Google Oglašavanje | Google Oglasi za veći profit Vašeg biznisa

Budite tamo gde su Vaši kupci – iskoristite prednosti koje Google oglašavanje sa sobom nosi.

Osmišljavamo strategije koje čine da Google reklamiranje bude isplativo svakom biznisu.

Zašto da koristite usluge Google oglašavanja (Google Ads-a)?

Koncept na kojem počiva Google oglašavanje (Google Ads) odnosi se na dostupnost brenda kupcu u trenutku kada za to postoji potreba. Biti u pravo vreme na pravom mestu. Ovakva ideja sa sobom nosi dosta benefita koji utiču na proširenje poslovanja i uvećanje profita kompanije, a znajući to, kompanije su često zainteresovane za ovakav vid promocije.

U praksi, Google oglašavanje funkcioniše tako što korisnici interneta pretražuju određene pojmove (ključne reči ili fraze), a zadatak dobrog Google oglašavanja jeste da u rezultatima pretrage na zadati pojam oglas brenda bude rangiran među prvim rezultatima. Viša rangiranost u rezultatima pretrage znači veću vidljivost, pa tako korisnici mogu da kliknu na oglas koji ih vodi na landing stranicu na kojoj mogu da obave kupovinu, pronađu informacije ili da izvrše neku drugu radnju koja je definisana kao konverzija.

Važnost online prisutnosti za biznis

Kako bi se posao razvijao – za posao treba da se čuje.

Strategiju istupanja na tržište trebalo bi pažljivo osmisliti kako bi se iskoristili svi raspoloživi resursi za postizanje što veće prisutnosi na tržištu. Imajući u vidu da online tržištu pripada veliki udeo, za biznise je neophodno da budu prisutni online, jer su baš tamo i njihovi kupci. Godina 2020. imala je značajan uticaj na ekspanziju poslovanja u online formi, što se odrazilo i na tržište online prodaje.

Bez obzira da li brend prodaje gotove proizvode ili pruža usluge, prisutnost na internetu postala je neophodnost kako bi mušterije došle u kontakt sa vama. Razlog tome je što gotovo svi koriste internet kao sredstvo informisanja. Sve što nam od informacija zatreba nalazi se baš tamo, a znajući to, brendovi se trude da imaju što kvalitetniji nastup na što više online platformi, od kojih je Google samo jedna od njih. Iz tog razloga, kažemo da je Google oglašavanje (Google Ads kampanja) jedan od pouzdanih načina da kompanije dođu do kupaca.

Uloga ciljanog oglašavanja

Uspeh svakog oglašavanja, pa i Google reklamiranja (Google Ads-a), počiva na obraćanju pravoj publici.

Važno je da znamo ko je naš idealni kupac, da detaljno izanaliziramo njegov profil i da po uzoru na to targetiramo korisnike na internetu i ponudimo naše proizvode i usluge. Jedan od velikih benefita Google Ads-a jeste činjenica da se kroz postavku kampanje može detaljno targetirati publika kojoj želimo da plasiramo oglase. Ovo znači da zadajemo kriterijume na Google Ads platformi koji se odnose na demografske podatke, navike, karakteristike, ponašanje i slično, kako bismo što detaljnije opisali publiku kojoj želimo da se obraćamo.

Ukoliko bi se zaobišlo targetiranje, Google Ads kampanje ne bi bile efikasne jer bi oglasi bili plasirani ljudima koji nemaju nikakvo interesovanje za ono što promovišemo.

Dobijanje instant rezultata

Google oglašavanje važi za metod kojim se brzo postiže vidljivost u rezultatima pretrage. Ako je vaša marketing kampanja na Google Ads-u podešena tako da je u što većoj meri optimizovana, ako je landing stranica kvalitetna i relevantana i ako je za oglašavanje izdvojena dovoljna suma novca – tada je oglas vrlo brzo nakon odobravanja vidljiv.

Svaku postavljenu kampanju Google prvo treba da odobri i tek onda se oglasi počinju prikazivati. Moguće je vrlo brzo od trenutka odobrenja zapaziti rezultate. Dakle, vrlo brzo web-sajt može biti “prvi na Google-u” što je težnja svakog oglašivača. Međutim, ova fraza nije baš uvek tako lako dostižna jer rezultat (pored već navedenih faktora koji utiču na uspeh ukupne marketing strategije) zavisi i od konkurencije, pa olako obećavanje klijentima da će biti prvi na Google-u nije opravdano.

Brži način za dolazak do kupaca

Sa brzim pozicioniranjem u rezultatima pretrage, brže se stupa u kontakt sa kupcima ili korisnicima za proizvode i usluge koje se promovišu.

Google reklamiranje (Google Ads) važi za vrlo efikasan način za relativno brzo širenje baze kupaca iz razloga što su korisnici koji pretražuju određenu ključnu reč na internetu ti koji žele da kupe određeni proizvod, ili su zainteresovani za usluge koje se reklamiraju. Dakle, njihova namera je jasna, i ne treba im previše vremena za razmišljanje kao što bi to bio slučaj da nemaju ideju niti potrebu za uslugama i proizvodima koji se nude. Iz tog razloga su u praksi, lidovi koji dolaze kroz Google oglašavanje (Google Ads) kvalitetniji nego lidovi do kojih se dolazi na neki drugi način, što je svakako razlog više za korišćenje Google platforme za oglašavanje.

Koje vrste reklama postoje na Google-u i kada se koriste?

Search Ads

Ova vrsta Google oglasa je u tekstualnoj formi, ona se pojavljuje na relevantne ključne reči i važi za najbolji primer oglasa gde su korisnici u potrazi na internetu baš za onim proizvodom ili uslugom koja im treba.

Baš kao što se ovi oglasi prikazuju za relevantne ključne reči, njihovo prikazivanje moguće je ograničiti kombinacijom različitih tipova ključnih reči koji su dostupni za odabir prilikom podešavanja. Search Ads je ono na šta uglavnom skoro svi pomisle kada pomenu Google Ads kampanje, a ukoliko za ključne reči ili frazu postoji neko ko plaća za to po kliku na pretrazi, Google će vam pri vrhu, ili dnu prve strane prikazati rezultate oglasa u SERP-u.

Search Ads je uz Display Ads vrsta oglasa koji se najčešće koriste od strane stručnjaka za PPC.

Display Ads

Više od tri miliona sajtova i aplikacija su mesta gde se Display oglasi mogu pojaviti. Koriste ste za reklamiranje proizvoda i usluge kombinujući vizuale sa tekstom, a mogu biti plasirani publici koja posećuje razne web-sajtove, koristi mobilne aplikacije ili putem svog Gmail naloga.

Display Ads, zahvaljujući odabiru kvalitetnih vizuala, privlači pažnju korisnika interneta, stavljajući fokus na ponudu koja se promoviše. Display reklame se mogu prikazivati i na video-klipovima takođe, a čitav Google Display Network sa web-sajtovima koji su njegov deo dopire do oko 90% internet korisnika na svetu.

Video Ads

Video kao format je vrlo atraktivan za promovisanje i na drugim platformama, a kada je reč o Google reklamiranju (Google Ads-u), tu je često korišćen od strane stručnjaka za digitalni marketing. Google oglasi u formi video-klipova pojavljuju se korisnicima YouTube platforme koji pretražuju i gledaju video snimke na ovom web-sajtu.

Kako se predviđa da će broj korisnika YouTube platforme u 2024. na svetskom nivou biti viši od 933 miliona, jasno je da se ovde krije ogroman potencijal za brendove. YouTube je već sada drugi najveći pretraživač na svetu, a trend eksponencijalnog rasta se nastavlja i u periodu pred nama sa sve većim brojem opcija i feature-a koje YouTube nudi korisnicima.

YouTube vam takođe plaća određeni procenat novca za svaku pregledanu reklamu, a ukoliko recimo vaš video na YouTube-u ima milion pregleda, bez ikakvih reklama, ni vi nećete zaraditi nikakav novac od toga.

Shopping Ads

Vrsta oglasa koja se koristi u svrhu povećanja prodaje proizvoda. Zahvaljujući dodatnim elementima koje Shopping oglasi imaju, poput prikaza cene, kraćeg opisa proizvoda ili recenzije, privlače pažnju publike, pružaju im što relevantnije i preciznije informacije o ponudi koja se promoviše.

App Ads

Ovo je vrsta oglasa koja se u Google reklamiranju koristi kada se želi ispromovisati aplikacija kako bi se ostvario što veći broj preuzimanja i instaliranja aplikacije, ili kada je potrebno pokrenuti veću interakciju korisnika sa aplikacijom.

Koji su glavni saveti za kreiranje Google reklama?

Kreirajte marketing strategiju za Google oglašavanje

Pre početka rada u Google Ads kampanjama, neophodno je imati strategiju kojom su definisane sve aktivnosti u vezi sa planiranim promocijama. Strategiji za postavljanje Google Ads kampanja prethodi dosta analize i istraživanja, a sastavlja se kako bi se lakše osmislio put ka postizanju što boljih rezultata.

Uobičajeno obuhvata odluke u vezi izbora vrste Google Ads kampanja, strukture ad grupa unutar kampanja, kao i plan za oglase koji će u kampanji biti korišćeni. Takođe se definiše svaki segment kampanje ponaosob, počev od iznosa budžeta i njegove preraspodele, pa do vrste oglasa, izgleda i sadržine landing stranice na koju oglas vodi, kao i poziva na akciju.

Kako da precizno utvrdite publiku?

Ako se Google oglasi (Google Ads) plasiraju publici koja ima interesovanje ili potrebu za onim što se nudi, tada je izvesno da će uspeh biti veći. U suprotnom – realno je očekivati da učinak ne bude zadovoljavajući – dobro, reći ćete vi, ovo je toliko jasno da se ne mora ni pominjati… Ali šta to konkretno znači?

Ovo znači da je vrlo važno uvrstiti precizno definisan opseg publike koja ima slična interesovanja, karakteristike i potrebe koje mogu promovisane usluge ili proizvodi da zadovolje. Nije preporučljivo da definisanu publiku za Google Ads kampanju ne menjate duže vremena, već je važno da se iste redovno kontrolišu i dopunjuju. Sve ovo se radi kako bi u svakom trenutku bili sigurni da je publika relevantna za promocije koje se vode.

Uložite vreme u kvalitetan copy

Kako oglasi mogu biti kombinacija teksta, video zapisa ili slika, savetuje se da se pri odabiru oglasa koriste što kvalitetniji materijali. Imajući u vidu šta je to na šta publika dobro reaguje, biraju se video materijali i fotografije, a tekstovi oglasa se ispisuju shodno pravilima koja važe za kreiranje Google oglasa. Neophodno je znati sva pravila i taktike, kako bi se kreirale efikasne kampanje koje daju dobre rezultate.

Izdvojte budžet za testiranje

Od velike je važnosti proći kroz procese testiranja, kako bi se pronašla najefikasnija kombinacija u kojoj Google oglasi postižu najbolje rezultate. Da bi to bilo moguće i sprovesti u praksi – neophodan je budžet za testiranje.

Kako je reč o etapi koja ne može da se preskoči, nije preporučljivo odvajati samo izuzetno skromne sume novca u ovu namenu. Zašto? Mali iznosi ne ostavljaju mogućnost za testiranje koje daje neke konkretne odgovore. Postoji mogućnost da se na testiranje kao etapu gleda sa manje razumevanja njene važnosti, ali naša je praksa da kroz iskren razgovor sa klijentima pojasnimo koji su to razlozi zbog kojih je upravo ulaganje budžeta u testiranje važno za dalji razvoj strategije Google oglašavanja.

Kreirajte kvalitetan landing page za Google reklame

Kreiranje posebne landing stranice za Google reklamiranje je odlično rešenje za dobro optimizovanu Google kampanju. U praksi se vrlo često Google reklame vode na početnu stranicu web-sajta ili na neku od stranica na sajtu, međutim, kada se za potrebe oglasa kreiraju stranice koje su vidljive samo posetiocima koji na njih dođu klikom na oglas – tada možemo očekivati bolje rezultate. Zbog čega je to u praksi tako? Ovakve stranice se po strukturi i sadržini razlikuju od standardnih stranica sa web-sajta, a uz činjenicu da oglas i njih vežu relevantne ključne reči, kao i tematika koja kupca zanima, tada je izvesno da će kvalitet oglasa biti dobar, što za rezultat ima veći broj konverzija.

Napravite listu negativnih ključnih reči

Kao što su ključne reči važne sa segmentaciju publike jer ih koristimo da oglas prikažemo onoj publici koja u pretraživaču kuca određene pojmove ili je zanimaju određene teme, tako su važne i negativne ključne reči. Šta su negativi? Negativi su ključne reči ili fraze koje marketari koriste kao pojmove za koje ne žele da se njihov oglas prikazuje. Na taj način postiže se filtriranje u saobraćaju, jer na landing stranici želimo da imamo korisnike koji su zainteresovani za ono što se promoviše. Korišćenjem lista negativnih ključnih reči postiže se još finiji target publike, smanjuju se troškovi i jača se relevantnost oglasa.

A/B testiranje kampanja

Uporedno testiranje kampanja koje se razlikuju u pojedinim segmentima može doneti dosta korisnih informacija i dovesti do značajnog poboljšanja u učinku kampanja. Upravo to je i razlog testiranja, jer je izvesno da se promenom naslova, teksta oglasa, slike ili sadržaja na odredišnoj stranici mogu postići bolji rezultati. Da bi se to u praksi i potvrdilo, primera radi, testiraju se oglasi koji su različiti u jednom segmentu kako bi se postigla što veća relevantnost rezultata testa.

Pratite učinak Vaših kampanja

Stalni monitoring i blagovremena reakcija u velikoj meri utiču na krajnji ishod kampanja. Rad na kampanjama ne prestaje onog trenutka kada se ona objavi i počne da se prikazuje. Sve dok su Google kampanje aktivne, neophodan je svakodnevni nadzor u njihovom radu, kako bi se ispratile sve promene i, ako postoji potreba, kako bi se reagovalo u što kraćem roku.

Smart ili regularne Google Ads kampanje?

AdWords Express ili Smart campaings koriste se kada se želi dati sloboda automatskom načinu rada. Google reklamiranje koje se bazira na odabiru Smart campaings, ne zahteva kreiranje kampanje sa toliko detalja koliko ih ima u regularnim kampanjama. Google kampanje oglašivačima daju dosta mogućnosti za kontrolu nad oglasima i za njihovu postavku potrebno je odvojiti određeno vreme. Brža i lakša solucija su Smart kampanje koje se oslanjaju na automatizovane procese i veštačku inteligenciju. Ne mora da bude pravilo, ali obično su odabir u slučaju manjih biznisa koji žele da na što jednostavniji način budu vidljivi u plaćenim rezultatima pretrage.

Koje metrike su najvažnije u Google oglašavanju?

Conversions

Ova metrika govori o broju ostvarenih konverzija na nivou ključne reči, pojedinačnog oglasa, ad grupe ili kampanje za posmatrani period. Pod konverzijom mogu biti definisane različite stvari koje želimo od publike, bilo da je reč o kupovini, telefonskom pozivu, popunjavanju kontakt forme, preuzimanju e-brošure ili nešto drugo.

Cost/conv.

Cost per conversion odnosi se na prosečnu cenu koštanja po postignutoj konverziji za izabrani period posmatranja. Kao što je slučaj kod konverzija, ali i svih drugih metrika koje ćemo sada navesti, cost/conv. može da se posmatra na nivou ključne reči, oglasa, oglasne grupe i kampanje.

Clicks

Broj klikova na oglas koji je generisan u određenom periodu.

Impression

Broj impresija ili prikaza oglasa broji koliko puta je oglas prikazan izabranoj publici.

CTR

Clickthrough rate (CTR) meri broj klikova na oglase nakon što su oglasi viđeni. Ova metrika služi za tumačenje atraktivnosti oglasa i njegove efikasnosti, a dobija se kada se u odnos stave klikovi i impresije.

Avg. CPC

Average cost-per-click (Avg. CPC) jeste prosečni iznos koji se plaća za klik na oglase. Računa se tako što se u odnos stave ukupni troškovi za klikove i broj ukupnih klikova.

Interactions

Metrika koja meri interakcije publike sa oglasom, kao što su klikovi na oglas, pregledi videa i slično.

Conv.rate

Ova metrika daje uvid u to koliko je često, u proseku, jedna interakcija rezultirala konverzijom, a dobija se kao procentualni iznos iz odnosa konverzija i interakcija.

Kontaktirajte Holistic Digital Solutions

Ako vodite biznis i želite da ga ispromovišete u cilju postizanja što većeg profita – Google oglašavanje može biti odlično rešenje za to!

U svojoj dosadašnjoj praksi naša agencija za digitalni marketing imala je prilike da svedoči brojnim kampanjama gde se Google reklamiranje pokazalo kao jedan vrlo efikasan način za postizanje zacrtanih ciljeva. S obzirom da imamo iskustva u vođenju Google kampanja u više industrija u zemlji i inostranstvu, sa velikim stepenom sigurnosti možemo da kažemo kako smo se pokazali kao pouzdan partner svojim klijentima koji su želeli da investiraju u ovakav vid oglašavanja. 

Zato, ako želite da iskoristite sve benefite Google oglašavanja – javite nam se! Uvek se radujemo novim klijentima i prilici da uspešno završimo još jedan marketing projekat.

Često Postavljena Pitanja (FAQ)

Publika za Google kampanju bira se shodno ciljevima i ponudi koju bi trebalo promovisati. Iza kreiranja publike stoji dosta analiza i istraživanja, kako bi se filtrirala publika koja će biti zainteresovana za proizvode ili usluge koje se nude.

Kako bi se kreirala Google kampanja sa oglasima koji su kompletni i koja je u najvećoj mogućoj meri optimizovana, potrebno je izdvojiti vreme jer se na taj način kreiraju kampanje sa visokim stepenom kontrole od strane oglašivača. Ovako kreirane kampanje beleže dobre rezultate.

Uspeh svake Google kampanje meri se kroz brojne metrike koje su dostupne u Google Ads Manageru. U skladu sa ciljem, biraju se i metrike koje će najadekvatnivnije oslikati učinak oglašavanja.

Visinu budžeta za Google Ads određuju marketari koji rade na kampanjama, a procena se vrši na osnovu raznih faktora koji utiču na cenu koštanja konverzije.

Svakodnevno praćenje i analiziranje performansi sprovodi se sa ciljem unapređenja učinka, jer blagovremeno reagovanje može umnogome da doprinese boljem rezultatu Google kampanje. Način na koji se analiza vrši zavisi od oglašivača koji vode kampanje.

Biznisi se mogu promovisati kroz Google kampanje koje su namenje promociji proizvoda i usluga kroz tekstualne, video i oglase u formi slike.

Moguće je unositi pojedine izmene i tokom trajanja Google kampanje.

Svi podaci koji se koriste u Google kampanji su apsolutno sigurni, pa vlasnici biznisa po ovom pitanju mogu biti u potpunosti bez brige.

Isplativost ulaganja u Google Ads prati se od strane oglašivača i o toj isplativosti kao i svakom drugom planu i cilju redovno diskutujemo sa našim klijentima.

Zakažite besplatne konsultacije!