Šta je schema markup i kako unapređuje vaš SEO?

Schema Markup, odnosno strukturirani podaci, predstavlja posebnu vrstu označavanja HTML koda koji pomaže pretraživačima da bolje razumeju i interpretiraju informacije na nekon web-sajtu. Ova tehnika unapređuje SEO (Search Engine Optimization) tako što olakšava razumevanje sadržaja za Google, tako što sajt ima dodatne podatke o sadržaju, o nekom događaju, proizvodu, organizaciji ili lokalnom online biznisu.

Putem Rich Snippet-a rezultati u pretrazi postaju “bogatiji”, odnosno ispod meta opisa se pojavljuju razne dodatne informacije o stranici, čime se osvaja dodatna teritorija za SERP u pretrazi. Schema markup se implementira i radi preciznije identifikacije entiteta među web-sajtovima, što doprinosi preciznijem rezultatu pretrage u odgovarajućim kategorijama. Svakako ovaj deo ne želite da izostavite kada kreirate sopstvenu SEO i marketing strategiju.

Tabela sadržaja Prikaži

Koji formati Schema Markup-a postoje?

Implementacija Schema Markup-a pruža različite formate označavanja struktura podataka, omogućavajući web-sajtovima da precizno komuniciraju sa pretraživačima. Najčešće se koristi json-ld format, koji i jeste najpreporučljiviji iz SEO ugla, ali postoje još neki na koje ćete naleteti širom internet prostranstava.

JSON-LD format

JSON-LD, skraćenica od JavaScript Object Notation for Linked Data, predstavlja možda i najkorišćeniji i najpodesniji format za Schema Markup. Ovaj format donosi jednostavnu integraciju strukturiranih podataka u HTML kod, čime se olakšava proces implementacije. Njegova jasna sintaksa omogućava pretraživačima brzo i precizno razumevanje označenih informacija.

JSON-LD format

Microdata

Microdata je još jedan format za označavanje struktura podataka, često korišćen u HTML kodu web-sajta. Iako nije toliko često upotrebljavan kao JSON-LD, Microdata pruža jednostavan način označavanja informacija o strukturi stranice. Upotrebom posebnih atributa, web-sajtovi mogu precizno definisati vrste podataka koje žele da označe.

RDF

RDF, odnosno Resource Description Framework, pruža fleksibilan pristup označavanju podataka putem trojki subjekt-predikat-objekat. Ovaj format je poznat po sposobnosti da pruži detaljne informacije o odnosima između različitih entiteta. Iako je kompleksniji za implementaciju, RDF donosi visok nivo preciznosti u prenosu informacija pretraživačima.

Izbor između ovih formata zavisi od potreba sajta i preferencija SEO strategije. JSON-LD ostaje popularan zbog svoje jednostavnosti, dok RDF pruža dublje semantičko razumevanje entiteta. Microdata se često koristi tamo gde je potrebna jednostavna integracija strukturiranih podataka.

Koje su najpopularnije vrste Schema Markup-a?

Schema Markup nudi širok spektar mogućnosti za označavanje različitih vrsta sadržaja na web-sajtu. Pogledajmo neke od najpopularnijih vrsta Schema Markup-a koje se često koriste radi poboljšanja SEO i marketing performansi.

Article/Blog posting

Označavanje članaka i blog postova pomaže pretraživačima bolje razumevanje strukture vašeg sadržaja. Kroz precizno označavanje naslova, autora, datuma objavljivanja i drugih relevantnih informacija, omogućava se bolje pozicioniranje kroz pretragu. U izmenjenom okruženju na Google pretrazi usled dodavanja Google Perspective sekcije, moguće je da u budućnosti još više blog članaka koji su se do sada nalazili iza 20. Mesta na pretrazi sada budu visoko pozicionirani, ukoliko Google bot proceni da je objavljeni sadržaj kvalitetan, informativan i od pomoći korisnicima.

Local Business strukturirani podaci

Za lokalne poslovne entitete, Schema Markup pruža mogućnost preciznog prikaza informacija o radnom vremenu, adresi, kontaktima i drugim detaljima. Ovo je ključno za poboljšanje vidljivosti na lokalnom nivou. U strukturirane podatke sa lokalni biznis se dodaju osnovni podaci kao što su ime firme, radno vreme, telefoni, mejlovi i ostale esencijalne stvari, koje će pomoći Google-u da u sprezi sa podacima sa sajta i Google Business profila prepozna da vaš biznis dolazi iz tačno utvrđenog geografskog područja. Ovo je stvar koju većina ljudi nikada ne implementira, pa bi vam čak i ovakva sitnica mogla pripomoći da zadobijete bolji ranking.

Schema Markup za proizvode

Online prodavnicama je od suštinske važnosti označavanje proizvoda kako bi se poboljšala pretraga i prikaz rezultata na pretraživačima. Označavanje cena, dostupnosti i recenzija pridonosi boljem prikazu proizvoda kroz Google pretragu. Za svaki proizvod će korisnici ostavljati ocene, što može i da se prenese na rezultate pretrage, pa će ispod meta opisa stranice stajati zvezdice sa ocenama korisnika.

Schema Markup za proizvode

Schema Markup Aggregate Rating

Prikazivanje agregiranih ocena direktno u rezultatima pretrage doprinosi povećanju poverenja korisnika. Označavanje recenzija omogućava pretraživačima da istaknu popularnost i kvalitet proizvoda ili usluga. Ovo se prikazuje u vidu prosečne ocene kategorija kroz zvezdice na sajtu, ali i kroz SEPR na pretrazi.

Strukturirani podaci za organizaciju

Schema Markup za organizacije pruža detaljne podatke o strukturi, misiji, kontaktima i drugim relevantnim podacima. Ovo doprinosi boljoj prepoznatljivosti i razumevanju entiteta od strane pretraživača.

Strukturirani podaci za osobu

Označavanje informacija o pojedincima, poput biografskih podataka, radnog iskustva i obrazovanja, omogućava pretraživačima preciznije prikazivanje relevantnih informacija u rezultatima pretrage. Ukoliko je neka osoba već prepoznata kao autoritet za određenu oblast, obavezno joj dodajte schema markup kroz autor stranicu na sajtu i tako učvrstite njen online autoritet za sve naredne objave.

Event Schema Markup

Za događaje, Schema Markup omogućava precizno prikazivanje datuma, vremena, lokacija i drugih detalja. Ovo je ključno za organizaciju i promociju događanja. Prikazuje na Google pretrazi termine održavanje, mesto, cebu ulaznica…

Event Schema Markup

Podaci za recepte

Kada je reč o sadržaju o receptima, Schema Markup olakšava pretraživačima razumevanje sastojaka, vremena pripreme i kalorijskih vrednosti. Ova vrsta označavanja pruža jasne informacije ljubiteljima kulinarstva. Na google pretrazi je svaki schema markup lako prepoznati jer ima sličicu jela sa naslovom i zvezdicama sa ocenama korisnika ispod.

Šta je schema markup i kako unapređuje vaš SEO?

Podaci za svaku posebnu nišu (medicinska, advokati, digitalni marketing, automobili, moda…)

Schema Markup se može prilagoditi različitim nišama i industrijama. Označavanje specifičnih informacija relevantnih za određenu nišu pridonosi boljoj preciznosti rezultata pretrage. To uključuje medicinske podatke, informacije o advokatskim uslugama, digitalni marketing, automobile, modu i mnoge druge oblasti.

Ovaj raznoliki spektar Schema Markup-a omogućava prilagodljivu i preciznu implementaciju struktuiranih podataka u skladu sa specifičnostima sadržaja veb-sajta.

Kako se implementira i validira schema markup?

Implementacija Schema Markup-a

Odabir Formata:

Prvo, odaberite odgovarajući format Schema Markup-a koji želite koristiti. Najčešće korišćeni format je JSON-LD zbog svoje jednostavne integracije. Json schema je takođe najpreporučljivija među SEO stručnjacima.

Identifikacija Oznaka:

Identifikujte tačne oznake koje ćete koristiti za označavanje različitih elemenata na vašem web-sajtu. Na primer, za članke, oznake bi mogle uključivati „headline“, „author“, „datePublished“ i slično.

Umetanje Oznaka u HTML Kod:

Umetnite odabrane oznake u HTML kod svake relevantne stranice na web-sajtu. To se obično radi unutar <script> tagova ili u odgovarajućim HTML elementima. Međutim, brojni plugin-i na WordPress-u i ostalim CMS-ovima daju vam mogućnost da ispunite sve podatke za željeni schema markup, sačuvate ih, a on automatski doda strukturirane podatke na sajt.

Provera Koda:

Pre nego što objavite izmene, proverite ispravnost koda. Alati poput Google Structured Data Testing Tool-a mogu vam pomoći da identifikujete greške i osigurate tačnu implementaciju.

Validacija Schema Markup-a

Google Search Console:

Koristite Google Search Console da biste pratili izveštaje o struktuiranim podacima. Ovde možete videti da li su pretraživači uspešno interpretirali i analizirali vaš Schema Markup.

Alati za Validaciju:

Pored Google Search Console-a, postoje i drugi alati za validaciju Schema Markup-a, uključujući i online alate koji vam pomažu proveriti ispravnost koda. Možda i najkorišćeniji, ali i najpouzdaniji alat svakako jeste schema markup validator koji proverava da li su strukturirani podaci uspešno implementirani na neku od stranica sajta. Možete uneti direktno URL adresu za proveru, ili fragment koda, a validator će vam otkriti koji schema markup postoji na testiranoj stranici.

Validacija Schema Markup-a

Koje su prednosti Schema Markup-a za SEO?

Implementacija Schema Markup-a donosi značajne prednosti za SEO strategiju, poboljšavajući vidljivost, korisničko iskustvo i CTR (click-through-rate).

Povećanje Vidljivosti u Google Pretrazi

Precizno markiranje strukturiranih podataka omogućava Google-u bolje razumevanje i interpretaciju sadržaja na web-sajtu. Ovo rezultira boljim pozicioniranjem kroz pretragu, a ponekad i prikazivanjem Rich Snippet-a. Vidljivost se povećava jer se korisnicima pružaju podaci direktno u rezultatima pretrage, privlačeći pažnju i pobuđujući interes. Kada na SERP-u postoje rich snippet-i to po pravilu povećava CTR, odnosno broj klikanja na vašu stranicu.

Unapređenje Korisničkog Iskustva

Precizno označeni strukturirani podaci omogućavaju pretraživačima da bolje organizuju i prikažu informacije. Ovo rezultira boljim korisničkim iskustvom jer korisnici lako pronalaze relevantne informacije bez potrebe za dodatnim klikovima ili pretragama. Jasnije podatke o proizvodima, događajima ili sadržaju čine web-sajt korisnijim i privlačnijim.

Uticaj na CTR (Click-Through Rate)

Prikazivanje dodatnih informacija u rezultatima pretrage putem Rich Snippet-a ili drugih oblika obogaćenih rezultata značajno utiče na CTR. Korisnici su skloniji kliku na rezultate koji pružaju više informacija ili se ističu vizuelno. Schema Markup omogućava web-sajtu da se izdvoji u gomili rezultata, privlačeći pažnju i povećavajući verovatnoću da korisnici kliknu na određeni rezultat, da li zbog prikaza zvezdica, dodatnih pitanja, ili nekih dodatnih ekstenzija.

Schema Markup zvanično nije faktor koji utiče na pozicije u Google-u kada se radi SEO optimizacija, ali  ima bitnu ulogu u poboljšanju performansi web-sajta na pretraživačima, čime se postiže bolja vidljivost, optimizuje korisničko iskustvo i povećava CTR. Integracija strukturiranih podataka postaje komponenta za vlasnike web-sajtova koji žele da postignu prednost u odnosu na konkurenciju, pa bi svakako trebalo da se računa kao jedan od delova implementacije SEO, ali i ukupne marketing strategije.

Kako izgledaju WordPress dodaci za strukturirane podatke?

WordPress dodaci za strukturirane podatke pružaju praktična rešenja koja olakšavaju implementaciju Schema Markup-a na WordPress web-sajtovima. U nastavku vam predstavljamo nekoliko važnih

Yoast SEO

Yoast SEO je jedan od nakorišćenijih WordPress dodataka kada je SEO optimizacija u pitanju, uključujući i podršku za Schema Markup. Kroz jednostavan interfejs, korisnici mogu pristupiti određenim sekcijama posvećenim strukturiranim podacima. Ovde mogu definisati relevantne stvari za članke, sadržaj, stranice i proizvode, kao i podešavati različite vrste Schema Markup-a.

Schema Pro

Schema Pro je specijalizovan WordPress dodatak dizajniran za jednostavnu i brzu implementaciju Schema Markup-a. Ovaj dodatak pruža korisnicima vizuelni uređivač za strukturirane podatke, omogućavajući lako označavanje različitih elemenata na veb-sajtu. Sa mogućnostima za prilagođavanje različitih vrsta strukturiranih podataka, Schema Pro je popularan izbor među vlasnicima WordPress web-sajtova.

All in One Schema Rich Snippets

All in One Schema Rich Snippets je još jedan dodatak koji olakšava dodavanje Schema Markup-a na web-sajtovima izrađenim u WordPress-u. Sa jednostavnim opcijama podešavanja, korisnici mogu brzo označiti podatke o proizvodima, recenzijama, događajima i drugim entitetima. Plugin podržava različite vrste podataka i omogućava korisnicima da unaprede vizuelni izgled rezultata pretrage.

WP SEO Structured Data Schema

WP SEO Structured Data Schema je dodatak koji na pravi način upotpunjuje SEO optimizaciju sa Schema Markup-om. Pruža jednostavan način da se označi različit sadržaj i informacije, uključujući lokacije, recepte, događaje i još mnogo toga. Sa intuitivnim korisničkim interfejsom, ovaj dodatak čini implementaciju strukturiranih podataka jednostavnom za korisnike WordPress platforme.

Šta su Rich Snippet-i?

Rich Snippet-i predstavljaju poseban oblik rezultata pretrage koji obogaćuju standardni prikaz linkova na pretraživaču. Ovi obogaćeni rezultati uključuju dodatne podatke ili funkcionalnosti koje pružaju korisnicima više konteksta o sadržaju web-sajta pre nego što kliknu na rezultat. Dakle, sve ono što se nalazi ispod meta opisa u rezultatima pretrage može se računati kao rich snippet.

Karakteristike Rich Snippet-a:

  • Dodatne informacije:

Rich Snippet-i pružaju dodatne informacije iznad osnovnih rezultata pretrage. To može uključivati ocene, cene, slike, datume, vreme trajanja video sadržaja i druge relevantne detalje.

  • Vizuelno obogaćeni prikaz:

Ovi rezultati često imaju vizuelno obogaćen prikaz, čime se ističu u odnosu na standardne rezultate pretrage. To može uključivati slike proizvoda, zvezdice za ocene ili ikone za događaje.

  • Bolje razumevanje sadržaja:

Rich Snippet-i omogućavaju pretraživačima bolje razumevanje konteksta i prirode web-sajta ili stranice. To rezultira preciznijim prikazom rezultata pretrage korisnicima.

Postoji više vrsta rich snippet-a, ali neki od najbitnijih i najčešće korišćenih na internetu su review snippet-i, product, event, recipe, video i article snippet. Na domaćem i regionalnom tržištu ovi snippet-i se i dalje ne koriste u dovoljnoj meri, dok su na inostranim pretraživačima oni postali standard i strukturirane podatke implementiraju gotovo svi veći inostrani biznisi.

Da li postoji schema markup za društvene mreže?

Da, schema markup za društvene mreže kao što su Facebook, Twitter (sadašnji X), Instagram, Linkedin, Pinterest i ostale postoji.

Ovaj tip Schema Markup-a omogućava web-sajtovima da pruže dodatne informacije o svojim društvenim profilima, autorskim pravima, deljenju sadržaja i drugim relevantnim detaljima.

Jedna od ključnih oznaka u ovom kontekstu je SocialMediaProfile. Ova oznaka omogućava označavanje informacija kao što su URL profila, korisničko ime, broj pratilaca, vrsta društvene mreže i slično. Primena ovog Schema Markup-a pomaže pretraživačima da bolje razumeju povezanost nekog sajta sa društvenim mrežama (Facebook, Twitter, Linkedin, Instagram itd.), čime se poboljšava ukupna vidljivost i relevantnost sadržaja. Možete da lako označite profil, grupu ili stranicu na Facebook-u, informacije o Twitter profilu, korisničko ime i broj pratilaca na Instagramu.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Schema Markup pozitivno utiče na rangiranje web-sajtova jer pruža pretraživačima preciznije podatke za sadržaj, poboljšavajući razumevanje i relevantnost stranica.

Implementacija Schema Markup-a nije obavezna, ali značajno doprinosi poboljšanju vidljivosti i privlačenju pažnje pretraživača, što je posebno korisno za različite vrste web-sajtova.

Rezultati nakon implementacije Schema Markup-a mogu se videti relativno brzo, obično u roku od nekoliko nedelja, ali to zavisi od dinamike indeksiranja pretraživača.

Iako Google najviše podržava Schema Markup, i drugi pretraživači poput Bing-a i Yahoo-a takođe ga prepoznaju i koriste za poboljšanje rezultata pretrage.

Implementacija Schema Markup-a direktno doprinosi boljoj poziciji na pretrazi pružanjem relevantnih informacija i poboljšanjem korisničkog iskustva, što pretraživači nagrađuju boljim rangiranjem.

SEo optimizacija uključuje i implementaciju schema markup-a omogućavajući preciznije prikazivanje sadržaja pretraživačima, povećavajući vidljivost i poboljšavajući poziciju na pretrazi.

Kontaktirajte Holistic Digital Solutions

U slučaju da imate sajt, ili online prodavnicu kojoj je neophodna kvalitetna SEO optimizacija, stupite u kontakt sa našom agencijom, a mi ćemo saslušati sve vaše želje i zahteve i pokušati da se dogovorimo oko eventualne saradnje na obostrano zadovoljstvo.

Naš tim će najpre analizirati vaš sajt, sastaviti predloge SEO sugestija i potencijala koji bi unapredio vašu poziciju na Google-u.

Pošaljite nam upit na kontakt-formu, a mi ćemo vam se javiti u najkraćem mogućem roku.

Javite nam se!