Potreba za lakim pristupom informacijama u zadnjoj dekadi prošlog stoleća u glavi britanskog naučnika rodila je ideju za izradu prvog web sajta. Tim Berners–Li, naučnik koji je 1991.godine izradio prvi web sajt, vodio se vizijom da njegov WWW (World Wide Web) projekat postane “biblioteka ljudskog znanja” koja će svakome od nas omogućiti lako i brzo pronalaženje svih željenih informacija. Od tog vremena, pa do danas, izrada sajtova postala je širom sveta rasprostranjena aktivnost, a poslovanje i prisustvo u digitalnom svetu bez web sajta sada je gotovo i nezamislivo.

Da biste bili sigurni da će Vaš poslovni projekat biti uspešan i da će opravdati sva uložena sredstva, potrebno je da znate koje su to stvari koje su u bliskoj vezi sa izradom sajta i kako izrada sajtova funkcioniše. U redovima koji slede izdvajamo suštinu onoga što je najvažnije, pa zato počnimo od početka…

Profesionalna izrada sajtova ima svoj proces

Profesionalna izrada sajtova ima svoj proces | Holistic Digital Solution

Upoznavanje

Pre svakog projekta, najvažnije nam je da se upoznamo sa delatnošću budućeg klijenta. Ovo je korak koji se ne preskače, jer da bismo bili sigurni u to kakav će sajt najbolje odgovarati Vašem poslovanju, moramo da znamo čime se bavite, koji su zahtevi u vezi sa izradom sajta, šta želite tim sajtom da postignete i da li možda imate neku viziju ili želju kako bi on mogao da izgleda. Ovo je, po nama, ključna stvar kada je marketing, oglašavanjei online nastup brenda u pitanju. Nakon što dobijemo te informacije, rađaju se i prve ideje o tehničkim i vizuelnim karakteristikama, bismo Vam isporučili sajt koji će u svakom segmentu da bude savršen za Vaš biznis. Jer, za nas, definicija uspeha nije samo broj izrađenih sajtova. Za nas je uspeh izraditi sajt koji je maksimalno funkcionalan i za klijenta profitabilan.

Izrada dizajna sajta

Druga faza u postupku izrade sajtova odnosi se na razmenu konkretnih ideja sa klijentom o tomekako bi njegov sajt trebao da izgleda, odnosno, kako bi redizajn web stranice trebao da izgleda. Ovde mislimo na vizuelni i tehnički deo, preciziramo koje su to funkcije koje se od sajta očekuju i definišemo njegov vizuelni segment. Sve ovo predstavlja etapu gde se utvrđuje odabir boja, tematika slika i svega ostalog što čini da sajt na prvi pogled bude lep i interesantan. Zašto je korisna ova faza? Prvo, zbog toga što tokom nje dobijamo smernice kojih se kasnije pridržavamo i tako izbegavamo situaciju u kojoj isporučujemo gotov proizvod koji zapravo, ne odgovaraklijentu. Na ovaj način mogućnost nezadovoljstva svodi se na minimum, jer znamo šta je to što naš klijent želi, pa prema tome možemo da definišemo i usluge.

Izrada dizajna sajta | HDS

Profesionalna izrada sajtova

Nakon definisanja koje su to funkcije koje sajt treba da ispuni i kako će on izgledati, sledi najvažnija etapa – izrada sajtova. U ovoj etapi, po zadatim i dogovorenim smernicama, pristupa se procesu izrade i optimizacije sajta. Posebnu pažnju obraćamo na to da Vaš sajt bude brz i user friendly. Postoji dosta statističkih podataka kojisu obradili temu najčešćih razloga masovnih odlazaka posetilaca sa sajta–to su dugo vreme učitavanja stranice i nemogućnost lakog i jednostavnog snalaženja na sajtu.

Iz tih razloga, tokom izrade sajtova vodi se računa o tome da sajt bude brz, što više oslobođen faktora koji ga usporavaju i da bude pregledan. Preglednost sajta daje posetiocima mogućnost da za kratko vreme obave planiranu radnju i danegube vreme na pretpostavke gde se šta nalazi. Čim korisnik krene da luta po sajtu jer ne može da nađe ono što traži–vrlo je velika verovatnoća da će ubrzoodustati od svoje namere ili potencijalne kupovine.

Postavljanje sajta

Kada se operativni deo vezan za izradu stranice sajta završi, možemo reći i da je najveći deo posla obavljen. U ovoj fazi sada je potrebno izvršiti neophodna testiranja i ukoliko utvrdimo da sve funkcioniše bez ikakvih problema i baš onako kako klijent želi–sajt se postavlja online. Od tog trenutka pa nadalje, virtuelna kuća Vašeg biznisa je spremna za prve goste. Želimo da napomenemo da svaki eventualni bag ili smetnju koju uočimo tokom testiranja sajta obavezno prvo rešimo pre postavke sajta. Jedan od postulata našeg poslovanja odnosi se na to da je suština u tome da izradimo sajt koji funkcioniše perfektno, jer ćemo samo u tom slučaju opravdati poverenje koje nam je poklonjeno, a do kog nam je izuzetno stalo.

Reklama sajta

Sada kada Vaš biznis ima i online dom, potrebno je preduzeti određene aktivnosti kako bi što više korisnika na Internetu čulo za Vas i poželelo da vidi šta je to što imate da ponudite, potrebno je kreirati marketing strategiju. Da veća posećenost sajta pruža priliku za većom mogućnošću izvršene kupovine ili rezervisane usluge to je sasvim jasno–tako da je vidljivost sajta itekako važna. Nju možete postići na više načina, kako sa ulaganjem budžeta za veću vidljivost sajta, tako i bez reklamnih kampanja. Sama podela sajta na društvene mreže Vaše kompanije jeste besplatna, ali je samim tim i manje učinkovita. Upravo iz tog razloga preporučujemo kreiranje reklamnih kampanja koje će oglasiti Vaše proizvode ili usluge i samim tim obezbediti Vam početni saobraćaj na sajtu sa Google i drugih pretraživaca.

Rangiranje sajta na Google-u

Vaš sajt na prvoj strani Google-a po ključnim rečima

Optimizacija web sajta spada u red stavki koje bi trebale da budu obavezne pri svakoj izradi sajtova. Naime, SEO (Search Engine Optimization) optimizacija jeste optimizacija websajta za Google i druge pretraživače, što podrazumeva rad na funkcijama sajta i njihovoj apsolutnoj prilagođenosti za prikaz na Google–u. Ukratko, rad na optimizaciji sajta podrazumeva podešavanje organskog (neplaćenog) rangiranja sajta u rezultatima pretrage na ključne fraze ili reči.

Ovo je zahtevna faza rada tokom izrade sajtova, ali je višestruko isplativa. Ono što ulaganje u SEO čini isplativim jeste činjenica da se po završenoj optimizaciji sajta, Vaš sajt pojavimeđu vodećim pozicijama na prvoj stranici, a efekti dobro odrađene optimizacije sajta su dugoročno prisutni. Izuzetnu korisnost optimizacije prati duži rok čekanja na početne rezultate. Naime, kada je urađena optimizacija, potrebno je da prođe nekoliko meseci da bi se optimizacija sajta iskazala u svom punom potencijalu. Kao što možete zaključiti, dizajn, izrada sajtova i održavanje sajtova, potom njihov marketing su aktivnosti u koje je potrebno uložiti dosta truda da bi sadržaj koji se plasira na internet bio kvalitetan.

Plaćena reklama

Drugi način da se Vaš sajt pojavi u rezultatima pretrage na internetu, među vodećim pozicijama jeste putem plaćene Google reklame. Ukratko, ovde je reč o posebno kreiranim i optimizovanim plaćenim reklamama koje za cilj imaju promociju Vaših usluga ili proizvoda koje prodajte online. Samim tim, na taj način sajt može biti vidljiv među prvim pozicijama, ali samo dok je plaćena reklama aktivna. Odmah po prestanku plaćene kampanje, gubi se sav efekat ulaganja u ovu vrstu promocije sajta. Upravo iz tog razloga, po završetkuizrade sajta,ulaganje u SEO predstavlja efikasniji izbor ako na umu imate zamisao da se Vaš sajt dobro pozicionira u odnosu na konkurenciju, i to u dužem vremenskom periodu.

Kakve sajtove Vam nudimo?

Izrada statičnih sajtova

Jedna od mogućih vrsta sajtova koju klijent može da odabere shodno potrebama svog biznisa jesu statični sajtovi. Ova vrsta sajtova u samom postupku izrade sajta zahteva najmanje vremena za kreiranje i po prirodi su vrlo jednostavni. Uglavnom su informativnog karaktera i se koriste usvrhe opšteg predstavljanja poslovanja ili se izrađuju u formi prezentovanja određene teme, a njihova izrada nije komplikovana. Kod ovih sajtova se ne vrše dodatne izmene i ono što je važno napomenuti kod statičnih sajtova jeste da nemaju nikakvu interaktivnu formu putem koje posetioci sajta mogu da ostvare određenu radnju.

Izrada dinamičkih sajtova(web stranica)

Dinamički sajtovi, za razliku od statičkih, kompleksniji su za izradu i kao takva forma sajta pružaju više mogućnosti svojim vlasnicima. Naime, ovde je moguće pri izradi sajta, u šemu sajta uvrstiti sekciju bloga, prijave na newsletter ilibilo kog načina filtriranja. Vlasnici sajtovi nakon kraćeg uputstva oko funkcionisanja administrativnog dela sajta sami mogu da vrše razne izmene, npr. da dodaju novi sadržaj, blog, poveznicu za društvene mreže ili nešto drugo shodno njihovoj potrebi. Za posetioce, ovi sajtovi mogu biti dopadljiviji zbog česte izmene sadržaja koji “drži pažnju”. Njihova funkcionalnost u odnosu na statičke sajtove je daleko veća, ali i izrada sajtova ove vrste zahteva neuporedivo više vremena. Kako je reč o složenom sistemu, monitoring i kontrola stručnjaka zaduženih za održavanje sajta je u ovom slučaju neophodna.

Izrada dinamičkih sajtova | Holistic Digital Solutions

Blog, kao zaseban segment dinamičkih web stranica ima vrlo veliku ulogu kada je marketing u pitanju. Google voli i ceni kada se na od strane brenda na internet plasira blog koji sadrži korisne informacije za korisnike, kada je dizajn sajta lepo kreiran i kada je korisničko iskustvo čitalaca na maksimumu. Upravo zbog toga, svaki sajt bi trebalo da ima blog, putem kojeg će plasirati korisne i zanimljive sadržaje na internet platformi.

Izrada internet prodavnica i njihov dizajn

Još jedna usluga koju klijentima možemo ponuditi jeste izrada internet prodavnice ili WEB SHOPA. Za sve biznise koji poseduju fizički prodajni objekat, preporučujemo i postojanje prodavnice u online formi. Ovo je sada već postalo neophodno, kako zbog boljeg marketinga, tako i zbog sveopšteg prisustva na internet platformii zbog SEO pozicioniranja. Kako se tržište neprestano širi, a sa njime i konkurencija, imajte na umu da se odricanjem od plasiranja proizvoda online uz mogućnost njihove kupovine, odričete i dela svog profita, koji može biti ostvaren zahvaljujući Google pretraživačui ostvarenoj SEO poziciji.

U prilici smo da Vam ponudimo sajt čiji je web dizajn prilagođen Vašim željama, a koji je u formi online prodavnice sa svim potrebnim funkcijama – mogućnost online plaćanja, dostave i sl. Kako najveći deo online saobraćaja dolazi od mobilnih uređaja, sve internet prodavnice koje izrađujemo, izrađujemo tako da u potpunosti budu prilagođene mobilnim telefonima. Izrada ovakvog web rešenja zahteva vreme, znanje i posvećenost – ali na kraju, višestruko se isplati.

Cena izrade sajta

U fazi kada nam klijent iznosi svoje zahteve i želje vezane za funkcionalnost i izgled sajta, dajemo predlog šta je to što će najbolje odgovoriti na zahteve koje budući sajt treba da ispuni. Upravo od složenosti sajta i potrebnog vremena za izradu sajta formira se cena koja se klijentima naznači u ponudi. Upravo je to glavni razlog zbog kojeg ne postoji samo jedna definisana cena kada je u pitanju izrada sajtova, jer ne postoji ni samo jedna vrsta sajta. Kombinacija je mnogo! CMS, WordPress, oglašavanje, marketing na mrežama, SEO, custom dizajn, kao i druga rešenja za web stranicu koja se izrađuje, utiču na formiranje cene sajtova.

Izrada sajtova unikatnog dizajna, prilagođenih svim prenosivim uređajima?

Kako smo već naveli, najveći deo internet saobraćaja ka web sajtovima potiče samobilnih uređaja (mobilni telefoni, pa nakon njih tableti) i upravo je zbog toga neophodno da web sajt bude u potpunosti prilagođen za njih.Unikatan dizajn i lepa grafička rešenja ne znače previše ako web sajt nije responzivan i u potpunosti kreiran tako da bude u svakom segmentu user friendly.

Profesionalna izrada sajtova prilagođenih svim prenosivim uređajima

Šta kažu o nama?

Najponosniji smo na sebe i svoj rad kada znamo da su naši klijenti zadovoljni. Verujemo u lojalnost u poslovnom odnosu, i zbog toga se maksimalno trudimo da naši projekti zadovolje baš sve zahteve klijenta. Iskrena satisfakcija su nam ove reči koje su drugi rekli o nama…

Javite nam se!

KONTAKT