Istraživanje ključnih reči u Google Ads kampanjama

  • Kompanije zarađuju u proseku oko 8$ na svaki dolar potrošen na Google Ads oglašavanje.
  • 80% oglašivača koji pokreću PPC kampanje imaju aktivne Google oglase.
  • 78% zarade Google ima samo od Google Ads-a.
  • Google oglasi su u prvoj polovini 2023. godine ostvarili zaradu od 112.691 milijarde dolara.

Blog smo započeli sa podacima koji govore u prilog tome koliko su Google Ads oglasi zapravo popularan vid plaćenog oglašavanja. Ako se pitate da li je kreiranje ovakvih oglasnih kampanja jednostavno – znajte da tu postoji dosta segmenata na koje treba obratiti pažnju, a koje zajedno čine da uspeh Google Ads kampanja bude evidentan.

Kada bismo trebali da izdvojimo samo jedan segment na koji bismo trebali da ukažemo posebnu pažnju i koji utiče na (ne)uspeh kampanja, to bi onda sigurno bile ključne reči za Google Ads kampnaje. Zbog njihove izuzetne važnosti, ovaj blog posvećujemo njihovom detaljnom objašnjenju.

Tabela sadržaja Prikaži

Kako započeti istraživanje ključnih reči za Google Ads kampanju?

Jedna od prvih stvari koja se radi pre kreiranja svake Google Ads kampanje jeste istraživanje ključnih reči.

Za početak, šta su ključne reči i kako ih delimo?

Ključne reči su fraze ili izrazi za koje želimo da se naši oglasi prikazuju.

U konkretnom primeru, to bi značilo sledeće – za promociju web shopa koji se bavi prodajom sportske opreme, imamo zadatak da sastavimo listu ključnih reči. Biraćemo sve varijacije koje su relevantne za naš asortiman, ili usluge koje nudimo, a koje ujedno imaju određeni volumen pretraga (search volume) na mesečnom nivou. Pored ove liste ključnih reči, paralelno kreiramo i listu negativnih ključnih reči, a to znači da ćemo tu grupisati sve pojmove za koje ne želimo da se naš oglas u Google Ads-u prikazuje. Na ovaj način, vršimo filtriranje publike kojoj će reklama biti vidljiva. Tako da, ako neko želi da kupi polovne ženske patike on neće videti naš oglas jer je u postavci kampanje reč “polovno” na listi negativa, i ona automatski blokira prikazivanje reklama publici koja za našu marketing strategiju nije važna.

Sada ćemo preći na deo koji govori o tome šta treba znati kako bi se započelo sa građenjem liste ključnih reči.

Razumevanje poslovne svrhe

Kao što smo već pomenuli, ključne reči treba da relevantno odražavaju ono što se promoviše. Pa tako, pri donošenju odluke šta će za Google Ads kampanju biti najpodobnije, uvek treba da imamo na umu koje proizvode ili usluge mi želimo da promovišemo.

Analiza ciljne publike

Ko su naši idealni kupci?

Kome se kroz plasirane oglase obraćamo?

Kreiranje što detaljnije slike o tome ko su budući kupci pomaže u tome da svaki segment Google Ads kampanja prilagodimo baš njima. Koji je pol u pitanju, godine, šta su njihove potrebe, strahovi, želje, šta bi im koristilo? Sve su ovo samo neka od pitanja koja nam pomažu da shvatimo kako izgleda publika kojoj želimo da plasiramo Google Ads reklame.

Identifikacija konkurencije

Analiziranje konkurencije spada među nezaobilazne korake tokom izrade plana za strategiju oglašavanja na Google Ads platformi. Uvek je dobro obraćati pažnju na to šta konkurencija radi, jer se na taj način uvek ostaje u toku sa dešavanjem na tržištu, ali isto tako, konkurencija može da posluži i kao vrlo dobar izvor inspiracije za naše marketing aktivnosti.

Kako se koristi planer ključnih reči (Google Keyword Planner)?

Google Keyword Planner je besplatan alat koji je integrisan unutar alata i funkcija kojima svaki nalog za Google oglašavanje raspolaže. 

Gde se nalazi alat u Google Ads nalogu?

U nastavku dajemo detaljno objašnjenje gde se planer nalazi.

Keyword Planner se nalazi u sekciji Tools and settings i u odeljku Planning.

Kako se koristi planer ključnih reči (Google Keyword Planner)?

Klikom na Keyword Planner otvara se prikaz sa dva dodatna alata – za procenu volumena određenih ključnih reči i za pronalazak novih.

Analiza i izbor ključnih reči

Istraživanje ključnih reči u Google Ads kampanjama 2

Izborom sekcije Discover new keywords unutar Google Ads platforme, planer nam pomaže da otkrijemo nove reči i fraze koje su srodne našem prodajnom asortimanu. Do novih ideja za ključne reči možemo doći unoseći srodne pojmove koje želimo da budu osnova za traženje novih izraza, ili možemo doći kroz analiziranje URL stranice web-sajta.

Bez obzira za koji način se odlučite – planer ključnih reči nudi ideje koje mogu biti vrlo korisne u formiranju finalne liste za željenu Google Ads kampanju.

Što se tiče funkcije planera koja se odnosi na procenu broja pretraga na mesečnom nivou za tačno definisane reči, ova sekcija se koristi kada su potrebni podaci u vezi toga koliko mesečnih pretraga imaju određeni pojmovi. Unosom sastavljene liste reči, pored informacija o volumenu pretraga (search volume), postoje podaci o kretanju broja klikova za svaku ključnu reč, promene u trendu tokom vremena, kao i indikator koji govori o težini rangiranja za tu reč, u odnosu na konkurenciju.

Procena konkurencije i pretrage

Šta je ovde važno naglasiti?

Zahvaljujući pregledu iz kolone Competition, imate pristup vrlo korisnim informacijama. Radi se o tome da svaka reč ima komentar “low”, “medium” ili “high”, što označava broj oglašivača koji koriste istu ključnu reč u svojim Google Ads kampanjama i jasno nam daje do znanja da li je rangiranje za tu ključnu reč teško ili lako. Ova procena odnosi se na lokaciju i ciljeve koji se biraju i navode kroz podešavanje kampanje.

Koji su ključni faktori pri odabiru ključnih reči?

 Kada se biraju ključne reči za neku Google Ads kampanju, šta je ono čime je korisno da se vodimo?

Volumen pretrage

Broj mesečnih pretraga ili volumen pretrage (search volume) je indikator popularnosti određene reči ili fraze. On nam, kao što smo već i pomenuli, daje naznaku u mesečnom broju pretraga u Google pretraživaču za tačno određenu reč ili frazu. Važno je imati sliku o volumenu pretrage, jer je građenje kampanje isključivo na osnovu ključnih reči koje nemaju evidentiran broj pretraga jednostano – neefikasno. Ako se te fraze ne traže i ne kucaju, a mi samo njih koristimo – naša kampanja je miljama od uspeha.

Sa druge strane, ako izaberemo samo reči i fraze koje su često korišćene od strane konkurencije, dolazimo do drugog problema – kako se izboriti za prikaz za baš tu frazu?! Ceo sistem Google oglašavanja osmišljen je kao jedna ogromna aukcija koja se iz trenutka u trenutak vodi među oglašivačima. Ako za određenu ključnu reč nemate dovoljno da ponudite na licitaciji – onaj ko ima najviše novca dobiće priliku za prikaz svog oglasa. Naravno, na prikaz reklama na Google pretrazi pored budžeta utiču i mnoge druge stvari (kvalitet oglasa, landing stranice, naloga i sl.) ali, ovo je primer koji je dat sa namerom da razumete zbog čega je izbor često korišćene fraze mač sa dve oštrice, ako nemate na raspolaganju vrlo visoku rezervu svih resursa koji utiču na kvalitet oglasa. 

Razlika ključnih reči za SEO i PPC

Možda zvuči kao da je to sve isto, ali razlika između efikasnih ključnih reči za Google Ads kampanje i ključnih reči za SEO optimizaciju web-sajta je značajna.

U čemu se ona ogleda?

U nameri koju korisnik ima!

Da li neko kroz Google search pretražuje određene pojmove zato što želi da se informiše ili zabavi, ili zato što želi nešto da kupi? Upravo je publika koja želi da kupi, primarna publika za PPC i za njih se priprema lista na kojoj su ključne reči za Google Ads kampanje.

Kako ova razlika izgleda u praksi?

Stručnim jezikom, kod PPC kampanja potrebne su nam transakcione ključne reči, dok su informativne ključne reči uglavnom rezervisane za strategije u vezi SEO optimizacije sajtova. Zašto su za nas u Google Ads kampanjama važnije transakcione reči? Zato što one više konvertuju.

Podela na transakcione, informativne, komercijalne i navigacione ključne reči bazira se na nameri.  Namera je to što čini razliku, a da bismo bili sigurni da je svako ko je pročitao redove ovog blog članka sigurno i razumeo različitosti ključnih reči, evo najjednostavnijih objašenjena za njih.

Transakcione ključne reči (fraze) – korisnici imaju jasnu nameru da izvrše određenu akciju. Na primer:

  • Restorani koji vrše dostavu Novi Sad
  • Ženske Champion patike online prodaja

Informativne ključne reči (fraze) – služe za dobijanje određene informacije. Na primer:

  • Koliko kalorija ima sveže ceđeni sok od pomorandže?
  • Koja je razilika između belog i smeđeg šećera?

Komercijalne ključne reči (fraze) – u službi istraživanja o brendu, proizvodu ili usluzi. Na primer:

  • Maybelline Color Sensational Ultimatte ruž nijanse
  • Zara proleće/leto kolekcija

Navigacione ključne reči (fraze) – služe za traženje specifične stranice na sajtu. Na primer:

Određivanje ciljeva kampanje

Ovde se kreće od pitanja – šta želimo da postignemo sa pokrenutom Google Ads kampanjom? Shodno odgovoru, biramo reči koje ciljamo za Google Ads kampanje i uvek imamo na umu kako ćemo ih implementirati kroz oglase i kroz landing stranicu na koju naša reklama na Google-u vodi. To je takođe bitno imati na umu, da je veština implementacije tačno određenih ključnih reči u neki tekst ponekad zahtevna, iako se to možda sa strane i ne čini kao prevelika filozofija.

Konkurencija i CPC (Cost-Per-Click)

Koliko smo puta pomenuli konkurenciju – toliko je jasno koliko nam je važna.

Kada smo u fazi odabira ključnih reči za Google Ads kampanju, svakako ćemo pogledati koje su to reči koje koristi konkurencija. Da li su one relevante za nas i da li će nam služiti kao inspiracija? Detaljna analiza je osnova svake dobre strategije, pa tako i kod strategije odabira ključnih reči. Druga stvar na koju se ovde osvrćemo je kolika je cena za klik. Na red dolazi znanje iz matematike i kalkulisanje u vezi budžeta koji bi bio najoptimalniji za odabrane reči.

Koje su alternative za Google Keyword Planner (planer ključnih reči)?

Semrush

Jedan od alata koji je većini verovatno najomiljeniji jeste Semrush. Vrlo je praktičan kako za marketare, pisce, tako i za SEO stručnjake. Intuitivan i pouzdan alat koji daje detaljne informacije na jako puno pitanja, a koja pomažu da se napravi zaista vrlo kvalitetna strategija u odabiru ključnih reči. Može da posluži i za inspiraciju, a daje i smernice u vezi toga da li je određena ključna reč transakciona, komercijalna, informativna ili navigaciona.

Sve u svemu – naša preporuka!

Ubersuggest

Ubersuggest, osmišljen od strane Neila Patela (čije ćete osmehnuto lice često sretati ako budete koristili ovaj alat), nudi jednostavan i pristupačan način za istraživanje ključnih reči. Pomaže u identifikaciji varijacija ključnih reči, daje informacije o search volume-u  i konkurenciji, a možete ga koristiti i kao besplatnu i kao plaćenu verziju. Radi i za Srbiju.

Ahrefs

Ahrefs je vrlo koristan, vrlo jednostavan za rad, liči nam malo na Semrush.

Nudi detaljne podatke o volumenu pretrage, klikovima na ključne reči, a i pomaže u identifikaciji ključnih reči koje konkurencija možda zanemaruje i tako ne postiže dobre rezultate.

Njegov najskuplji paket je 999$ mesečno.

Keywords Everywhere

Ekstenzija za Chrome, Firefox, Edge. Može da posluži i kao besplatna varijanta, a plaćena opcija je daleko povoljnija na mesečnom nivou nego kod bilo kojeg alata.

Kako detektovati negativne ključne reči?

Kao što su nam važne ključne reči za Google Ads kampanje, važne su nam i negativne reči, u praksi često nazivane – negativi. Na početku ovog blog članka, pomenuli smo da su negativi suprotnost ključnih rečima koje koristimo u našim Google Ads kampanjama, dakle, negativi služe da odbiju sve nerelavantne upite od našeg oglasa. Kroz planer ključnih reči, sastavlja se i lista negativa koja se vrlo lako postavlja u određenu ad grupu unutar željene Google Ads kampanje.

Ne postoji ograničenje za dužinu liste negativa. Zapravo, što je ova lista duža, saobraćaj koji dobijamo na web-sajtu kroz Google kampanju je čistiji, upiti su relevantniji, a to je svakako naš dugoročan cilj. Svakodnevnim radom na razvrstavanju relevantnih od nerelevantnih reči koje se nalaze sekciji kampanje Search terms, širimo listu negativa i tako činimo da i naša kampanja bude relevantnija.

Kako uraditi A/B testiranje u Google Ads kampanji?

Kako možemo da povećamo broj konverzija ako promenimo nešto u strukturi naše Google Ads kampanje? Ovo je pitanje na koje odgovor daje A/B testiranje ili postavljanje eksperimenata.

Kroz kreiranje eksperimenta, može se istestirati učinak teksta oglasa, biding strategije, landing stranica na koju reklama vodi, ekstenzija koje su kreirane za oglase, ključne reči za Google Ads kampanje i negativne reči, kao i podešavanja koja se odnose na targetiranje. Pored postavke kampanje, postoji i segment u meniju za pokretanje testa, gde se korak-po-korak biraju parametri koji se žele podvrgnuti testiranju.

Vrlo kompleksno i detaljno, ali i korisno, jer su nam nakon toga dati uvidu u to gde su sve mogućnosti za još bolju optimizaciju naših kampanja.

Kako ispratiti najvažnije metrike?

U digitalnom marketingu generalno, merljivost rezultata je jedna od ključnih razlika u odnosu na bilo koju drugu formu promocije. Tako i u PPC oglašavanju, merljivost rezultata je glavni indikator (ne)uspeha vaše marketing strategije. Postoji dosta metrika koje treba pratiti u skladu sa ciljem kampanje, ali ono što možemo reći da važi za sve su konverzije, CTR, koštanje po konverziji.

Praćenje konverzija, CTR-a i CPC-a

Težnja nam je da i broj ostvarenih konverzija (pa sa njim i conversion rate), CTR budu što viši, a cena koštanja po konverziji što niža.

Konverzije su definisani ciljevi koje želimo da postignemo kroz kampanju (porudžbina, poziv, popunjena kontakt forma na web-sajtu i sl.). Conversion rate označava koliko, procentualno, interakcije sa oglasima rezultiraju konverzijom.  CTR označava uspešnost naših oglasa jer se odnosi na broj koliko ljudi klikne na oglas nakog što mu se oglas prikaže. I za kraj, kada je kampanja u potpunosti optimizovana, cena po kojoj ostvarujemo konverzije zna da bude niža, a to je ono što uvek obraduje svakog marketara.

Optimizacija kampanje podrazumeva stalna testiranja koja vode do toga da se iz meseca u mesec održi trend rasta ovih parametara, osim naravno, cene koštanja.

Ažuriranje ključnih reči

Da li je naše ključne reči za Google Ads kampanje u svakom trenutku relevantne za ponudu koju imamo? Ažuriranje ključnih reči, izbor adekvatnog match type-a i njihova međusobna kombinacija podrazumeva dosta promišljanja i posvećen rad. Zato je važno da se ne zaboravi periodičan prolazak kroz listu reči, kako bi se utvrdilo da su sve i dalje važne za promociju, recimo, usluge ili proizvoda i da bi se, eventualno, dodale neke nove za što bolje rezultate naših napora u Google Ads-u.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Planer ključnih reči je alat u okviru Google Ads platforme koji omogućava istraživanje relevantnih ključnih reči za kampanje. Koristi se za analizu potencijalnih ključnih reči, ocenu njihovog obima pretrage i konkurencije, pružajući marketarima ključne informacije za uspešno planiranje kampanja.

Najefikasnije ključne reči biraju se analizom relevantnosti sa poslovnim ciljevima, procenom konkurencije, i balansiranjem između visokog volumena pretrage i optimalnog CPC-a.

Iako su plaćeni alati korisni za detaljniju analizu, planer ključnih reči, kao besplatan alat unutar Google Ads-a, pruža dovoljno informacija za početno istraživanje ključnih reči.

Volumen pretrage ključnih reči može varirati u skladu sa sezonskim trendovima, aktuelnim događajima ili promenama u potrebama korisnika. Tako ćete i vi znati da prilagođavate vašu marketing kampanju.

Konkurencija za određene reči meri se prema broju drugih oglasa koji ciljaju iste ili slične termine. Više konkurencije – viša i cena po kliku za datu reč.

Ključne reči se mogu organizovati u tematske grupe na osnovu sličnosti i relevantnosti.

Negativne reči koriste se za isključivanje neželjenih pretraga i čine da oglas ne bude vidljiv za nerelevantne upite kroz prikazane Google rezultate.

A/B testiranje ključnih reči podrazumeva poređenje efikasnosti dve različite verzije ključnih reči. Primena uključuje kreiranje varijacija, izlaganje ciljane publike obe verzije, praćenje rezultata i implementaciju najuspešnije strategije.

Održavanje ključnih reči uključuje redovno praćenje performansi, identifikaciju novih relevantnih ključnih reči, i ažuriranje Google Ads strategije u skladu sa promenama u industriji i ponašanju korisnika, osiguravajući da kampanja uvek bude i ostane efikasna i konkurentna.

Kontaktirajte Holistic Digital Solutions

Da li smatrate da je ovaj tekst bio koristan?

Ako jeste i ako su vam neke stvari kroz ovaj blog postale jasnije – javite se da uz našu pomoć povećate prodaju i da u sopstvenom iskustvu vidite kako Google Ads oglašavanje može da bude isplativo ulaganje u posao koji vodite.

Javite nam se!