Održavanje sajtova | Usluge održavanja sajta

Da je postojanje sajta važno za poslovanje, govori u prilog i podatak sa Forbsovog sajta, gde se navodi da je u 2023. evidentirano da 71% firmi ima svoj web-sajt. 

Nakon što se završi izradam, sajt je neophodno i redovno održavati, kako bi se iskoristio njegov maksimalan potencijal. 

A evo i šta to sve tačno podrazumeva.

Kako izgleda tehničko održavanje web sajtova?

U nastavku sledi više o tome šta sve podrazumeva tehničko održavanjanje internet sajta. 

Ažuriranje softvera i sistema

Redovno instaliranje najnovijih verzija operativnih sistema, CMS i svih pluginova koji su na sajtu i koji ga čine funkcionalnim. Ažuriranje softvera i sistema održava sajt bezbednim i funkcionalnim.

Provera i sređivanje broken linkova

Error 404. Stranica nije pronađena. 

Ove ispise ne želite na svom sajtu.

Redovna provera funkcionalnosti svih linkova na sajtu spada u domen tehničkog održavanja, baš kao i uklanjanje nefunkcionalnih linkova. Linkovi od stranice koja ne radi imaju negativan uticaj na SEO, pa je važno da se isti redovno uklanjaju.

Bezbednost sajta i korisničkih podataka na prvom mestu.

Održavanje bezbednosti sajta pomaže u sprečavanju hakovanja, krađe podataka i drugog vida narušavanja sigurnosti. Ovo podrazumeva poslove u vezi skeniranja internet sajta na prisustvo bilo kog malicioznog izvora, implementaciju snažnih lozinki i višestrukih sistema zaštite, ali isto tako i analizu saobraćaja na sajtu, u slučaju da se uoče neke sumnjive aktivnosti.

Održavanje sajtova na WordPress-u

Kako WordPress važi za najpopularnije CMS rešenje koje se stalno ažurira i unapređuje – praćenje promena i održavanje koraka sa njima garancija je za neometano funkcionisanje web-sajta. Ažuriranje teme ili plugina, vođenje računa o sigurnosnom aspektu sajta, kao i redovan back-up za sve stranice – neki su od najčešćih poslova koji se odnose na održavanje sajtova kreiranih u WordPress-u. WordPress je takođe veoma popularna platforma jer uz malo uloženog napora i sam korisnik može da vrši manje, ili veće izmene na sajtu kada ovlada njime, a izrada sajta je na njemu najlakša.

Hosting održavanje

Kako bi hosting nesmetano funkcionisao tu podrazumevamo sve poslove koji osiguravaju da sajt bude brz i za korisnike dostupan u svakom trenutku.

Šta podrazumeva da se hosting pravilno održava? Nadgledanje servera, ažuriranje i efikasno rešavanje potencijalnih problema u što kraćem roku.

Izrada i održavanje sajtova - Ključne komponente vašeg online uspeha

Profesionalna izrada sajtova je nešto čime se uspešno bavimo već duži niz godina i svakom klijentu prilazimo individualno sa punom pažnjom za sve želje i potrebe online biznisa. Izrada sajta ne podrazumeva samo kreiranje funkcionalnih online prezentacija, već i stvaranje modernih i vizualno atraktivnih, kao i optimizovanih sajtova koje će vas izdvojiti od konkurencije.

Kada se vrši izrada sajtova koristimo najnovija rešenja i pridržavamo se najboljih praksi u industriji kako bismo osigurali da vaša web stranica bude savršeno prilagođena vašem brendu i ciljevima. Kada se radi izrada pažljivo se prate svi zahtevi klijenata, ali se i daju najbolji predlozi od strane našeg tima programera.

Kada se završi izrada tu ne staju naše usluge. Održavanje je nešto što je podjednako bitno. Redovno ažuriranje sadržaja, sigurnosni nadzor i podrška su deo naše sveobuhvatne ponude kada se završi izrada sajta. Mi se brinemo o vašem online prisustvu kako biste se mogli fokusirati na rast svog poslovanja.

Kako izgleda aktualizacija sadržaja?

Vaš biznis sajt, ili personalni blog ne sme da poseduje i objavljuje sadržaj koji nije tačan. Ovo ni u kom slučaju ne daje dobru sliku jer svaka forma sadržaja od raznih stranica sajta treba da pruži korisne i važeće informacije. U suprotnom – rizikuje se da svi koji posećuju neki internet sajt/blog budu pogrešno informisani, a to znači rušenje online reputacije i sve manji broj poseta sajtu u budućnosti.

Dodavanje novih članaka i informacija

Redovno dopunjavanje stranica (biznis sajt, ili blog) novim sadržajem čini da web-sajt ima uvek aktuelan tekst. Ono što korisnike vraća kod vas (naročito ako je u pitanju portal sa vestima, ili blog) jeste želja za čitanjem novih tekstova. Zato, redovno dodavanje novih članaka i informacija nakon što se obavi izrada sajta je ono na šta treba obratiti pažnju.

Brisanje zastarelih informacija

 Vreme leti, a sa njim i sadržaj zastareva. Održavanje sajtova uključuje i brisanje informacija i celih stranica koje više nisu relevantne ili koje više nisu tačne. Na ovaj način, sadržaj je uvek aktuelan i proveren. U suprotnom se stranice sa zastarelim sadržajem gomilaju, pa se ukupna snaga sajta gubi i rasipa na ovaj beskoristan sadržaj.

Optimizacija postojećeg sadržaja

Profesionalna optimizacija podrazumeva reviziju i unapređenje već postojećih tekstova i informacija kako bi se osiguralo da ti sadržaji budu relevantni i optimizovani za pretraživače kao što su Google ili Bing. To uključuje ažuriranje ključnih reči, poboljšanje formatiranja i strukture sadržaja, dodavanje relevantnih internih i eksternih linkova, kao i osvežavanje informacija koje su, možda tokom vremena, postale neaktuelne i zastarele. Optimizacija postojećeg sadržaja poboljšava SEO rangiranje sajta, a to nam je i cilj, zar ne?!

Kako se radi grafičko i dizajnersko održavanje?

Evo koje sve radnje spadaju u domen grafičkog i dizajnerskog održavanja sajta i koje su redovna praksa stručnjaka angažovanih na odražavanju sajtova.

Zamena zastarelih grafika i slika

Grafičko i dizajnersko održavanje web sajta podrazumeva kontinuirano unapređenje vizuelnog aspekta sajta kako bi se održala vizuelna privlačnost i funkcionalnost. To uključuje zamenu zastarelih grafika i slika stranica sa novim, visokokvalitetnim sadržajem.

Prilagođavanje sajta mobilnim uređajima

Ako sat nije mobile friendly – tada bi to prioritetno trebalo ispraviti! Prilagođavanje internet sajta za mobilne uređaje kada se radi izrada omogućava besprekorno iskustvo za korisnike, bez obzira na uređaj koji koriste dok pristupaju sajtu. 

Unapređenje korisničkog interfejsa (dizajna)

Dizajnersko održavanje takođe podrazumeva unapređenje korisničkog interfejsa stranice (UI) kako bi se olakšala navigacija i kako bi se maksimalno poboljšalo korisničko iskustvo.

To može obuhvatiti promene u rasporedu elemenata, boji, tipografiji i stilu, kako bi se stvorio intuitivan i privlačan dizajn. Unapređenje korisničkog interfejsa ima za cilj da unapredi korisničko iskustvo, a kroz to da poveća i konverzije.

U kojim situacijama je neophodan redizajn sajta?

Da bi se sajt u što većoj meri unapredio radi se i redizajn.

Šta je povod tome?

Postojeći dizajn na sajtu može biti zastareo i ne tako moderan kao u trenutku kada je rađen; ciljevi poslovanja možda su se promenili, a trenutni dizajn se ne uklapa u novopostavljene ciljeve; sajt ima vrlo loše ocene po pitanju većine performansi i ostvaruje vrlo slabu vidljivost na internetu – sve ovo je znak da je vreme za redizajn.

Kako se rade testiranja i ispravke na web sajtu?

Da bismo bilo apsolutno sigurni da web-sajt radi perfektno, testiranja se vrše često. Ona su vrlo korisna iz razloga što se tako greške uočavaju i otklanjaju, ostavljajući sajt u najboljem izdanju.

Provera funkcionalnosti svih delova sajta

Ovaj proces podrazumeva detaljno testiranje svih interaktivnih elemenata, funkcija, i linkova od svih stranica kako bi se identifikovali potencijalni problemi ili greške, odnosno kako bi svi bili 100% sigurni da sve funkcioniše u savršenom redu. Proverava se ispravnost kontakt formi, funkcionalnosti navigacije, testira se brzina učitavanja stranica i proverava se kompatibilnost sa različitim web pretraživačima i uređajima.

Proverom funkcionalnosti web-sajta osigurava se da sve stranice i komponente rade ispravno i da brzina učitavanja bude optimalna čime se obezbeđuje da posetioci sajta imaju pozitivno iskustvo i da bez problema ostvaruju interakciju sa sadržajem i uslugama koje sajt nudi.

Ispravka grešaka i problema

Kada se kroz proveru funkcionalnosti uoče neke nepravilnosti u radu, u ovom koraku iste se rešavaju.

Kada se identifikuju bilo koji oblici nedostataka, bagova ili nekih tehničkih problema koji utiču na funkcionalost web-sajta oni se blagovremeno ispravljaju, kako bi sajt bio što pre u stanju maksimalne funkcionalnosti.

Testiranje kompatibilnosti sa različitim browserima

Testiranje kompatibilnosti sa različitim web browserima je korak koji se ne preskače, kako bismo bili sigurni u to da web-sajt ispravno funkcioniše na različitim internet pretraživačima.

Svaki od pretraživača (kao što su Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge, itd.) može interpretirati i prikazivati web-stranice na različite načine, a testiranje kompatibilnosti identifikuje potencijalne razlike i probleme.

Ovo uključuje proveru vizuelnog izgleda, funkcionalnosti i interaktivnosti sajta na svakom pretraživaču kako bi se osiguralo da korisnici imaju neometan pristup sajtu, bez obzira na izbor pretraživača.

Redovna SEO optimizacija sajta

U sektoru poslova koji se odnose na održavanje sajtova nalaze se i poslovi vezani za SEO optimizaciju.

Kada je u pitanju tekuća optimizacija sajta klijenta, kontinuirano se radi na analiziranju ključnih reči, na poboljšanju rangiranja internet sajta u organskim rezultatima Google pretrage, kao i na kontroli svih SEO performansi.

Analiza ključnih reči

Analiza ključnih reči odnosi se na istraživanje i identifikaciju reči i fraza koje potencijalni posetioci koriste prilikom pretrage na Google-u. Kroz analizu ključnih reči, marketing stručnjaci za SEO mogu odrediti koje termine treba da uključe u sadržaj web-sajta kako bi ga učinili relevantnijim i bolje rangiranim na pretraživačima.

Osim toga, optimizacija i analiza ključnih reči omogućava i praćenje konkurencije, identifikaciju novih ključnih reči i optimizaciju postojećeg sadržaja kako bi se još više poboljšalo rangiranje sajta na pretraživačima.

Poboljšanje rangiranja na pretraživačima

Bolji rang u organskim rezultatima pretrage na pretraživačima omogućava sajtu da bude vidljiviji svim korisnicima koji traže određene informacije ili proizvode.

Proces rada na poboljšanju rangiranja uključuje niz marketing strategija i aktivnosti koje se primenjuju kako bi se ostvario ovaj cilj, kao što je optimizacija ključnih reči, poboljšanje kvaliteta i relevantnosti sadržaja, rad na obezbeđenju kvalitetnih povratnih linkova, radnje u vezi sa tehničkim aspektima web-sajta i sl.

Praćenje i izveštavanje o SEO performansama

Kako bi se tačno znalo da li bilo koja radnja ima efekta i u kojoj meri je isplativa – neophodna je profesionalna analiza učinka.

Marketing stručnjaci za SEO koriste brojne alate kojima se prate i analiziraju ključne metrike za optimizaciju sajtova. Podaci koji su generisani važe za osnovu izveštaja koji pruža dublje uvide u performanse sajta, dajući jasne smernice koje su vrlo korisne za buduće akcije u domenu optimizacije.

Naši klijenti redovno dobijaju izveštaje u kojima je transparetno naznačen trend koji je bio pre i posle svih aktivnosti vezanih za održavanje sajtova.

Brza intervencija i hitne popravke

Kada dođe do problema – ključna je brza i efikasna reakcija.

Brza intervencija podrazumeva reakciju kojom se rešavaju nastali problemi, a sve u cilju očuvanja stabilnosti i sigurnosti web-sajta, sprečavanja (potencijalne) veće štete i minimiziranja posledica na SEO performanse.

Kada klijent ima tim kome je u fokusu izrada i održavanje njegovog web-sajta i koji je sposoban za brzu intervenciju i hitan rad na sajtu, to mu donosi značajan osećaj sigurnosti. Sigurnost nije samo u prevenciji problema, već i u njegovom brzom rešavanju.

Tim posvećen održavanju web-sajta nije samo odgovoran za redovno ažuriranje, optimizaciju sadržaja i praćenje SEO performansi, već i za uočavanje nastalih problema i efikasno rešavanje iznenadnih nefunkcionalnosti. To znači da ako se pojave neočekivani tehnički problemi ili se iznenada ugrozi sigurnost sajta – tim je odmah na raspolaganju kako bi intervenisao i popravio situaciju.

Koliko je važna brza reakcija na problem? Brza reakcija znači da se potencijalna šteta minimizira. Važno je reagovati u najkraćem mogućem roku, bez obzira na vrstu web-sajta koju klijent ima. Što se duže čeka na rešenje problema i šteta je veća. Ovo se posebno odnosi na online prodavnice koje imaju ogroman broj artikala i koje dnevno generišu značajne sume prometa.

 Kada imate tim koji stoji iza održavanja sajta Vaše kompanije, tada je sigurnost u rešenje nastalog problema obezbeđena. Iako verovatno do problema neće dolaziti često, nikada ne treba prepustiti stvari slučaju, već mudro izabrati pouzdanu podršku u održavanju sajtova.

Planiranje i koordinacija održavanja sajta

Planiranje i koordinacija održavanja sajta važe za bazne aktivnosti kada su u pitanju poslovi SEO optimizacije u sklopu usluge održavanja web-sajtova. Ove radnje uključuje precizno planiranje svih aktivnosti i resursa koji su neophodni za održavanje i unapređenje sajta, a sve to u cilju postizanja dugoročnih ciljeva.

U okviru planiranja i koordinacije, definišu se prioriteti, postavljaju se rokovi i usklađuju se resursi kako bi se osiguralo dosledno sprovođenje svih aktivnosti.

Kroz planiranje i koordinaciju, obezbeđuje se da održavanje sajta bude efikasno, usmereno prema postavljenim ciljevima i prilagodljivo (eventualnim) promenljivim zahtevima.

Cena održavanja sajtova

Cena za održavanje varira, jer proizilazi iz personalnih potreba web-sajta.

Primera radi, ukoliko je reč o sajtu koji je u formi bloga koji se bavi tekstovima o turizmu – tada su potrebe u pogledu održavanja skromnije u odnosu na velike online shopove koji imaju po par hiljada proizvoda u svom asortimanu.

Može doći do problema u radu kod oba sajta, ali svakako da je šteta koja može da nastane različita, pa su i posledice drastično različite.

 

Kako bismo utvrdili tačnu cenu mesečnih usluga za održavanje sajta, neophodno je da se upoznamo sa klijentovim web-sajtom kako bismo bili u prilici da sagledamo šta bi sve bile odgovornosti i usluge na koje treba da odgovorimo, pa tek nakon toga može da se formira i precizna cena. Naša kontakt forma se nalazi na samom kraju, pa možete vrlo lako da nam izložite svoj problem, a mi vama da predočimo rešenja.

Često Postavljena Pitanja (FAQ)

Održavanje sajta uključuje sve aktivnosti na mesečnom nivou koje su usmerene na očuvanje, unapređenje i sigurnost web-sajta, uključujući tehničko ažuriranje, SEO optimizaciju, analizu performansi, kao i hitne intervencije kada su potrebne.

Stalno održavanje sajta od strane stručnog tima je ključno za klijentov osećaj mira i sigurnosti u to da će sajt uvek biti funkcionalan, a da će se potencijalne smetnje u radu brzo i efikasno ukloniti, kao i da će sve važne stranice poput onih od kategorija, proizvoda, ili kontakt stranica nesmetano raditi.

Tehničko održavanje sajta podarzumeva izvrešnje svih radnji koje garantuju da sajt uvek bude funkcionalan i bezbedan, sa uvek ažuriranim softverima i pluginovima, bez neaktivnih linkova i zastarelog sadržaja.

Web-sajt u svakom trenutku ima aktuelne i proverene informacije, kao i nove sadržaje za posetioce.

Grafičko i dizajnersko održavanje uključuje zamenu zastarelih grafika, prilagođavanje sajta mobilnim uređajima, unapređenje korisničkog interfejsa (dizajn) i, u nekim slučajevima, potpuni redizajn sajta. Dizajn sajta i UI/UX faktori su takođe vrlo važni prilikom održavanja, na njih se mora obratiti posebna pažnja, jer vrlo često samo jedan element koji štrči može da doprinese padu konverzija kod online biznisa.

Testiranje uključuje proveru funkcionalnosti sajta, identifikaciju grešaka i problema, kao i testiranje kompatibilnosti sa različitim browserima.

SEO održavanje uključuje širok spektar poslova, među kojima se izdvaja analiza ključnih reči, poboljšanje rangiranja sajtova na pretraživačima i praćenje SEO performansi.

Hitne situacije zahtevaju brze intervencije kako bi se očuvala funkcionalnost sajta.

Planiranje i koordinacija održavanja uključuju određivanje rasporeda ažuriranja, kao i koordinaciju između različitih timova koji mogu biti uključeni u održavanje sajta.

Održavanje sajta doprinosi očuvanju reputacije tako što osigurava da web-sajt u svakom trenutku bude funkcionalan, siguran i sa aktuelnim sadržajem. To pozitivno utiče na korisničko iskustvo koje je izuzetno važno.

Održavanje sajta poboljšava korisničko iskustvo kroz sve poslove poput rada na unapređenju korisničkog interfejsa, prilagođavanje za mobilne uređaje i brigu o funkcionalnosti i ažurnosti web-sajta.

Održavanje sajta uključuje redovnu proveru svih bezbednosnih aspekata i brzo reagovanje na potencijalne pretnje. Na ovaj način svi podaci su zaštićeni.

Kontaktirajte Holistic Digital Solutions

Ako ste u potrazi za pouzdanom agencijom koja u svom timu ima kvalitetne stručnjake sa dugogodišnjim iskustvom u radu na odražavanju sajtova – onda verujemo da će Holistic Digital Solutions biti odličan izbor. Stupite u kontakt sa nama što pre!

Usluge koje pružamo našim klijentima su kvalitetne, cena je pristupačna za današnja tržišna dešavanja, a ono što je u našem radu prioritet jeste saradnja sa klijentom uz obostrano zadovoljstvo.

 

Pored održavanja sajta, nudimo više usluga koje će značajno unaprediti online prisustvo Vašeg brenda, dok cena za svaku pojedinačnu uslugu može biti u određenoj meri i korigovana ukoliko se odlučite da nam prepustite potpunu brigu o online nastupu svog poslovanja. 

Zakažite besplatne konsultacije!