Reklamiranje na Instagram-u? – Kompletan Vodič za 2024.

Dobro došli u naš vodič o reklamiranju na Instagramu.

Da li ste spremni da iskoristite društvene mreže i da uz njihovu pomoć poboljšate svoj online nastup?

U ovom članku, daćemo sve smernice i naglasiti sve što treba znati kako bi se uspešno promovisalo poslovanje na Instagramu. Pisaćemo o tome šta je Instagram oglašavanje, kako se reklamirati na na ovoj mreži, ali i na šta da obratite pažnju kada je ova mreža i vaš internet biznis  u pitanju. 

Namera nam je da pružimo što detaljnije smernice, kako biste imali jasniju sliku o tome koliko zapravo kompleksnosti stoji iza pokretanja promocije na Instagramu i kako funkcioniše sistem koji prodaje putem Instagrama.

Ako ste spremni – krećemo.

Tabela Sadržaja

Tabela sadržaja Prikaži

Šta je Instagram Oglašavanje?

Instagram oglašavanje je jedan od načina da brendovi budu prisutni na jednoj od najpopularnijih društvenih mreža današnjice. Uzimajući u obzir činjenicu da Instagram broji milione internet korisnika širom sveta, ovaj kanal odavno ima veoma veliku ulogu u marketing strategijama mnogih stručnjaka.

Kroz oglase, otvaraju se vrata za direktan kontakt sa publikom, pa se na taj način promocije proizvoda i usluga prikazuju onim korisnicima ove mreže koji su zainteresovani za ponudu brenda. Poslovni Instagram profil ne služi samo da neki internet biznis promoviše svoje proizvode ili usluge, već i da strateški izgrađuje svoj brend i ostvari dublje povezivanje sa svojom internet zajednicom.

Bez obzira na veličinu poslovanja ili biznis nišu, oglasi i reklame mogu biti ključni faktor u ostvarivanju uspeha na današnjem digitalnom tržištu.

Kako pokrenuti Instagram reklamu?

Kada se odlučite za Instagram oglase i reklame, ključno je znati kako pokrenuti kampanju i postići željene marketing rezultate. Postoje različiti načini za to, ali ćemo se u ovom vodiču fokusirati na dva metoda: Instagram Boost i korišćenje Facebook Ads Managera.

Šta je Instagram Boost?

Instagram boost je pristup promovisanju koji omogućava brzo i jednostavno pokretanje oglasa i reklama na Instagramu. Ova opcija je posebno korisna za one koji nemaju dovoljno iskustva u oglašavanju i ne žele da se suoče sa kompleksnim postavkama. Obično se ovaj pristup koristi kada kompanije žele samostalno i bez angažovanja stručnjaka, da vode promocije, ali nemaju dovoljno znanja o radu u Business Manageru i svim njegovim mogućnostima. Promovisanje na ovaj način se svodi na „bustovanje“ određenih objava na Vašem nalogu, kao što su fotografije, video snimci i story, kako bi se povećala njihovu vidljivost među internet publikom.

Šta je Facebook Ads Manager?

Kada je reč o svet online oglašavanja, nemoguće je ne upoznati se sa Facebook Ads Managerom – nezaobilaznim alatom koji omogućava potpunu kontrolu nad reklamnim kampanjama na Instagramu i Facebooku.

Facebook Ads Manager pruža mogućnost da precizno ciljate svoju publiku, određujete budžet i vremenski okvir kampanje, kao i da merite uspeh na temelju detaljnih analitičkih podataka. Takođe, imate kontrolu nad geografskim lokacijama gde će se oglasi prikazivati, kao i mogućnost definisanja ciljne publike na osnovu demografskih podataka, interesovanja, ponašanja i drugih kriterijuma.

Osim toga, FB Manager se koristi da se prate ključne metrike kako bi se merila efikasnost promocija i reklama. Prikazan je broj konverzija, broj klikova, stopa angažovanja ljudi, i mnogi drugi podaci koji pomažu da se bolje razume kako publika reaguje na plasirane oglase.

Ovaj alat omogućava marketarima da prilagode svoje kampanje prema specifičnim ciljevima i potrebama, što ga čini ključnim resursom za svakog ozbiljnog oglašivača.

U nastavku ovog vodiča, detaljno ćemo istražiti svaki segment Facebook Ads Manager-a, uključujući Campaign Ad Level, Ad Set Level, i Ad Level, kako bismo imali potpunu kontrolu nad promotivnim kampanjama na Instagramu. Isto tako, pokazaćemo kako se koristi ovaj alat, korak po korak, kako bi se postigli najbolji rezultati.

Od čega se svaka Kampanja u Ads Manageru Sastoji?

U online oglašavanju je važno dobro razumeti osnovne komponente svake kampanje. Iza svakog isporučenog oglasa stoji nekoliko ključnih nivoa koji su neophodni za postizanje uspeha. U narednim sekcijama ovog vodiča, istražićemo svaki od ovih nivoa detaljnije i pružiti korisne smernice kako da ih efikasno koristite za uspešno Instagram reklamiranje.

New Campaign Level

Kreiranje nove marketing kampanje predstavlja prvi nivo svake oglasne konstrukcije.

Na ovom nivou određuje se cilj kampanje koju kreiramo, a izbor se svodi na kampanje koje šire svest o samom brendu i njegovom prisustvu na tržištu (Awareness), kampanje za povećanje broja poseta na sajtu (Traffic), veće angažovanje publike i povećanje interakcije sa postom (Engagement), na prikupljanje novih lidova (Leads), promocije aplikacije i povećanje broja njenog preuzimanja (App promotion), ili na povećanje prodaje (Sales).

Kampanja može biti podešena manuelno, ili pak može da se koristi ponuđena i opcija sa već pripremljenim podešavanjem.

Od čega se svaka Kampanja u Ads Manageru Sastoji?

Ad Set Level

Oglasna grupa je sledeći nivo u postavci reklame za Instagram. Kako smo kao primer u ovom blogu uzeli kampanju koja za cilj ima prodaju putem Instagrama, nakon imenovanja oglasne grupe popunjavamo polja koja se odnose na konverziju – biramo piksel i event.

Ad Set Level

U ovom koraku postavke kampanje, određuje se i ukupni budžet za celo trajanje kampanje ili dnevni budžet za prikazivanje oglasa, kao i vreme koliko se želi da reklamiranje na Instagramu bude aktivno.

Oglasna grupa je sledeći nivo u postavci reklame za Instagram

Na nivou oglasne grupe preciznije se definiše publika kojoj se obraćamo.

Ovde se postavljaju parametri za targetiranje publike, uključujući demografske karakteristike kao što su starost, pol, lokacija i interesovanja.

Takođe možete koristiti precizno targetiranje kako biste se usredsredili na korisnike koji su već čuli za Vaš brend – bilo da su posetili sajt u pređašnjem periodu ili su imali neku interakciju sa društvenim mrežama brenda. Konkretno, ovde je reč o korišćenju publika koje se prave u Audience Manageru.

Ovde se postavljaju parametri za targetiranje publike

Zadnja faza u postavci kampanje na nivou oglasne grupe jeste izbor mesta gde će biti prikazana reklama na IG-u. Da li kroz feed, sekciju explore, kao story objava ili reel – to je stvar izbora koji sami određujete u okviru sopstvene marketing strategije.

izbor mesta gde će biti prikazana reklama na IG-u.

Ad Level

Ovo je nivo na kojem kreirate sam oglas.

Kako je ova mreža na kojoj dominira isključivo vizuelni segment, onda je važnost vizuelnog dela oglasa vrlo razumljiva.

U nastavku vodiča detaljno objašnjavamo kako se pokreće oglas na Instagram mreži.

Kako pokrenuti reklamu u Ads Manager-u?

Za početak, kako biste razlikovali oglase međusobno, potrebno je imenovati oglas.

Potom se odlučujete da li kreirate novi oglas iz Business Managera ili ćete koristiti oglas koji je već bio prikazivan na Vašem nalogu.

Kako pokrenuti reklamu u Ads Manager-u?

U ovom koraku birate format oglasa, uključujući slike, video zapise ili carousel. Ovde se bira sadržaj, kao što su naslovi, opisi i poziv na akciju.

Kako pokrenuti reklamu u Ads Manager-u?

Takođe obavezna je postavka URL linka koji će voditi korisnike na odredišnu web stranicu.

U ovom koraku birate format oglasa, uključujući slike, video zapise ili carousel. Ovde se bira sadržaj, kao što su naslovi, opisi i poziv na akciju.

Razumevanje kako svaki od ovih elemenata funkcioniše zajedno kao celina, pomaže u boljem razumevanju na koji način da se optimizuju kampanje na Instagramu i kako da Instagram profil kompanije bude jedan od kanala za promociju i rast prodaje.

Koje vrste kampanja postoje?

U svetu Instagram oglašavanja, postoji mnogo različitih vrsta kampanja koje možete kreirati, a svaka od njih ima svoj specifičan cilj i pristup. Razumevanje njihovih međusobnih različitosti je ključno za uspešno planiranje i izvođenje svih oglašivačkih strategija.

Šta su prospecting kampanje?

Prospecting kampanje su kampanje koje se fokusiraju na privlačenje novih potencijalnih klijenata ili korisnika.

Ovde je cilj prikazati oglas ljudima koji nisu ranije bili upoznati sa proizvodima ili uslugama koje se promovišu.

Remarketing Kampanje

Za razliku od prospecting kampanja, remarketing kampanje su usmerene ljudima koji su već bili u kontaktu sa Vašim brendom – bilo da je reč o tome da su posetili sajt ili društvene mreže. Ovo je prilika da se ponovno obratite potencijalnim klijentima koji su već iskazali interesovanje za Vaše proizvode ili usluge.

Šta je sve dozvoljeno da se reklamira na Instagramu?

Instagram ima određena pravila i smernice koja regulišu vrste sadržaja i proizvode koji su dozvoljeni za oglašavanje na platformi. Razumevanje ovih smernica je ključno kako biste izbegli probleme i osigurali da oglasi budu odobreni, a potom i pokrenuti.

Evo sadržaja koji je obično dozvoljen za reklamiranje na Instagramu:

  • Proizvodi i usluge – Većina proizvoda i usluga može se reklamirati na IG-u. To uključuje odeću, elektroniku, hranu, putovanja, kozmetiku i još mnogo toga.
  • Restorani i hrana – Restorani, kafići i prodavnice hrane mogu promovisati svoje menije i specijalitete putem atraktivnih slika i videa.
  • Spa, wellness i suplementacija – Proizvodi i usluge koji se odnose na spa, fitnes, suplemente i wellness obično su dozvoljeni, ali podložni su strožim smernicama (ovo se posebno odnosi na suplementaciju).
  • Edukacija – Škole, kursevi, i obrazovne institucije mogu reklamirati svoje programe kako bi povećali broj studenata.
  • Lifestyle i modni brendovi – Brendovi koji se bave modom i beauty industrija ga često koriste kako bi promovisali svoje proizvode.
  • Zabava i umetnost – Filmovi, muzika, knjige i umetnički sadržaj često su predmet oglasnih kampanja na Instagramu.
  • Tehnologija – Tehnološke kompanije često koriste Instagram kako bi predstavile svoje najnovije proizvode i inovacije.

Važno je napomenuti da postoji niz ograničenja i smernica koje regulišu sadržaj i način reklamiranja

Kada počnete razmišljati o tome kako se reklamirati kroz Instagram, preporučuje se da prvo pažljivo proučite smernice za oglašavanje na platformi kako biste se uverili da sadržaj koji se planira objaviti  ispunjava sve neophodne uslove i da neće biti odbijen ili zabranjen.

Šta nije dozvoljeno da se reklamira na Instagram-u?

Važno je napomenuti da Instagram redovno ažurira svoje smernice i pravila oglašavanja kako bi odgovarali promenama u društvenoj dinamici i zakonodavstvu.

Evo nekih od stvari koje obično nisu dozvoljene ili su podložne posebnim uslovima kada je za reklamiranje na Instagramu u pitanju.

  • Ilegalni proizvodi – Bilo koji proizvod ili usluga koji su ilegalni ili krše zakone ne smeju biti promovisani na IG-u. Ovo uključuje drogu, oružje i slične proizvode.
  • Seksualni sadržaj – Eksplicitan ili neprimeren seksualni sadržaj nije dozvoljen na Instagramu, uključujući pornografiju i oglašavanje seksualnih usluga.
  • Promocija nasilja i mržnje Bilo koji sadržaj koji promoviše nasilje, diskriminaciju, govor mržnje ili ugrožavanje drugih osoba, po bilo kom osnovu, nije dozvoljen.
  • Lažno predstavljanje – Reklame kojim se lažno predstavljaju proizvodi, usluge ili identitet brenda nije dozvoljeno. Informacije o proizvodima moraju biti tačne i transparentne.
  • Autorska prava i intelektualna svojina – Oglašavanje koje krši autorska prava ili intelektualnu svojinu drugih osoba nije dozvoljeno.
  • Alkohol i duvan – Iako su reklame za alkohol u nekim zemljama dozvoljene, postoji niz ograničenja i smernica koje se moraju poštovati.
  • Politika i izbori – Reklamiranje političkih kampanja i izbora podložno je posebnim pravilima i smernicama koje se razlikuju od zemlje do zemlje.

Kako reklamirati proizvode na Instagram-u?

Došli smo do dela sa marketing smernicama šta sve možete iskoristiti u svrhu dobre reklame na Instagramu.

Kreirajte atraktivne vizuale i video zapise

Instagram je platforma koja se bazira na vizualnom sadržaju, pa je ključno da svi proizvodi budu predstavljeni na atraktivan i dopadljiv način. Koristite kvalitetne slike i video zapise koji jasno prikazuju prednosti i karakteristike, oplemenite ih atrktivnim bojama ili pak, nekim vidom dekoracije.

Upotrebite Instagram Shopping

Instagram Shopping je funkcija koja omogućava korisnicima da direktno kupuju proizvode kroz postove. Postavljanjem Instagram Shoppinga, možete označiti proizvode na slikama i dodati cene, tako da korisnici mogu lako da se informišu o svemu što ih zanima u vezi istaknutih proizvoda. Ovo čini proces kupovine bržim i praktičnijim.

Koristite story ads i reels

Instagram story i reel su odavno postali popularni formati na platformi. Kreirajte kratke i zanimljive story objave ili video sadržaje u formi za reels koji će prednosti proizvoda prikazati na dosta kreativniji način.

Sarađujte sa influenserima

Saradnja sa influenserima koji imaju veliki broj pratilaca na Instagramu može biti vrlo efikasan način u marketing strategiji da proizvodi koje želite da oglasite dobiju još veću publiku. Influenseri mogu kreirati autentičan sadržaj koji preporučuje Vaše proizvode njihovoj publici, a baš ovo može biti razlog povećanog interesovanje za  brend iza kojeg stojite.

Testirajte različite formate i strategije

Nema univerzalnog recepta za uspešno reklamiranje na Instagramu koji za svaku nišu u svakom trenutku donosi sa sigurnošću najbolje rezultate.

Zato je važno da eksperimentišete sa različitim formatima oglasa, publikama, sadržajima i strategijama. Praćenje rezultata kampanja i analiza podataka su nezaobilazni kada se sprovodi proces istraživanja jer iz rezultata može dosta toga korisnog da se zaključi i potom implementira u neke buduće strategije.

Kako reklamirati usluge na Instagramu?

Reklamiranje usluga na IG-u zahteva specifičan pristup u poređenju sa promocijom proizvoda. Skrećemo pažnju na neke ključne savete za efikasno reklamiranje usluga na ovoj platformi, koji mogu biti od koristi.

Kreirajte kvalitetan sadržaj

Vaša usluga nije fizički proizvod, ali možete je predstaviti na atraktivan način putem visokokvalitetnog sadržaja. Koristite profesionalne slike, video zapise i grafike koji jasno komuniciraju šta Vaša usluga podrazumeva i kako može koristiti korisnicima. Vizualni sadržaj mora biti privlačan i informativan.

Pričajte o benefitima usluge

Kako biste privukli pažnju publike, istaknite sve vrednosti usluge. Objasnite kako usluga rešava probleme (kojih klijenti još uvek možda nisu ni svesni), ili kako može da im zadovoljava trenutne potrebe. Upotrebite pozitivna iskustva koja ste dobili od postojećih klijenata  i tim pristupom skrenite pažnju na kvalitet onoga što nudite.

Edukujte klijente

Instagram može biti odlična platforma za edukaciju i informisanje ljudi. Uz informativne postove, tutorijale, ili serije story objava koje objašnjavaju sve u vezi usluge i koristi koju sa njom klijenti imaju, možete povećati interesovanje, a tako i broj klijenata. 

Demonstrirajte vrednost usluge

Ako je moguće, prikažite praktične primere kako usluga donosi vrednost korisnicima. Možete podeliti studije slučaja, priče o uspehu klijenata ili video zapise koji pokazuju proces pružanja usluge.

Sarađujte sa influenserima

Bez obzira na to da li se putem društvenih mreža promovišu proizvodi ili usluge – priznati i kvalitetni influenseri koji imaju veliki broj aktivnih pratilaca, vrlo često imaju mišljenje koje publika ceni, pa se samim tim i preporuke koje daju itekako uvažavaju.

U skladu sa nišom, birajte najpogodnije influensere čiji pratioci mogu biti Vaši klijenti.

Koja je cena Instagram Oglašavanja?

Cena Instagram oglašavanja je podložna promenama zbog različitih faktora. Slično kao i kod Facebook oglašavanja, cene na Instagramu zavise od različitih varijabli.

Ključni faktor koji utiče na cenu oglasa na IG-u je geografska lokacija. Cena oglašavanja može varirati značajno između različitih zemalja. Takođe, tip oglasa koji koristite ima značajan uticaj. Različite vrste oglasa mogu imati i različite cene, a ukoliko ciljate veoma specifičnu grupu korisnika, verovatno ćete platiti više za svoje oglase. Budžet koji odredite za kampanju takođe igra ključnu ulogu. Veći budžet može omogućiti veću vidljivost i bolje rezultate, ali ne zanemarimo ni relevantnost oglasa.  Oglasi koji su relevantniji i privlače više korisnika često će koštati manje. Cilj kampanje koji želite da postignete (prodaja, prikupljanje potencijalnih klijenata, povećanje saobraćaja na sajtu), takođe utiče na cenu oglasa, baš kao i niša iz koje se proizvodi ili usluge promovišu.

I za kraj, konkurencija među oglašivačima za istu ciljnu grupu može povećati cene oglasa.

Koje su česte greške koje se prave prilikom Instagram oglašavanja?

Prilikom Instagram oglašavanja, često dolazi do određenih grešaka, uglavnom zbog nedovoljno znanja ili iskustva u radu. Ovo se uvek negativno odrazi na uspeh kampanje, a uočavanje grešaka i njihovo razumevanje ključno je za izbegavanje istih u budućnosti i za postizanje boljih rezultata.

Nedostatak jasne strategije

Jedna od najčešćih grešaka u Instagram oglašavanju je nedostatak jasne strategije. Mnogi oglašivači započinju kampanje bez precizno definisanih ciljeva ili nedovoljnog razumevanja potreba publike. To može rezultirati rasipanjem resursa i nedovoljno dobrim učinkom kampanje.

Šta je važno? Ključno je postaviti konkretnu svrhu kampanje, kao što je povećanje prodaje ili ostvarenje većeg broja telefonskih upita, i identifikovati tačno kome se obraćate – ko je publika i koje su sve njene karakteristike. Potom, kreira se strategija koja publiku vodi kroz tzv. prodajni levak, koja kroz što personalizovaniji pristup daje do znanja da su potrebe ljudi shvaćene i da je rešenje na samo par klikova od njih. 

Neefikasno korišćenje vizualnih elemenata i nedovoljno privlačan sadržaj

Instagram je vizuelna platforma, pa neefikasno korišćenje vizuelnih elemenata može biti ozbiljan propust. Oglas koji nije dovoljno atraktivan ili ne komunicira jasno poruku može proći neprimećen ili može čak i izazvati negativnu reakciju.

Greške u dizajnu, neprikladne slike ili nedostatak kreativnosti mogu smanjiti učinkovitost oglasa. Važno je uložiti vreme i trud u stvaranje privlačnog i relevantnog sadržaja koji će zadržati pažnju i povećati angažovanost korisnika.

Zanemarivanje analize i praćenja performansi kampanje

Još jedna učestala greška je zanemarivanje analize i performansi kampanje. Oglašivači koji ne prate kako kampanja svakodnevno funkcioniše i koji ne analiziraju rezultate – ne mogu doneti odluke o optimizaciji kampanje.

Zanemarivanje analize učinka može rezultirati trošenjem novca na neefikasne oglase i propuštanjem prilika za poboljšanje. Praćenje ključnih metrika kao što su stopa konverzije, broj klikova i povrat ulaganja (ROAS) omogućava bolje upravljanje kampanjom i prilagođavanje strategije za bolje rezultate.

Koji su saveti za uspešno Instagram oglašavanje?

U svetu Instagram oglašavanja, postizanje uspeha zahteva pažljivo planiranje i primenu najboljih praksi. Evo nekoliko ključnih saveta koji će uvek pomoći da postignete najbolje rezultate.

Definišite jasne ciljeve

Pre nego što započnete bilo koju kampanju na Instagramu, važno je postaviti jasne ciljeve.

Pitanja kojima treba da odgovorite uključuju: Šta želite postići sa ovom kampanjom – da li je cilj povećanje prodaje, prikupljanje potencijalnih klijenata putem kontakt forme, ili nešto drugo?

Kada znate putanju – lakše ćete je slediti.

Dobro upoznajte publiku

Razumevanje publike kojoj se putem oglasa obraćate ključno je za uspešno oglašavanje na Instagramu. Pitajte se ko su idealni kupci? Kakve su njihove navike i interesi? Šta su im želje, strahovi i potrebe? Gde oni žive?

Precizirajte avatar svog idealnog kupca, upoznajte ga i približite mu se kroz maksimalno personalizovan pristup.

Vodite računa o svojim korisnicima

Upoznali ste svoju publiku i sada sigurno znate odgovor na pitanje – Šta je to što je korisnicima važno i šta im je potrebno?

Kada znate odgovor, neka on uvek bude uz Vas, jer pružanje onoga što im je zapravo potrebno odražava Vašu brigu o korisnicima.

Tako gradite lojalost i dugoročne saradnje.

Kreirajte privlačan vizuelni sadžaj

Instagram je vizualna platforma, pa je ključno kreirati privlačan vizuelni sadržaj.

Koristite visokokvalitetne slike, originalne grafike i kreativne video zapise koji će se izdvajati u feedu korisnika.

Oglas koji je estetski privlačan i relevantan za ciljnu grupu ima veću verovatnoću za uspeh.

Izrazite jasnu i preciznu poruku

Imajte na umu da svaki oglas treba da prenese jasnu poruku i da nedvosmisleno pozove publiku na akciju. Precizirajte šta je to što želite da postignete kroz Instagram profil i oglašavanje – neka oglas bude jasan i neka prvi pogled bude evidentno šta oglas predstavlja.

Ako je oglas konfuzan publika ga neće razumeti. Da li će takav oglas da konvertuje? Ne.

Budite redovni i dosledni

Kontinuitet je ključ uspeha. Redovno objavljivanje i održavanje kontinuiteta pomaže u izgradnji brenda i zadržavanju interesovanja publike.

Koristite rasporede objava kako biste osigurali doslednost i unapred isplanirali teme.

Praćenje i analiza rezultata

Nakon što pokrenete kampanju, redovno pratite i analizirajte rezultate. Praćenje ključnih metrika i donošenje odluka na bazi njihove analize vodi ka unapređenju strategije oglašavanja na Instagramu.

A upravo to je i suština kod vođenja kampanja.

Kako analizirati rezultate kampanja?

Analiza rezultata IG kampanje je kontinuiran proces koji pomaže da optimizujete svoje marketinške kampanje i postignete dobar učinak.

Koji su tačno segmenti važni?

Pravilan pristup ovom procesu uključuje identifikaciju ključnih metrika u skladu sa postavljenim ciljevima kampanje, praćenje i prikupljanje podataka tokom njenog trajanja, upoređivanje ostvarenih rezultata sa ciljevima, analizu ključnih trenutaka koji su uticali na performanse, identifikaciju ponavljajućih šablona u podacima i, na kraju, prilagođavanje strategije za buduće kampanje.

Koje metrike pratiti prilikom plaćenog oglašavanja?

Prilikom vođenja plaćenih oglašivačkih kampanja na Instagramu, važno je pažljivo pratiti određene metrike kako biste procenili uspešnost kampanje i doneli informisane odluke o optimizaciji.

Evo metrika na koje treba obratiti pažnju.

ROAS (Povrat na investiciju)

ROAS je jedna od najvažnijih metrika koja daje uvid u to koliko novca ste zaradili u odnosu na to koliko ste uložili. To znači da možete meriti efikasnost svojih kampanja u pogledu generisanja prihoda. Što je veći ROAS, to je kampanja uspešnija.

CTR (Click Through Rate)

CTR meri koliko je ljudi kliknulo na oglase u odnosu na broj prikazivanja oglasa. Visoka stopa CTR ukazuje na to da su oglasi privukli pažnju i da su generisali interesovanje među publikom.

Frequency (Učestalost prikazivanja)

Frequency meri koliko puta je isti oglas prikazan jednom korisniku. Previsoka frekvencija može dovesti do zamora oglasa i manje angažovanosti publike, pa je važno znati ne preterati.

Fatigue

Fatigue se odnosi na smanjenje angažovanja ljudi nakon što su više puta videli isti oglas. Ovo može ukazivati na potrebu za promenom oglasa (teksta ili kreative) ili ciljne grupe kako biste zadržali interesovanje korisnika.

Glavna KPI metrika (npr. broj kupovina ili prikupljenih potencijalnih klijenata)

Osim opštih metrika, pratite i ključne performanse koje su specifične za ciljeve izabrane kampanje. Na primer, ako je cilj prodaja – pratite broj stvarnih kupovina generisanih putem oglasa. U slučaju da je cilj prikupljanje potencijalnih klijenata – merite broj prikupljenih kontakata.

Koji su benefiti oglašavanja na Instagram-u?

Oglašavanje na Instagramu pruža niz značajnih prednosti koje mogu znatno unaprediti poslovanje i brend.

Ova društvena mreža nije samo platforma za deljenje slika; ona predstavlja snažan alat za povezivanje sa potenencijalnim kupcima na globalnom nivou.

U nastavku, istražujemo tri ključne prednosti oglašavanja na Instagramu koje ga čine izuzetno atraktivnim za digitalne reklame.

Merljivost rezultata

Oglašavanje na Instagramu je merljivo. Svi podaci o performansama kampanja su dostupni i omogućavaju da se precizno prate učinci oglasa. Ovo mogućnost znači da možete brzo da reagujete na promene i da optimizujete svoje kampanje kako biste popravili trenutne nedostatke.

Precizno targetiranje publike

Instagram pruža mogućnost preciznog targetiranja publike na osnovu demografskih podataka, interesovanja i ponašanja korisnika. Možete plasirati svoje oglase ljudima koji su zaista zainteresovani za vašu ponudu, što povećava verovatnoću konverzije sa kojom se povećava i efikasnost oglasnih kampanja.

Mnoštvo različitih formata oglasa

Instagram nudi raznolike formate oglasa, uključujući slike, video sadržaje, priče (stories), i još mnogo toga. Ovaj širok izbor formata omogućava oglašivačima da kreativno pristupite oglašavanju i da dođu do zaključka na koji tip oglasa njihova publika najbolje reaguje.

Koje važne linkove treba da pročitam?

Da biste stekli dublje razumevanje pravila i smernica za oglašavanje na Instagramu, važno je da razvijete naviku da se informišete sa proverenih izvora. Gde možete pronaći pouzdane informacije?

Najsigurniji izvor informacija o najnovijim promenama ili funkcionisanju različitih segmenata unutar Instagram profila i oglasnih kampanja je zvanični Instagramov help centar.

Kada kliknete na ovaj link https://www.instagram.com/help/  otvoriće se niz segmenata koji pokrivaju različite aspekte funkcionisanja Instagram profila. Ovde možete odabrati teme koje su Vam najrelevantnije, i na tom mestu ćete sigurno naći sve odgovore za kojima tragate.

Šta ako želim da neko drugi vodi moje oglašavanje?

Koga pitati kako se reklamirati na Instagramu – freelancere, nekoga koga ćete zaposliti u svojoj firmi da obavlja poslove promovisanja ili se obratiti marketing agenciji? 

Svaka opcija ima svoje karakteristike, pa razmotrite šta najbolje odgovara Vašim potrebama i budžetu.

Međutim, postoji nekoliko ključnih razloga zbog kojih je angažovanje agencije najbolji izbor.

  • Širok Spektar Ekspertize

Digitalne agencije obično okupljaju tim stručnjaka sa različitim veštinama i iskustvom u oblastima kao što su SEO, copywriting, dizajn, analiza podataka i sl. Ovako raznovrstan tim svojim klijentima pruža sveobuhvatnu podršku za kampanje na Instagramu, što pojedinačni freelanceri ili interni zaposleni možda neće moći ponuditi.

  • Pristup Naprednim Alatima

Digitalne agencije obično imaju pristup najnovijim alatima i tehnologijama za analizu i upravljanje kampanjama na društvenim mrežama. Ovo uključuje napredne analitičke platforme, softvere za automatizaciju oglašavanja i druge resurse koji mogu značajno poboljšati efikasnost Instagram kampanja.

  • Fleksibilnost

Agencije se često prilagođavaju potrebama klijenata. Bez obzira da li vodite manju kampanju ili planirate veliko lansiranje proizvoda, agencija može pružiti potrebnu podršku i resurse kako bi postigli najbolje rezultate. Marketing agencije kombinuju stručnost, tehnologiju i prilagodljivost kako bi pomogle brendovima da ostvare svoje marketinške ciljeve sa najvećim stepenom efikasnosti.


Zaključak

Oglašavanje na Instagramu predstavlja izuzetno moćan način za promociju biznisa ili brenda u digitalnom svetu. Kroz ovaj vodič, istražili smo ključne aspekte Instagram oglašavanja za 2024. godinu i potrudili smo se da Vam pružimo sveobuhvatan uvid u proces kreiranja i upravljanja kampanjama.

Nadamo se da Vam je to bilo od koristi.

O nama

Holistic Digital Solutions je marketing agencija posvećena unapređenju Vašeg online prisustva.

Sa timom iskusnih profesionalaca u oblastima marketinga, dizajna, analitike i optimizacije sajta, zajedno sa klijentima radimo na postizanju vrhunskih rezultata.

Šta nas izdvaja od drugih agencija?

  • Stručnost

Naš tim čine stručnjaci sa bogatim iskustvom u oblasti digitalnog marketinga i oglašavanja na Instagramu. Posvećeni smo konstantnom učenju i prilagođavanju najnovijim trendovima kako bismo pružili samo najbolje usluge.

  • Personalizovani pristup

Svaka kampanja je jedinstvena, i mi to shvatamo. Pristupamo svakom projektu sa pažnjom prema detaljima i razvijamo strategiju koja je prilagođena specifičnim potrebama i ciljevima.

  • Rezultati

Naš glavni fokus je postizanje rezultata. Praćenje performansi kampanja, analiza podataka i kontinuirano optimizovanje su deo našeg procesa kako bismo obezbedili da svaka kampanja bude uspešna.

Ako ste spremni za dobre rezultate – stupite u kontakt sa nama!

Često Postavljena Pitanja (Frequently Asked Questions)

Instagram oglašavanje je strategija digitalnog marketinga koja omogućava kompanijama da promovišu svoje proizvode ili usluge putem sponzorisanih objava na Instagram platformi, kako bi angažovali i privukli relevantnu publiku.

Uspešno reklamiranje na Instagramu se pokreće kroz kreiranje kampanja u Facebook Business Manageru.

Povećanje vidljivosti posta na Instagramu kroz Instagram aplikaciju.

Dovoljno je kliknuti na plavo dugme Boost post i ceo proces je vrlo kratak, uz intuitivno navođenje i odabir svega par segmenata za promociju.

Povećanje vidljivosti story objave vrši se kao i povećanje vidljivosti posta, kroz Instagram aplikaciju.

Povećanje vidljivosti reel objave vrši se kao i povećanje vidljivosti posta, kroz Instagram aplikaciju, klikom na dugme kojim se pokreće promocija.

Facebook Ads Manager je alat koji omogućava kreiranje, upravljanje i praćenje reklamnih kampanja i  oglasa na Instagramu i Facebooku.

Kampanje se sastoje od podešavanja u vezi oglasnih grupa i oglasa.

Reklame se podešavaju tako što se popunjava postavka kroz sve segmente kampanje, kombinujući elemente koji se odnose na publike, kreativu, linkove i tekstualni sadržaj.

Kampanje koje je moguće kreirati odnose se na kampanje koje šire svest o samom brendu i njegovom prisustvu na tržištu, kampanje za povećanje broja poseta na sajtu, veće angažovanje ljudi i povećanje interakcije sa postom, na prikupljanje novih lidova, promocije aplikacije i povećanje broja njenog preuzimanja ili kampanje za povećanje prodaje.

Kampanje koje se obraćaju publici koja do sada nije imala kontakta sa brendom – publika koja možda nije čula za brend, nije bila na sajtu niti je postetila društvene mreže.

Veliki spektar usluga i proizvoda može da se reklamira, sve dok se ne propagira govor mržnje, nasilja ili bilo kakvog vida diskriminacije.

Promovisanje oružja, seksualnih usluga, droge i drugih ilegalnih proizvoda i usluga.


Staviti fokus na benefite i jasno pozvati na kupovinu.

Probuditi u korisnicima potrebu za uslugom, kroz demonstraciju usluge, njene benefite i pokazivanje kako usluga služi svima koji se za nju odluče.

Cena oglašavanja varira od više faktora, poput lokacije oglašavanja, vrste proizvoda ili usluge koji su predmet promocije, niše u kojoj se posluje, vrste kampanje koja se vodi, itd.

Nedovoljna iskorišćenost svih resursa koje marketari imaju na raspolaganju, od dostupnih metrika, materijala, a i manjak kreativnosti je česta pojava.

Temeljan i posvećen pristup i najsitnijem detalju čini ogromnu razliku između kampanja koje konvertuju i onih koje ne, a analitičnost, preciznost i kreativnost u bavljenju ovim poslom su vrlo korisne osobine.

Koristeći što veći broj alata za analizu uspešnosti ostvarenih rezultata.

Metrike koje su važne zavise od cilja kamapnje koja se vodi, ali glavne univerzalne metrike odnose se na učinak oglasa i oglasne grupe, cenu po kliku i konverziji, CTR i ROI.

Merljivost postignutih rezultata, prilagodljivost kampanja, mogućnosti velikog broja testiranja, precizno definisanje publike i prilika da se kroz kreativan način korisnicima mreže predstave proizvodi i usluge koji su im potrebni.