Google Business Profile – zašto je važan za Vaš biznis?

Da li ste čuli za Google business profil?

Ako imate posao koji vodite, velika je verovatnoća da ste se već i susreli sa informacijom da treba da imate ovaj profil.

A da li ste ga i kreirali?

Ovaj blog posvećujemo pojašnjenju svakog aspekta Google business profila i razjašnjavamo zašto je njegovo kreiranje važno za uspeh posla koji vodite i celokupnu marketing strategiju. Pripremite se da saznate kako kreirati, optimizovati i održavati svoj Google business nalog, kao i koje prednosti on sa sobom nosi. Lokalni SEO, profesije koje ga najviše koriste, saveti za održavanje i česta pitanja – sve će biti obuhvaćeno u ovom tekstu.

Kako kreirati Google Business Profile?

Pre nego što zađemo dublje u temu koja se odnosi na to zašto je Google Business profil važan i šta je lokalni SEO, želimo da krenemo od početka sa objašnjenem u vezi kreiranja vašeg Google My Business-a.

Kroz sledeće korake, detaljno ćemo objasniti kako da se registrujete, unesete osnovne informacije o svom biznisu, dodate sadržaj i počnete da prikupljate recenzije svojih kupaca ili klijenata.

Na ovaj način, Vaša firma će se istaći na Google mapi i imaćete velike šanse da povećate bazu svojih klijenata, a evo i kako!

Registracija

Prvi korak ka stvaranju vašeg Google Business profila je registracija. Ovaj proces je brz i jednostavan. Putem linka https://www.google.com/business/  pravilno popunite sve potrebne informacije o Vašem web biznisu kako biste osigurali tačnost i verodostojnost profila koji kreirate. Kada ste kreirali nalog, isti će biti kroz neko vreme verifikovan, a načini za to su različiti.

Verifikacija može biti trenutna ako imate Google Seach Console.

Pored ovog načina, verifikacija kreiranog naloga može biti putem telefona ili SMS poruke, e-maila, video snimka, video poziva uživo ili slanjem verifikacionog koda putem pošte.

Više o verifikaciji Google Business profila pročitajte ovdhttps://support.google.com/business/answer/7107242?sjid=6732764592276756822-EU&authuser=2e.

Dodavanje osnovnih informacija o biznisu

Nakon registracije, sledeći korak je dodavanje osnovnih informacija o poslovanju.

Ovde se unose podaci kao što je radno vreme, adresa poslovanja, kontakt informacije i drugi detalji koji su navedeni u formi koju popunjavate u ovom koraku.

Obratite pažnju da svi uneti podaci budu tačni, jer će upravo oni biti ti koji će pomoći korisnicima da brzo pronađu Vašu firmu i da saznaju više o njoj.

Dodavanje fotografija/videa

Kroz popunjavanje biznis naloga kompanije, imaćete i opciju koja se odnosi na unos logotipa, slika ili videa.

Nemojte dozvoliti da ove opciju ostanu nepopunjene – iskoristite sve raspoložive mogućnosti kako biste dali što potpuniju sliku o svojoj kompaniji.

Prikupljanje recenzija

Preporuka je oduvek bila najbolja reklama.

Omogućite dosadašnjim zadovoljnim korisnicima da ostave svoj utisak o saradnji. Zatražite recenziju ili jednostavno insertujte link ka svom Google business profilu.

Podstaknite ih da podele svoje mišljenje i učinite sve što je do Vas da to urade na što je moguće jednostavniji način.

I ono što je isto važno – prikupljanje recenzija je proces koji uvek traje.

Lokalni SEO – Ključni koncepti

Lokalni SEO predstavlja važan deo online marketinga za biznise koji žele da privuku lokalnu publiku i ostvare izvanredne rezultate u svojoj zajednici. Za razumevanje dubokih ključnih koncepata ovog polja, bitno je razumeti osnove.

U narednim delovima, detaljnije pišemo o osnovama elemenata lokalne SEO optimizacije, pružajući Vam detaljnije smernice o načinu kako da optimizujete svoje online prisustvo i privučete kvalitetnu publiku u svojoj okolini.

Geolokacijske ključne reči i optimizacija

Kao što su ključne reči ključni deo SEO strategije, tako su i geolokacijske ključne reči osnova za lokalni SEO i one treba da budu povezane za biznisom koji se vodi.

Daćemo Vam primer stomatologa iz Beograda.

Za lokalni SEO web sajta stomatologa čija je ordinacija u Beogradu, trebalo bi da budu odabrane fraze poput “stomatolog Beograd”, “zubar Beograd”, “stomatološka ordinacija Beograd” i sl.

Na šta ovde treba obratiti pažnju?

Posmatrajte stvari iz ugla korisnika pre nego marketing stručnjaka. Korišćenje ekspertskih termina u pretragama zna često da bude ređe, a do te informacije dolazite kroz analizu volumena pretraga reči.

Kao što vidite na prikazu iz Semrusha, fraza “zubar Beograd” je duplo više pretraživana nego fraza “stomatološka ordinacija beograd” – upravo zato što je prva fraza češće u upotrebi kod šire publike.

Kada se odabere geografska lokacija ključne reči, tada ih je potrebno implementirati na web stranici. Ovo podrazumeva pominjanje ključnih reči kroz naslovne tagove i meta opise, URL strukturu, kroz  naslove i podnaslove i sadržaj na stranici.

Građenje lokalnih backlinkova

Povezivanje sa drugim lokalnim web sajtovima i direktorijumima iz Vaše oblasti poslovanja može značajno da poboljša lokalnu SEO optimizaciju i utiče na ukupnu marketing strategiju. Ovo se postiže putem linkovanja, pominjanja na lokalnim blogovima i upisom u lokalne direktorijume. Na ove načine povećavate svoje online prisustvo, što će pozitivno uticati i na rangiranje na Google mapama.

Mobilna optimizacija za lokalni SEO

Budite sigurni da je Vaš web sajt u potpunosti prilagođen za mobilne uređaje kako bi korisnici iz okoline imali najbolje korisničko iskustvo tokom boravka na sajtu. Ovo uključuje brzo učitavanje stranice, responzivan dizajn i optimizaciju za lokalne pretrage na mobilnim uređajima.

Lokacijske stranice za biznis

U slučaju da imate fizičke radnje ili prodavnice na više lokacija, izrada lokacijskih stranica za svaki grad ili naselje u kojem poslujete je bitna za lokalni SEO.

Ove stranice pružaju potpunu informacije kao što su radno vreme, brojevi telefona i sl. Osim što olakšavaju korisnicima da Vas lakše i brže pronađu, lokacijske stranice poboljšavaju lokalnu vidljivost brenda i njegovu verodostojnost na Google mapama.

Šta je lokalna pretraga i zašto je bitna?

Lokalna pretraga je jedan od pristupa koji je povezan sa digitalnim marketingom, iz razloga što se fokusira na privlačenje publike u određenom geografskom području.

Ova marketing strategija se koristi za promovisanje lokalnih biznisa i pruža korisnicima relevantne informacije o proizvodima i uslugama koje su im dostupne u njihovoj blizini.

Zašto je lokalna pretraga bitna?

Lokalna pretraga omogućava dostupnost svih informacija potencijalnim klijentima koji se nalaze u blizini adrese poslovnog objekta. Pored toga, na ovaj način se upotpunjuje online prisutnost koja je u digitalnom marketingu vrlo važna, jer korisnici koji na internetu pretražuju specifične proizvode ili usluge u svojoj blizini imaju visok potencijal da postanu klijenti.

Aktivno učestvovanje u lokalnoj pretrazi i održavanje optimizovanog Google business naloga je uvek poželjno, a još ako imate kvalitetne recenzije i visok rejting – tada se i poverenje kod korisnika povećava.

Imajte na umu da lokalna pretraga nije izolovana od opšteg rangiranja na internetu.

Kroz lokalnu optimizaciju, Vaš web sajt može postati relevantniji za širi spektar ključnih reči, a to je direktno u vezi sa strategijom nastupa u digitalnom marketingu. Ovo indirektno doprinosi boljem rangiranju na globalnom nivou, a ne samo kada je u pitanju lokalni SEO.

Sve u svemu, lokalna pretraga igra bitnu ulogu u unapređenju strategije digitalnog marketinga, pa samim tim i online nastupa generalno. Iz tog razloga, lokalna pretraga postaje nezaobilazan deo svake ozbiljne marketinške strategije u oblasti digitalnog marketinga, pa treba voditi računa da se svaki dostupan resurs iskoristi na pravi način.

Koje su prednosti optimizovanog Google Business profila?

Optimizovan Google business profil nije samo mesto na internetu gde se upisuje adresa Vašeg biznisa. To je alat koji ima snažan i direktan uticaj na online prisutnost u lokalnoj pretrazi.

Pravilno upravljanje i optimizacija ovog naloga nudi niz značajnih prednosti za posao kojim se bavite. Sada ćemo detaljnije da objasnimo kako optimizovan Google business profil može pomoći da se izdvojite iz konkurencije i kako može doneti konkretnu prednost Vašem poslovanju i marketing nastupu.

Povećana vidljivost na mapama

Poboljšan Google Business profil direktno utiče na vidljivost na Google mapama. Kada potencijalni klijenti pretražuju usluge ili proizvode slične onima koje pružate, optimizovan nalog će Vaš biznis postaviti na istaknuto mesto u rezultatima pretrage na mapama. To znači da će korisnici lakše moći da pronađu i kontaktiraju biznis iza kojeg stojite, što je ključ za privlačenje novih mušterija i rasta poslovanja.

Povećan broj poziva i poseta biznisu

Kada ste vidljiviji – dostupniji ste.

Optimizacija Google business profila ima direktan uticaj na broj poziva i poseta radnjama. Kroz jasno prikazane informacije o radnom vremenu, adresi i kontaktima, korisnicima je omogućeno brzo i jednostavno kontaktiranje i dolazak do navedenih lokacija.

Izgradnja online reputacije

Google business profil je platforma na kojoj se gradi online reputacija Vašeg biznisa.

Kroz prikupljanje i upravljanje recenzijama, možete stvarati povoljnu sliku u brendu i tako propagirati vredosti koje Vaše poslovanje promoviše.

Pozitivni komentari i visok rejting stvaraju poverenje i kod potencijalnih klijenata, dok brzo i profesionalno reagovanje na negativne ocene može sačuvati ugled Vašeg biznisa.

U digitalnom svetu, izgradnja online reputacije je od suštinskog značaja za dugoročni uspeh i rast svakog poslovanja.

Koje profesije imaju najviše koristi od lokalnog SEO-a?

Svaki lokalni biznis, bez obzira na nišu poslovanja, može iskoristiti lokalni SEO da poboljša svoj online nastup i da bude korak bliže svojoj lokalnoj publici. Dakle, to je ključ za uspeh u nastupu na internetu, a evo i koji biznisi mogu imati veliku korist od dobro urađene strategije za lokalni SEO. 

Ugostiteljski objekti

Ugostiteljski objekti, poput restorana, kafića i hotela, posebno su osetljivi na online recenzije i za njih je važan što bolji online nastup.

 Optimizovan Google business nalog za ugostiteljske objekte može privući nove goste, omogućiti im laku rezervaciju i dati im mogućnost da vide slike objekta, jelovnik i steknu utisak o atmosferi koja tamo vlada.

Zanatlije

Za zanatlije, uključujući vodoinstalatere, molere, parketare, bravare, automehaničare, prevoznike, pekare, mesare i druge, Google business profil pruža priliku za isticanje kao mesto u neposrednoj blizini mušterije.

Advokati

Advokati se oslanjaju na svoju reputaciju i profesionalizam.

Optimizovan Google business nalog omogućava advokatima da sve dostupne kontakt informacije i radno vreme učine lako dostupnima, čime se pojednostavljuje proces zakazivanja sastanaka. Pored toga, pozitivne ocene zadovoljnih klijenata daju na težinu pravnoj ekspertizi stručnjaka, a to je svakako ono što korisnici advokatskih usluga traže.

Lekarske i stomatološke službe

Uz ažuriran Google Business profil svim pacijentima je olakšano pronalaženje informacija o lekarskim i stomatološkim uslugama u njihovoj blizini. Prikaz radnog vremena, istaknut cenovnik, mogućnost zakazivanja online, i povratne informacije pacijenata doprinose boljoj pristupačnosti i transparentnosti za svaku ordinaciju.

Frizeri i kozmetički saloni

Recenzije o kvalitetu usluga i zadovoljstvu klijenata koji su već koristili usluge frizera i kozmetičara imaju veliki uticaj na buduće mušterije.

Kako je reč o, uglavnom ženskom polu kao mušterijama, svi vlasnici frizerskih i kozmetičkih salona bi trebalo da se potrude oko toga da sve što se piše o njima bude samo dobro jer su dame uglavnom istraživački nastrojene 😊

Teretane, wellness & spa centri

Ako je usluga teretane ili spa centra dobra – tada je zaista šteta ne iskoristiti prednosti koje lokalni SEO nudi.

Preporuka jeste odličan vid reklame koji će možda doprineti tome da imate i mušterije iz susednog grada (ovo važi najčešće za manje sredine), ali zašto da ne iskoriste i opcije koje daje Google business profil? Učinite poslovanje vidljivim svima onima kojima bi on bio od koristi, a koji su u Vašem komšiluku.

Koji su saveti za održavanje Google Business profila?

Sada kada ste upoznati sa svim korisnostima i benefitima koje kreiranje Google business profila može da ima za posao koji vodite i marketing taktiku, slede i smernice kako da nalog održavate nakon njegovog kreiranja.

Evo šta treba da preduzmete kako biste u svakom trenutku bili sigurni da je nalog Vaše firme perfektan.

Redovno ažuriranje informacija

Redovno ažuriranje informacija na Google business profilu važi za ključnu stvar kada je održavanje tačnih i relevantnih podataka u pitanju. Ovde mislimo na radno vreme, kontakt informacije, lokaciju i druge detalje o biznisu koji se vodi. Kada informacije na profilu nisu ažurirane, to može dovesti do frustracije korisnika jer raspolažu sa zastarelim informacija, na osnovu kojih su već preduzeli neke akcije.

Primera radi, mušterija odvoji vreme i dođe na adresu sa koje ste se iselili pre mesec dana.

Situacija nije baš najbolja, zar ne?

Odgovaranje na recenzije i pitanja

Odgovaranje na recenzije i postavljena pitanja na Google Business profilu važi za bitnu komponentu kod održavanja naloga. Aktivna komunikacija sa korisnicima pokazuje posvećenost u pružanju kvalitetnih usluga i pažnje prema njihovim potrebama.

Zahvalite se za svaki pozitivan komentar, a na negativne recenzije možete profesionalno odgovoriti kako bi se rešili eventualni problemi i očuvala reputacija. Takođe, brzo odgovaranje na postavljena pitanja pomaže korisnicima da pronađu potrebne informacije i osećaju se dobrodošlima, a Vaš biznis odaje sliku o sebi kao o brendu kojem su mišljenje i potrebe mušterija na prvom mestu.

Popunjavanje sekcija za biznis, proizvode i ponude

Google Business profil omogućava korisnicima da pruže detaljne informacije o poslovanju koje vode, njihovim proizvodima i ponudama.

Popunjavanje ovih sekcija omogućava korisnicima da bolje razumeju šta pružate.

Detaljni opisi usluga, proizvoda i ponuda olakšavaju korisnicima donošenje informisane odluke o tome da li su ponuđeni proizvodi ili usluge pravi izbor za njih.

Neka Vas ne mrzi – popunite svaku sekciju!

Često postavljana pitanja (FAQ)

Da biste se registrovali na Google Business Profile, posetite Google My Business web-sajt https://www.google.com/business/   kliknite na „Počnite odmah“ i pratite uputstva za unos informacija o svom biznisu.

Nema tačnog broja fotografija koji treba dodati, ali dodavanjem više fotografija koje prikazuju različite aspekte biznisa povećavate atraktivnost i informisanost na profilu.

Sa negativnim recenzijama treba postupiti profesionalno i odgovorno. Odgovorite na recenzije na konstruktivan način, rešavajte probleme ako je to moguće i pokažite da je brendu stalo do zadovoljavanja potreba svih klijenata.

Da, Google Business Profile je besplatan za korišćenje i zato bi i bila šteta ne iskoristiti njegove benefite, zar ne?

Vreme koje je potrebno za vidljive rezultate koje lokalni SEO pruža varira, ali obično možete očekivati prve rezultate u roku od nekoliko meseci.