10 Najkorisnijih Google Chrome Ekstenzija za SEO

Google Chrome ekstenzije su moćan alat koji olakšava optimizaciju web stranica za pretraživače. Posao svakog SEO specijaliste ne može se ni zamislite bez gomile instaliranih SEO ekstenzija za lakše obavljanje posla. Gotovo da svaka SEO provera počinje tako što preko Detailed SEO ekstenzije proverimo sve meta i H tagove, broj linkova, zatim upalimo See Robots za follow i index tagove na sajtu, pa onda i redirect path, kako bismo videli da li neka stranica od sajta koji analiziramo ima redirekcije. U ovom blog članku, istražićemo deset najkorisnijih ekstenzija koje mogu značajno poboljšati vašu SEO strategiju.

  1. Ahrefs SEO Toolbar

Ahrefs SEO Toolbar je Google Chroma ekstenzija koja pruža mogućnosti za duboku analizu SEO performansi web stranica. Sa podacima o backlinkovima, ključnim rečima i svim pozicijama na rangiranju, ova ekstenzija je nezamenljiva za sve koji žele da dublje razumeju osnovne metrike bilo kog sajta. Ova besplatna ekstenzija od Ahrefsa nije bez razloga naš prvi izbor na ovoj listi, jer nudi obilje korisnih informacija o meta tagovima i njihovoj dužini, svim H tagovima na stranici, broju reči, sitemap-i, canonical tagovima, strukturiranim podacima, slikama, linkovima, a možete da upalite i opciju “metrics bar” kako biste na svakom sajtu videli osnovne metrike.

1. Ahrefs SEO Toolbar
  1. Detailed SEO Extension

Ova ekstenzija je esencijalna za analizu tehničkih i on-page aspekata SEO optimizacije. Pruža detaljne informacije o strukturi web stranica, omogućavajući vam da identifikujete i rešite potencijalne probleme koji mogu uticati na vašu SEO optimizaciju.

Stručnjaci iz naše agencije za digitalni marketing koriste Detailed SEO ekstenziju na dnevnom nivou i bez nje ne mogu da zamisle svoj profesionalni život. Ova Google Chrome ekstenzija je vrlo pregledna i intuitivna i na samo jedan klik nudi sve relevantne stvari koje mogu da vas zanimaju – podaci o meta tagovima, čitava heading struktura, linkovi interni i eksterni, podaci o slikama, schema markup, integracija sa društvenim mrežama i ostalim SEO alatima poput ahrefs-a, semrush-a, moz-, majestic-a…

Detailed SEO Extension
  1. Fat Rank

Fat Rank je vrlo zanimljiva ekstenzija koja vam pruža mogućnost da najbolje i najtačnije proverite kako se za bilo koju ključnu reč rangira neki sajt. Prosto otvorite ekstenziju, ukucajte ključnu reč i proverite momentalno na kojoj se poziciji nalazite za traženu reč, bez da to proveravate na Google-u u pretrazi.

  1. See Robots

Ova ekstenzija omogućava vam da doslovno „vidite“ kako Google botovi indeksiraju vašu stranicu. Pruža vizualnu reprezentaciju vašeg sajta iz njihove perspektive, čime olakšava optimizaciju za brže i efikasnije indeksiranje. Ovo vam pomaže da proverite da li je neka stranica vašeg sajta indeksirana na Google-u, ili ne, odnosno da li ima follow, ili nofollow tag.

See Robots

Vrlo korisna stvar kako biste znali da li je neka beskorisna stranica  zauzela mesto u index-u i tako možda bez potrebe troši baš crawling budget. Sa pravilnim postavljanjem index i noindex, odnosno follow i nofollow tagova na sajtu imate mogućnost da sami upravljanje link juice-om nekog web-sajta i tako date više snage stranicama koje su važnije za vaš online biznis, ili možda blog.

  1. Lighthouse

Lighthouse je Google-ov alat za analizu performansi web stranica. Kroz ovu ekstenziju, dobijate brz pristup ocenama performansi i drugim ključnim aspektima, što vam pomaže da održavate visok nivo korisničkog iskustva.

Šta je najvažnije što možete da saznate o sajtu kroz korišćenje lighthouse-a?

Pa pre svega podatke o brzini učitavanja stranica, core web vitals-ima i o tome koji elementi i faktori utiču na eventualno sporo učitavanje stranica na sajtu – to mogu biti slike koje nisu kompresovane, problemi sa serverom, pojedini elementi Java Scripta i CSS-a koji usporavaju brzinu, off-screen slike i tako dalje.

  1. Meta SEO Inspector

Za dublje razumevanje meta tagova na web stranicama, Meta SEO Inspector je neprocenjiv. Pruža sveobuhvatne informacije o meta opisima, naslovima, i drugim ključnim SEO elementima, olakšavajući optimizaciju za pretraživače. Predstaviće vam na jednom mestu sve podatke koji su vam od značaja, ali i one na koje malo ko obraća pažnju (različite forme na sajtu, iframe-ove, sve anchor tekstove, open graph tagove).

Meta SEO Inspector

Premda ova Google Chrome ekstenzija ne može da se podiči dobrim dizajnerskim rešenjima, jer su svi elementi gusto zbijeni po redovima, ona pruža mnoštvo vrednih informacija koje morate kao SEO specijalista da znate. Da li su na uštrb korisnosti izgubili nešto na estetici? Svakako da jesu, ali moramo vam reći da u svom arsenalu SEO oružja morate imati i Meta SEO Inspectora!

  1. Link Parser

Ova ekstenzija analizira strukturu linkova na vašoj stranici. Identifikuje neispravne ili slabe linkove, pružajući vam priliku da poboljšate unutrašnju povezanost i optimizujete korisničko iskustvo. Link Parser vam omogućava i da vidite ukupan broj linkova na jednoj stranici web-sajta i uvidite da li postoje neki linkovi viška koji odvlače snagu vašeg sajta, ili čine da se link juice nekontrolisano rasipa. Vrlo je koristan i za otkrivanje dvostrukih, ili trostrukih istovetnih linkova na stranicama.

  1. Redirect Path

Za praćenje svih vrsta redirekcija na vašem sajtu, Redirect Path je neprocenjiv. Ova ekstenzija pruža jasne informacije o svakom preusmerenju, olakšavajući otkrivanje i rešavanje problema. Možete da vidite da li neka stranica ima 301, 302, 307, ili bilo koju drugu vrstu redirekcije, sa koje URL adrese i da li su redirekciji ispravno nameštene.

Redirect Path

Od velike je pomoći da detektujete mogući redirection chain, odnosno lanac redirekcija koji može iz SEO ugla biti velika smetnja za normalno funkcionisanje vašeg sajta. Lanac od 5 i više redirekcija je stvar koju Google zna da penalizuje drastičnim spuštanjem pozicije vašeg sajta u pretrazi.

  1. SERP Preview Tool

Pre nego što objavite svoj sadržaj, SERP Preview Tool vam omogućava da vidite kako će izgledati u rezultatima pretrage. Pomaže vam da optimizujete naslove i meta opise za privlačenje korisnika. Ova ekstenzija vam prikazuje tačan pregled SERP-a u Google pretrazi bilo koje stranice vašeg sajta, da li su title tag, ili meta description prekratki, ili predugački i šta morate uraditi da bi sve izgledalo idealno.

  1. Google Tag Assistant Legacy

Tag Assistant Legacy je koristan za proveru ispravnosti Google Tag Manager i GA4 oznaka na vašem sajtu. Ova ekstenzija olakšava praćenje i upravljanje analitičkim oznakama, što je ključno za efikasno praćenje performansi. Možete preko nje da proverite da li Google analitika funkcioniše kako treba na vašem web-sajtu, da li prikuplja podatke na pravi način, da li se aktiviraju određeni i tagovi sa GTM-a. Može vam pomoći da uklonite dvostruke tagove ukoliko negde postoje.

Google Tag Assistant Legacy
  • Bonus – Ekstenzije za YouTube Optimizaciju

Osim za web stranice, postoje i Google Chrome ekstenzije koje olakšavaju optimizaciju YouTube sadržaja. Razmatrajte dodatak ekstenzija poput TubeBuddy ili VidIQ za poboljšanje vidljivosti vašeg video materijala i kompletiranje vaše marketing strategije.

  • TubeBuddy

TubeBuddy je svestrana Chrome ekstenzija koja pruža niz alata za optimizaciju YouTube kanala. Sa funkcijama poput istraživanja ključnih reči, analize konkurencije, i planiranja sadržaja, TubeBuddy je neophodan saveznik za svakog YouTube kreatora.

  • VidIQ

VidIQ je još jedna moćna Google-ova ekstenzija za YouTube optimizaciju. Pruža analize ključnih reči, prati performanse video sadržaja, i sugeriše na poboljšanja koja mogu povećati vašu publiku. VidIQ takođe pruža insights o analizi publike i trendovima.

VidIQ
  • Social Blade

Social Blade nije samo ekstenzija, već i platforma koja najbolje pruža uvide u statistiku vašeg YouTube kanala. Ova ekstenzija vam omogućava brz pristup osnovnim statistikama o broju pretplatnika, pregledima i rangiranju vašeg kanala.

  • YT Presence Checker

Ova ekstenzija vam omogućava da proverite kako se vaši video zapisi prikazuju u rezultatima pretrage i predlozima na YouTube platformi. Time dobijate bolje razumevanje o tome kako vaš sadržaj privlači publiku.

  • YouTube Realtime

Za trenutne informacije o statistici vašeg kanala, YouTube Realtime ekstenzija je idealna. Prati trenutne pretplate, pregleda i komentara, pružajući vam stvarno vreme uvida u aktivnosti vaše publike.

Često Postavljana Pitanja (FAQ)

Pratite ove korake:

 

Kliknite na ikonu „Puzzle“ u gornjem desnom uglu.

Izaberite „Manage Extensions.“

Kliknite na „Open Chrome Web Store“ i pretražite željenu ekstenziju.

Kliknite na „Add to Chrome“ i potvrdite instalaciju.

Koje Ekstenzije Pomažu u Analizi Ključnih Reči na Web Sajtovima?

Ahrefs SEO Toolbar, Keywords Everywhere, i Detailed SEO Extension su odlični alati za analizu ključnih reči.

Ekstenzije poput Ahrefs SEO Toolbar i Link Parser pružaju detaljne informacije o konkurenciji, uključujući backlinkove i strukturu linkova.

Da, SERP Preview Tool je Chrome ekstenzija koja vam omogućava pregled rezultata pretraživanja pre objavljivanja sadržaja, olakšavajući prilagođavanje naslova i meta opisa.

Lighthouse je Google-ov alat koji je odličan alat za analizu performansi web stranica, uključujući brzinu učitavanja.

Ahrefs SEO Toolbar i Link Parser su izuzetno korisni za analizu backlinkova i poboljšanje strategije izgradnje linkova.

Da, Meta SEO Inspector pruža detaljne informacije o on-page SEO elementima, uključujući meta opise i naslove.

Keywords Everywhere vam omogućava istraživanje ključnih reči direktno u pretrazi, pružajući informacije o volumenu pretrage i konkurenciji.

Kontaktirajte Holistic Digital Solutions

U slučaju da imate sajt, ili internet prodavnicu kojoj je neophodna kvalitetna SEO optimizacija i promocija sadržaja i usluga kontaktirajte našu agenciju za digitalni marketing što pre, a mi ćemo saslušati sve vaše želje i zahteve i pokušati da se dogovorimo oko eventualne saradnje na obostrano zadovoljstvo.

Naš tim SEO stručnjaka će najpre analizirati vaš sajt, sastaviti predloge SEO sugestija i marketing potencijala koji bi unapredio vašu poziciju na Google-u i doneo vam u doglednom periodu veći broj poseta i generisanog profita. Nakon toga sledi implementacija mera, praćenje rezultata i naknadna optimizacija.

Pošaljite nam upit na kontakt-formu, a mi ćemo vam se javiti u najkraćem mogućem roku sa svim rešenjima koja će unaprediti položaj vašeg sajta..

Javite nam se!