Šta je web dizajn (web design) i koje su mu odlike?

Interesujete se za izradu web stranice ili ste malo dublje ušli u razmišljanje na koji način sajt koji imate možete da unapredite ili eventualno, da dizajn postojeće web strane učinite još boljim? Čuli ste i pročitali dosta toga, ali imate utisak da Vam još uvek nije najjasnije funkcionisanje cele te priče, šta je to marketing i koje je zapravo značenje svih onih termina korišćenih po agencijama. Zbunjujuće je, prizanjemo, ali samo u početku, jer postoji način da se razjasni i objasni. U ovom blogu pronaći ćete ono što Vas zanima u vezi istorijata web dizajna i detaljnijeg opisa svih njegovih oblasti.

Pojasnićemo posao web dizajnera i programera; šta je JavaScript i zašto je važno da design bude još bolji; objasnićemo zašto su ulaganja za izradu kvalitetnog web stranice ili web shopa tolike kolike jesu i kako se postiže dobro korisničko iskustvo pri poseti nekoj stranici.

U nastavku, sledi najsveobuhvatnije objašnjenje vezano za svaki aspekt u vezi sa web dizajnom, šta podrazumeva rad na web lokaciji, koliko je inženjerima potrebno angažovanja, šta je to CSS, JavaScript i koje uloge marketing igra kada je u pitanju pozicioniranje na Google. Ovo navodimo da biste znali koje su to mogućnosti pred Vama i kako da preciznije iznesete svoje zahteve i želje na sledećem sastanku sa ljudima iz IT–a.

Šta je web dizajn?

Šta je web dizajn? | Holistic Digital Solutions

Web dizajn (web design) obuhvata zaista široki spektar poslova i aktivnosti koje web dizajneri obavljaju kako bi jedna web stranica funkcionisala besprekorno. Ovo se prevashodno odnosi na vizuelni deo, na ono što vidimo na prvi pogled, na kodiranje koje obavlja programmer, i neophodne aktivnosti koje se odnose na “pozadinski deo posla”.

To podrazumeva kodiranje i druge aktivnosti koje omogućavaju da sajt odgovara na svaki zahtev posetioca, bez obzira na uređaj sa kojeg mu se pristupa. Vidite i sami da web dizajn obuhvata zaista širok dijapazon poslova, koji kada se ukombinuju daju sliku sajta, odnosno web prodavnice koja funkcioniše bez ikakvih smetnji u radu i u rekordno kratkom roku odgovara na baš svaki zahtev.

Šta radi web dizajner?

Web dizajner koji je zaljubljenik u svoj posao i reći će da je njegov posao najbolji posao koji možete da zamislite! Pun je izazova da se osmisli nešto novo, bolje, atraktivnije i funkcionalnije. Web sajtovi su mu kao deca, obično pamti svog prvenca ali kod svakog narednog projekta zna šta je to što bi moglo da se uradi i implementira drugačije. Tokom rada, web dizajner uči na svojom iskustvu i daje svoj maksimum da klijenti budu ponosni na sajt koji imaju.

Web dizajner je ona osoba koja najbolje treba da shvati kako njegov klijent “diše”, šta je suština budućeg sajta koji treba da se kreira, koje su to karakteristike vezane za brend i kako ga još bolje pripremiti za Internet. Generalno, ovde je reč o vizuelnom segmentu koji pruža odlično korisničko iskustvo. Web dizajner je osmislio odličan web design ako je cela priča uklopljena skladno, ako su boje i fontovi u službi pričanja priče o brendu, i ako je sajt postavljen tako da je njegova struktura intuitivna za snalaženje.

Web dizajn bez programiranja je samo pola odrađenog posla. Potrebno je I da se osmisli kombinacija tehnologija koje će biti korišćene da bi se, shodno planu i zahtevu, odgovorilo na postavljene zadatke i da bi funkcionalnost bila na više nego zavidnom nivou. To je već, možemo slobodno reći, polje delatnosti koje zahteva zaista dosta znanja, zar ne?

Odlike koje sadrži web dizajn?

Kada je u pitanju izrada web strane, stručnjaci se vode usmerenjima koje sajt, sam po sebi, treba da poseduje. Te smernice, u krajnjoj liniji sadrže elemente koji utiču na zadovoljstvo posetilaca i da odgovara na postavljene zahteve.

Pogledajmo zajedno odlike web dizajna za koje smartramo da su najvažnije:

Web dizajn treba u potpunosti da reprezentuje brend

– Ovo je početna tačka kada je reč o razvoju online priče svakog poslovanja. Sajt je lična karta brenda, oslikava ono što Vaše poslovanje jeste, šta pruža i na koji način doprinosi korisnicima. Postizanje sklada kroz font, boje,slike i sadržaj važi za ključ dobrog web dizajna. Težite da budete baš precizni u zahtevima kada dajete brif web dizajnerima, da ih jasno uputite u srž posla kojim se bavite i da im tako pomognete da, shvatajući misiju Vašeg posla, lakše dođu do predloga web dizajna koji će Vas oduševiti.

Web dizajn treba da prati poslovne planove

– Cilj svakog poslovanja jeste da se kontinuirano razvija i grana. Posao se širi offline, pa bi i Internet nastup brenda trebalo da ima istu dinamiku razvoja. Pri izradi sajta, važno je da znate čemu u budućnosti težite, te da stručnjaci web dizajn prilagode eventualnoj budućoj potrebi za izmenama. Gledajte na to ovako – primera radi, bavite se prodajom ženskih i muških patika. Imate svoju radnju, imate i online shop. Posao ide svojim tokom, a javlja se i potreba da animirate posetioce web stranice sa sadržajem koji je koristan za njih, a odnosi se na savete za održavanje patika. Treba Vam još jedna stranica za to, zar ne?

Primerom Vam slikovitije predstavljamo mogućnost kada je potrebno da uvodite izmene u strukturi sajta. Zato, stručnjacima sa kojima radite skrenite pažnju na to i opredelite se za web dizajn sajta koji će Vam i u budućnosti pružiti priliku da se razvijate online, bez tehničkih poteškoća.

Web dizajn koji je u službi korisničkog zadovoljstva

Web dizajn koji je u službi korisničkog zadovoljstva | Holistic Digital Solutions

– Gradite poslovanje na postulatu da pomognete drugima pružajući im adekvatnu uslugu ili prodajući im proizvode koji zadovoljavaju njihove potrebe, zar ne? Tako i sa online nastupom – sve je podređeno posetiocima. U skladu sa definisanom ciljnom grupom Vašeg brenda zavisi i finalni web dizajn.

Neka to bude jedna skladna priča koja će reprezentovati odabranoj publici prodajne poruke na način njima srodan i blizak, bilo da se radi o odabiru određenog fonta, boje ili multimedijalnog sadržaja(slike/ animacije/ video zapisi). Tako poentirate sa sajtom koji je apsolutno dopadljiv i koristan posetiocima će hteti da mu se iznova vraćaju jer se tamo osećaju prijatno i on im pruža sve neophodno. To je put za građenje lojalnosti, zar ne?

Učinkovit web dizajn je MUST!

– Ukratko, ovo znači da će posetilac sajta biti zadovoljan ako u manje klikova dobije najviše informacija. Setite se samo situacija kada ste pretraživali određeni web sajt čija je delatnost prodaja recimo, garderobe. I nikako niste uspeli da filtrirate svoj omiljeni brend, navigacija sajta se činila isuviše komplikovano i niste ni stigli do toga da odaberete željeni model, već ste bili na drugom mestu, u potrazi za onim što Vam treba. Situacija je krajnje jasna – web dizajn koji je efikasan i pruža potrebne informacije korisnicima jeste ono što posetioce sajta konvertuje u kupce. Budite svesni te činjenice.

Kratka istorija web dizajna

Ako ste zainteresovani da saznate kako se kretao razvoj web dizajna tokom decenija, i koje su sve etape u razvoju bile prisutne, narednih par redova biće posvećeno toj tematici.

Svaki početak je izazovan, pa tako i početak nastanka i razvoja web dizajna ne beleži preteranu funkcionalnost, u odnosu na današnje mogućnosti kojima web dizajn raspolaže. Pre ere popularnosti HTML imali smo u upotrebi Mozaik, kojeg se starije generacije sećaju kao prvog pretraživača. Tada sajtovi nisu izgledali ni približno kao sajtovi koje danas susrećemo, bili su ograničeni po dosta kriterijuma i tek kasnije, sa češćom upotrebom HTML–a dolazi do do toga da se polako u sam web dizajn uključuju slike, baneri, ikonice…

Tada se javljaju potrebe za još boljim korisničkim iskustvom koje će podrazumevati prisustvo još nekih korisnih informacija, brži odziv sajta i zanimljiviji sadržaj. Sve češće se upotrebljavaju multimedijalni sadržaji da bismo danas imali mogućnost da koristimo sajtove koji su prilagođeni za potrebe raznih delatnosti – od web shopova do naprednih platformi za gotovo svaki klijentov zahtev.

Šta je responzivan web dizajn sajtova?

Responzivan web dizajn | Holistic Digital Solutions

Verovatno ste več čuli podatak da više od 70% ukupnog saobraćaja na sajtu potiče od mobilnih uređaja. U gore navedenom istorijatu web dizajna pročitali ste kada se javila potreba za boljim korisničkim iskustvom. Upravo od tog trenutka kreće progres i razvoj web dizajna sajtova, koji sa sobom nosi dosta unapređenih funkcija. Ako korisnik ima potrebu da pristupi sa mobilnog telefona ili tableta umesto sa računara, to se mora ispoštovati.

Upravo iz tog razloga web dizajn sajta treba da bude responzivan, a to znači da treba da bude prilagođen i upotrebi na mobilnim uređajima. Ova funkcija sajta umnogome povećava mogućnost za zaradu, jer ako većina Vaših korisnika u velikoj meri koristi mobilni telefon, onda oni treba da imaju pristup putem svog mobilnog telefona. Upravo zbog toga se responzivan web dizajn smatra vrlo važnim faktorom kada je izrada web sajta u pitanju.

Web dizajn ima svoje oblasti

Grafički dizajn

U najkraćim crtama, grafički dizajn obuhvata sve aktivnosti koje podrazumevaju neophodna znanja o pripremi za dizajn logotipa, izradu knjige standarda, izradu vizit kartica ili pripreme za štampu. Kao poseban deo u dizajnu, grafički dizajn podrazumeva još jedan segment koji čini sastavni deo dobro uklopljene i brendirane priče jednog poslovanja. Kao što smo pomenuli na početku teksta, svaki segment treba da bude dobro uklopljen da bi Vaše poslovanje, kao celina, bilo predstavljeno na najreprezentativniji način.

Grafićki dizajn - oblast web dizajna

Izrada web sajtova

Došli smo i do dela u tekstu kada ćemo se pozabaviti postupkom nastanka jednog web sajta i pomenuti tehnologije koje u tu svrhu koristimo. Ovde su izuzetno važni programski jezici koji se koriste pri izradi sajtova, a čije je znanje vrlo važno u web dizajnu. Tokom decenija, kako je i sam web dizajn doživljavao procvat, pojavljivali su se programski jezici čijom su upotrebom kreirani funkcionalniji i atraktivniji sajtovi.

HTML (HyperTextMarkupLanguage)

HTML je svakodnevnica svakog web dizajnera i bez njega ne bi bilo ni web sajtova. Zbog čega je važan HTML? HTML predstavlja programski jezik za kreiranje web stranica. U njemu se koriste elementi koji služe za izgradnju web sadržaja i za web dizajnere znanje pisanja koda u HTML–u je jednostavno neophodno.

CSS(Cascading Style Sheets)

CSS predstavlja programski jezik koji služi za formiranje krajnjeg izgleda HTML–a. CSS se definišu stilovi izgleda HTML–a. Najveća važnost CSS za dizajnera ogleda se u tome da je on zaslužan za izgled Vašeg web sajta, pa bi bez CSS web dizajn bio jednostavno nemoguć.

CSS - Deo web dizajna

JS(JavaScript)

HTML, CSS i JavaScript su zaslužni za nastanke mnogih web lokacija. Ukratko, Java Script developeri koriste kada žele sajt da obogate sa nekim interaktivnim elementom. Otuda, JavaScript zna biti ponekad i usporavajući faktor u brzini učitavanja. Java je izuzetno popularan programski jezik, široko rasprostranjen i često zastupljen u upotrebi. JavaScript naklonost budućih developera i IT stručnjaka stiče i karakteristikom da je relativno lak za savladati.

WordPress

Nakon JavaScript, sledi malo reči i o WordPress. Jedna od, možemo slobodno da kažemo, najzastupljenijih platformi za razvoj sajta jeste WordPress. Dosta se govori i priča o prednostima koje WP sa sobom nosi i koji su to razlozi za njegovu zaista ogromnu upotrebu u celom svetu. Naime, radi se o CMS sistemu koji okuplja izuzetno veliku zajednicu korisnika, te ukoliko se naiđe na neki problem ili nedoumicu – vrlo lako se dolazi do rešenja. Drugi razlog masovne upotrebe ovog CMS sistema jeste izgrađeno pouzdanje i poverenje u ovu platformu. WordPress funkcioniše od 2003. godine i garantuje izuzetno visoku bezbednost u radu.

Izrada internet prodavnica

Na početku ovog teksta pomenuli smo primer internet prodavnice obuće (prodaju ženskih i muških patika). U trenutnku kada poželite da svoje proizvode plasirate online i tako prodaju oslobodite granica, tada je potrebno da pronađete development stručnjake koji će, u skladu sa Vašim potrebama, kreirati online prodavnicu. Da bi online prodavnica funkcionisala kako treba, web dizajn treba kreirati u skladu sa tom funkcijom, a na celoj toj priči angažovani su dizajneri i drugi članovi development tima.

Kada pričamo o izradi internet prodavnice ili web shopa, pomenućemo i podatak da je jedna od najzastupljenijih e–commerce platformi WooCommerce. To je zapravo dodatak WordPressa, koji je vrlo jednostavan plugin zahvaljujući kojem je obezbeđeno intuitivno, odnosno, krajnje jednostavno kretanje kroz administratorski panel web shopa.

SEO (Search Engine Optimization)

Tajna web lokacija koje su zauzele vodeću poziciju u Google na, neke za njih, relevantne ključne reči i fraze, krije se u magičnoj skraćenici – SEO.

Šta znači SEO, kako se radi i kakve sve efekte ima nakon određenog vremena na marketing i poslovanje?

Optimizacija predstavlja radnje koje se za cilj imaju još bolje pozicioniranje u pretraživaču za Google, kao za najkorišćeniji pretraživač, često se vezuje ona želje gotovo svakog preduzetnika–da budem prvi na Google. Poznato Vam je to, zar ne? Kada je internet u pitanju, želje su jedno–mogućnosti i ulaganje drugo. Ovo kažemo iz razloga jer kvalitetno odrađena optimizacija sajta ima svoju cenu, koja je za poneke preduzetnike vrlo često neopravdano velika.

Sve ovo potiče iz najbezazlenijeg neznanja o tome šta je potrebno uraditi da bi se dobro pozicioniraLI na Google i drugim pretraživačima i da bi tu poziciju zadržali duži vremenski period. Dosta taktike, iskustva, znanja i upornosti potrebno je uložiti da bi fraza “Prvi na Google” (putem neplaćene pretrage, naravno!) bila ostvariva. Da ne pominjemo često promene u algoritmima pretraživača, konkurenciju koja shvata značaj optimizovanog sajta i koja izdvaja značajna sredstva u tu svrhu.

Na kraju, kada se podvuče crta, jasno je da su vodeće pozicije u organskoj pretrazi reprezent koji govori o kvalitetu proizvoda i usluga koje nudite, ali isto tako, za te pozicije potrebno je izdvojiti znanje, novac i vreme. Vreme, kao jedan od faktora za postizanje rezultata i za potpuno optimizovanje sajta za pretraživače je važan i nezaobilazan. Ne postoji rešenje koje je kratkoročno, posebno ne za one biznise koji posluju u niši koja broji dosta konkurenata.

Za optimizaciju, potrebno je nekoliko meseci da prođe da bi početni rezultati bili vidljivi i da bi se ulaganje rada celog tima dizajnera i developera, izdvojeno u tu svrhu počelo isplaćivati. Kada taj ciklus započne, ciklus isplate uloženog, tada ćete shvatiti koliko je zapravo optimizovan sajt vredna stvar za Vaše poslovanje. Sav onaj novac koji ste izdvojili u svrhu optimizacije počinje da se vraća kroz veći profit i uskoro ćete se naći u trenutku kada ćete shvatiti da je to najbolja odluka koju ste doneli.

Ako se pitate koje to poslove stručnjaci treba da obave kako bi jednog dana i Vaša stranica bila optimizovana za Google i ostale pretraživače, evo odgovora!

SEO (Search Engine Optimization) | Holistic Digital Solutions

Tehnička optimizacija

Kada je reč o tehničkoj optimizaciji, ona predstavlja jedan od tri koraka koje je potrebno preći na putu dobro odrađene optimizacije. Naime, ova vrsta optimizacije podrazumeva postupke i uslove koje stručnjaci treba da urade i istestiraju, kako bi optimizacija bila uspešna, a sa njom i generalno, web dizajn samog sajta, odnosno online prodavnice. U ovoj fazi stručnjaci se vode svim tehničkim kriterijumima koji moraju biti ispoštovani u ovoj fazi radi.

To se odnosi na korišćenje bezbedonosne SSL tehnologije – eng. Secure Sockets Layer(najjednostavnije rečeno, primetićete da li neka web lokacija koristi ovu tehnologiju ili ne ako je početak URL adrese sa “https” a ne sa “http”), prilagođavanje sajta za prikaz na mobilnim uređajima, brz hosting, eliminisanje sadržaja sa sajta koji se ponavlja, kreiranje XML mape sajta i AMP HTML koda, kao i indeksiranje sajta.

Ovo su uže stručne radnje koje obavlja programer i ako Vam deluju zbunjujuće, to je sasvim u redu. Pominjemo ih kako biste donekle stekli uvid u širinu potrebnog posla i kako biste razumeli ceo proces i put koji se odnosi na trenutak kada se rodi ideja da se internet stranice izrade pa do njihovog perfektnog web dizajna kao krajnjeg cilja. Korisničko iskustvo je primarno, te programer, i generalno, development tim uvek to imaju na umu.

On-page SEO

Druga faza SEO optimizacije sajta odnosi se na radnje koje se planski obavljaju na samom sajtu, kako bi se on još bolje pripremio za pretraživač i kako bi ispoštovao zahteve dobre optimizacije. Ukratko ćemo pomenuti na šta se odnosi on-page optimizaciju:

• Izbor adekvatnih ključnih fraza za koje želite da se pozicionirate i kojima želite da prilagodite sadržaj samog sajta

• Osmišljavanje opisa koji je vidljiv ispod URL-a kada se prikazuju rezultati pretrage, tzv. meta opis-kraća forma koja predstavlja sadržaj Vašeg sajta

• ALT tekst -tekstualni sadržaj/opis koji se uključen u datoteku slika kako bi se obezbedio prikaz slike u rezultatima pretrage

• Title tag – glavni naslov koji stoji kao naslov web sajta

• SSL i HTTPS – ovim se obezbeđuje sigurnost informacija na sajtu

• Struktura URL adrese – dobar URL sadrži ključnu frazu/reč koja je najrelevantnija

• Linkovanje – linkovanje određenih fraza i reči koje vode na druge stranice na sajtu

• Brzina učitavanja – što brže, to bolje.

Off-page SEO

U ovoj fazi rada na optimizaciji sajta, ukratko, fokus postaje link building. Ovo znači da stručnjaci pronalaze načine da što više relevantnih i kvalitetnih linkova adresiraju ka sajtu. Kvalitet linkova je izuzetno važan. Sajt koji je reprezentativan i priznat ima itekako veći uticaj kada u svom sadržaju linkovanje određenih fraze, u odnosu na onaj koji ne deluje relevantno ni popularno. Kako do kvalitetnih linkova koji će Vas vinuti u sam vrh pretraživača- tehnika je koja iziskuje dosta upornosti.

Kao što za off–page optimizaciju sajta najviše učinka ima autoritativan sajt, tako je važno da i domen Vašeg sajta od strane pretraživača bude ocenjen kao domen sa visokim autiritetom. Ovde postoji pravilo gde pretraživači rangiraju sve domene, uzimaju u obzir broj linkova koje sajt ima, broj 404 stranica, kao i koliko dugo postoji naziv domena. Ako imate više kvalitetnih linkova ka svojoj web lokaciji, što manje 404 stranica i ako domen sajta postoji dugo–ocena autoriteta domena biće visoka.

Marketing na društvenim mrežama

Da li ste mislili da se ijedna online priča može završiti bez društvenih mreža i onoga što se zove internet marketing? Ne šalimo se, Facebook, Instagram i druge društvene mreže su postale deo naše svakodnevnice i kada su već uložena sredstva za web dizajn koji prati apsolutno svaki postulant zarad maksimalne efikasnosti, propust bi bio ne pokazati ga publici na društvenim mrežama.

Mudro definisana strategija nastupa brenda u cilju promocije sajta koja donosi najbolje rezultate vrlo je važna i korisna. Promocijom putem društvenih mreža reklamirate svoje usluge na platformama koje Vaša publika najčešće koristi i na taj način dajete joj na znanje da imate ono što bi njoj bilo interesantno i korisno. Na taj način, dobijate i veći saobraćaj na web lokaciji i mogućnost da posetioci shopa kupe proizvode koje prodajete online, ili da se odluče za uslugu koju nudite.

Marketing na društvenim mrežama | Holistic Digital Solutions

Jasna Vam je korisnost prodaje, ali se možda pitate i sledeće:

Zašto su toliko važne posete i šta one konkretno znače za moje poslovanje? Šta raditi za ljudima koji dođu, pogledaju i odu sa sajta? Mogu li se oni nekako privoleti da ponovo dođu i možda nešto i kupe?

Znamo odgovore i na ta pitanja, ali njih ćemo ipak sačuvati za naredni blog. A možda i za naš sastanak, ako se odlučite da sarađujete sa nama i ako ste spremni da imate sajt sa perfektnim web dizajnom!