Šta je dropshipping i može li se i dalje dobro zarađivati od toga?

Šta je to dropshipping?

Sigurno ste više puta čuli za njega, pa smo odlučili da ovaj blog posvetimo baš toj temi. 

Obradićemo sve njegove aspekte, uključujući njegovu prirodu, prednosti, mane, razlike u odnosu na druge modele prodaje, faktore za njegovo uspešno sprovođenje, troškove pokretanja ovakvog vida biznis nastupa i sve ono što mislimo da bi bilo korisno da znate u vezi sa dropshippingom. 

Šta je dropshipping i kako funkcioniše?

Dropshipping je poslovni model internet prodaje koji postaje sve atraktivniji koncept poslovanja za preduzetnike širom sveta. Važi za biznis model u kojem prodavac ne skladišti proizvode na zalihama, već ih naručuje od dobavljača kada ih kupac poruči. Ovo omogućava preduzetnicima da otvore online prodavnicu i prodaju različite proizvode bez potrebe za iznajmljivanjem ili kupovinom mesta za skladištenje, bez obavljanja poslova oko evidencije zaliha ili bilo koje vrste posla oko isporučivanja proizvoda.

Osnovna ideja ovakvog biznis koncepta je vrlo jednostavna – kada kupac naruči proizvod iz Vaše online prodavnice, Vi prosleđujete tu porudžbinu svom dobavljaču, a oni su odgovorni za pakovanje i isporuku proizvoda direktno kupcu. Vaša uloga je da se fokusirate na marketing – rad na brendu, na promociju i na proširenju baze kupaca.

U 2020.godini vrednost svetskog dropshipping tržišta iznosila je 128,6 milijardi dolara.

Predviđanja nagoveštavaju enormni rast u periodu od 2021. do 2026. godine, i za taj period se prognozira da će svetsko dropshipping tržište biti vredno više od 476 milijardi dolara.

Koje su prednosti i mane dropshipping modela?

Dropshipping nudi brojne prednosti, zbog kojih je postao vrlo zapažan posao online, ali isto tako, sa sobom nosi i određene izazove. Kako bismo Vas, što je moguće detaljnije, upoznali sa ovom formom online prodaje, osvrnućemo se na to šta su prednosti i mane dropshippinga. 

Prednosti dropshipping modela: 

  • Nije potreban magacin.

Jedna od najznačajnijih prednosti dropshippinga je činjenica da ne morate ulagati u magacin za svoje proizvode. Ovo oslobađa značajna finansijska sredstva koja biste inače morali investirati u kupovinu ili iznajmljivanje i održavanje prostora za skladištenje. 

Bez skladišta, eliminisana je potreba za praćenjem inventara, a to će Vam uštedeti vreme i trud.

  • Niska početna investicija. 

Dropshipping omogućava preduzetnicima sa ograničenim budžetom da započnu svoj posao bez većih ulaganja. U ovom slučaju, novac se ne ulaže u plaćanje fizičkog prostora za prodavnicu, skladište, ne plaćate prodavce, a ne postoje ni troškovi poput pakovanja proizvoda, i ne morate unapred da plaćate za proizvode iz svog asortimana.  

  • Velika fleksibilnost. 

Uz dropshipping model u prilici ste da brzo izmenite asortiman proizvoda i da počnete poslovanje u nekoj drugoj niši. Ako određena niša ili proizvod ne donosi očekivane rezultate, lako možete preći na nešto drugo bez većih komplikacija. Ova sposobnost prilagođavanja tržištu čini dropshipping izuzetno fleksibilnim poslovnim modelom.

  • Mobilnost u radu.

Imate mogućnost da prodajete proizvode iz bilo kojeg kraja sveta, bez obaveze da dolazite u kancelariju. Možete da se bavite ovakvim načinom prodaje i da boravite u Srbiji, Nemačkoj ili bilo gde na svetu. Na ovaj način ste slobodni da spojite putovanja sa poslom, a to je upravo i ogromna prednost koja je prepoznata od strane mnogih preduzetnika koji posluju po ovom modelu prodaje. 

Nedostaci dropshipping modela: 

  • Velika konkurencija.

Dropshipping model postao je popularan odavno, a to rezultira značajnom konkurencijom na tržištu. Mnogo preduzetnika se bavi ovim poslom, prodaje istu vrstu proizvoda i sve to zajedno, može otežati isticanje među konkurencijom. Da biste uspeli u poslu i da biste se izdvojili od konkurenata, morate biti inovativni u pristupu vođenja promocije i generalno, inovativni u poslovanju.

  • Nema potpune kontrole nad zalihama.

Kao dropshipper, niste u potpunosti odgovorni za upravljanje zalihamana. Na ovaj način, prodaja zavisi od dobavljača i toga da li dobavljač ima dovoljno proizvoda na zalihama i da li može da isporuči proizvode u dogovorenom roku. Ako dobavljači imaju problema sa dostupnošću proizvoda ili isporukom – to se tada može negativno odraziti i na online prodaju u online prodavnici koju vodite. 

  • Problemi sa kvalitetom i isporukom proizvoda.

Kao dropshipper, ne možete direktno kontrolisati kvalitet proizvoda ili brzinu isporuke za proizvode koje prodajete u svom online shopu. Ako dobavljači ne isporuče kvalitetne proizvode ili ih ne isporuče na vreme, to može dovesti do nezadovoljstva kupaca, pa i da se u konačnici proizvod vrati. Nekada suočavanje sa ovim problemima može biti izazovno i zahteva dobru komunikaciju sa dobavljačima, ali i sa kupcima.

Kakva je razlika između dropshippinga i affiliate marketinga?

Iako su dropshipping i affiliate marketing dva popularna poslovna modela koja omogućavaju pojedincima da zarađuju putem online prodaje proizvoda oni, samo na prvi pogled, izgledaju vrlo slično.  Međutim, njihove međusobne razlike leže u suštini i načinu na koji funkcionišu. 

Dropshipping je više usmeren na prodaju fizičkih proizvoda uz mogućnost javljanja određenih izazova o kojima smo pisali u pasusima koji su iznad. Sa druge strane, affiliate marketing je usmeren na promociju proizvoda drugih kompanija uz zaradu provizije, sa manje rizika i troškova za affiliate promotere.  

Evo u čemu se ova dva modela međusobno razlikuju. 

  • Dropshipperi prodaju proizvode za koje su odgovorni po pitanju naručivanja i isporuke, dok affiliate marketari samo promovišu proizvod drugih.
  • Dropshipperi nose rizik neuspeha u prodaji dok affiliate marketari nemaju direktnih troškova povezanih sa proizvodima.
  • Dropshipperi imaju kontrolu nad cenama dok affiliate marketari nemaju kontrolu nad prodajnim cenama proizvoda koje promovišu.
  • Dropshipperi zarađuju na razlici između nabavne cene i prodajne cene, dok affiliate marketari zarađuju od provizije koje generišu kroz svoje promocije.

Kakvo je trenutno stanje na tržištu?

U prvom delu teksta pročitali ste da se vrednost ovog tržišta uvećava iz godine u godinu, ali kakva je situacija u našoj zemlji i da li dropshipping u Srbiji ima i dalje perspektivnu budućnost? 

Rast e-trgovine i uticaj na dropshipping

E-trgovina, ili elektronska trgovina, doživljava impresivan rast u poslednjim godinama, a ovaj trend ima znatan uticaj na dropshipping. Ovo je važno razmotriti kako biste razumeli trenutno stanje tržišta i kako biste bili u prilici da na osnovu toga planirate svoje akcije.

Jedna od ključnih karakteristika e-trgovine je njen kontinuirani rast. 

Potrošači se sve više okreću online kupovini kako bi zadovoljili svoje potrebe i želje. Ova promena u potrošačkom ponašanju, posebno ubrzana tokom zadnjih par godina, stvorila je ogromno tržište za online prodaju. 

Dropshipping direktno prati ovaj trend jer je ovo prilika za sve vlasnike online prodavnica da brzo i efikasno pokrenu svoje poslovanje po ovom modelu. 

Kakva je konkurencija u svetu dropshippinga?

Nećemo ulepšavati stvari – konkurencija u ovom poslovnom modelu je itekako velika.

Mnogi preduzetnici su prepoznali potencijal ovakvog načina rada i pokrenuli su svoje online prodavnice. Kako biste se istakli u ovakvom okruženju, ključno je da budete inovativni i usmereni na kreiranje vrednosti za svoje kupce.

Diferencijacija i kvalitetna usluga postaju ključni faktori koji će pomoći u privlačenu pažnje i nameri da izgradite lojalan i dugoročan odnos sa kupcima. Istovremeno, pomno praćenje trendova i tržišnih promena može omogućiti da se prilagodite tržištu i da pravovremeno reagujete.

Mogućnosti i izazovi za početnike u dropshipping

Iako zvuči vrlo atraktivno, dropshipping pored mogućnosti koje su na raspolaganju, sa sobom nosi i izazove koje je potrebno prevazići. 

Kada je reč o prilikama koje početnici u dropshippingu mogu da očekuju, tada mislimo na to da za otpočinjanje ove vrste poslovanja nije potrebno veće ulaganje, ne plaćaju se troškovi zakupa, nema plaćanja režija i drugi slični troškovi su izuzeti. Pored toga, globalno tržište je dlanu, a to znači da se prodaja ne ograničava na određene lokacije. Takođe, fleksibilnost u svakom smislu je prisutna, počev od toga da se lako može menjati asortiman proizvoda sa kojima se radi, do toga da se uvek mogu primeniti neke izmene u samoj strategiji poslovanja, ako se ispostavi da će to dati bolji rezultat. 

Međutim, pomenuli smo i izazove. 

Konkurencija je ta koja će uvek biti na vrhu liste izazova u dropshippingu. Početnici u ovom poslu toga treba da budu svesni, pa da shodno tome pažljivo pristupe izgradnji svog brenda. Osmisliti na koji način se istaći među sličnima kroz inovativan pristup i efikasne marketing strategije čini osnovu za diferencijaciju u odnosu na konkurenciju. 

Koji su faktori za uspeh u dropshippingu?

Uspostaviti profitabilan dropshipping posao zahteva pažljivo planiranje, upornost i dobro razumevanje ključnih faktora koji oblikuju ovaj poslovni model. 

Dropshipping, kao način prodaje proizvoda putem interneta, nudi preduzetnicima dosta prilika za razvoj poslovanja, ali kako biste izgradili uspešan dropshipping biznis, morate pažljivo razmotriti faktore koji igraju ključnu ulogu u tom poduhvatu. 

Koji su to ključni faktori za dobro postavljen biznis? Odgovori slede u nastavku. 

Pronalazak profitabilne niše i ciljne grupe

Za sam početak, dobro treba razmisliti šta će se to od proizvoda prodavati. 

Ovo je prvi korak od kojeg sve kreće i od kojeg sve zavisi.

Da li ćete odabrati nišu i proizvode koji su lako dostupni i kojih ima dosta u ponudi ili ćete se okrenuti nekoj specifičnoj, mikro niši i unutar nje pokušati da izdominirate? Sve zavisi od Vas. 

Pored proizvoda, razmislite i o publici, ljudima koji će biti zainteresovani za kupovinu onoga što prodajete. Njihovo jasno definisanje, dalje će olakšati dosta poslova u vezi sa digitalnim marketingom, koji je potreban kako biste ispromovisali svoju online prodaju. 

Istražite tržište, razmislite o publici i ne zaboravite da izanalizirate konkurenciju, pa nakon toga donesite odluku.

Dobavljači i partnerstva

U dropshippingu, jako je važno sa kime poslujete. 

Osvrnite se na to da sklapate saradnje sa pouzdanim dobavljačima koji će ispoštovati dogovorene rokove, kako Vaši kupci ne bi imali loše mišljenje o poslu koji vodite. Ako je moguće, razmotrite saradnju sa domaćim dobavljačima, jer ako je u pitanju dropshipping na teritoriji Srbije, ovo može ubrzati isporuku i smanjiti troškove dostave za kupce.

Efikasno upravljanje robom

Efikasno upravljanje proizvodima u smislu fizičkog skladištenja i inventara nije relevantno za dropshipere, međutim, upravljanje proizvodima u smislu selektiranja pravih proizvoda za prodaju, praćenja dostupnosti kod dobavljača, postavljanja odgovarajuće cene i brze reakcije na povrate proizvoda je u opisu posla.

Ovi poslovi zahtevaju dosta pažnje, a način na koji budete vodili poslovanje mnogo će uticati na uspeh u dropshippingu. 

Marketing i promocija

Kada je reč o dropshipping poslu, marketing i promocija igraju ključnu ulogu u privlačenju potencijalnih kupaca i izgradnji uspešnog poslovanja.

Na šta ovde savetujemo da obratite pažnju? 

Prva stvar koju treba uraditi je izgraditi sveobuhvatnu marketinšku strategiju. Ova strategija treba da definiše ciljeve, ciljnu publiku, konkurenciju, kanale za promociju, budžet i ključne metrike za procenu uspeha.

Društveni mediji igraju značajnu ulogu u promociji dropshipping biznisa. Aktivno učešće na platformama kao što su Facebook, Instagram, Twitter, i Pinterest omogućava da ispromovišete svoe proizvod ili proizvode i da se povežete sa publikom. Takođe, optimizacija za pretraživače (SEO) je vrlo bitna za poboljšanje vidljivosti Vaše online prodavnice u rezultatima pretrage na Google i drugim pretraživačima. Pored optimizacije sajta, u marketingu su važne i oglasne kampanje kako na Google platformi, tako i na društvenim mrežama, kao što su Facebook Ads, Instagram Ads i ostali. 

Kada je reč o marketignu i promociji, imajte na umu važnost holističkog pristupa, jer je to put ka potpunom i sveobuhvatnom online nastupu. 

Kreiranje brenda

Brend je ono što je Vaše poslovanje. 

Brend je ono što izdvaja Vašu online prodavnicu od konkurencije i ono što gradi poverenje i dugoročne dobre odnose kod kupaca. 

To uključuje izbor privlačnog logotipa, dizajna web sajta i pažljivo razmatranje boja i tipografije kako biste stvorili jedinstvenu vizualnu estetiku. Takođe, brendiranje se odnosi na način na koji komunicirate sa svojim kupcima, kreirajući misiju brenda, a to podrazumeva i ton kojim komunicirate na svim kanalima sa svojom publikom. 

Kako spojiti dropshipping i SEO?

Dok dropshipping omogućava preduzetnicima da prodaju proizvode bez fizičkog inventara, SEO (Search Engine Optimization) je strategija koja poboljšava vidljivost vaše online prodavnice na pretraživačima poput Google-a. U kombinaciji, ove dve komponente omogućavaju vam da privučete ciljanu publiku, povećate saobraćaj na vašem sajtu i ostvarite veće prihode. Kroz sledeće podnaslove, istražićemo kako spojiti dropshipping i SEO kako biste postigli optimalne rezultate i izgradili profitabilno poslovanje.Dok dropshipping omogućava preduzetnicima da prodaju proizvode bez fizičkog inventara, SEO (Search Engine Optimization) je strategija koja poboljšava vidljivost vaše online prodavnice na pretraživačima poput Google-a. U kombinaciji, ove dve komponente omogućavaju vam da privučete ciljanu publiku, povećate saobraćaj na vašem sajtu i ostvarite veće prihode. Kroz sledeće podnaslove, istražićemo kako spojiti dropshipping i SEO kako biste postigli optimalne rezultate i izgradili profitabilno poslovanje.Top of Form

Kroz sledeće podnaslove, pojasnićemo kako spojiti dropshipping i SEO, sa namerom da postignete najbolje rezultate, koji će tokom vremena izgraditi profitabilno poslovanje.

SEO optimizacija za dropshipping sajt

Kada je reč o dropshipping poslu, dobro izvedena SEO optimizacija je ključna za poboljšanje vidljivosti online prodavnice na pretraživačima. 

Dok dropshipping omogućava preduzetnicima da prodaju proizvode bez svih ograničenja koja postoje u radu fizičke prodavnice, SEO (Search Engine Optimization) se bavi poslovima koji su u direktnoj vezi sa  poboljšavanjem vidljivost online prodavnice na pretraživačima, kao što je Google. 

U kombinaciji, ove dve komponente omogućavaju da online shop bude vidljiv za publiku, da na sajtu imate više poseta, i naravno, da ostvarite veće prihode. 

Kreiranje kvalitetnog sadržaja

Jedan od najvažnijih faktora za dobru SEO optimizaciju sajta jeste kreiranje visokokvalitetnog sadržaja. Ovo uključuje detaljne opise proizvoda, blog članke, i sve druge sadržaje koji će privući i zadržati posetioce na Vašem sajtu. Kvalitetan sadržaj pomaže pretraživačima da bolje razumeju teme koje se pominju na sajtu i da ga rangiraju u više pozicije u rezultatima pretrage. 

Da bi ovo funkcionisalo onako kako treba, u SEO sadržaju za sajt prisutne su ključne reči i fraze za koje se vrši optimizacija sajta, a pored dobrog sadržaja, optimizacija za pretraživače podrazumeva i mnogo drugih poslova o kojima smo detaljno pisali u blogu SEO optimizacija – šta je i zašto je važna za Vaš biznis, a koji direktno utiču na bolju organsku poziciju.

Link building za dropshipping sajt

Link building je proces koji se odnosi na dobijanje kvalitetnih linkova sa drugih web sajtova koji usmeravaju posetioce na Vašu online prodavnicu. 

Ovo je važan faktor za SEO optimizaciju, jer pretraživači obično smatraju sajtove sa više kvalitetnih linkova kao relevantnije i autoritativnije. Da bi se link building uspešno sprovodio, radi se na saradnji sa blogerskim sajtovima, novinarskim portalima, i drugim relevantnim web lokacijama iz Vaše niše poslovanja.

Kombinovanjem kvalitetnog sadržaja i pažljivo razvijene strategije za link building, možete poboljšati vidljivost online prodavnice, a kao rezultat toga jeste privlačenje više potencijalnih kupaca. 

Koliko košta pokretanje dropshipping biznisa?

Za one koji razmišljaju o pokretanju dropshipping biznisa, razumevanje finansijske strane ovog modela je ključno. 

U ovom segmentu bloga, istražićemo različite aspekte troškova i potencijalne zarade u dropshippingu, kako biste imali što precizniju sliku o tome šta možete očekivati.

Investicije i troškovi

Kao prvo, važno je razmotriti početne investicije i troškove koje možete očekivati kada pokrećete dropshipping poslovanje. Iako je ovaj poslovni model poznat po tome što ne zahteva veliki početni kapital u poređenju sa tradicionalnom e-trgovinom, još uvek postoje određeni troškovi koje treba da imate u vidu.

  • Online shop – izrada i održavanje online prodavnice zahteva izdvajanje sredstava za zakup hostinga, za izradu dizajna i za kreiranje web sajta koji će biti funkcionalan i koji će moći da pruži najviše korisničko iskustvo.
  • Registracija domena – Da bi sajt bio online, neophodna je registracija domena za online prodavnicu kod ovlašenog internet provajdera. 
  • Oglašavanje – Odredite budžet za plaćeno oglašavanje putem Google Ads, Facebook Ads i drugih platformi. Ovo je trošak o kom je važno da kontinuirano vodite računa, jer ulaganje u promotivne kampanje jeste ono što podrazumeva doslednost. 
  • SEO optimizacija – Ništa se ne mora, ali SEO bi trebao da se mora.  

Ovaj trošak spada u red onih novčanih izdvajanja koje biste trebali da planirate u kontinuitetu, kako bi učinak optimizacije online shopa bio isplativ. 

Dakle, za SEO izdvajate novac u kontinuitetu, ali u kontinuitetu imate i isplativost od ove vrste ulaganja.

Zarada i profitabilnost

S obzirom na troškove, važno je razumeti kako se generišu prihodi i kakva je profitabilnost u dropshipping poslu. 

Vaša zarada će zavisiti od razlike između cena koje plaćate dobavljaču i cena po kojima prodajete proizvod. Važno je pažljivo planirati cene kako biste pokrili troškove i ostvarili profit.

Profitabilnost poslovanja će zavisiti od mnogih faktora, uključujući konkurenciju, nišu u kojoj poslujete i efikasnost, tj. isplativost ulaganja u marketing, u celini. Treba napomenuti da se profitabilnost u dropshippingu obično postiže postepeno, a rast prihoda dolazi sa vremenom i upornim i posvećenim radom.

Mobilna kancelarija

Dropshipping posao omogućava preduzetnicima da rade remote. 

Ovo znači da odlasci u kancelariju nisu nešto što je obavezno i podrazumeva se rad sa bilo kog mesta gde postoji stabilna internet veza. Naravno, dropshipperi mogu imati svoj kancelarijski prostor, ali nisu uslovljeni na takav način rada. Na ovaj način, prisutana je veća fleksibilnost, što omogućava da se prilagodi radni raspored po sopstvenom nahođenju.

Logistika za dropshipping

Logistika igra važnu ulogu u dropshipping biznisu, iako se fizičko rukovanje proizvodima obično obavlja od strane dobavljača.

Morate biti sigurni da su procesi isporuke i povrata proizvoda dobro usklađeni sa očekivanjima Vaših kupaca. To može uključivati izbor pouzdanih logističkih partnera ili dostavljačkih službi koje brinu o tome da isporuka proizvoda bude na vreme i bez ikakvih problema.

Uspešni primeri dropshipping biznisa iz okruženja

U Srbiji se u poslednjih nekoliko godina razvio rastući trend online trgovine, a mnogi od tih online shopova uspešno se bave dropshipping modelom poslovanja. 

Ovi shopovi nude raznolik asortiman proizvoda, gde cirkulišu proizvodi kao što je oprema za bebe, artikli za kuću, posteljine za krevete, igračke za decu, oprema za kućne ljubimce, gift program i mnogo toga drugog.

Šta je to što čini ove online prodavnice tako privlačnim i konkuretnim? 

Prvo, fokus na proizvodima koji su traženi na tržištu, kao što su dečija oprema ili kućni aparati, omogućava im da privuku pažnju ciljne publike. Drugo, saradnja sa pouzdanim dobavljačima omogućava im da obezbede visokokvalitetan proizvod za svoje kupce i brzu dostavu.

Takođe, mnogi od ovih online shopova ulažu dosta u izgradnju snažnog brenda i u komunikaciju sa publikom kroz promotivne kampanje, što im pomaže da povećaju svoju online prisutnost i ostvare konkurentske prednosti online.

Sa sve većim brojem online shopova koji se bave dropshippingom u Srbiji, konkurencija postaje sve jača. Međutim, preduzetnici koji pravilno planiraju, istražuju tržište i nude visokokvalitetne proizvode i usluge, mogu uspešno izgraditi profitabilne poslove u ovim nišama. 

Online trgovina i dropshipping ostaju poželjni modeli poslovanja kako u Srbiji, tako i širom sveta.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Prednosti dropshippinga u odnosu na tradicionalan model e-trgovine ogleda se u tome što je potreban manji početni kapital, nema potrebe za skladištenjem proizvoda, veća je fleksibilnost u izboru proizvoda, brža je implementacija novih proizvoda u prodajni asortiman, a smanjuje se i rizik povezan sa stvaranjem nepotrebnih zalihama.

Dropshipping može biti profitabilan za početnike, ali uspeh zavisi od pažljivog planiranja, istraživanja tržišta i efikasnog marketinga. Neki preduzetnici ostvaruju uspeh, dok drugi mogu naići na izazove, koji ako ne budu uspešno savladani, mogu dovesti i do neprofitabilnog poslovanja.

Pronalaženje pouzdanog dobavljača za dropshipping uključuje istraživanje i procenu potencijalnih partnera. Važno je razmotriti aspekte kao što su kvalitet proizvoda, brzina isporuke, pouzdanost i cenovna konkuretnost. Dobar proizvod u ponudi jeste važan, ali džaba sve ako je čitav logistički lanac zakazao.

Najbolje prakse za promociju dropshipping sajta uključuju aktivno vođenje društvenih mreža, SEO optimizaciju sajta, kreiranje kvalitetnog sadržaja, kao i plaćene kampanje na društvenim mrežama ili Google platformi.

Da bi se nosili sa konkurencijom u dropshippingu, preduzetnici treba da na prvo mesto stave potrebe kupaca, zatim da istražuju tržište, prate trendove, ponude novi i unikatan proizvod i da konstantno unapređuju svoje marketinške strategije. 

 

Diferencijacija i inovacija su ključni za opstanak u konkurenciji.