Izrada sajtova

Ako Vaše poslovanje nije u bilo kojoj formi prisutno na internetu – kao da ga nema. Digitalni marketing se dobrim delom vrti oko izrade kvalitetnih veb sajtova, njihove naknadne SEO optimizacije i dizajna.

DA LI VAM JE POTREBNA IZRADA WEB SAJTA?

Sajt je online prezentacija svakog brenda i njegovog poslovanja, i baš iz tog razloga akcenat je na njegovom perfektnom funkcionisanju i skladnoj formi. Izrada web sajtova igra ključnu ulogu u postizanju online prisutnosti i uspeha vaše digitalne marketing strategije na internetu. Bez obzira na vrstu posla, ili industriju, vaš web sajt je vaša vizit karta na Google-u.

Tokom ogromnog broja radnih sati naših developera uradili smo izuzetno veliki broj sajtova za biznise iz raznih niša, kako za domaće, tako i za inostrano tržište. Ovo govori u prilog činjenici da je Holistic Digital Solutions siguran oslonac ukoliko tragate za timom koji će napraviti ili izvršiti unapređenje postojećeg sajta ili internet prodavnice. Izrada sajta je proces kome treba prići pažljivo i u obzir uzeti brojne detalje, o kojima ćemo podrobnije pričati u nastavku.

Zašto je važno imati kvalitetan web sajt?

Kada je sajt funkcionalan, profesionalno urađen i u potpunosti prilagođen potrebama posetilaca – tada je brend i poslovanje koje stoji iza njega prikazano na najbolji mogući način.  Naš tim stručnjaka za izradu sajtova i dizajn posvetiće se vašem projektu kako bismo stvorili funkcionalan, atraktivan i korisnički prijateljski web sajt. Bilo da želite da predstavite usluge, blog sa korisnim informacijama ili čak online prodavnica, naši development tim će osmisliti stranice koje će vas istaći u digitalnom svetu.

Kakav uticaj Vaš web sajt ima na posetioce?

Način dizajniranja sajta, kako je strukturiran i činjenica da li korisnicima pruža sve potrebne informacije igra ključnu ulogu u dobrom korisničkom iskustvu posetilaca. Sajt je najčešće odgovoran za prvi utisak o celokupnom biznisu. Ako je dizajn urađen profesionalno i ako izgleda atraktivno, ako je na njemu lako razumljiv sadržaj – posetioci će brend doživeti ozbiljno i pouzdano.

Kakav uticaj Vaš web sajt ima na posetioce?

Struktura i dizajn web sajta, kao i činjenica da li se korisnicima pružaju sve potrebne informacije igra ključnu ulogu u dobrom korisničkom iskustvu posetilaca. Početna stranica je najčešće odgovorna za prvi utisak o celokupnom biznisu. Ako je dizajnirana profesionalno i ako izgleda atraktivno, ako je na tamo lako razumljiv sadržaj – posetioci će brend doživeti ozbiljno i pouzdano.

Šta je ono što je za klijente važno kada posete neki sajt?

Brzina učitavanja stranica sajta je ključna.

Ako je učitavanje sporo, posetioci mogu postati frustrirani i napustiti ga. Brz i efikasan sajt zadržava posetioce, a koristan sadržaj na sajtu im pomaže u razumevaju poslovanja, pružajući im sve važne informacije koje im trebaju.

Laka i intuitivna navigacija olakšava posetiocima pronalaženje željenih informacija. Jasan meni i dobro organizovane stranice pomažu posetiocima da istražuju sajt bez problema, a u slučaju internet prodavnice, da kupovinu obave brzo i na što jednostavniji način. Po pitanju online kupovine, online prodavnice su u obavezi da garantuju sigurno plaćanje, kako bi kupci bili opušteni i kako bi bez straha obavljali online kupovine.

Responzivan dizajn sajta je još jedan od faktora koji utiče na posetioce.

Kako je najveći broj poseta na sajtovima  sa mobilnih uređaja, responzivan dizajn je imperativ.

Ovo znači da sajt treba da se prilagodi različitim ekranima  i da se pravilno učitava i funkcioniše na svakoj vrsti mobilnog uređaja. Izrada sajta koji će biti podjednako funkcionalan na desktop i mobilnoj varijanti je jedan od preduslova za dobro iskustvo posetilaca.

Ono što umnogome olakšava snalaženje na sajtu jesu CTA pozivi na akciju. 

Ako želite da se približite posetiocima sajta i da ih bliže upoznate sa svojom ponudom, odnosno da ih motivišete da preduzmu određenu akciju, tada su pozivi na akciju pravo rešenje. CTA (call-to-action) dugmad su integralan deo svakog sajta i bez njih nema ni konverzija.

SEO optimizacija sajta

SEO optimizacija (Search Engine Optimization) je ključ za postizanje visokog rangiranja na pretraživačima kao što je Google. Ovde se podrazumeva detaljno prilagođavanje svih aspekata sajta kako bi se pojavljivao među vodećim organskim (neplaćenim) rezultatima pretrage na ključne fraze i reči.

SEO optimizacija (Search Engine Optimization) je ključ za postizanje visokog rangiranja na pretraživačima kao što je Google. Ovde se podrazumeva detaljno prilagođavanje svih aspekata sajta kako bi se pojavljivao među vodećim organskim (neplaćenim) rezultatima pretrage na ključne fraze i reči.

Tačno je da je rad na optimizaciji sajta izazovan, ali njegova isplativost je neosporna.

 

Kada se optimizacija dobro obavi, rezultati su dugoročni i sajt će se pojaviti na prvoj strani rezultata pretrage.

Jedna stvar je sigurna – SEO optimizacija zahteva strpljenje.

Naime, iako može biti vidljivih promena u ranim fazama, pun potencijal SEO optimizacije zahteva nekoliko meseci da se pokaže u svojoj punoj snazi.

 

Ključ uspeha dobro urađene optimizacije leži u pametnom odabiru ključnih reči, kvalitetnom sadržaju, tehničkom segmentu optimizacije i kvalitetnim linkovima. Da biste privukli posetioce na vaš web sajt, ključno je da se fokusirate na SEO nakon same izrade web sajta.

 

Naši stručnjaci za SEO će analizirati ključne reči koje su relevantne za vašu industriju i ciljnu publiku. Kroz pravilno optimizovanje sadržaja, strukturu sajta i tehničke elemente, osiguraćemo da se vaš web sajt rangira visoko na Google-u i drugim pretraživačima.

 

Ovo su elementi koji čine razliku između vidljivosti na prvoj strani Google-a i ostajanja na trećim, četvrtim stranicama, apsolutno neprimećeni među rezultatima pretrage. SEO optimizacija uvek ide ruku pod ruku sa izradom web sajtova i sama internet prezentacija vašeg biznisa bez implementacije najbitnijih SEO mera malo toga može da vam pomogne.

Konverzije - pretvaranje posetilaca u kupce

Jedan od uticaja koji sajtovi imaju na posetioce jeste da ih vremenom pretvaraju u kupce.
Povećanje konverzija zahteva dobro razmišljanje o dizajnu, kvalitetnom sadržaju i jednostavnom procesu kupovine. Dobro dizajnirana i optimizovana početna stranica je važna da svi odmah steknu pozitivan utisak o vašem online biznisu.

U svakom trenutku zadovoljstvo korisnika je na prvom mestu, a sav sadržaj koji postoji na sajtu tu je sa svrhom da pruži pouzdane informaciju i da olakša snalaženje na sajtu.

Nemojte zaboraviti i na to da pravilno postavljeni pozivi na akciju doprinose u ovom procesu.

Kako izgleda proces izrade sajta?

Izrada web sajta je složen proces koji obuhvata nekoliko ključnih faza.

Svaka od ovih faza igra važnu ulogu u stvaranju funkcionalnog sajta koji ispunjava postavljena očekivanja. Evo zbog čega je sve izrada web sajta od krucijalne važnosti za svaki biznis

Definisanje ciljeva i zahteva

Prva faza procesa izrade web sajtova počinje definisanjem jasnih ciljeva i zahteva.

Ovo uključuje razumevanje svrhe sajta, ciljne publike i funkcionalnosti koje će pružiti, a identifikacija ključnih performansi koje se očekuju od sajta igra ključnu ulogu u radu na projektu.

Dizajniranje korisničkog iskustva

Nakon što su ciljevi i zahtevi definisani, pristupamo dizajniranju korisničkog iskustva. Ova faza uključuje stvaranje vizuelnog koncepta sajta, odabir boja, fontova i rasporeda svih elemenata.

Ovde je cilj da se stvori estetski privlačan dizajn koji će olakšati navigaciju posetiocima i obezbediti pozitivno korisničko iskustvo.

Razvoj web sajta

Kada je dizajn završen, sledeći korak je razvoj sajta.

Programeri rade na stvaranju funkcionalnih elemenata sajta, koristeći odgovarajuće programerske jezike i tehnologije. Ovo uključuje kreiranje struktura stranica, interaktivnih elemenata i funkcionalnosti koje su usklađene sa ciljevima sajta.

Izrada sajta i izgrađivanje poverenja

Online prisutnost je važna da se izgradi poverenje kod posetilaca. Kada se izrada sajta obavi profesionalno, sa kvalitetnim sadržajem, recenzijama i kontakt informacijama, onda se stiče i neophodno poverenje kupaca. Ljudi su skloni da se odluče za poslovanje koje im na prvi pogled deluje pouzdano i legitimno. Zato budite obazrivi kada birate kome će pripasti izrada sajta – šansa za ostavljanje dobrog prvog utiska na posetioce ne sme lako da se prokocka.

Izrada internet prodavnice

Ako je internet prodavnica deo sajta – ovo je faza kada se radi na njenom kreiranju. Tu se dodaju proizvodi i usluge, pišu se opisi kategorija i proizvoda, postavlja siguran sistem za online plaćanja, radi se kvalitena kontakt stranica i radi se još dosta toga kako bi internet prodaja putem sajta funkcionisala besprekorno. Izrada kvalitetne internet prodavnice je nešto čiju važnost brojni klijenti ne razumeju, a što može da donese ogroman profit za brojne biznise online.

Testiranje sajta i optimizacija

Pre nego što sajt postane vidljiv na internetu, neophodno je izvršiti detaljno testiranje.

Ovo uključuje proveru funkcionalnosti, kompatibilnosti sa različitim uređajima i pretraživačima, kao i ispravljanje eventualnih grešaka. Takođe, vrši se i optimizacija brzine učitavanja sajta i kada se svi slože da je sve u redu – sledi finalni korak!

Puštanje web sajta uživo i merenje rezultata

Nakon što su sve prethodne faze završene i sajt je testiran, dolazi trenutak za to da se pusti online.

Ovo znači da je sajt dostupan posetiocima.

Takođe, sada se postavljaju alati za praćenje performansi sajta, kao što su Google Analytics i drugi alati kojima je svrha praćenje poseta, konverzija i drugih ključnih metrika. Na osnovu ovih podataka, može se nastaviti sa optimizacijom kako bi se postigla maksimalna efikasnost.

Dizajn i User Experience - Sajtovi moraju da ostave jak utisak

Dizajn je vaša prva prilika da ostavite snažan utisak na posetioce. Naš tim dizajnera će kreirati vizuelno atraktivan sajt koji se ističe bilo da je kroz logo, izbor boja ili kroz izradu kvalitetnog korisničkog interfejsa. Važno je da vaši posetioci imaju pozitivno iskustvo korišćenja vašeg sajta.

 

Logo je vizuelni identitet vaše web stranice i brenda. Kada se radi izrada sajtova, ubacivanje atraktivnog vizuelnog identita online prezentacije se podrazumeva. Osim što predstavlja vašu kompaniju ili projekat, logo igra ključnu ulogu u pružanju prve impresije posetiocima vaše stranice. Evo nekoliko razloga zašto je logo bitan za svaku web stranicu:

Zašto je dobar domen važan za vaš sajt

Pre nego što se započne izrada sajtova, važno je odabarati dobar i upečatljiv domen. Evo i nekoliko razloga zbog kojih je to važno:

Odabir dobrog domena je onaj nulti korak pre same izrade sajtova za klijente. To je korak koji svima deluje minorno i beznačajno, ali može da bude veliki zalog za budućnost.

Izrada bloga

Pored izrade web sajtova i SEO optimizacije, važno je da se unutar novog sajta kreira i blog sekcija koja će privući posetioce i pružiti im vredne informacije. Blog je odličan način da se povežete sa svojom ciljnom publikom i podelite svoje stručno znanje, ali i izgradite autoritet vašeg sajta online kako biste bili što bolje rangirani na Google-u.

 

Izrada bloga je integralni deo izrade vašeg web sajta ali i celokupne digital marketing strategije, jer se to tretira kao jedna od stranica koja dovodi veliki broj poseta putem informacionih query-ja. Blog služi pre svega da privuče posetioce na web-sajt, a zatim da se kroz informisanje o sadržaju posetioce upute i na prodajne strane.

Društvene mreže i izrada sajtova

Izrada sajtova u paru sa otvaranjem profila na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, TikTok itd.) jeste takođe važan aspekt poslovanja jer sadržaj sa sajtova možete direktno delite i distribuirati po svim vašim profilima. Na ovaj način možete da imate direktniji kontakt sa publikom, da promovišete vašu proizvode i usluge, ali i da kroz interakciju sa ciljnom grupom izgradite prepoznatljivost vašeg brenda.

 

Kada sa Facebook-a, Instagrama i ostalih društvenih mreža dobijete povratne informacije od publike, možete na veoma dobar i kvalifikovan način da unapredite i sadržaj web stranica.

Šta su najvažniji elementi za novi web sajt?

Da se ne bi ponavljale neke standardne greške koje u praksi često uočavamo pri analizi sajtova, evo na šta treba obratiti pažnju.

Responzivan dizajn

Responzivan dizajn omogućava dobar prikaz sajta na svakom uređaju. Responzivnost, kao jednu od osnovnih karakteristika sajtova već smo pominjali. Responzivan dizajn osigurava da posetioci imaju dobro korisničko iskustvo bez obzira na uređaj koji koriste.

Brzina učitavanja

Volimo da kažemo što brže – to bolje.

Brzina učitavanja sajta ima značajan uticaj na korisničko iskustvo i SEO. Posetioci očekuju da se sajtovi brzo učitaju, a spori sajtovi mogu frustrirati posetioce i ostaviti loš utisak o brendu.

Brzina se postiže optimizacijom slika, kompresijom sadržaja i korišćenjem brzih hosting usluga.

Programski jezik

Od čega zavisi izbor programskog jezika korišćenog pri izradi sajta?

Izbor programskog jezika igra važnu ulogu u performansama. Različiti jezici imaju svoje specifičnosti, pa je važno odabrati onaj koji najbolje odgovara potrebama projekta na kojem se radi.

Popularni jezici uključuju HTML, CSS, JavaScript, PHP, Python i mnoge druge.

Sadržaj sajta

Kvalitetan sadržaj je baza svakog dobrog web sajta.

Pod sadržajem na sajtu se podrazumevaju tekstualni delovi, slike, video materijali. Sadržaj treba da bude informativan, relevantan, privlačan i koristan za posetioce. Ne treba zanemariti činjenicu da je važno redovno ažurirati sadržaj, kako bi sajt ostao relevantan što se tiče informacija. Ovo važi kako za blog, tako i za stranice kategorija, podkategorija i proizvoda.

Laka navigacija

Laka navigacija je jako važna za korisničko iskustvo.

Posetiocima je potrebno da lako pronaći željene informacije ili kategorije proizvoda. Dobra navigacija podrazumeva jasan meni sajta i logičan raspored stranica. Intuitivna navigacija olakšava korisnicima da istražuju stranicu (početna, kategorije, blogovi, proizvodi) i da za što kraće vreme pronađu ono što traže. Ovo je takođe jedna od stvari koju stručnjaci za SEO optimizaciju rade među prvima, kako bi se u kategorijama izlistale sve neophodne i najvažnije stvari koje korisnici očekuju da pronađu.

Bezbednost sajta

Bezbednost sajta je od suštinskog značaja kako biste zaštitili Vaše podatke i podatke posetilaca.

To uključuje zaštitu od hakera, redovno ažuriranje softvera i korišćenje sigurnih protokola za obradu podataka i sigurno plaćanje.

ŠTA ČINI KVALITETAN SAJT?

Kompletna SEO optimizacija sajta

Uključuje mnoge aspekte, ali ukoliko sajt nije optimizovan i ukoliko se ne radi na njegovom razvoju, on nikada neće biti na prvoj strani pretrage. A to faktički znaci da gubite potencijalne klijente.

Atraktivan web dizajn

Prvi utisak potrošača na vašem sajtu značajno utiče na to gde će kupiti proizvod. Web dizajn u tome ima presudnu ulogu.

Vrlo kratka brzina učitavanja stranica

Ukoliko se sajt sporo učitava, velika većina potrošača će ga napustiti. Statistika pokazuje da ukoliko se sajt učitava sporije od 6 sekundi, 60 % posetilaca odustaje od njegove posete. Dakle-sajt mora da bude brz.

Responzivan dizajn

76% posetioca web sajta su korisnici mobilnih telefona i iz tog razloga sajt mora da bude dobro optimizovan i prilagođen svim uređajima, kako ne biste gubili potencijalne kupce.

Jednostavan i pregledan izgled

Ukoliko posetioci sajta odlaze brzo sa njega, pretraživaci će vas zbog toga udaljavati od prve strane pretrage. Dobro korisničko iskustvo na web sajtu, usmerava pažnju posetioca u pravcu koji ste Vi ranije zamislili, što olakšava dolazak do vašeg cilja.

Informativan i koristan sadržaj

Sadžaj na sajtu treba da predstavi Vaš biznis, na jedan informativan i zanimljiv način, jer što se kupci više zadrže na Vašem sajtu, sajt ima veći autoritet kod pretraživača i veća je šansa da kod Vas i kupe proizvod.

Perfektno čist kod

Sajt očišćen od svih bagova.

Izbor platforme za novi sajt

Kako postoje različite platforme za izradu web sajtova (CMS), svaka od njih ima svoje prednosti i specifične namene.

Evo par platformi koje smo kroz praksu identifikovali kao najčešće korišćene.

Izrada web sajta u WordPress-u

WordPress je jedna od najpopularnijih CMS platformi kada je izrada web sajtova u pitanju. Ova platforma je poznata po svojoj fleksibilnosti i ogromnom broju dostupnih tema. To je čini idealnim izborom za blogove, prezentacijske sajtove, i čak za manje online prodavnice.
WordPress je poznat po jednostavnom admin panelu, što ga čini lakim za korišćenje čak i kada su početnici u pitanju.
Još jedna upečatljiva karakteristika ove platforme je ta što WordPress ima ogromnu zajednicu korisnika zahvaljujući kojoj uvek može da se nađe rešenje na sve izazove koji se javljaju, kada je izrada sajtova, ali i SEO optimizacija u pitanju.

U svakom trenutku zadovoljstvo korisnika je na prvom mestu, a sav sadržaj koji postoji na sajtu tu je sa svrhom da pruži pouzdane informaciju i da olakša snalaženje na sajtu.

Nemojte zaboraviti i na to da pravilno postavljeni pozivi na akciju doprinose u ovom procesu.

Izrada sajta u Wix-u

Izrada putem Wix platform se ističe po svojoj jednostavnosti za korišćenje. Ovo je idealna opcija za one koji žele brz i jednostavan način za izradu sajta bez potrebe za programiranjem. Wix pruža intuitivne alate i nudi mnogo šablona. Ovo je odličan izbor za manje biznise, lične blogove i prezentacijske sajtove.

Izrada sajta Shopify

Shopify je specijalizovana platforma koja se koristi kada se radi izrada online prodavnice.
Ako planirate da pokrenete online prodavnicu – Shopify je odličan izbor.

Ova platforma je izuzetno pouzdana, ima sve potrebne alate za upravljanje inventarom (proizvodi i usluge), obradu narudžbina, prihvatanje plaćanja i ima izuzetnu korisničku podršku.

Shopify je čest izbor kada je u pitanju veći broj artikala u prodavnici, jer funkcionisanje rada online shopa treba da bude sigurno i bez ikakvih poteškoća.

Ostale platforme

Pored navedenih platformi, postoje i druge kao što su Joomla, Drupal, Squarespace i mnoge druge. Odluka o izboru CMS-a zavisi od specifičnih potreba Vašeg projekta.
Na primer, Joomla i Drupal su moćne platforme kada se vrši izrada za kompleksne i custom made sajtove, kod je Squarespace odličan za manje online biznise.

Kada praviti novi sajt, a kada uraditi redizajn?

Imate već neko vreme sajt, ali niste sigurni da li je došlo vreme za novi sajt ili za novi izgled postojećeg sajta?

Evo par smernica na koje možete obratiti pažnju kako bi se olakšalo donošenje odluke.

Analiza trenutnog sajta

Pre nego što se bilo šta odluči, važno je pažljivo analizirati trenutni sajt.

U analizi, postavljamo sledeća pitanja:

Prednosti redizajna sajta

Kada je vreme za redizajn sajta? Redizajn sajta se radi ako trenutni sajt ima dobru osnovu, ali ima mesta za napredak u vizualnom aspektu, funkcionalnostima ili sadržaju. Redizajn omogućava da se zadrži veći deo postojeće strukture i sadržaja sajta, a to svakako znači kraće vreme trajanja projekta i nešto niža cena. Ukoliko je, recimo, stopa konverzija niža od očekivane, pored SEO optimizacije radi se i potpuno novi, user-friendly, dizajn, koji će korisnicima biti vizuelno dopadljiv i koji će imati jasnije pozive na akciju.

Kada je bolje praviti novi sajt?

Izrada potpuno novog sajta je najbolji izbor kada trenutni sajt ima ozbiljne nedostatke koji nisu lako ispravljivi putem redizajna.

To uključuje situacije kada je trenutni sajt tehnički zastareo, neprilagođen za mobilne uređaje, ili ne zadovoljava nove zahteve ili ciljeve Vašeg biznisa. Takođe, ako trenutni sajt ne postiže željeni rezultat u smislu većeg saobraćaja (ne rangira se na pretraživačima) i ako se putem njega ne postižu konverzije – tada je izrada novog sajta, ipak, bolje rešenje. Uz izradu novog sajta nudimo i hosting rešenja koja će osigurati brzinu i sigurnost vašeg sajta. Dobar web sajt jeste važan, ali je podjednako bitno imati i dobar hosting.

Kako kreirati sadržaj za novi sajt?

Sadržaj za sajt kreira se shodno tematici i cilju koji se želi kroz sajt postići.

U vezi sa tim, važno je znati kome se kroz sadržaj sajta obraćamo, tj, ko su naši budući posetioci, kakve probleme možemo da im rešimo, koje informacije žele da saznaju od nas. Kada znamo kome se obraćamo – znamo i kakav sadržaj da kreiramo. Svaki segment sajta treba u potpunosti da ispuni svoju svrhu i da pruži nedvosmislene, tačne i precizne informacije.

U uskoj vezi sa sajtom su i ključne reči i fraze. Sajt treba da sadrži relevantne ključne reči koje stručnjaci za SEO u sklopu optimizacije sajta odrede. To služi u svrhu da se sadržaj optimizuje za pretraživače i da ga posetioci lakše pronađu.

Sadržaj na sajtu treba da bude smislen i unikatan, da na najbolji mogući način propagira misiju brenda, a vizuelni elementi, poput slika ili videa, tu su da bi sajt bio atraktivniji i korisniji za posetioce.

BENEFITI IZRADE WEB SAJTA ZA BIZNIS

Smanjenje troškova

U slučaju da proizvode prodajete preko interneta, to znači da imate značajno smanjenje TROŠKOVA LOKALA, REŽIJA, ZAPOSLENIH I MAGACINA na skupim lokacijama.

Sajt na prvoj strani pretraživača

Svaki dan postoji na stotine i hiljade pretraga određenih termina, koji su vezani za posao kojim se Vi bavite. Ukoliko Vam je sajt dobro pozicioniran, ti posetioci ce biti Vaši kupci, u suprotnom preuzeće ih konkurencija.

Veća lojalnost kupaca prema Vašem biznisu

U slučaju da proizvode prodajete preko interneta, to znači da imate značajno smanjenje TROŠKOVA LOKALA, REŽIJA, ZAPOSLENIH I MAGACINA na skupim lokacijama.

Proširenje kanala prodaje

U slučaju online prodaje, više niste ograničeni na lokal, pa čak ni na državu. Ceo svet može da Vam bude tržište.

Dostupnost informacija

Kada imate dobar web sajt/shop, pružate dodatnu uslugu kupcima 24 sata, jer neki ljudi će u sred noći tražiti informacije ili želeti da kupe određeni proizvod i/ili uslugu.

Jačanje brenda i njegove prepoznatljivosti

Kupci se sve više odlučuju za kupovinu na osnovu istraživanja na internetu, nego na osnovu preporuka.

Izrada sajtova - koja je cena za vaš novi sajt?

Tokom faze kada klijent izražava svoje želje i potrebe za funkcionalnostima i dizajnom sajta, naš zadatak je da predložimo rešenja koja najbolje odgovaraju tim zahtevima.

Ovo je ključni korak u procesu izrade sajta gde se formira krajnja cena.

 

Važno je razumeti da ne postoji univerzalna cena kada je izrada sajtova u pitanju, jer nema ni univerzalnih tipova sajtova. Svaki sajt je jedinstven i zahteva prilagođeni pristup. Različite kombinacije funkcionalnosti, kompleksnosti i vremena potrebnog za izradu igraju ključnu ulogu u određivanju cene.

Ova prilagodljivost nam omogućava da kreiramo sajtove koji najbolje odgovaraju potrebama svakog klijenta, pružajući im najviši stepen efikasnosti i da odnos cene i kvaliteta bude na najvišem mogućem nivou.

 

Kada se radi izrada sajtova cena se formira na osnovu toga koliki je obim projekta, dizajn i razvoj, hosting, funkcionalnost i interaktivnost, SEO optimizacija, održavanje i podrška, vremenski okvir, konkurencija na tržištu…

Kako se sajt održava?

Održavanje sajta je kontinuirani proces koji je zaslužan dobro funkcionisanje sajta.

 

Šta on uključuje?

 

Održavanje sajtova podrazumeva niz aktivnosti usmerenih ka održavanju funkcionalnosti, bezbednosti i relevantnosti informacija online. Osnovni aspekti održavanja sajta uključuju redovno ažuriranje sadržaja kako bi se informacije bile aktuelne i tačne, kao i praćenje performansi sajta kroz analitiku.

Pored toga, važno je i redovno ažuriranje softvera i sigurnosnih protokola kako bi se zaštitili od potencijalnih bezbednosnih pretnji.

Održavanje podrazumeva i rešavanje tehničkih problema, kao što su greške u kodiranju ili problemi sa serverom, kako bi sajt bio u svakom trenutku dostupan.

Često Postavljena Pitanja (FAQ)

Izrada web sajta zavisi od njegove složenosti i obima. Okvirno vreme za neke jednostavnije sajtove je sedam radnih dana dok je za kompleksnije projekte izrada zahteva više vremena, naročito u slučaju kada se radi izrada online prodavnice sa dosta kategorija i sa velikim brojem proizvoda. 

Cena varira u zavisnosti od mnogo faktora koji se odnose na obim i složenost projekta. Pozovite nas i izložite nam vaše zamisli, a mi ćemo izaći sa konkretnom cenom.

Nije, jer platforme poput WordPress ili Wixa imaju izuzetno jednostavan admin panel, pa za ažuriranje sajta ili obradu prispele porudžbine uopšte nije potrebno nikakvo znanje iz programerske struke.

Optimizacija web sajtova je izuzetno složen proces, ali ukratko, ona uključuje optimizaciju tekstualnog sadržaja, rad na tehničkim segmentima i obezbeđenje kvalitetnih linkova. Kvalitetno optimizovane web stranice sledeći su korak kada se obavi izrada sajtova koji ne sme da se preskoči. SEO optimizacija se sastoji iz više koraka kao što su on-page SEO optimizacija, off-page SEO optimizacija (građenje kvalitetnih eksternih linkova), tehnički SEO, lokalna SEO optimizacija i tako dalje.

Bezbednost sajta se održava redovnim ažuriranjem softvera, praćenjem promena i reagovanjem ukoliko se pojave neke pretnje po bezbednost, korišćenjem sigurnih protokola za obradu podataka i impelmentacijom sigurnosnih mera, poput SSL sertifikata. Izrada nije jedina stvar kojom se bavimo, sajt se mora držati bezbednim.

Naravno, usluga održavanja web sajtova je deo paketa koji ćemo vam ponuditi čim stupimo u kontakt sa vama i nakon što pretresemo čitavu strategiju i akcione korake.

Sve metrike prate se kroz alate za analizu i praćenje performansi sajtova, a najčešće korišćen je Google Analytics 4 kao i Google Search Console.

Zakažite besplatne konsultacije!