lako mogli da dovedu u vezu sajt i brend.

Izbor Web Hostinga

Nakon registracije domena, potrebno je odabrati pouzdanog web hosting provajdera. Hosting igra važnu ulogu u performansama svakog web-sajta, pa je u ovom koraku neophodno izabrati kvalitetnog i pouzdanog provajdera za ove usluge.

Kada sarađujemo sa klijentima, uvek damo preporuku za provajdera koji se po našem mišljenju ističe kao lider na tržištu zbog kvaliteta pružene usluge.

Instalacija WordPress-a

Instalacija WordPress-a je brz i jednostavan proces koji obično zahteva malo vremena, a većina hosting provajdera nudi automatske alate za ovu svrhu. Nakon uspešne instalacije, može se pristupiti WordPress dashboard-u gde se nalazi kontrolni panel za sadržaj i dizajn. U ovom koraku se podešava korisničko ime i lozinka za siguran pristup sajtu.

Izbor Teme i Dizajn

WordPress je omiljen i iz razloga što kao open source nudi ogroman broj besplatnih i premium tema koje programeri širom sveta biraju shodno industriji poslovanja i drugim preferencijama.

Baš za svaku nišu poslovanja i za svaku namenu web-sajta!

Dodavanje Sadržaja

Nakon izbora teme, kreće se sa dodavanjem sadržaj na sajt ili blog. Materijal koji se dodaje uključuje tekstove, slike, video materijale i druge elemente koje klijent želi da ima na svom sajtu.

Postavljanje Dodataka i Pluginova

WordPress ima dosta dodataka i pluginova koji programerima daju slobodu i priliku da prošire funkcionalnosti sajta na kojem rade. Korišćenjem WordPress-a, na sajt se lako mogu integrisati kontakte forme, galerije, SEO alati i mnoge druge opcije.

Testiranje i Održavanje

Nakon što je završena izrada i sve uredno postavljeno na sajt ili blog, pre puštanja online obavezno je testiranje, kako bismo bili sigurni da sve funkcioniše ispravno. Kada sajt bude vidljiv na internetu, sledi njegovo redovno održavanje i ažuriranje, kako bi sajt uvek imao aktuelan i relevantan sadržaj.

Kako odabrati odgovarajuću temu i dizajn za sajt?

Kako odabrati jednu temu od preko 11000 ponuđenih?!

Šta je to na čemu treba da je fokus pri izboru teme?

Izbor teme za sajt ili blog treba da bude prilagođen industriji u kojoj klijent posluje, ali u isto vreme, važno je imati na umu da ono što korisnik vidi treba da bude skladno, jednostavno i za njega intuitivno. Dakle, savetujemo da se izbegavaju komplikovane teme sa previše detalja, a isto tako, važno je da izbor teme bude apsolutno prilagodljiv za svaki uređaj.

Kako izgleda SEO optimizacija za WordPress sajtove?

Kako je SEO optimizacija vrlo kompleksan proces, tu su potrebne različite marketing aktivnosti koje se međusobno dopunjuju optimizujući web-sajt svaka u svom domenu.

Jednim svojim delom, SEO optimizacija za WordPress sajtove uključuje pažljivu selekciju i upotrebu ključnih reči u tekstovima na sajtu kako bi se sadržaj na sajtu optimizovao.

Uz optimizaciju tekstualnog sadržaja, nezaobilazna je optimizacija u pogledu slika, videa ili grafika.

Pravilno definisanje svih linkova i tagova u samom je vrhu po značaju među svim SEO poslovima koji su neophodni kako bi se internet sajt ili personalni blog pojavljivao na što višim pozicijama u organskim rezultatima Google pretrage.

Pored toga, optimizacija podrazumeva vođenje računa o tome da brzina učitavanja stranica bude u preporučenim referentnim okvirima, jer spor sajt može negativno uticati na korisničko iskustvo, pa samim tim i na rangiranje u rezultatima pretrage.

Po pitanju sigurnosti – korišćenje SSL sertifikata takođe poboljšava SEO, jer pretraživači više cene sigurne i enkriptovane sajtove, a takvi sajtovi se i bolje rangiraju u organskim rezultatima Google-a.

Kako se sajt održava i aktuelizuje na WordPress-u?

Da bi u svakom trenutku bili aktuelni i da bi bili funkcionalni, gotovi WordPress sajtovi zahtevaju rad koji se odnosi na širok spektar poslova.

Tehničko Održavanje

Bez tehničkog održavanja, WordPress sajtovi je ne bi mogli na duge staze da budu dostupni niti u potpunosti funkcionalni. Pod tehničkim održavanjem podrazumeva se redovno proveravanje svih tehničkih komponenti sajta, uključujući server, bazu podataka i sistemske zahteve. Održavanje servera odnosi se na praćenje protoka saobraćaja, brzinu učitavanja i kapacitet servera kako bi se obezbedio skladan rad bez ikakvih smetnji. Po pitanju baze podataka, ista se redovno proverava kako bi se predupredili potencijalni problemi sa integritetom podataka. Tehničko održavanje, isto tako, uključuje praćenje raspoloživih resursa kako bi se na vreme uočila potreba za promenama po pitanju hosting plana i sl.

Redovno Ažuriranje

Ažuriranje WordPress platforme, tema i dodataka je neophodno kako bi u svakom trenutku sigurnost i funkcionalnost sajta bila maksimalna. Svaka nova verzija WordPress-a donosi sigurnosni update i novine po pitanju funkcionalnosti, a sve to u cilju poboljšanja performansi rada na ovoj platformi. Redovno ažuriranje takođe štiti sajt od potencijalnih sigurnosnih pretnji ili hakovanja. Važno je napomenuti da je potrebno sva ažuriranja pažljivo ispratiti, jer postoji mogućnost da neka starija tema možda ne bude kompatibilna sa najnovijim verzijama WordPress-a.

Backup Sajta

Uz redovni backup sajta, neutrališete posledice tehničkih problema ili hakovanja koje su često u vidu gubitka podataka.

Postoji niz besplatnih i premium alata i dodataka koji omogućavaju automatsko pravljenje sigurnosnih kopija i njihovo skladištenje na cloud servisu. Redovno pravljenje sigurnosnih kopija omogućava brzu obnovu sajta u slučaju nepredviđenih situacija, i ovo je jedna od obaveznih praksi u sklopu svakog tehničkog održavanja kada su u pitanju WordPress sajtovi.

Bezbednost i Prevencija Hakovanja

Sigurnost web prezentacije je od suštinskog značaja.

Uz razne alate za ovu svrhu WordPress sajtovi su zaštićeni od hakovanja. Bezbednost sajtova može se postići korišćenjem jakih lozinki, ograničenjima po pitanju broja neuspelih pokušaja prijave i praćenjem aktivnosti korisnika. Redovno ažuriranje svih komponenti, kao i korišćenje SSL doprinosi očuvanju bezbednog i sigurnog rada sajta.

Testiranje i Ispravke

Redovno testiranje i provera rada i svih funkcionalnosti web-sajta su aktivnosti koje su itekako važne zbog otkrivanja potencijalnih problema ili grešaka u radu, a koje mogu uticati na korisničko iskustvo. Testiranje može uključivati različite vrste provera – od toga da li sve radi u najboljem redu, do provere kompatibilnosti sa različitim uređajima i pretraživačima, kao i testiranje brzine učitavanja stranica. Po završetku, identifikovane greške treba da budu brzo ispravljene kako bi sajt u svakom segmentu bio funkcionalan.

Praćenje Performansi i Analitika

Kroz alate poput Google Analytics, prate se dešavanja na sajtu i analizira se ponašanje korisnika.

Zašto nam je ovo važno? Ovi podaci omogućavaju bolje razumevanje posetilaca dok su na sajtu, daju nam uvid u to koje stranice su najposećenije, koliko se dugo posetioci zadržavaju, da li imamo konverzije na sajtu i iz kojih kanala one dolaze, i još dosta toga. Korišćenjem ovih podataka, imamo mogućnost za razna poboljšanja koja mogu unaprediti korisničko iskustvo.

Kako se radi redizajn sajtova na WordPress-u?

Kako bi se izgled ali i funkcionalnosti sajta unapredili, često se radi redizajn satova.

Šta je ovde važno imati na umu? Identifikovanje razloga za redizajn i imenovanje cilja koji se želi postići kroz redizajn su dve osnovne stvari od kojih se kreće na samom početku ovog procesa.

Nakon toga, sledi analiza postojećeg stanja na sajtu i planiranje sprovođenja redizajna, u skladu sa definisanim ciljem. Pravi se kopija postojećeg, a potom se bira nova tema koja preoblikuje stil i finalan izgled. Kada se sve upakuje, sledi testiranje rada sajta i ako je sve u redu – vrši se migracija urađenih promena.

Redizajn nema nikakvih negativnih efekata na postojeći sajt, čak naprotiv. Njegova svrha jeste da unapredi sajt, čineći da sve njegove nekadašnje mane budu ispravljene.

Kakve su razlike između premium i besplatnih tema?

Već na prvu misao, pretpostavljamo da uz WordPressove premium teme imamo daleko više prednosti, nego uz korišćenje besplatne teme. Međutim, ovde se uvek osvrćemo na potrebe korisnika. Da li je sajt predodređen da bude prezentacijski, kao lični blog na određene teme ili je klijentu potreban ozbiljniji sajt? U skladu sa tim donosi se odluka premium ili besplatna tema.

Po čemu se to sve premium teme razlikuju od besplatnih, osim što njih treba platiti? 😊

Veća kreativna sloboda, atraktivan dizajn i mnoštvo opcija za prilagođavanje izgleda sajta, kao i mogućnost za dodavanje dosta naprednih opcija na sajt.

Funkcionalnost ovih tema je često veća nego kod besplatnih tema, a ukoliko se desi da je tokom rada potrebna pomoć – podrška i pomoć brzo stignu.

Ono što je vrlo važno kao prednost premium tema jeste njihova brzina učitavanja stranica, koja je važna zbog toga što je brzina jedna od ključnih stvari kada je SEO segment u pitanju.

Cene izrade web-sajtova u WordPress-u

Cene izrade internet sajtova u WordPress-u variraju u zavisnosti od složenosti projekta i potrebne funkcionalnosti.

Kako svakom projektu prilazimo sa osvrtom na to šta je klijentov cilj i glavna zamisao, informacije koje dobijemo od klijenta na tu temu utiču na krajnju cenu za izradu sajta u WordPress-u.

Često Postavljena Pitanja (FAQ)

WordPress se izdvaja po svojoj jednostavnosti upotrebe, prilagodljivosti i bogatom izboru gotovih tema koje programeri koriste u radu na sajtu. Takođe, ono što izdvaja WordPress jeste i dugogodišnje postojanje uz koje je izgrađena snažna zajednica, a mogućnost pronalaska svakog odgovora je zagarantovana.

Da, WordPress se može koristiti za različite vrste sajtova, uključujući blog, online prodavnice, prezentacijske sajtove i mnoge druge.

Cene domena i hostinga variraju u zavisnosti od izbora provajdera. Obično se radi o godišnjim ili mesečnim troškovima.

Izbor teme zavisi od toga kakav je sajt u pitanju, a preporučuje se da prati stil poslovanja samog brenda.

Za SEO optimizaciju je potrebno dosta poslova u različitim segmentima, izbor i upotreba ključnih reči u tekstualnom sadržaju sajta, optimizacija slika, pravilna H struktura i dobro definisanje svih linkova i opisa uz brzo učitavanje stranica su samo neki od važnijih aktivnosti. SEO je možda i ključna stavka čitave marketing strategije, pa pažljiv pristup ovim stvarima može da bude presudan za  što bolji online nastup.

Izbor pluginova zavisi od toga kakav će sajt , ali neki od popularnih uključuju Yoast SEO (za optimizaciju), WooCommerce (za postavku online prodavnice) ili Contact Form 7 (za kontakt forme na sajtovima).

Tehničko održavanje uključuje redovno proveravanje performansi, ažuriranje sistema i kreiranje kopija za sajtove.

Redovno, tj. čim se sprovede ažuriranje od strane WordPress-a, a obaveštenje o tome istaknuto je u admin panelu sajta.

Pravilna sigurnosna praksa uključuje korišćenje jakih lozinki, redovno ažuriranje, i korišćenje sigurnosnih pluginova.

Google Analytics i drugi alati za testiranje rada daju dosta korisnih podataka koji ukazuju na rad svakog segmenta na jednom sajtu. Ako su podaci loši – potrebno je raditi na unapređenju, a za to je neophodno znanje stručnjaka koji se tim poslom bave.

Kontaktirajte Holistic Digital Solutions

Ako imate dodatna pitanja ili Vam je potreban stručan tim za izradu web sajta u WordPress-u i sve prateće marketing aktivnosti, ne oklevajte da stupite u kontakt sa nama.

Naše usluge su tu da Vam pomognu da ostvarite sve svoje ciljeve i da maksimalno unapredite poslovanje i online nastup brenda.

Popunite kontakt formu koja se nalazi ispod, a mi ćemo vam odgovoriti u što kraćem roku na vaš upit.

Zakažite besplatne konsultacije!