Meta tagovi i njihova važnost za SEO optimizaciju

Tajna dobre pozicioniranosti sajtova na internetu leži u jasnom razumevanju moći svih detalja koji omogućavaju sajtu da se istakne među milionima drugih rezultata pretrage.

Ovaj blog bavi se upravo tom tematikom – kako pravilno koristiti meta tagove kako biste privukli pažnju korisnika, poboljšali svoj rang u pretrazi i kako uticati na sveobuhvatno korisničko iskustvo. 

Tekst će detaljno opisati sve aspekte gde se meta tagovi koriste  i pružiće Vam dragocene smernice za najbolju SEO optimizaciju u domenu meta tagova.

Malo zanimljivosti za sve ljubitelje fudbala.

Kako navodi Statista Research Department, web-sajt fudbalskog kluba Liverpul od 2019. ima najjaču SEO vidljivost od svih klubova u Premijer ligi.

Tabela Sadržaja

Šta su meta tagovi?

Konkretno, meta tagovi su delovi HTML koda koji služe za pružanje informacija pretraživačima o sadržaju stranice. 

Sređivanje meta tagova je važan deo svake veb-stranice, iako su u praksi često prisutni slučajevi kada je ispis u meta tagovima neadekvatan. 

Njihova svrha je da opišu suštinske karakteristike stranice uz upotrebu relevatnih ključnih reči. Na ovaj način, pretraživačima je omogućeno da bolje razumeju i klasifikuju stranicu, a to rezultira boljom vidljivošću na internetu. Kroz meta tagove, webmasteri mogu precizno komunicirati sadržaj i svrhu svojih stranica na pretraživačima, što je jako važno sa SEO aspekta. 

Koje vrste meta tagova postoje?

Ovde se podrazumevaju Title tag, Meta Description tag i Meta Keyword tag. 

Title tag (Naslov)

Title tag ili naslov, igra ključnu ulogu u privlačenju pažnje korisnika i utiče na posete stranice. Kada je naslov zanimljiv, jasan i precizan – on generiše veći broj klikova.

U naslov treba da stane relevantna ključna reč i tako formiran naslov ne bi trebao da bude duži od 70 karaktera sa razmacima. U protivnom,  pretraživač prikazuje nekompletan naslov koji se završava sa tri tačke (…)

Meta description (Opis ispod naslova)

Meta description odnosi se na kratak opis sadržaja stranice. 

Ovaj opis se uvek prikazuje ispod naslova u rezultatima pretrage, a što se forme tiče, trebao bi da bude informativan i sažet, da sadrži ključne reči i da ne bude duži od 155 karaktera sa razmacima. 

Meta deskripcija utiče na generisanje klikova jer opis pomaže posetiocima da u najkraćim crtama vide o čemu se radi na stranici. I zbog posetilaca, ali i zbog algoritma koji ima svaki pretraživač, ovaj opis bi trebao da bude dobro napisan, pa se uvek teži tome da se što veći broj dozvoljenih karaktera iskoristi na najbolji mogući način. 

Meta keyword tag

Meta keyword tag ne igra ulogu kao nekada, ali se i dalje može koristi za unos ključnih reči koje se odnose na sadržaj stranice.

Zašto su meta tagovi važni iz SEO ugla?

Meta tagovi igraju ključnu ulogu u svetu SEO optimizacije, a njihova važnost ne bi smela da se potceni. Uz adekvatne meta tagove, pretraživači mogu bolje da razumeju i rangiraju Vašu web-sajt i sve stranice na njemu. 

Zato ćemo se sada osvrnuti na to kako oni  utiču na saobraćaj na sajtu i njegovo rangiranje u pretrazi.

Uticaj na klikabilnost

Precizno napisani title tag i meta description direktno utiču na broj klikova koje će stranica privući u rezultatima pretrage. Kada naslov i opis budu precizni, informativni i u granicama preporučenog broja karaktera, tada su i korisnici skloniji da izaberu baš Vašu stranicu među mnogim drugim konkurentima čiji web-sajtovi imaju lošije napisane meta tagove.

Uticaj na rangiranje u pretrazi

Pravilna optimizacija title taga i meta description-a pomaže stranici da se bolje pozicionira u rezultatima pretrage. Pretraživač koristi informacije iz naslova i meta opisa kako bi bolje razumeo temu i važnost sadržaja na stranici, što zauzvrat direktno utiče na bolju poziciju stranice u rezultatima pretrage.

Poboljšanje korisničkog iskustva i gađanje intenta

Upotreba odgovarajućih meta tagova ne samo da unapređuje SEO, već i olakšava korisnicima brže pronalaženje relevantnog sadržaja. 

Ovaj pristup značajno poboljšava ukupno korisničko iskustvo, smanjuje stopu napuštanja stranice i osigurava da korisnici pronađu ono što im je potrebno, što je od suštinskog značaja za najbolje korisničko iskustvo posetilaca, a baš to je ono što želimo, zar ne?

Kako se pravilno optimizuju meta tagovi za SEO?

Došli smo i do dela gde dajemo smernice o tome kako se pravilno optimizuju meta tagovi, kako bi imali što bolji uticaj na pozicioniranje u organskim rezultatima pretrage. Kako pravilna optimizacija meta tagova zahteva pažljivo balansiranje između ključnih reči i korisničkog iskustva, važno nam je da razumete šta je ono što je najvažnije u vezi njih. 

Izbor relevantnih ključnih reči

Prvi korak za optimizaciju meta tagova je izbor relevantnih ključnih reči. 

Ključne reči ili ključne fraze su pojmovi koje potencijalni posetioci pretražuju, a koje su, pritom, i usklađene sa sadržajem na Vašoj stranici. Kroz alate namenjene za istraživanje ključnih reči, SEO stručnjaci dolaze do odgovora koje to fraze na određene teme ljudi najviše pretražuju i, shodno tome, prave odabir ključnih reči koje će biti u sadržaju stranice i meta tagova.

Pisanje naslova (Title tag-a)

Već smo pomenuli kako title tag, odnosno naslov, ima značajan uticaj na korisnike interneta. Naslov treba da bude informativan, sažet, i da sadrži ključne reči koje govore o sadržaju stranice. Isto tako, title tag stranice treba da bude privlačan i zanimljiv, kako bi mogao da podstakne korisnike da kliknu baš na njega.

Sastavljanje opisa (meta description) 

Pisanje opisa za stranicu je prilika da detaljnije predstavite sadržaj stranice. Ovaj opis treba da bude informativan i napisan u preporučenom broju karaktera, kako bi se korisnicima interneta prikazao u celini. Zato je bitno iskoristiti ovaj prostor da se jasno opiše šta je to što korisnici mogu očekivati na Vašoj stranici.

Šta je važno znati i zapamtiti? 

  • Ne preporučuje se da na svim stranicama imate isti meta tag, već da svaka stranica ima unikatan opis, koji nije preuzet sa neke od stranica na sajtu.
  • Nemojte prečesto koristiti ključne reči i tako stvoriti tekst koji nije smislen.
  • Opis treba da bude tačan i da opisuje ono o čemu stranica govori.

Ubacivanje meta keywords tag-a

Iako meta keywords tag danas i nema uticaj na SEO – i dalje možete korisiti i ovu opciju. Ovde možete dodati ključne reči koje su relevantne za sadržaj stranice, ali imajte na umu da ne preterujete sa broje dodatih ključnih reči.

Kako se meri koliko su meta tagovi dobro optimizovani?

Kada smo istakli važnost meta tagova i objasnili na šta treba da se obrati pažnja, kako da budemo sigurni da su oni  ipak dobro optimizovani? 

Uz brojke nema greške.

Za početak, prati se broj klikova (CTR) koji meri koliko često korisnici kliknu na Vaš web-sajt ili stranicu nakon što je vide u rezultatima pretrage.

Veći CTR obično ukazuje na to da su svi elementi u vezi optimizacije, pa i meta tagovi, takvi da odgovaraju potrebama korisnika. 

Pozicija Vaše veb-stranice u rezultatima pretrage važan je pokazatelj da idete u dobrom pravcu. Kroz Semrush može da se prati kretanje po pozicijama i ako primetite da se sajt popeo na rang listi nakon optimizacije – onda je promena imala učinka. 

Šta rade posetioci na sajtu i da li se na njemu i zadržavaju? Analiza o tome koliko dugo korisnici ostaju na stranici, koliko stranica pregledaju ili podatak o tome da li ostvaruju konverzije može ukazati na relevantnost sadržaja na stranici. 

Postoji veliki broj SEO alata koji se koristi kako bi se došlo do svih bitnih metrika koje zajedno daju pouzdanu ocenu o optimizovanosti meta tagova. U praksi su najzastupljeniji Semrush, Google analytics, Screaming Frog, Google Search Console i drugi.

Meta tagovi u head sekciji

U digitalnom svetu, „head“ sekcija vaše internet stranice možda nije vidljiva korisnicima, ali igra ključnu ulogu u optimizaciji za pretraživače. Korištenje odgovarajućih meta tagova u „head“ sekciji može značajno uticati na način na koji vaša web stranica rangira na Google-u i kako se prikazuje korisnicima. 

Meta tagovi su skriveni HTML elementi smešteni unutar „head“ sekcije svake web stranice. Oni pružaju dodatne informacije pretraživačima o sadržaju stranice, ključnim rečima i drugim relevantnim detaljima. 

Uticaj hostinga u čitavoj priči

Vaš hosting provajder takođe može igrati ulogu u vezi s meta tagovima. Brz i pouzdan hosting osigurava da vaša internet stranica bude dostupna korisnicima na Google-u u svakom trenutku, što je bitno za SEO (Search Engine Optimization). Ako hosting usluga ne nudi dobru dostupnost, to može negativno uticati na indeksiranje vaše stranice na Google-u, ali i na lošije korisničko iskustvo.

Koje su loše prakse prilikom pravljenja meta tagova?

Ono što u praksi (nažalost) često srećemo kada radimo analizu sajta jeste neiskorišćenost potencijala koje meta tagovi imaju.

Ovo ima negativan uticaj na SEO optimizaciju i utiče na (ne)vidljivost web-sajta. 

Neki od učestalih problema uključuju prečesto korišćenje ključnih reči koje rezultira nabacanim tekstom u naslovu i opisu, zatim korišćenje irelevantnih ključnih reči, nedostatak originalnosti i dupliranje sadržaja u tagovima. 

Šta je važno? Važno je izbegavati ove loše prakse kako bi se obezbedila kvalitetna SEO optimizacija i kako bi se poboljšala vidljivost web-sajta u rezultatima pretrage.

Kada nije moguće da ručno pišete meta tagove, već morate koristiti pattern-e?

U kojim situacijama nije najoptimalnije da ručno ispisujete meta tagove? Odgovor – kada imate veliki broj stranica ili dinamički generisan sadržaj. 

U takvim slučajevima, korišćenje patterna ili šablona postaje najrealnija opcija.

Patterni su definisani obrasci koji automatski generišu meta tagove na osnovu informacija sa stranice i koji olakšavaju ispise za ogromne količine tagova.

Primera radi, za e-trgovinu, gde se proizvodi često dodaju ili ažuriraju i gde su oni prisutni u ogromnom broju, mogli biste koristiti patterne za ispise naslova i opisa proizvoda, koristeći informacije kao što su naziv proizvoda, cena i kategorija. Ovo štedi ozbiljnu količinu vremena, ali zahteva i pažljiv rad kako biste osigurali da šabloni budu relevantni i da se ne ponavljaju. 

Takođe, dinamički generisane veb-stranice, kao što su one na platformama za blogovanje ili e-trgovinu, često koriste šablone za automatsko kreiranje meta tagova. 

Važno je napomenuti da, iako su šabloni korisni za uštedu vremena, potrebno je pažljivo pratiti njihovu tačnost i relevantnost. Njihova nekontrolisana upotreba može da umanji unikatnost i preciznost meta tagova, što direktno negativno utiče na SEO optimizaciju, a to nije cilj, zar ne?

Proučavanje konkurentskih sajtova

Šta rade konkurenti? 

Kroz analizu konkurencije stičemo dragocene uvide o tome kako se naša stranica pozicionira u odnosu na druge konkurente iz iste niše.

Ovo podrazumeva analizu konkurentskih sajtova radi identifikacije ključnih elemenata njihove SEO strategije – uključujući njihove meta tagove, ključne reči, backlinkove i strukturu sadržaja. 

Na ovaj način možete bolje da razumete šta funkcioniše u Vašoj niši i šta možete poboljšati kod sebe.

Analiza konkurencije pomoći će da bolje razumete svoju publiku, shodno tome da prilagodite svoju strategiju i da, generalno, unapredite svoj online nastup na internetu. 

I ne zaboravite, “motrenje” na konkurenciju nije jednokratna radnja. 

Uvek treba znati šta rade konkurenti, jer ćete tako biti u stanju i da unapredite svoj rad.

Kako ChatGPT i ostali AI alati mogu da pomognu?

Zahvaljujući napretku tehnologije, danas je dosta toga olakšano i ubrzano.

Danas veštačka inteligenicija može brzo da izanalizira velike količine podataka kako bi se identifikovale relevantne ključne reči za određenu nišu. To doprinosi boljem razumevanju toga što korisnici traže na internetu, a to nam je korisno u svim fazama optimizacije web-sajtova.

Dalje, AI može pružiti chatbot podršku na veb-stranici, što unapređuje korisničko iskustvo, a isto tako dosta alata koji počivaju na veštačkoj inteligenciji mogu pratiti i analizirati konkurentske veb-stranice. 

U pogledu kreiranja sadržaja, ChatGPT i drugi alati za pisanje mogu značajno da uštede vreme piscima, konkretno, mislimo na davanje inspiracije ili grubog ispisa koji kasnije pisci prerađuju i oblikuju shodno potrebama sadržaja koji kreiraju. 

Javite nam se!

Često postavljana pitanja (FAQ)

Koristite alate za istraživanje ključnih reči i analizu konkurencije kako biste odredili najrelevantnije ključne reči za svoju nišu.

Da, svaka stranica treba da ima jedinstvene meta title i deskripciju, kako bi se precizno opisao njen sadržaj.

Već neko vreme unazad meta keywords tag nema značaj koji je imao nekada pre, pa shodno tome ne utiče na SEO. 

Upotrebite alate za analitiku i SEO alate kako biste pratili CTR, poziciju u pretrazi i ponašanje korisnika na Vašem web-sajtu.

Periodično ažuriranje meta tagova je korisno, posebno kada se menja sadržaj stranice ili kada su prisutne promene u selekciji ključnih reči. 

Da, postoje alati za generisanje koji mogu pomoći u brzom stvaranju relevantnih meta tagova za web-sajtove. ChatGPT je jedan od njih.