Facebook Oglašavanje | Facebook oglasi koji prodaju!

Facebook oglašavanje i dalje ima moć kojom se ostvaruju zavidni poslovni rezultati.

Ne zanemarite tu činjenicu, jer mi znamo kako da kreiramo strategije koje Facebook marketing čine isplativim ulaganjem u brend!

Zašto je Facebook oglašavanje važno?

Kada je reč o online nastupu brenda, uvek je mudro razmišljati u pravcu iskorišćenja svih raspoloživih resursa u svrhu postizanja cilja. Baš iz razlog što Facebook oglašavanje može umnogome da unapredi učinak oglasnih kampanja, ovaj vid promocije i dalje stoji kao nezaobilazna stavka u brojnim strategijama oglašavanja. Kao jedna od društevnih mreža koja ima najveći broj korisnika, Facebook je odlična platforma za nastup i promociju brendova, a evo i zašto verujemo da je to tako.

Značaj online prisutnosti za biznise

Kompanijama je maksimalna iskorišćenost online prostora neophodna, ukoliko je cilj posvećen rad na promociji brenda, proizvoda ili usluga. Danas više nego ikada pre, kada je svaki aspekt naših života u većoj ili manjoj meri povezan sa internetom, značaj online prisutnosti za biznise je ogromna.

Ako želimo da detaljnije istražimo brend, proizvod i usluge koje se nude – to ćemo da potražimo na internetu, zar ne? Ukoliko o traženom brendu ne pronađemo web-sajt ili poslovnu stranicu na društvenim mrežama gde se možemo dodatno informisati, da li će se naše interesovanje zadržati? Neće. Zbog toga je važno da svaki biznis ima web-sajt ili Facebook stranicu gde se pružaju sve neophodne informacije koje (potencijalnog) kupca zanimaju.

Uloga ciljanog oglašavanja u dostizanju kupaca

Zahvaljujući mogućnosti da Facebook oglase plasirate tačno određenoj grupi ljudi, povećaju se šanse da se kroz promociju postigne željeni cilj – bilo da je u pitanju prodaja proizvoda, zakazivanje termina za uslugu ili nešto treće. Reč je o tome da se ovakvi ciljevi lakše postižu kada su oglasi plasirani publici koja je za njih zainteresovana, tj. koja ima potrebu za takvim proizvodima i uslugama.

Šta bi se desilo ako bi izostala funkcija preciznog targetiranja pri postavci oglasa? Ne bismo imali kontrolu nad time ko vidi oglase, plaćalo bi se promovisanje i korisnicima koji nisu relevantna publika, a ono što bi se jedino postizalo jeste neadekvatno trošenje novca.

Za koje vrste biznisa je važno FB oglašavanje?

Bez obzira da li je u pitanju malo ili veliko preduzeće – gotovo svakom biznisu je potrebno FB oglašavanje. Izuzev industrija koje nisu dozvoljene za promovisanje na ovoj mreži (pornografija, narkotici, oružje, novčane pozajmice i sl.) svaki drugi biznis imao bi isplativo ulaganje u ovaj vid oglašavanja, pod uslovom da su kampanje i cela strategija oglašavanja pažljivo isplanirani.

Iako se možda nekome čini da Facebook oglašavanje polako postaje deo prošlosti (ili to već i jeste) – realnost je potpuno drugačija.

Prema podacima sa web-sajta www.statista.com Facebook je u samom vrhu liste gde se nalaze društvene mreže koje imaju najviše aktivnih korisničkih naloga (3,03 milijarde). Ovo jasno daje do znanja da je Facebook mreža sa puno potencijala za generisanje prihoda od prodaje, a to je svakako ono čemu se uvek teži.

Koje su glavne prednosti Facebook oglašavanja?

Šta biznisi imaju od oglašavanja na Facebook platformi? Dosta toga.

Povećana vidljivost brenda

Pre svega, korisnost koju kompanije imaju jeste stalna prisutnost na jednoj od najpopularnijih društvenih mreža. Ovo im daje priliku da im budu korak bliže, a to je vrlo važno – iz više razloga!

Prisutnost brenda na mreži šalje signal publici da je brend tamo gde su i oni, stvara se prisnija atmosfera u kojoj publika ima priliku da komunicira sa brendom, da grade dublje povezan odnos, da se brže informišu ili da dobiju neki savet kako bi odabrali pravi proizvod ili uslugu za sebe. Uz to, tokom vremena se gradi i sve više jača svest o brendu, o proizvodima ili usluzi. Sve ovo sa sobom nosi korisnost i zadovoljenje za korisnike/(buduće) kupce, a korisničko zadovoljstvo je ono čemu svaki brend teži. Kada su korisnici zadovoljni, tada je dolazak do kupovine izvesniji, a preporuke od zadovoljnih korisnika su dodatni plus.

Precizno ciljanje publike

Uz veću online vidljivost i prisutnost, brendovi koristeći Facebook oglašavanje imaju i olakšan pristup svojoj ciljanoj publici.

Odabir grupe koja ima sve karakteristike “idealnog kupca” spada među ključne faktore koji utiču na profitabilnost i opravdanost investiranja u promocije. Unutar Facebook Ads Managera postoje brojni parametri po kojima je moguće tartetirati publiku. Kombinacijom ad grupa sa različitim publikama, oglašivači stiču uvid u to koja skupina publike bolje reaguje na oglase, tj, koji oglasi postižu više konverzija. Na osnovu ovog podatka vrše se dalja optimizovanja kampanja.

Merljive metrike za ROI

ROI (skraćenica od Return on Investment) odnosi se na isplativost ulaganja u oglašavanje, tako što meri povrat investicije. Da li je ulaganje u Facebook marketing i oglašavanje isplativo ili nije pokazuje više faktora iz kojih stoje marketarima dobro poznate skraćenice/izrazi poput: ROAS, conversion rate, CTR, CPM i sl. Neke od metrika mere efikasnost oglasa (CTR), ROAS u odnos stavlja generisan prihod i trošak oglašavanja, dok se conversion rate bavi odnosom ostvarenih konverzija i ukupnog broja zabeleženih interakcija. Svaka metrika iz svoje perspektive meri opravdanost ulaganja i uspešnost kampanje, a zajedno daju holistički prikaz uspeha oglasa i Facebook kampanje.

 

Zahvaljujući tome što je digitalni marketing u svakom svom segmentu merljiv, metrike kojima se procenjuje uspešnost oglašavanja služe kao pouzdan putokaz za dalji razvoj strategije.

Kako to u praksi izgleda?

Ako se uoči da parametri ne prikazuju dobre rezultate – nužno je u što kraćem roku uvesti neophodne izmene kako bi se rezultat poboljšao. Sa druge strane, ako metrike pokazuju dobre rezultate, ulaganja se mogu postepeno povećavati kako bi se proporcionalno ulaganju i učinak kampanje povećao.

Povećana interakcija i angažman korisnika

Kao još jedna od prednosti koju Facebook marketing sa sobom nosi jeste i veća interakcija sa publikom.

Dinamičan odnos na relaciji brend-publika ima dosta svojih prednosti.

Ako na početku pomenemo algoritam ove društvene mreže koji najviše voli da registruje što veći broj interakcija na pomenutoj relaciji, tada nam je jasno kako funkcioniše ova veza.

 

Suština i jeste u dinamičnosti, u tome da korisnici u sadržaju brenda prepoznaju vrednost koja ima služi i koju rado dele sa drugima. Što više ovakvih situacija – to je bolje jer se na taj način uvećava i vidljivost brenda među publikom i, malo po malo, svest o brendu postaje sve veća kao i prilika da se publika još bliže upoznata sa ponudom što u krajnjoj liniji vodi ka postizanju većeg broja konverzija.

Sa psihološkog aspekta, kada vidimo da neki brend ima veći broj komentara ili lajkova na oglase ili objave, verujemo da je kvalitet njegovih usluga i proizvoda već dokazan, zar ne? To nam uliva sigurnost i pre ćemo se odlučiti za taj izbor nego za drugi brend koji nema toliki broj recenzija od strane drugih ljudi.

Koje vrste reklama postoje na Facebook-u?

Rezultati u Facebook oglašavanju najbolje se postižu kada se vrsta kampanje uskladi sa željenim ciljem. U tu svrhu, Facebook trenutno na raspolaganju nudi šest različitih vrsta kampanja odnosno reklama. 

Awareness kampanje

Ovaj tip kampanje za cilj ima da se oglasi prikažu što većem broju ljudi, kako bi vidljivost za promovisanje sajta, brenda ili fizičke lokacije prodavnice bilo što vidljivija. Isto tako, Awareness kampanje su dobar izbor kada želimo da neki video-klipovi budu što vidljiviji među publikom.

Traffic kampanje

Zadatak traffic kampanja jeste da šalju posetioce na definisane lokacije, bilo da se radi o web-sajtu, aplikaciji ili nekom eventu koji se promoviše. Uz njih se značajno može povećati broj pregledanih landing stranica za web-sajt, kao i broj postignutih klikova na link koji je insertovan u samom oglasu.

Engagement kampanje

Najbolji način za ostvarenje interakcije sa publikom putem reklama jeste uz engagement kampanje. Kreiranjem ovakvog vida kampanje moguće je povećati anažovanost publike kroz messenger, postići veći broj poziva i konverzija (radnje koje želimo da publika preduzme) i više pregleda video sadržaja. Takođe, ovim kampanjama se postiže veća interakcija publike sa plasiranim sadržajem brenda, pa tako postovi ili oglasi u ovoj kampanji imaju za cilj da prikupe što veći broj lajkova, podela, ili komentara.

Leads kampanje

Kada želimo da klijentu obezbedimo što veći broj potencijalnih novih korisnika kroz reklame – naš izbor su leads kampanje. Ove kampanje su dobre za generisanje publike koja želi da podeli svoje podakte sa biznisom u svrhu potencijalne saradnje (npr, kontaktiranje od strane investitora putem telefona ili mejla ako je korisnik zainteresovan za kupovinu stana).

App promotion kampanje

Ukoliko klijent ima aplikaciju koju je potrebno ispromovisati – app promotion kampanje daju odlične rezultate. Koriste se kada se želi povećati broj preuzetih (instaliranih) aplikacija ili kada je potrebno da se unutar aplikacije poveća broj kreiranih porudžbina ili nekih drugih radnji od strane korisnika aplikacije.

Sales kampanje

Kampanje za konverzije i prodaju. Konverzija ne mora da bude jedino i isključivo prodaja proizvoda kroz reklame. Pod konverzijom se može smatrati upućen telefonski poziv, popunjavanje kontakt forme, preuzimanje e-brošure ili neka druga akcija.

Koji su glavni saveti za oglašavanje na Facebook-u?

Evo o čemu to treba voditi računa kada je Facebook oglašavanje u pitanju.

Precizno odaberite publiku

Ne želimo da Facebook reklame plasiramo publici za koju znamo da neće biti zainteresovana, jer se u tom slučaju neće ispuniti naš cilj. Uvek je neophodno da se sistematski segmentira publika kroz kampanje ili kroz oglasne grupe, jer će se na taj način doći do odgovora u kojoj oglasnoj grupi publika najbolje reaguje na oglase.

Sastavite dobar copy

Nije svejedno kakav tekst prati oglas. Svi ispisi koji su uključeni u oglas ili ispisi na vizualu, kao i sama sadržina videa koji se u formi reklama prezentuje je vrlo važan. O čemu se priča, šta se piše – sve to na psihološkom nivou može da privuče ili odbije korisnike.

Iz tog razloga je važno poznavati pravila za kreiranje efektnog teksta koji će biti sastavni deo oglasa na Facebooku.

Kreirajte landing stranicu za FB oglas

Slažemo se da zahteva više posla i posvećenosti – ali isplati se.

Specijalno kreirane landing stranice za web-sajt za određene grupe srodnih oglasa itekako imaju smisla, jer se tako korisnici fokusiraju samo na ono što je jedino i primarno i zbog čega su reagovali za reklame. Tada im je u fokusu proizvod ili usluga koja se promoviše, svi detaljni opisi u vezi toga, a sve ostalo nije prikazano na toj prodajnoj stranici.

Struktura i sadržaj ovakvih stranica je drugačija od obične stranice za bilo koji sajt, mada nikako nećemo reći da je vođenje oglasa na stranice poput naslovne, stranice koja sadrži traženi proizvod u praksi isključivo pogrešno. Mogu oglasi da vode i na te stranice, ali se pokazalo da je učinak bolji kada se kreiraju prodajne stranice za Facebook oglašavanje.

Odredite tačno Vaš budžet

Koliko želite da investirate u Facebook marketing?

U vezi sa odgovorom na ovo pitanje jeste i učinak kampanje.

Da bi se postigli rezultati neminovno je ulaganje novca, a kada je reč o rasponu idealnog budžeta isti varira od faktora poput industrije u kojoj se posluje i lokaciji gde se oglasi plasiraju. Shodno tim i drugim važnim informacijama, klijentima uvek dajemo predlog za visinu budžeta, vodeći se primerima iz prakse koji su nam dali najbolje rezultate.

Pratite svakodnevno učinak kampanje

Kako su kampanje nešto što zahteva stalnu pažnju, važno je pratiti njihov tok svakog dana. Redovnim monitoringom ostajemo u toku sa učinkom i lakše uočavamo promene ako do njih dođe, pa smo tada i u prilici da blagovremeno reagujemo ako se za to ukaže potreba.

Kako da upravljate FB kampanjama?

Praćenje preferencija i sklonosti publike

Praćenje preferencija i sklonosti publike

Kada postoji dobro postavljena strategija Facebook oglašavanja, tada iz kampanje lako možete da izvučete korisne zaključke, a jedan od njih se svakako odnosi na to koji su oglasi dali bolji rezultat.

Na šta to publika bolje reaguje?

Da li je to oglas u formi videa ili u formi statičnog vizuala?

Kroz testiranje se dolazi do odgovora.

Naknadno upravljanje budžetom

Kako se ne bi narušila optimizovanost kampanje, sa budžetom treba pažljivo postupati, a to znači da drastične promene u visini trenutnog budžeta (drastično povećanje ili smanjenje) nisu preporučljive. Prateći napredak kampanje, donose se odluke koje se odnose na korekciju budžeta kako bi se učinak svih oglasnih grupa još više popravio.

A/B testiranje kampanja

Nekada male promene mogu da imaju ozbiljan efekat na kampanju.

Zato je ključne segmente potrebno testirati, kako bi se ustanovilo šta je to što dalje bolji rezultat.

Nekada je to forma reklama, nekada dominantna boja, ispis na vizualu, stranica na koju vodi oglas ili tekst oglasa. Bilo šta od navedenog može da ima uticaj na uspešnost Facebook oglašavanja.

Kada koristiti Facebook Boost, a kada Facebook Ads Manager?

Termin “zabustovati objavu” nikako ne bi trebao da se poistoveti sa kreiranjem kampanje za Facebook oglašavanje.

Razlika između ova dva pristupa je ogromna, pa ih nikako ne može vezivati znak jednakosti. 

Zašto?

Facebook boost je opcija koju (u najvećem broju slučajeva) koriste pojedini vlasnici biznisa ili pojedinci koji nemaju profesionalno znanje u domenu kreiranja i sprovođenja promotivnih strategija, pa je ova opcija najlakša za dostizanje bilo kakve vidljivosti objave ili reklame. Ova opcija je u proteklim godinama imala daleko manje opcija za targetiranje nego što je danas to slučaj, ali i sa trenutnim mogućnostima – nema toliko slobode u kreiranju preciznog targeta kao kada se koristi Ads Manager.

Kroz Facebook Boost opciju moguće je birati ciljeve kampanje ili se opredeliti za automatski odabir cilja kampanje od strane Facebooka. Kroz dalja podešavanja birate publiku, iznos sredstava za kampanju i njeno trajanje.

 

U slučaju kada se promociji pristupa od strane marketing agencije, tada svaka oglasna kampanja počiva na pažljivo isplaniranoj strategiji i kreirana je kroz Facebook Ads Manager. Oglasne kampanje u Facebook Ads Manageru podrazumevaju veći broj smisleno organizovanih oglasnih ad grupa u kojima se nalazi više oglasa, publika i konverzije koje se koriste su pažljivo odabrane, a svaka kampanja ima dosta složenija podešavanja nego što je to u slučaju “bustovanja”.

 

Ova dva pristupa se dosta razlikuju i u postignutim rezultatima, jer Facebook oglašavanje koje počiva na strategiji oglašavanja i složenoj strukturi kampanje implementiranoj kroz Facebook Ads Manager uvek daje neuporedivo bolje rezultate za budžet koji se tom prilikom utroši.

Kako da plaćate FB reklame?

Plaćanje reklama putem platne kartice

Facebook reklame moguće je platiti putem platnih kartica i to u praksi važi za najčešće korišćen metod naplate. Transakcije od strane Facebooka su trenutne, mogu biti automatske i manuelne, a sve što je potrebno uraditi jeste odabrati vrstu kartice i uneti podatke. Ovo je apsolutno siguran način plaćanja za Facebook reklame.

Plaćanje putem PayPal-a

Zahvaljujući integraciji Facebooka sa PayPalom, na raspolaganju je još jedan vid plaćanja, i to putem PayPal računa. Odabirom ove opcije, korisnici plaćanju utrošene iznose na siguran i bezbedan način tako što im se iznosi povlače sa PayPal naloga.

Plaćanje reklama putem FB Ads kredita

Kada je ovaj vid plaćanja reklama u pitanju, radi se o iznosima koje jedino Facebook (ili njegovi partneri) može da odobri oglašivačima. Najčešće je reč o manjim iznosima i odobreni kredit je iznos kojim ne možete plaćati pređašnje račune koji se odnose na period pre dobijanja kredita. Isključivo služi za naplatu promocija koje su aktivne u periodu kada je kredit dodat na račun.

Koje metrike su među važnijima u FB marketingu?

CTR

Procentualni odnos klikova i broja prikaza oglasa. Ova metrika pruža uvid u to koliko je oglas u celini atraktivan za publiku. Ako je CTR visok tada se podrazumeva da je sadržaj na koji se oglas odnosi relevantan i koristan za pobuliku.

ROAS

Return on Ad Spend (ROAS) meri koliko prihoda generiše svaki potrošeni dolar na oglašavanje.

Ova metrika pomaže oglašivačima da procene efikasnost svojih kampanja i prilagode strategiju kako bi postigli maksimalni povrat na investiciju.

Conversion Rate

Conversion Rate meri odnos konverzija sa brojem postignutih interakcija. Pod konvrezijom se smatra svaka akcija koja je cilj kampanje, bilo da je cilj da se proda proizvod, telefonskom pozivu, prijavi na newsletter ili nekoj drugoj akciji.

CPM

CPM se odnosi na trošak koji se plaća za hiljadu prikaza oglasa. Ova metrika pruža uvid u efikasnost kampanje kada je veća vidljivost oglasa glavni cilj, uzimajući u obzir troškove prikazivanja oglasa.

Povezanost Facebook i Instagram oglašavanja

 Facebook i Instagram su među vodećim platformama koje omogućavaju brendovima da dopru do svoje ciljne publike. Ono što čini ove mreže posebnim je njihova usko povezana priroda, što otvara vrata za jedinstvene i sinhronizovane marketinške strategije.

 

Facebook i Instagram dele zajedničku platformu za reklame, omogućavajući digitalnim marketarima da koriste detaljno ciljanje publike. Podaci o korisnicima koje prikuplja Facebook mogu se koristiti na Instagram-u i obrnuto. Ovo omogućava brendovima da pravilno identifikuju svoju ciljnu grupu i plasiraju relevantne oglase na oba kanala, povećavajući efikasnost kampanje.

 

Facebook Ads Manager omogućava centralizovano praćenje performansi oglasa kroz facebook i instagram. Ovo olakšava analizu ključnih metrika kao što su broj pregleda, angažman korisnika, konverzije i druge relevantne informacije. Praćenje rezultata kampanje na jednom mestu pojednostavljuje proces optimizacije oglasa.

 

Facebook stranice i Instagram profili često imaju preklapajuće publike, što omogućava brendovima da održe doslednu komunikaciju sa svojim pratiocima. Sinergija između FB-a i Instagram-a omogućava brendovima da iskoriste raznovrsne opcije oglašavanja kako bi prilagodili svoje kampanje specifičnostima svake platforme. Puštanje reklama istovremeno preko FB-a i Instagrama značajno smanjuje utrošeno vreme i često jedan online biznis preko ova dva kanala želi da dopre do iste ciljne grupe.

Kontaktirajte Holistic Digital Solutions

Ukoliko Vam ideja o unapređenju poslovanja kroz Facebook oglašavanje zvuči privlačno – Holistic Digital Solutions biće Vaš partner u tom projektu.

Naše višegodišnje iskustvo u ovoj oblasti rada i ogroman broj oglasnih kampanja iz raznih poslovnih niša daje nam potpunu samouverenost i znanje kako da se izborimo sa svim izazovima koji mogu da se pojave.

Javite nam se, uvek se radujemo novim projektima i saradnjama!

Često Postavljena Pitanja (FAQ)

Kreiranju publike prethodi opsežna analiza koja za cilj ima dolazak do što konkretnijeg odgovora na pitanje – koje sve karakteristike ima naš idealni kupac? Nakon toga, sledi strategija kojom se kombinuje više različitih publika u različitim ad grupama ili kampanjama, kako bi se postigao maksimalan učinak oglašavanja.

Postavka jednog oglasa ne iziskuje previše vremena, ali zahteva znanje u vezi odabira elemenata koji će biti uključeni u oglas, odnosno znanje za osmišljavanje cele strategije Facebook oglašavanja.

U zavisnosti od cilja kampanje, prate se metrike koje su ključne za posmatranu kampanju, a pažljivom analizom dolazi se do ocene uspešnosti kampanje.

Potrebno je obezbediti sredstva za ulaganje u Facebook marketing, a prosečni iznosi za te namene zavise od više faktora, kao što je vrsta industrije, lokacija oglašavanja i sl.

Praćenje i analiza marketing performansi kampanje je opsežan posao za koji su zaduženi oglašivači, tako da je važno odabrati pouzdanog partnera u tom projektu. Iz detaljne analize učinka može se doći do važnih saznanja koja se u budućnosti koriste za nove kampanje u cilju postizanja što boljih rezultata.

Vrste oglasa zavise od cilja koji se želi postići Facebook oglašavanjem, pa tako oglasi mogu biti prodajni, za formiranje veće zajednice ljudi na Facebook stranici, oglasi koji će voditi na web-sajt i tako povećati broj poseta na sajtu, itd.

Osim odabira različitih platformi gde se oglasi prikazuju, razlike mogu da se odnose i na publiku, zatim na funkcionalnosti same platforme, tj. način postavke oglasa, kao i na mesta unutar platformi gde korisnici vide oglase.

Jeste, i to se radi u situacijama kada je izvesno da je dotadašnje oglašavanje dalo nedovoljno dobar rezultat.

Praksa nam je da klijenta detaljno upoznamo sa procesom, da mu predočimo materijal koji će biti korišćen za promovisanje i da u svakom trenutku budemo dostupni za svako pitanje ili nedoumicu koje klijent ima.

Da, svi podaci su sigurni, tako da apsolutno ne postoji bojazan da će neki podatak od naše strane biti zloupotrebljen.

Da li je Facebook marketing dao dobre rezultate i koliko je Facebook oglašavanje doprinelo Vašem poslovanju diskutujemo na sastancima, gde tumačimo izveštaje o učinku koje redovno kreiramo za naše klijente.

Holistic Digital Solutions - Kontakt

Holistic Digital Solutions je kompanija koja pruža raznovrsne usluge iz oblasti digitalnog marketinga, a između ostalog se bavimo i radom na FB oglašavanju. Usluge iz oblasti upravljanja društvenim mrežama pružamo već duže vreme sa zavidnim rezultatima kod svih klijenata.

 

Uvek sa maksimalnom posvećenošću pristupamo novim projektima i klijentima, a na usluge koje smo do sada nudili nije bilo zamerki.

 

Stupite u kontakt sa nama, popunite kontakt formu koja se nalazi ispod, a mi ćemo razmotriti sve i videti šta je potrebno da vaši Facebook oglasi konvertuju i generišu profit. Javite nam se!

Zakažite besplatne konsultacije!