Web sajt za firmu – Zašto je važan dobar sajt za Vaš biznis?

  1. Širom sveta izrada novh sajtova se završi na svake tri sekunde
  2. Od svih pokrenutih biznisa, u 2023. godini njih 73% ima svoj veb-sajt
  3. 43% malih biznisa planira da nakon što se uradi izrada sajta  uloži u dodatni razvoj

Izrada web-sajta za firmu jedan je od projekata koji će unaprediti svaki biznis, bez obzira na to o kojoj se poslovnoj niši radi.

Blog smo započeli sa tri statistička podatka koji govore u prilog tome da je postojanje sajta potreba, a ne trend. A zašto je to baš tako, i na koji način izrada web sajt za firmu otvara vrata ka obezbeđenju još boljih uslova za sticanje profita?  

Odgovore ćete pronaći u ovom blogu.

Tabela sadržaja Prikaži

Koliko su važni dizajn i korisničko iskustvo web-sajta firme?

Izrada sajta možda u nekim slučajevima može biti jednostavno i vrlo brzo gotova. Ali, napraviti dobar sajt koji će tokom vremena ostvariti sve definisane ciljeve i generisati konverzije – i nije tako jednostavno. Stručnjaci čiji je posao izrada sajta za firmu, vrlo dobro znaju koje poslove je potrebno preduzeti i kako razvijati strategiju da bi krajnji rezultat bio funkcionalan i lep sajt, koji je u potpunosti podređen korisnicima uz dopadljiv dizajn. Samo tako će korisnici zapaziti vas i usluge i proizvode koje nudite.

Evo koji su to segmenti u vezi dizajna i korisničkog iskustva ključni.

Estetika i brendiranje

Prvi utisak je vrlo važan, pa je tako estetika web-sajta segment koji se ne sme zanemariti.

Ako su boje pažljivo odabrane u skladu sa brend bojama, a font i drugi vizuelni elementi uklopljeni tako da doprinose prepoznatljivosti brenda – tada ste na dobrom putu! Sajt je lična karta svakog biznisa, pa se vredi potruditi da slika buda lepa.

Brendiranje je dosta šire od izrade logotipa – brendiranje je pričanje priče o misiji i viziji brenda, ali i o svim vrednostima koje brend neguje. Stvaranje imidža koji je poznat i prihvaćen od strane publike važi za  dugotrajan posao koji se sastoji od dosta segmenata, a svakom od njih potrebno je pristupiti pažljivo i savesno.

Navigacija i jednostavnost upotrebe sajta

Web sajt za firmu treba da pruži najbolje moguće korisničko iskustvo. Shvatite ovo kao pravilo, postulat od kog ne odstupa nijedan stručnjak i nešto što bi trebalo da bude na umu kada se radi izrada.

A šta sve podrazumeva najbolje korisničko iskustva za posetioce?

Kada dođu do sajta, posetioci treba da se lako i jednostavno snalaze na njemu. Za što kraće vreme trebalo bi da su u mogućnosti da pronađu ono što im treba. Bez nervoze i frustriranja, od ulaska do izlaska sa sajta.

Navigacija je ovde vrlo važna, jer pravilno definisana i tačno imenovana struktura svih segmenata sajta u meniju olakšava snalaženje. Dakle, što jednostavnije – to bolje. Svaki posetilac bi trebalo već intuitivno da zna gde treba da klikne ako želi nešto da pronađe.

U praksi se zna desiti da su na nekim sajtovima nazivi kategorija proizvoda imenovati po izrazima koji ne daju jasnu sliku o proizvodu. Tada ostaje jedino da pretpostavite da u kategoriji “Proizvodi od vune” ipak možete pronaći i šal.

Izrada mobilne verzije sajta

Svaki web-sajt treba da bude prilagođen za mobilne uređaje.

Ovo u ogromnoj meri utiče na korisničko iskustvo, da je prosto nezamislivo da je moguće brzo i lako izvršiti, primera radi, porudžbinu ako su elementi na stranici sajta nepravilno i nepregledno postavljeni. Zato, na svakom uređaju, a ne samo na računarima, sajt mora da bude pregledan i da se učitava bez ikakvih smetnji.

Izrada Web Sajta za Firmu i SEO Optimizacija

Savremeno poslovanje neizostavno zahteva online prisutnost, a izrada web sajta za vašu firmu predstavlja ključni korak ka uspešnoj digitalnoj strategiji. Pored same izrade sajta, neophodno je posvetiti pažnju i SEO optimizaciji kako biste maksimalno iskoristili potencijal online prostora.

Izrada Web Sajta:

Izbor pravog web dizajna ključan je kada se vrši izrada je za stvaranje korisnički prijatnog i funkcionalnog sajta. Počevši od jasnog dizajna, intuitivne navigacije do odgovarajućih boja i fontova, sve treba biti usklađeno sa identitetom vaše firme.

Sadržaj sajta treba biti informativan, a struktura jasna. Uključivanje relevantnih informacija o proizvodima ili uslugama, kontakt informacija i eventualnih referenci doprinosi stvaranju poverenja kod posetilaca.

Mobilna optimizacija postaje sve važnija s obzirom na porast upotrebe pametnih telefona. Osigurajte da je vaš web sajt prilagođen različitim veličinama ekrana kako biste zadržali korisnike na svim uređajima.

SEO Optimizacija:

1. Ključne Reči:

Istraživanje ključnih reči je osnov svake SEO strategije. Identifikujte ključne reči relevantne za vašu industriju i koristite ih u naslovima, opisima i sadržaju web-sajta kada se odradi izrada.

Long-tail ključne reči dodatno ciljaju specifične upite korisnika.

2. On-Page SEO Optimizacija:

Naslovi i meta opisi trebaju biti informativni i privlačni kako bi privukli korisnike da posete vaš web-sajt.

Upotreba header oznaka (H1, H2, H3) poboljšava strukturu sadržaja za pretraživače.

3. Kvalitetan Sadržaj:

Redovan i relevantan sadržaj na web-sajtu poboljšava poziciju u rezultatima pretrage.

Blog postovi, vesti ili korisnički vodiči doprinose autoritetu sajta, pa se izradi content strategije u narednoj fazi mora pristupiti pažljivo.

4. Link Gradnja:

Kvalitetni dolazni linkovi od pouzdanih izvora povećavaju autoritet vašeg sajta i ovo spada u off-page SEO optimizaciju sajtova.

Interno linkovanje unutar jednog sajta unapređuje navigaciju i prepoznatljivost ključnih stranica i na ovo se mora obratiti dužna pažnja kako bi Google bot umeo da pronađe sve stranice jednog sajta..

5. Analitika i Praćenje:

Upotreba alata poput Google Analytics pruža uvid u performanse sajta.

Praćenje ključnih metrika, poput broja poseta, konverzija i stopa napuštanja, pomaže u optimizaciji strategije.

Integracija izrade web sajta sa pažljivom SEO optimizacijom ključna je za postizanje visoke vidljivosti na pretraživačima i privlačenje ciljane publike. Kontinuirano praćenje trendova i prilagođavanje strategije obezbeđuje dugoročni uspeh online prisutnosti vaše firme.

Kako da web-sajt firme bude vidljiv na internetu?

Sajt je spreman i sada je samo pitanje kako do što viših pozicija u organskoj (neplaćenoj pretrazi). Kako optimizovati tekstualni sadržaj i obezbediti dobro mesto na Google pretraživaču? Odgovor je u kombinaciji više elemenata, a ovaj deo bloga posvećujemo njihovom detaljnijem objašnjenju.

Optimizacija sadržaja i ključne reči

Sav sadržaj, bilo da je reč o tekstovima ili i slikama, treba da bude optimizovan. Slike je potrebno uneti u prilagođenom formatu i u veličini koja neće usporiti učitavanje. Što se tekstova tiče, njihova optimizacija je direktno vezana za odabir ključnih reči.

Koliko puta ste čuli da je naslov najvažniji?

Ovo zaista jeste tačno, ali i pored tako opštepoznate činjenice, često se sreću sajtovi sa neadekvatno definisanim H1 segmentom (glavni naslov) i ostalim podnaslovima.

Zašto je to tako? Ne znamo?

Baš kao i naslovi, isto tako važni su i meta naslovi. Oni se javljaju kao kraći opis onog što je sadržina stranice.

Neophodno je voditi računa o tome da u sadržaju naslova i meta opisa budu uvršćene izabrane ključne reči. Takođe, relevantnost je primarna. Nikada nemojte dozvoliti da sadržaj meta opisa ne odgovara sadržini stranice, jer baš ta nerelevantnost sa sobom će doneti više štete nego koristi.

Građenje linkova i autoritet domene

Autoritet domena označava ocenu ugleda i autoriteta koju je sajt stekao tokom vremena. Ono što utiče na ocenu sajta jeste kvalitet i broj linkova koji vode ka sajtu.

Kako sve ovo funkcioniše?

Ukratko, ako jedan web-sajt postoji duže vremena, ako beleži veliki broj poseta i duže vreme zadržavanja – tada je na tom sajtu nešto zanimljivo za čitaoce. Automatski, sajt daje dobro korisničko iskustvo, jer ljudi uživaju u vremenu koje tamo provedu, a Google to vrlo dobro zabeleži. Kada pritom, kada taj sajt dobije link od drugog sajta koji je isto tako voljen od strane Google pretraživača – to je još jedan plus!

Kako se dobija link, tj. šta on znači? Primera radi, imate blog koji se bavi turizmom, volite da putujete i delite korisne savete čitaocima o svojim putovanjima širom sveta. Vašem sajtu će mnogo značiti ako u kontinuitetu imate situaciju gde neki drugi sajt pomene Vaš sajt kroz svoj sadržaj i kroz link da priliku svojim čitaocima da saznaju više o određenoj temi na Vašem sajtu.

Sređivanje Core Web Vitals-a

Veća vidljivost web-sajta direktno zavisi od korisničkog iskustva posetilaca. Zato veliki uticaj na to da li će sajt imati dobru pozicioniranost ili ne, imaju faktori koji se odnose na brzinu učitavanja, interaktivnost i stabilnost stranica. Sve ovo Google smatra važnim za korisničko iskustvo.

Parametri koji se odnose na Core Web Vitals su:

  • Largest Contentful Paint – vreme koje je potrebno za učitavanje sadžaja na stranici.
  • First Input Delay – vreme koje je potrebno da korisnici stupe u interakciju sa sajtom.
  • Cumulative Layout Shift – neočekivano pomeranje vizuelnog sadržaja na stranici.

Svaka od navedenih stavki ima svoje preporučene okvire u kojima je optimalno da se kreće i svako odstupanje od njih utiče na korisničko iskustvo. Zato je rad na ova tri parametra važan kako bi se sve eventualne smetnje otklonile, a posetiocima sajta omogućila perfekta interakcija.

Kako web-sajt firme generiše lead-ove i konverzije?

Koja je (naj)važnija razlika između sajta i dobrog sajta? U generisanju lidova.

Lid (eng. Lead) je svaki potencijalni klijent ili kupac zainteresovan za vaše usluge. Sajt, kao sredstvo za generisanje sve većeg broja novih kupaca ili klijenata treba da ispuni određene standarde kako bi bio u prilici da  postigne taj cilj.

Šta je to na šta je ovde bitno obratiti pažnju?

Poziv na akciju (CTA) i njegova efikasnost

CTA (call to action) označava poziv na akciju.

Reč je o tome da se kroz CTA obraćamo posetiocima web-sajta sa pozivom da urade određene akcije – da pročitaju više na neku temu, poruče proizvod, pretplate se na mejling listu, preuzmu određeni fajl i sl. Nekada nam se čini da je CTA nepravedno zapostavljen element na stranicama sajta, a zapravo je rađeno toliko testiranja kako bi se došlo do formule koja govori o tome kako izgleda dobar CTA.

Personalizovani CTA povećava konverziju za 42%

Ovaj podatak nam daje prostor da samo naslutimo koliko je CTA moćan ako se kreira na pravi način i koliko zapravo utiče na posetioce. Njegov ispis, boja, pozicija na stranici, učestalost ponavljanja – sve ovo može da poveća (odnosno, da smanji) broj konverzija, pa je njegovo dobro poznavanje jedna prava, mala nauka.

Forme za kontakt i obrasci

Kada kroz CTA dugme podstaknete posetioce da popune kontakt formu ili obrazac koji je integrisan sa web-sajtom – tada ste na korak bliže konverziji.

Zašto?

Forme i obrasci su vrlo moćan alat koji služu u svrhu konvertovanja u krajnje kupce ili klijente. Kada popune kontakt formu, posetioci sajta daće svoje podatke jer žele da nastave interakciju sa brendom.

Šta brendovi treba da učine u ovom koraku? Mudro je ponuditi popust, besplatni period korišćenja ili bilo koju drugu pogodnost korisnicima kako bi njima bilo u interesu da popune kontakt formu ili obrazac. Kada se formira publika od ljudi koji su popunili kontakt formu, tada postoji i baza kojoj se sve buduće ponude mogu slati personalizovanije, a što će direktno uticati na povećanje stepena konverzije.

Analiza ponašanja korisnika

Razumevanje ponašanja korisnika ključno je za optimizaciju procesa generisanja lidova.

 Kroz analizu kretanja posetilaca na sajtu, možete identifikovati njihovu zainteresovanost, ali i potencijalne probleme u radu stranice ili nekog drugog tehničkog elementa, dok nekad problem može biti i sam dizajn stranice.

Alati za praćenje ponašanja omogućavaju da bolje prilagodite CTA i forme prema stvarnim potrebama korisnika. Kontinuirana analiza i prilagođavanje na osnovu ovih informacija pomažu u stvaranju dobrog korisničkog iskustva koje dovodi do povećanja konverzija.

Uz analiziranje ponašanja korisnika web-sajta stižemo do informacija koje treba da uvrstimo u buduće strategije, kako bi učinak rada bio još bolji.

Kako uklopiti kvalitetan dizajn sa funkcionalnošću sajta?

Ako želite da vaša firma istupi na tržištu sa snažnim online prisustvom, pružanje usluga izrade sajtova i dizajna visokog kvaliteta postaje ključni faktor za postizanje digitalnog uspeha. Evo kako naše usluge mogu unaprediti vašu online prisutnost:

Izrada Sajtova:

Profesionalan Dizajn:

Naš tim stručnjaka fokusiran je na kreiranje sajtova sa profesionalnim dizajnom. Svaki detalj, od boja do fontova, pažljivo je odabran kako bi odražavao identitet vaše firme i pružao pozitivno iskustvo korisnicima.

Responsivnost:

Sajtovi koje izrađujemo su potpuno responsivni, prilagođavajući se različitim veličinama ekrana. Mobilna optimizacija postaje standard, omogućavajući korisnicima da pristupe sajtu bez obzira na uređaj koji koriste.

Intuitivna Navigacija:

Kreiramo sajtove sa intuitivnom navigacijom. Korisnici će lako pronalaziti informacije koje traže, što povećava zadovoljstvo korisnika i zadržava ih na sajtu.

Dizajn Visokog Kvaliteta:

Branding:

Naša usluga dizajna usredsređena je na jačanje brenda. Kreiramo vizualni identitet koji odražava vrednosti i ciljeve vaše firme, od logoa do ostalih grafičkih elemenata.

Kreativnost i Originalnost:

Naš tim kreativnih dizajnera donosi originalnost u svaki projekat. Svaki dizajn je prilagođen vašim potrebama, ističući jedinstvene karakteristike vaše firme.

Vizuelna Privlačnost:

Estetika je ključna. Razvijamo vizuelno privlačne dizajne koji ne samo da privlače pažnju posetilaca, već i ostavljaju snažan utisak o vašem brendu.

Kako da vaš biznis sajt bude bezbedan?

U digitalnom okruženju – bezbednost web-sajtova i korisnika je na prvom mestu.

Kako se ona postiže?

Zaštita od sajber napada

Da bi se zaštitili od sajber napada, ključno je postaviti čvrst sistem zaštite.

To uključuje redovno ažuriranje softvera, upotrebu snažnih lozinki, i implementaciju sistema za detekciju i sprečavanje neovlašćenih pristupa.

Održavanje sajtova nakon izrade

Održavanje sajtova nije samo tehnički postupak, već vitalan deo strategije bezbednosti.

Redovno ažuriranje sadržaja, praćenje performansi, kao i reagovanje na potencijalne probleme su neophodni koraci u održavanju bezbednog sajta. Važno je da web sajt za firmu bude stabilan, brz i bezbedan za korišćenje, a to se postiže kroz njegovo redovno održavanje.

SSL sertifikati i poverenje korisnika

Implementacija SSL sertifikata nije samo tehnološki standard, već i signal koji utiče na poverenja kod korisnika. SSL enkripcija štiti podatke koje korisnici dele sa web-sajtom, čineći ih sigurnim od potencijalnih pretnji. Pored toga, prisustvo SSL sertifikata povećava vidljivost na pretraživačima, poboljšava SEO rezultate i pruža dodatni nivo poverenja svim svojim posetiocima.

Kako da web-sajt Vaše firme ostane relevantan?

Proverene i ažurne informacije na sajtu su ono što bi trebalo da se uvek podrazumeva.

Međutim, u praksi to nekada bude i drugačije.

Ukratko, osvrnućemo se na ono što utiče da web-sajt bude i ostane relevantan.

Objavljivanje novog sadržaja

Bez obzira na nišu poslovanja brenda, svež sadržaj na sajtu je uvek dobrodošao.

Kako bi web-sajt bio zanimljiv i kako bi generisao sve veći broj poseta, sadržaj koji je objavljuje na njemu igra ogromnu ulogu. Novi tekstovi, fotografije, video materijali, korisne i zanimljive informacije ili saveti – u zavisnosti od tematike kojom se sajt bavi, ovo su samo neke od tema na koje se sadržina sajta može odnositi.

Posetioci uvek žele da nešto novo, korisno i zanimljivo – pružite im to! Ovo je put ka zadržavanju njihove zainteresovanosti, a to je vrlo cenjen poklon, dobro razmislite kako ćete ga koristiti.

Ažuriranje informacija za proizvode i usluge u shop-u

Kada je web-sajt kanal za prodaju, tada je od krucijalnog značaja šta se od informacija na njemu i nalazi.

Savet je da se uvek nastoji da internet sajt bude redovno ažuriran. Šta ovo, konkretno, u svakodnevnom radu znači?

Svaka akcijska ponuda ili dostupna usluga i proizvod treba da su postavljeni na web-sajt sa tačnim informacijama koje služe da korisnici budu u potpunosti obavešteni. Neažurne i netačne informacije deluju frustrirajuće, navode nas na pogrešne zaključke i ukratko – niko ih ne voli. Zato se potrudite da na svom veb-sajtu imate samo ažuriran i proveren sadržaj. Ovo se odnosi na tačnost u vidu dostupnosti proizvoda, cena, opisa proizvoda, slika i još dosta toga što utiče na odluke budućih kupaca ili klijenata. Ne dozvolite da zbog neažurnosti izgubite poverenje korisnika, a sa time i šansu za povećanje poslovnog profita.

Ažuriranje informacija za proizvode i usluge u shop-u

Upravo smo pomenuli važnost ažurnosti informacija koje su prisutne na web-sajtu.

Sva ponuda trebalo bi da bude prikazana na sajtu sa ažuriranim informacijama koje su važne za potencijalne kupce. Ako dođe do promene u ponudi, to po potrebi ažurirajte i kroz sadržaj na sajtu i uvek se potrudite da do korisnika web-sajta dođu samo tačne informacije.

Kada je reč o online prodavnici, pažnja u vezi ažurnosti treba da bude još veća, jer ukoliko se ispostavi da je, primera radi, stvarna cena proizvoda koja se naplaćuje veća u odnosu na prikazanu – problem je na vidiku. Osim cene, informacije o uslovima kupovnine treba da budu apsolutno tačne, kao i informacije u vezi službe koja vrši dostavu i cene za dostavu.

Imajte na umu da se ljudi oslanjaju na ono što piše na web-sajtu. Svesnost o odgovornosti ovde igra najveću ulogu, i zato toliko ističemo ažurnost informacija na internet sajtu kao jedan od faktora dobrog sajta. U zavisnosti od dogovorene saradnje, izrada sajta za firmu podrazumeva i redovno ažuriranje sajta klijenta. Ovde je obaveza klijenta da blagovremeno dostavlja informacije o promenama i novinama, a implementacija istih je na agenciji sa kojom ste zaključili saradnju.

Povezivanje i deljenje sadržaja na društvenim mrežama

O značaju društvenih mreža kao dodatnom kanalu za proširenje poslovanja i prodaje smo već pisali. Sve o njima pročitajte u blogu koji nosi naslov Kako voditi društvene mreže 

Deljenje sadržaja na mrežama je prilika da svoj sadržaj još više približite publici koja koristi društvene mreže, da ih obavestite o novitetima u asortimanu, akcijskim ponudama ili nekoj trećoj temi. Podeliti te vesti i promovišite ih na adekvatan način. Koristite mreže na adekvatan način, kako biste došli do još veće baze ljudi koji su zainteresovani za ono što nudite.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Izrada internet sajta za firmu treba da kombinuje estetiku, funkcionalnost i korisničko iskustvo. Ključni elementi dobrog sajta uključuju intuitivnu navigaciju, brzo učitavanje, jasno komunicirane informacije, i estetski privlačan dizajn. Važno je prilagoditi web-sajt ciljnoj publici, pružajući im vrednost i rešenja koja traže.

Poboljšanje korisničkog iskustva zahteva pažljivo prilagođavanje svih aspekata internet sajta korisničkim potrebama. Fokusirajte se na intuitivnu navigaciju, brzo učitavanje stranica, jasne pozive na akciju, i odgovarajuće informacije.

Redovno ažuriranje sadržaja odraz je relevantnosti sajta. Za blogove, novosti i druge informativne sekcije, ažuriranje bi trebalo biti najmanje jednom nedeljno, odnosno čim dođe do nastanka novine.

Da, mobilna optimizacija igra važnu ulogu u SEO rezultatima. Pretraživači kao što je Google sve više vrednuju mobile friendly optimizovanost, a neoptimizovane mobilne verzije mogu rezultirati nižim rangiranjem.

uključuje redovno ažuriranje softvera, korišćenje snažnih lozinki, implementaciju sigurnosnih sertifikata poput SSL-a, a i edukaciju zaposlenih o sajber pretnjama.

Dobar ranking na pretraživačima zahteva kombinaciju optimizacije sadržaja, tehničke optimizacije, i izgradnje kvalitetnih linkova. Fokusirajte se na relevantan i koristan sadržaj, brzu i responzivnu stranicu, te gradite kvalitetne linkove iz relevantnih izvora. Redovno ažurirajte web-sajt i pratite analitiku kako biste prilagodili svoju strategiju.

Efikasan poziv na akciju (CTA) mora biti jasan, uočljiv, personalizovan i orijentisan ka akciji. Testiranje različitih CTA varijacija pomaže u identifikaciji šta je to što daje najbolji efekat.

Kontakt stranica treba da sadrži samo najosnovnije informacije poput adrese, telefona i e-mail adrese.

Pratite uspeh internet sajta kroz analitiku koristeći alate poput Google Analyticsa. Fokusirajte se na ključne metrike kao što su broj poseta, stopa konverzije, vreme provedeno na sajtu i napuštanja stranice. Analiza ovih podataka pomaže u razumevanju ponašanja posetilaca, kao i u otkrivanju potencijalnih problema koji utiču na rezultat.

Društvene mreže (Facebook, Instagram, Twitter, TikTok) pružaju odličan kanal za promociju sajta. Redovno deljenje relevantnog sadržaja, i promocija specijalnih ponuda ili događaja može značajno povećati vidljivost sajta, a važno je da dodate i ikonice za Facebook, Instagram, Linkedin i Twitter (najpre ovo) u footer sopstvenog web-sajta.

Kontaktirajte Holistic Digital Solutions

Web sajt za firmu je ozbiljan projekat i tako ga uvek i shvatamo.

Kombinujući znanje i veštine naših kolega, u prilici smo da pružimo usluge koje podrazumevaju da izrada sajta za firmu bude kvalitetna i u dogovorenom roku.

Ako se odlučite da za izradu internet sajta Holistic Digital Solutions bude zadužen – javite nam!

Mi se uvek radujemo novim saradnjama.

Javite nam se!