Izrada logoa za firmu - Najlepša vizuelna rešenja za Vaš biznis

Oslonite se na tim koji će znati da na pravi način kroz grafiku ispriča priču o Vašem poslovanju.

Investirajte u kreativno i kvalitetno rešenje.    

Zašto je važno da imate dobar logo?

Važnost logoa za kompaniju je obično mnogo veća nego što se na prvi pogled čini. 

Logo bi trebao biti reprezent brenda, simbol kojim se sa malo elemenata kaže toliko puno o poslovanju, vrednostima i brendu i zbog toga je neophodno obratiti posebnu pažnju na njegov dizajn. Ovo je investicija koju ne bi valjalo shvatiti olako, jer tokom vremena, kvalitetan logo postoje jedna od stvari po kojoj je komapanija prepoznata i zapamćena. Logo je ključni deo brend identiteta kompanije i zbog toga treba obratiti posebnu pažnju na njegov dizajn.

Brendiranje i prepoznatljivost

Svetski poznate kompanije, osim po kvalitetu, prepoznate su širom sveta po svom logotipu. Svi znamo kako izgledaju lototipi za Nike, Google, Coca Colu, Amazon, Mercedes ili Chanel. Bez obzira na industriju poslovanja kompanije, logo je ono što se vezuje za legendardnost i prepoznatljivost brenda, pa kao takav ima ogroman uticaj kada je brendiranje u pitanju. Otuda, neophodno je profesionalno znanje na temu kakav logo je dobar i kvalitetan, da bismo se za njega odlučili kao za finalno rešenje.

Stvaranje pozitivnog prvog utiska

Drugi razlog zašto je važno da svaka kompanija ima dobar dizajn logotipa jeste prvi utisak koji se stiče sa publikom. Neretko, klijenti formiraju mišljenje na osnovu toga kako doživljavaju logo i druge vizuelne elemente neke kompanije. 

Izrada logotipa za firmu nije jednostavan zadatak za dizajnere, jer se tokom procesa izrade treba fokusirati na to da rešenje bude atraktivno, profesionalno, kreativno i relevantno za nišu poslovanja kompanije.

Logo i uticaj na kredibilnost biznisa

Kvalitetan logo i njegov dopadljiv dizajn će odmah privući pažnju, biće zapažen i na osnovu njega stvara se utisak o profesionalizmu kompanije. Kvalitetan logo može da osnaži veru u kvalitet rada i usluge, baš kao što i nekvalitetan logo može brend da suoči sa podozrivošću publike i sa njenim nepoverenjem prema onome što se nudi na tržištu. 

Stoga, ulaganje u kvalitetan dizajn logotipa nije samo estetski izbor, već važi za ključni korak ka izgradnji pozitivne reputacije i kredibiliteta svakog biznisa.

Kako izgleda proces izrade i dizajna logotipa?

Ako Vam je potreban logo – evo kakav proces rada od našeg tima možete očekivati.

Konsultacije i analiza potrebe biznisa

Kako logo priča priču o kompaniji i njenim vrednostima kroz boje, fontove i teksture – važno je da dobro upoznamo klijenta i njegov koncept poslovanja, kako bi mogli da ponudimo najbolji mogući dizajn za Vaš biznis. Ovo je početna faza i prvi korak kada je u pitanju izrada logoa za firme i prvi korak u kada se radi dizajn. Na sastanku kroz upoznavanje dobijamo sve detalje koji su važni za kompaniju i koji će nas inspirisati da priču o kompaniji kroz logo prenesemo i publici.

Kreiranje nacrta i prvih verzija logoa

Želja da na što kvalitetniji način predstavimo kompaniju vodi nas kroz više verzija logoa i ovo je trenutak kada se bira nekoliko različitih varijanti o kojima ćemo prodiskutovati sa klijentom. Odabir finalne varijante od više poslatih predloga zavisi od preferencija klijenta, a mi smo uvek tu da damo svoje mišljenje.

Iterativni proces i feedback od klijenta

Kako nam je praksa da projekat radimo u korelaciji sa klijentom, mišljenje o predloženim rešenjima nam može pomoći da neke postojeće varijante još više unapredimo. Kreiranje više predloga logoa nam pomaže da steknemo jasan uvid u to mišljenje klijenta o konkretnom radu, sa ciljem da finalno rešenje bude po svakom osnovu najbolje moguće.

Finalna verzija logotipa

Završetak procesa i krajnja etapa kada se radi logotip za firmu. Finalna verzija logotipa nastaje kada su svi aspekti za kvalitetan logo ispoštovani i kada klijent usvoji predloženo rešenje. Po završetku, logo se klijentu isporučuje u dogovorenim varijantama koje su spremne za korišćenje i u različitim formatima (PNG, SVG ili EPS), kako bi logo bio kompatibilan sa različitim potrebama klijenta. 

U kojim programima se najčešće dizajnira logotip?

Adobe Illustrator

Illustrator je najčešći izbor kada je izbor programa kada je u pitanju izrada logotipa. Koristi se za izradu od strane profesionalaca jer dizajnerima daje visok stepen kontrole i brojne funkcije za crtanje i kreiranje zamišljenog rešenja. Rad ovom programu za dizajn logotipa za početnike može biti komplikovan, ali iskusni dizajneri uživaju kreirajuću u njemu kvalitetna rešenja, koja se mogu prilagođavati različitim veličinama bez bojazni od narušavanja kvaliteta. Ovaj program daje najbolje moguće opcije za kvalitetan dizajn logotipa. 

CorelDRAW

Još jedan vektorski grafički program koji se koristi od strane dizajnera za izradu logotipa za firmu. Ovaj program za izradu logotipa mogu koristiti kako profesionalci, tako i početnici u ovom poslu, a ono što ga odlikuje jeste veliki broj dostupnih funkcija i alata kada je u pitanju izrada željenog dizajna logotipa. 

Adobe Photoshop

Iako je najbolji Adobe za izradu logoa Adobe Illustrator, u praksi se za ovu namenu može koristiti i Adobe Photoshop. Photoshop je češće zastupljen kada je u pitanju obrada fotografija nego izrada logotipa. Ako se ipak koristi za izradu logo, važno je imati na umu potencijalne izazove u slučaju kada je potrebno promeniti veličinu logoa. Kako je Adobe Illustrator vektorski program, ovo je razlog zbog kog je on i češći izbor dizajnera kada se radi izrada logoa za firmu nego što je to slučaj sa Photoshopom.

Inkscape

Ovaj program se u praksi koristi ne samo za izradu logotipa, već i drugih dizajnerskih rešenja poput dizajniranja flajera, brošura, postera i ilustracija. Važi za dobru zamenu Illustratoru, a činjenica da je uz njega moguća izrada logotipa čiji je dizajn kvalitetan, čini ga programom sa kojim je veliki broj profesionalaca upoznat.

Affinity Designer

Na internetu se može pronaći dosta pitanja u vezi toga koji program je bolji za logo dizajn – Affinity Designer ili Adobe Illustrator? Kako se oba programa koriste za dizajn logotipa, ipak se većina profesionalaca odlučuje za Illustrator zbog njegovih funkcija i ogromne kontrole koju dizajneri tokom rada imaju. Ovaj alat omogućava se izradi najbolji mogući dizajn logotipa i da taj logotip bude najbolja verzija i reprezent onoga što očekujete za svoj biznis. 

Kako se logotip koristi u online okruženju?

Kako logotip važi za ključni vizuelni element svakog brenda, njegova primenljivost je zaista široka i upravo zbog toga mora se obratiti posebna pažnja na njegov dizajn. Evo gde ga online brendovi najčešće koriste.

Implementacija logotipa na web-sajt

Logo se nezaobilazno koristi na sajtovima brendova. Njegovo pozicioniranje je najčešće u gornjem delu sajta jer je potrebno da logo bude uočljiv, s obzirom da važi za važan element brendiranja. 

Vizuelno, logo bi trebao da se lepo uklapa u ostatak sajta, a što se tiče brend boja ona su osim u logotipu, prisutne i kroz dizajn sajta, što celoj slici daje skladnost.

Upotreba logoa na društvenim profilima

Kako su brendovi prisutni na društvenim mrežama (facebook, instagram, twitter), logo kao znak raspoznavanja brenda je obavezan jer je on deo vašeg poslovnog identiteta. Najčešće je prisutan u formi profilne slike na business stranicama brenda, ali isto tako, viđamo ga često i na vizualima ili videima koji brendovi postavljaju kao svoj sadržaj ili plasiraju kao oglase. Integracija logoa na ovaj način je korisna zbog važnosti jačanja prepoznatljivosti i prisutnosti brenda na web-u. Sa tim, jasno je da dobar dizajn logotipa mora da bude sastavni deo svake marketing strategije. Zbog toga, posetite našu kontakt stranicu i zakažite sastanak da razgovaramo o svim vašim pitanjima. 

Prilagođavanje za različite online kanale

Mimo sajta i društvenih mreža, logo brenda može biti prisutan na još dosta online kanala. Neki od njih su  baneri na sajtovima, reklame na Google i drugim platformama za oglašavanje, e-mailovi, video sadržaji brenda i sl. Ovde je važno da za svaki kanal, logo bude optimizovan, kako bi se postigao skladan i lep izgled, ali kako bi i dizajn logotipa maksimalno iskoristio svoju svrhu i doprineo maksimalizaciji vaše marketing strategije. 

Koja vrsta dizajna logoa je najbolja za Vaš biznis?

Postoji više vrsta logoa koje brendovi koriste, a sada ćemo detaljnije razraditi svaki pojedinačni dizajn logotipa i njegove osobenosti. U zavisnosti od vizije brenda, dizajneri zajedno sa klijentom dolaze do rešenja po pitanju najoptimalnije forme logoa za brend.

2D/3D logo

2D dizajn logotipa koristi ravne, dvodimenzionalne elemente, dok 3D logo koristi dodatnu dimenziju koja dodaje dubinu i teksturu. 2D logoi su često čistiji i jednostavniji, dok 3D dizajn logotipa mogu pružiti doživljaj dubine i kompleksnosti. Odabir između ove dve vrste zavisi od prirode biznisa i estetskog stila koji se želi postići.

Amblem

Amblem je vrsta logoa gde se podrazumeva kombinacija simbola i teksta. Ovakav dizajn logotipa podseća na grb i često ima tradicionalan i formalan izgled, čime se može naglasiti istorija i autoritet brenda. Amblemi su popularni među firmama koje žele jasno istaći svoju tradiciju i stabilnost.

Ovakvu formu i dizajn logotipa ima fudbalski klub Chelsea, univerzitet Harvard, kompanije BMW, Starbucks, Lamborghini i drugi svetski poznati brendovi sa dugom tradicijom uspešnog poslovanja.

Apstraktni logo

Apstraktni dizajn logotipa koristi apstraktne forme, linije i oblike kako bi predstavio brend, izbegavajući prepoznatljive simbole. Ova vrsta logotipa može pružiti veću slobodu dizajnerima da izraze kreativnost i originalnost, stvarajući jedinstvenu vizuelnu identifikaciju brenda. 

Sajt koji je dizajnerima dobro poznat, www.99designs.com navodi da apstraktni logotipi sa simetričnim šarama (paternima) spadaju među posebno atraktivne logotipe koji su često izbor kompanije koje se bave promovisanjem zdravog načina života, joge ili nekog drugog oblika spiritualnih praksi.

Maskota

Maskota je logotip koji uključuje personifikaciju ili lik koji oslikava brend. Ovaj dizajn logotipa može biti simpatična, prijateljska i emotivna, što je čini popularnom među firmama koje žele izgraditi blisku vezu sa svojom publikom, posebno ako se obraćaju deci ili porodičnoj publici. Brendovi kao što su Monopoly, KFC, Pringles, Mr. Clean ili Michelin su samo neki primeri ove vrste logotipa. U stvarnosti i na webu možete pronaći brojne primere gde je maskota bila ideja za izradu logotipa.  

Monogrami

Jednostavna vrsta logoa gde se koriste samo početna slova iz naziva kompanije. Kod ovakvo dizajniranih logotipa lepota je u jednostavnosti koja ih često čini vrlo atraktivnim primerom logotipa. Postoji dosta svetski poznatih brendovi koji imaju monogram kao vrstu logotipa, a obično se radi o brendovima koji u svom nazivu imaju više od jedne reči – kao što je slučaj za kompaniju HP (Hewlett-Packard), Univerzitet CSULB (California State University Long Beach), IBM (International Business Machine), svetski poznat modni brend LV (Louis Vuitton) i još mnoge druge poznate brendove. 

Tipografski logo

Tipografski logo je dizajn logotipa koji se fokusira na font kao centralni element dizajna, ali za razliku od monograskih logoa gde se koriste samo inicijali, tipografski dizajn logotipa koriste cele reči. Ova vrsta logotipa može komunicirati stil, identitet i karakter brenda samo kroz tekst, bez upotrebe drugih simbola. Tipografski logoi su često jednostavni, ali mogu biti izuzetno efikasni u komunikaciji brendiranja. 

Među najpoznatije tipografske logotipe spadaju logoi kompanija Barbie, IKEA, Google, FedEx, Coca-Cola ili Skype.

Interactions

Ilustrativni dizajn logotipa

Ilustrativni logo koristi ilustracije kako bi predstavio brend. Ova vrsta logotipa često je kompleksna i detaljna, stvarajući vizuelno bogat dizajn koji može dočarati priču ili vrednosti brenda na vrlo atraktivan način.

Kako da zaštitite Vaš logo i stavite autorska prava?

Zaštita logotipa kroz autorsko pravo odnosi se na to da svoj logotip zaštićujete od nelegalne upotrebe i time samo Vi imate autorsko pravo i pravo na eksploataciju logotipa za svoj brend. Ova zakonska pravila variraju od zemlje do zemlje, a u slučaju Srbije, moguća je prijava žiga kod Zavoda za zaštitu intelektualne svojine. Na ovaj način, sprečava se kopiranje brenda a sam postupak ove vrste zaštite je jednostavan i obavlja se kroz klasifikaciju i postupak ispitivanja prijave žiga.

 

Za ovaj postupak potrebno je i još:

  • Poslati kompletno popunjen zahtev za priznanje žiga sa naznačenim izgledom znaka za koji se traži zaštita.
  • Dostaviti kompletan spisak usluga i proizvoda na koje se konkretni znak odnosi.
  • Proslediti i dokaz o plaćenoj taksi za ovu uslugu.

 

Kompletan proces oko zaštite logotipa ne spada u procese koji predugo traju i u najvećem broju slučajeva se završi u periodu oko šest meseci.

Često Postavljena Pitanja (FAQ)

Prvo se obavlja inicijalna konsultacija sa dizajnerom i klijentom kako bi se razumeli zahtevi i potrebe brenda. Zatim dizajner kreira nacrte i prve verzije logotipa, nakon čega sledi iterativni proces i prilagođavanje prema povratnim informacijama klijenta. Konačno, nakon finalizacije dizajna, dobijate završenu verziju logotipa u formatima koji su spremni za upotrebu.

Vreme izrade logotipa zavisi od kompleksnosti projekta i utvrđuje se u početnoj fazi saradnji. Naglašavamo da je u našem timu pravilo poštovanja rokova obavezno, pa tako budite sigurni da ćete gotovo rešenje dobiti u dogovorenom roku.

Dorade i redizajn logoa tokom godina inspirisane su promenama i razvojem brenda. Mogu se raditi sitnije modifikacije ili potpuni redizajn, a sve u cilju toga da brend ostane u što čvršćoj korelaciji sa publikom.

Originalne datoteke logoa se dobijaju od dizajnera, uključuju vektorske formate i formate pogodne za online upotrebu i štampu. Vaše datoteke logotipa možete sačuvati i koristiti uvek kada Vam budu bile potrebne. 

Cena izrade za dizajn logotipa koje formiramo zavise od kompleksnosti projekta i definišu se u skladu sa svim faktorima koji važe za projekat na kojem radimo. Cena se transparentno iskomunicira sa klijentom i nikada ne sadrži dodatne skrivene troškove.

Važno je registrovati logo kao zaštitni znak kod nadležnih institucija za intelektualnu svojinu. Ovo će pružiti pravnu zaštitu i omogućiti da preduzmete zakonske mere protiv bilo kog neovlašćenog korišćenja logotipa u Vašem vlasništvu.

Kontaktirajte Holistic Digital Solutions

Ako imate potrebe za kreiranjem logotipa ne zaboravite da je profesionalna izrada logotipa za firmu najbolje rešenje. Vredi investirati novac u dobar logo više nego uložiti manje novca za neko brzopotezno i jednostavno rešenje, baš iz razloga što je logo važan element brendinga. Za profesionalnu izradu logotipa angažovanje profesionalnog dizajnera je nužno. 

 

Ukoliko imate potrebu za izradu logoa za svoju kompaniju, i pritom želite da budete sigurni u kvalitet izvršenog rada – javite nam se. Holistic Digital Solutions ponudiće Vam najadekvatnije rešenje za dizajn logotipa za posao koji vodite. 

Svojim klijentima svom uvek podrška i sa radošću iščekujemo nove projekte.

Zakažite besplatne konsultacije!