SEO optimizacija i AI – Kako dobiti SEO na steroidima?

U današnjem marketing pejzažu, SEO optimizacija i veštačka inteligencija (AI) postaju komplementarne sile koje mogu zajedno da rade na ostvarivanju visokih rezultata na pretraživačima i implementaciji marketing strategija generalno. Kroz integraciju AI u SEO strategiju, otvaraju se vrata za unapređenje vidljivosti, povećanje relevantnosti sadržaja i prilagođavanje zahtevima korisnika.

Optimizovanje sajtova će se i dalje raditi putem alata i principa koji su poznati SEO stručnjacima od ranije. Sada, uz pomoć veštačke inteligencije, SEO postaje sofisticiran i prilagodljiv, omogućavajući korisnicima da dobiju tačno ono što traže. Kroz implementaciju AI, možete doživeti SEO na „steroidima“ – snažniji, efikasniji i prilagođeniji nego ikada pre, a čitav proces može biti ubrzan kako biste vaše planove realizovali što pre.

Dakle, kombinacija SEO-a i veštačke inteligencije predstavlja evoluciju digitalnog marketinga. Implementacija ovog dinamičkog spoja omogućava vam da izađete iz okvira tradicionalnih pristupa i ostvarite SEO učinke koji su u skladu s zahtevima modernog online okruženja. Uz AI, SEO postaje svestran, prilagodljiv i, da upotrebimo metaforu iz naslova blog članka – dobijamo SEO na „steroidima“. Ovo više nije budućnost, već sadašnjost koja je tu i opominje nas da moramo da se prilagodima promenama.

Kako AI Utiče na SEO?

Pretraživači poput Google-a sve više se oslanjaju na AI algoritme za razumevanje namera istraživanja posetilaca sajta i prikazivanje najrelevantnijih rezultata. AI algoritmi mogu analizirati ogromne količine podataka, identifikovati najvažnije trendove i predvideti buduće potrebe korisnika, ali i teme koje će tek biti sve popularnije i praćenije.

Ovde su neki ključni načini na koje AI utiče na SEO:

  1. Povećana preciznost u pretrazi: AI može analizirati ne samo ključne reči, već i semantički kontekst i nameru user-a, što dovodi do tačnijih rezultata u pretrazi.
  1. Personalizacija korisničkog iskustva: AI može personalizovati rezultate pretrage za svakog pojedinačnog korisnika na osnovu njihove istorije pretraživanja, lokacije, interesa i drugih faktora.
  1. Automatizacija analize i predikcija: AI može automatizovati brojne SEO zadatke, kao što su analiza konkurencije, identifikacija trendova i predviđanje budućih potreba korisnika.
  1. Optimizovanje za glasovnu pretragu: AI igra ključnu ulogu u razvoju tehnologije glasovnog pretraživanja, omogućavajući prepoznavanje jezika i prirodnije interakcije sa pretraživačima.

Kako AI može da Unapredi SEO Optimizaciju?

AI vam pomaže u svim fazama SEO optimizacije, od analize i strategije do kreiranja sadržaja i promocije. Evo nekoliko specifičnih primera:

1. Pretraga ključnih reči:

AI alatke poput ChatGPT-a, Google Bard-a i Bing AI Chat-a mogu predložiti relevantne ključne reči koje vaši potencijalni klijenti traže, analizirajući search volume, nivo konkurencije i druge važne metrike. Važno je napomenuti da prilikom pretrage keywords-a putem ovih alata ne dobijate preciznu statistiku za search volume, težinu za rangiranje, ili cenu po kliku. AI alati mogu da vam izbace listu reč po reč, frazu po frazu, da vam navedu intent i tako vas usmere na pravi put za pretragu.

Možete takođe otkriti long-tail keywords-e koje su relevantne i manje konkurentne, što može poboljšati vašu vidljivost za specifične upite.

2. Pravljenje content cluster-a:

AI može pomoći u organizovanju vašeg sadržaja u logične teme i podteme, stvarajući koherentnu strukturu koja je laka za navigaciju i korisna za vaše čitaoce.

Ovo pomaže pretraživačima da bolje razumeaju kontekst vašeg sadržaja i povećava šanse za rangiranje više za relevantne upite.

Zadajte Chat GPT-ju, ili Bardu zadatak da vam naprave blog strategiju za određenu temu, recite vam da vam generiše barem 50+ predloga i onda odaberite šta vama odgovara, ali i šta se od tih tema traži među internet korisnicima, jer džaba sve ukoliko tema koju veštačka inteligencija predloži nije popularna i za nju ne postoje upiti.

3. Semantički SEO:

AI alatke mogu analizirati semantički kontekst vašeg sadržaja i predložiti povezane keywords-e i entitete da ga učine relevantnijim za pretraživače.

Ovo omogućava pretraživačima da bolje razumeju o čemu govori vaš sadržaj i poboljšati njegovo rangiranje za semantički srodne upite.

Obogatite i reoptimizujte vaš sadržaj, dodajte nova poglavlja u tekst i odgovorite na više važnih pitanja za vaše posetioce web-sajta.

4. Pisanje title tag-ova i meta opisa:

AI alatke mogu vam pomoći da napišete privlačne i informativne title tag-ove i meta opise koji su optimizovani za pretraživače i privlače korisnike web-sajtova.

Ovi kratki sažeci mogu značajno uticati na to da li korisnici kliknu na vaš sajt u rezultatima pretrage. Navedite u promptu, odnosno komandi Chat GPT-ju koliko dugačak naslov i meta opis moraju da budu, za koju web-stranicu vam je potreban naslov i opis, ili za više stranica.

Možete se igrati, pa tražiti da vam ispiše 10-20, ili više različitih varijanti, pa vi odaberite onu koja vam se najviše dopada, a koja u sebi sadrži potrebne fraze.

5. Kreiranje schema markup-a:

AI može pomući u automatskom generisanju schema markup-a za vaš sajt, što pretraživačima daje dodatne informacije o sadržaju vašeg web-sajta  i omogućava bogatije prikaze na Google-u (rich snippet ispod SERP-a na pretrazi).

Ovo može uključivati informacije poput ocena, recenzije, lokalni biznis, dostupnosti proizvoda i događaja. Samo navedite šta vam je potrebno, nemojte ništa preskočiti i sa potpunom instrukcijom za Google Bard i ChatGPT možete dobiti dobar i upotrebljiv schema markup na licu mesta!

6. Pravljenje sitemap-e i robots.txt fajla:

AI alatke mogu automatski generisati sitemap i robots.txt fajl koji pomažu pretraživačima da lakše indeksiraju vaš sajt i razumeju njegovu strukturu.

Ovo može dovesti do bržeg i boljeg indeksiranja vašeg sadržaja u pretraživačima.

7. Unapređenje i provera napisanog sadržaja:

AI alatke mogu analizirati vaš pisani sadržaj njegovu čitljivost, gramatiku, da li je tekst plagiran, da li se određena ključna reč dovoljno pominje, može i da vam promeni stil i ton kojim ste pisali, pa da jedan tekst napisan ozbiljnim naučnim stilom prepravi u ležerniji, svakodnevni govor uz upotrebu humora.

8. Generisanje i optimizovanje fotografija:

AI može generirati originalne i privlačne fotografije za vaš sajt, što može pomoći da se izdignete od konkurencije i privučete pažnju ljudi koji pretražuju internet. Ova opcija je dostupna za plaćenu varijantu Chat GPT-ja,

AI može takođe optimizovati veličinu i format fotografija za brzo učitavanje i bolje SEO performanse, što može da u konačnici ubrza vaš web-sajt i učitavanje sadržaja, što je bitno iz ugla korisničkog iskustva posetilaca.

9. Kreiranje novog sadržaja:

AI može generirati različite vrste sadržaja, uključujući blog postove, artikle, opise proizvoda i meta opise.

Ovo omogućava vam da brzo i efikasno stvorite više sadržaja na vašem sajtu, što može poboljšati vašu SEO performansu i privući više posetilaca i potencijalnih klijenata.

Nikada se nemojte zadovoljiti onom prvom verzijom sadržaja koju dobijete nakon ubacivanja prompta, već pokušajte da to ispolirate dodatnim komandama i instrukcijama, ali i budite jasni u tome šta želite. Dajte komandu veštačkoj inteligenciji koja je opširna i precizna, jer na taj način vi možete i dobro da istrenirate ChatGPT, Google Bard, ili Bing Chat.

10. Pomoć za lokalni SEO:

AI alatke mogu vam pomoći da optimizujete vaš sajt za lokalnu pretragu, identifikujući relevantne lokacije i prilagođavajući vaš sadržaj i strategiju da ima bolji plasman od lokalnih konkurenata.

Ovo je posebno važno za poslovne organizacije koje se oslanjaju na lokalne klijente, a možete i vaš Google Business profil popuniti na valjan način, recimo da napišete nešto o svom biznisu, da dodate opise proizvoda, ili opise za update na GB profilu.

11. Analiza konkurenta:

AI alatke mogu analizirati strategije vaših konkurenta i pružiti vam uvid u njihove jače i slabije strane.

Ovo može vam pomoći da razvijete bolju SEO strategiju i identifikujete mogućnosti za preuzimanje viših pozicija na Google pretragama.

Možete ovo da koristite i za upoređivanje vašeg i konkurentskih sajtova, kako biste stekli uvid u vaše slabije i jače strane. Za ovakve stvari potrebno je nijansirano i prefinjeno znanje upotrebe AI alata i svih njegovih dostupnih ekstenzija za SEO optimizaciju.

Koje su prednosti u integraciji SEO-a i AI?

Integracija SEO-a i AI može vam pružiti niz značajnih prednosti, uključujući:

1. Poboljšana preciznost pretraživanja: AI algoritmi mogu analizirati velike količine podataka i identifikovati relevantne ključne reči i trendove, što može rezultirati tačnijim prikazima u pretrazi i boljim plasmanom vašeg sajta. Što je vaš sajt relevantniji za upit korisnika, veća je verovatnoća da će se naći na prvoj strani rezultata pretrage.

2. Personalizovano korisničko iskustvo: AI tehnologija omogućava pretraživačima da personalizuje rezultate sa pretraživača za svakog individualnog posetioca. Ovo može značiti bolje iskustvo za korisnike, jer su rezultati koje vide relevantniji njihovim individualnim potrebama i interesima.

3. Automatizacija i efikasnost: AI može automatizovati mnoge SEO zadatke, kao što su analiza konkurencije, keyword research i generisanje sadržaja. Ovo može osloboditi vaše vreme i resurse da se fokusirate na druge važne aspekte vašeg poslovanja.

4. Brži generisanje sadržaja: AI alatke mogu brzo generisati visokokvalitetni sadržaj, kao što su blog postove, artikli i opisi proizvoda, što može da ubrza realizaciju vaših marketing planova. Ovo vam može pomoći da stvorite više sadržaja za svoj sajt, što je važno za SEO, jer pokazuje pretraživačima da vaš sajt je aktivan i relevantan.Ovo je posebno od značaja za velike online shopove i internet stranice, koje imaju stotine i hiljade proizvoda u ponudi, pa za njih možete relativno brzo da ispišete sadržaj, koji će praktično biti vrsta content spinning-a od glavne master verzije.

5. Povećana konverzija: Optimizovanje sajtova za pretraživače i personalizovano korisničko iskustvo može dovesti do veće konverzije, što znači da više korisnika će preduzeti željenu akciju na vašem sajtu, bez obzira da li je to kupovina, prijava na newsletter ili kontakt.

Integracija SEO-a i AI može vam pružiti niz prednosti koje mogu pomoći vašem sajtu da se što bolje plasira u pretrazi, privuče više korisnika i ostvari vaše poslovne ciljeve.

Šta je SGE (Search Generative Experience)?

SGE, što je akronim za Search Generative Experience, podrazumeva sposobnost veštačke inteligencije da obradi i sintetizuje velike količine obrađenih podataka na Google pretrazi za svakog pojedinačnog korisnika kako bi se svima poboljšalo korisničko iskustvo u pretrazi kroz prikazivanje većeg broja relevantnih rezultata na zadatu temu.

Tako će se zbog SGE-a rezultati pri vrhu imati i članke koji se nalaze ispod 20.mesta u organskoj Google pretrazi, a koji bi mogli da pruže neke nove i dodatne informacije korisnicima koje željena tema zanima. Znači da ćete u principu zbog ovog koncepta u pretrazi na Google na jednom mestu imati veći broj kredibilnih i relevantnih rezultata, bez potrebe da rovarite po nekim zabačenim kutcima Google-a.

Kada budete unosili određene termine, pitanja, ili ključne reči u pretragu na Google-u rezultati će vam pored linkova biti obogaćeni slikama, carouselima, video-klipovima, kodovima i ostalim stvarima, a sa desne strane će SGE izbaciti sve izvore sa kojih je izvukao informacije, a ispod će se naći jedan boks u koji ćete moći da unesete “prompt” za nastavak ili preciziranje pretrage od strane veštačke inteligencije.

Često Postavljana Pitanja (FAQ)

Veštačka inteligencija (AI) se odnosi na sisteme i mašine koje su programirane da simuliraju ljudsku inteligenciju. U kontekstu SEO-a, AI se može koristiti za automatizaciju mnogih zadataka, kao što su:

 

  • Pretraga ključnih reči
  • Pravljenje content cluster-a
  • Semantička analiza
  • Pisanje title tag-ova i meta opisa
  • Kreiranje schema markup-a
  • Pravljenje sitemap-e i robots.txt fajla
  • Unapređenje i provera napisanog sadržaja
  • Generisanje fotografija

Kreiranje novog sadržaja

Pretraživači koriste AI algoritme za razne svrhe, uključujući:

 

  • Rangiranje stranica: AI algoritmi analiziraju mnoge faktore da rangiraju stranice u rezultatima pretrage. Ovi faktori uključuju kvalitet sadržaja, relevantnost za određenu ključnu reč, ili više njih,, backlinkove i user engagement.
  • Personalizacija pretrage: AI algoritmi prilagođavaju rezultate pretrage za svakog pojedinačnog korisnika. Oni uzimaju u obzir istoriju pretraživanja korisnika, lokaciju, interesovanja i druge faktore kako bi prikazali najrelevantnije rezultate.
  • Borba protiv spamovanja: AI algoritmi se koriste za identifikaciju i eliminaciju spam stranica iz rezultata na Google-u, Bingu, Yahoo pretragama.
  • Predviđanje trendova: AI algoritmi se koriste za predviđanje trendova pretraživanja, što pomaže pretraživačima da se pripreme za buduća upotreba.

Dok AI može biti koristan alat kada se radi SEO optimizovanje, ne mora nužno da znači da je uspeh zagarantovan. Mnogi sajtovi imaju solidne pozicije i bez upotrebe AI. Međutim, kako AI tehnologija postaje sve sofisticiranija, sve je važnije da je uključite u svoju SEO strategiju.

Automatske optimizacije mogu imati i negativne efekte na vaš sajt. Da bi se izbegli ovi negativni efekti, važno je ne koristite previše alate veštačke inteligencije:

  • Koristiti AI alatke koje su pouzdane i dobro ocenjene
  • Pravovremeno pratiti performanse vaših SEO kampanja
  • Ne preterivati sa korišćenjem AI (Google može da degradira vaš sajt, ukoliko je sav vaš sadržaj kreirala veštačka inteligencija)
  • Uvek se fokusirati na kreiranje visokokvalitetnog sadržaja koji je relevantan za vašu publiku

Algoritmi pretraživača se stalno menjaju. Da bi se uspešno otimizovali vaš sajt za pretraživače, važno je da budete u toku sa najnovijim promenama. Možete to učiniti tako što:

  • Čitate blogove i članke o SEO-u
  • Prisustvujete SEO konferencijama i seminarima
  • Koristite Google Search Console da pratite performanse vašeg web-sajta u pretraživačima

Dok je AI moćna alatka, veštačka inteligencija ipak ne zamenjuje tradicionalne SEO strategije. Najvažniji faktori za uspešnu SEO optimizaciju u kombinaciji sa AI su:

  • Stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji je relevantan za vašu publiku
  • Optimizovanje vašeg sajta za ključne reči
  • Izgradnju backlinkova od visokokvalitetnih sajtova
  • Uvećanje user engagement-a na vašem sajtu
  • Praćenje performansi vašeg sajta u pretraživačima i prilagođavanje vaše strategije kao potrebno

Zaključak

SEO optimizacija koja se okreće veštačkoj inteligenciji (Chat GPT, Google Bard i Bing AI Chat u prvom redu) predstavlja snažnu kombinaciju koja vam može pomoći da podignete svoj web-sajt na sam vrh rezultata pretrage. Međutim, važno je da koristite AI na pametan način kroz budućnost i da ne zanemarujete važnost tradicionalnih SEO strategija. Kombinovanjem AI i tradicionalnog SEO-a, možete stvoriti sveobuhvatnu marketing strategiju koja će vam pomoći da ostanete ispred konkurencije i ostvarite vaše SEO ciljeve, ali i dobijete bolje pozicije Google rangiranja.