Da li znate da su čak i decenijama unazad, vlasnici biznisa imali vrlo jasno definisanu sliku o uticaju reklame na prodaju? Svetski poznati brendovi čije je poslovanje počelo da se razvija tokom prošlog veka, znali su i tada koliko je moćan alat svaki vid reklame i prezentacije. Većina kako domaćih, tako i stranih marketing stručnjaka mišljenja su da se neke od najznačajnijih lekcija oglašavanja kriju baš u dobrim, starim reklamama. Jasno, tada nije postojalo ono što se danas zove internet marketing ili web oglašavanje, nije postojao email marketing niti elektronsko poslovanje.

Internet marketing daje kanala kojima možete svoje proizvode i usluge još više približiti potencijalnim potrošačima i tako omogućiti da oni zadovolje svoje potrebe, ali i da se prihodi Vaše kompanije povećaju. Danas na raspolaganju imamo email marketing, Google Adwords, reklamiranje putem društvenih mreža i još dosta načina Kojima lako možemo pronaći put do kupaca.

Možemo slobodno reći da je ovo era u kojoj se digitalni marketing i elektronsko poslovanje sve više i više razvija i napreduje. Danas, više nego ikada imamo pregršt opcija za komunikaciju sa potencijalnim kupcima. U internet marketingu, kombinujući različite strategije koje su najisplativije za Vaše poslovanje, otkrićete pregršt načina da svoje poslovanje predstavite u najboljem svetlu.

Hajde da u ovom blogu detaljno pojasnimo šta je to internet marketing i na koji način možete, zahvaljujući njemu, da kreirate dobar web nastup, da proširite poslovanje i naravno, da uvećate svoj profit. Upravo sada, dobićete informacije koje će Vam pomoći da shvatite ono što svi marketing stručnjaci svakodnevno rade, a što će Vam olakšati izbor agencije za marketing.

Šta je internet marketing?

Šta je internet marketing? | Holistic Digital Solutions

Internet marketing je marketing na internetu. Jednostavno, ali zaista je tako. Sve one aktivnosti koje su preduzete sa ciljem promocije i reklamiranja proizvoda i usluga, a odvijaju se online, mogu se kategorisati kao oblici internet marketinga.

Internet marketing poseduje zaista izuzetno veliki potencijal za svako poslovanje, bez obzira da li se radi o firmama koje tek startuju sa poslom, o kompanijama koje imaju elektronsko poslovanje ili pak, pričamo o razvijenom i razgranatom poslovanju. Razlog tome što su se marketinške aktivnosti preselile na internet, jeste taj što se životi svih nas u velikoj meri, u nekom svom delu, odvijaju online.

Kako su promene prirodne i nezaobilazne, tako smo došli do trenutka da se danas razlgledanje i kupovanje odeće, obuće i drugih predmeta iz tržnih centara preselilo u online shopove.

Internet marketing ili tradicionalni marketing?

Ako se ipak i dalje dvoumite oko toga koju vrstu nastupa izabrati i da li zaplivati digitalnim vodama, sada ćemo se, ukratko, osvrnuti na većinu činjenica koje će Vam pomoći da jasnije uočite razliku između tradicionalnog i online (web) pristupa.

Za početak, nemojte misliti da je izbor internet marketinga za Vaše poslovanje jedini pravi put kojim treba da pođete. Ne, internet marketing predstavlja dodatni kanal promocije i prodaje koji postoji samo iz jednog razloga–da biste imali korist od njega.

Tradicionalni vidovi promocije kao što su bilbordi, TV i radijske reklame, štampani materijali i slično, su i dalje zastupljeni u okviru marketing plana poslovanja, i tu i treba da ostanu, ali isto tako, shodno digitalnom dobu u kojem živimo, svaki biznis mora da ima i razvijenu marketing strategiju.

Funkcionisanje tradicionalnog i internet marketinga

Zamislite da imate firmu koja se bavi prodajom ženske garderobe. Znate da se nalazite pred odlukom kako rasporediti budžet za marketing, ali se dvoumite koji oko toga koji vid ulaganja će biti isplativiji. Mi ćemo sada,jednom vrlo jednostavnom primeru, pokušati da Vam što bolje dočaramo funkcionisanje kako tradicionalnog, tako i internet marketinga, kako biste u budućnosti imali jasniju sliku o ovoj temi i kako biste mogli lakše da donosite odluke.

Funkcionisanje tradicionalnog i internet marketinga

Kao što smo u primeru već i naveli, bavite se prodajom ženske garderobe. Zamislite sada situaciju da imate samo dve opcije na raspolaganju–promociju putem bilborda i promociju putem društvenih mreža. U ovom slučaju smo bilbord uzeli kao predstavnika tradicionalnog, a društvene mreže kao predstavnika digitalnog marketinga. I sada, koje mogućnosti imate sa jednom, a koje sa drugom opcijom?

U slučaju promocije putem bilborda, ono što je potrebno uraditi jeste osmisliti dobar dizajn za bilbord, dizajn koji je srodan Vašoj ciljnoj publici,  kao i pozivne poruke na akciju. Pre svega toga potrebno je da odredite lokaciju bilborda koja bi bila najprikladnijaza cilj koji imate–povećanje prodaje ženske garderobe i da definišete dužinu zakupa bilborda. Nakon toga, ostaje samo čekanje da period zakupa bilborda prođe, a Vi ćete dobiti samo foto izveštaj sa lica mesta nakon postavke bilborda.

U redu, a šta se dešava sa opcijom da iskoristite tih mesec dana za kreiranje kampanja na društvenim mrežama? Ako pripremate promotivne kampanje, imate priliku da oglase plasirate samo polu koji je Vaša ciljna grupa, a koristi društvene mreže gde ste sami odabrali da plasirate oglas (npr. Facebook ili Instagram). Pored toga, možete da targetirate korisnike mreža po interesovanjima, a u prilici ste da definišete cilj kampanje i da kreirate kampanju koja će biti optimizovana za taj cilj.

To znači–oglas koji krasi dobar dizajn i još bolji tekst, isporučujete onim ženama koje žele da kupe žensku garderobu. Na izboru imate i pokretanje Google Ads kampanja kojima možete da targetirate tačno određenu publiku. Kao još jedna opcija, nudi se i email marketing, putem kojeg uspešno možete promovisati sve vrste web sajtova, bilo da se radi o web shopu ili je u pitanju prezentacijski sajt.

Tokom perioda u kome traju web kampanje, možete testirati koji vizuali i oglasne poruke daju bolje rezultate, kako biste znali šta je to što se publici najviše dopada. Isto tako, u svakom trenutku možete manipulisati sa budžetom, pratiti rezultate, pauzirati oglase koji ne donose zadovoljavajuće rezultate i još mnogo toga.

Tri ključne razlike između tradicionalnog i internet marketinga, na osnovu ovog primera:

Tri ključne razlike između tradicionalnog i internet marketinga na osnovu ovog primera

Definisanje ciljne publike

Mislimo da ste i sami već uvideli koje prednosti internet marketing sa sobom nosi. Uočili ste da u startu web reklame mogu biti plasirane usko odabranojgrupi potrošača, i da je jedna od “mana” bilborda ta što njegovu vidljivost ne ograničavate ni po kom kriterijumu koji bi Vam bio koristan. Bilbord vide svi koji pored njega prođu, bez obzira kome se putem bilborda obraćate.

Optimalna potrošnja

Za razliku od bilborda, u kampanjama koje su aktivne online, možete da testirate vizuale i tekstualne poruke koje plasirate publici. Samim tim, imate priliku da racionalnije trošite raspoloživi budžet i da tako, na lak i jednostavan način vršite njegovu preraspodelu.

Digitalni marketing i merljivost uspešnosti

Ovo je ono što, generalno, izdvaja internet marketing u odnosu na tradicionalni vid marketinga. Šta ovo konkretno znači? U slučaju kada ste kreirali kampanje na društvenim mrežama u cilju povećanja prodaje, imate dostupnost zaista velikom broju pokazatelja koji govore o učinkovitosti kampanje. U slučaju promocije putem bilborda, kako ćete tačno znati da li je i u kolikoj meri postavljeni bilbord uticao na povećanje prodaje?

Zaključak o razlikama između tradicionalnog i web pristupa

Po našem mišljenju, i tradicionalni i internet marketing treba da imaju primenu u strategijama koje planirate da vodite. Ukoliko budžet to dozvoljava, kombinacija oba pristupa pokriće kompletan nastup i tako ćete biti apsolutno sigurni u to da ste na marketinšku scenu istupili apsolutno pripremljeni! Ipak, shodno ciljevima i zacrtanom planu, savetujemo da se ipak posavetujete sa internet marketing stručnjacima koji će znati da Vam obrazlože koje je to rešenje u datom trenutku, za Vaše poslovanje najisplativije.

 

Zakažite sastanak

 

Kome je namenjen internet marketing?

Kome je namenjen internet marketing?

Svaka faza u razvoju preduzeća ima svoje prednosti i u skladu sa njom, može se kreirati marketing strategija koja će pratiti plan budžeta, ali i dati rezultate koji su isplativi za poslovanje. Nakon toga što smo vam ukratko izložili neke od generalnih razlika između tradiocionalnog i internet marketinga, možda se pitate kojim preduzećima je namenjen internet marketing i da li postoji forma ili veličina preduzeća kojoj se posebno preporučujeinternet marketing.

Odgovor i na to pitanje sledi.

Bez obzira da li je Vaše preduzeće u početnoj fazi poslovanja ili ne, ako želite da budete u skladu sa aktuelnim trendovima i da ste uvek u toku sa mogućnostima koje Vam digitalno doba nudi, složićete se sa činjenicom da je neophodno iskoristiti potpuni potencijal Interneta. Danas postoji zaista veliki broj korisnika Interneta koji svakodnevno pretražuju društvene mreže u potrazi za razonodom, savetima ali i neophodnim proizvodima ili uslugama.

 Upravo zbog te činjenice, digitalni marketing važi za jednu od uvek primenljivih formi, koja sa sobom nosi zaista puno prednosti i benefita, kako za vlasnike biznisa, tako i za korisnike društvenih mreža.

Šta obuhvata internet marketing?

Šta obuhvata internet marketing?

Pomenuli smo da digitalni marketing podrazumeva zaista širok spektar aktivnosti. Sada imamo nameru da Vam bliže predstavimo neke najzastupljenije oblike, kako biste imali jasnu sliku o tome koji vid internet marketinga bi najviše odgovarao poslovanju koje vodite. Smatramo da ovo može biti vrlo korisno ako ste bez iskustva u saradnji sa agencijama za marketing ili ukoliko želite da sami razmotrite sve mogućnosti koje imate na raspolaganju, pa da onda lakše donesete konačnu odluku o kanalima ulaganja.

SEO optimizacija za Google i druge pretraživače na Internetu,dizajn, Google adwords, reklamiranje prodaje preko sajta, blog, ili reklama na nekoj od drugih mreža – sve je ovo deo nastupa na internetu i važi za bitan segment koji utiče na Vaš biznis. Zato web nastup treba da bude pažljivo isplaniran, a sajta dobro SEO postavljen.

Web dizajn kao segment internet marketinga

Kada odlučite da svoje poslovanje učinite dostupnim i online, ono što preporučujemo da preduzmete kao prvi korak jeste da imate web sajt. Web sajt shvatite kao identifikaciju svoje firme, kao ličnu kartu preduzeća na Internetu. Putem sajta posetioci imaju priliku da saznaju sve relevantne informacije vezane za poslovanje, koje će im pomoći u odluci da postanu Vaši kupci ili klijenti.

Ako želite da prodajete određenu vrstu proizvoda online, onda je potrebno da sajt funkcioniše u formi web shopa, gde ćete transparentno prikazati kompletnu ponudu kojom raspolažete, uključujući sve varijante po pitanju dostupnih boja, veličina i drugih kategorija.

Kako bi sajt na najbolji način ispričao poslovnu priču koju zastupate, stručnjaci koji se bavi izradom sajtova predlažu početni izgled i funkcionalnosti sajta, vodeći priotom računa da sajt bude u svakom segmentu prilagođen korisnicima. Ovde uvek na umu imajte da je najvažnije od svega da posetioci koji dođu do sajta, požele tu i da ostanu jer ima sajt pruža svaku neophodnu informaciju, lak je za snalaženje, jednostavan i ne treba im puno vremena na dobiju ono zbog čega su i došli.

 Svaki segment sajta, počevši od njegovog vizuelnog do tehničkog dela, treba da bude u službi najvišeg korisničkog iskustva, jer je to siguran put ka građenju lojalnosti potrošača i ka stvaranju navike da se potrošači iznova i iznova vraćaju na Vaš sajt. Ako bismo pričali o statistikama, veliki postotak ostvarenih kupovina putem online prodavnice potiče upravo od posetilaca koji su i pre posećivali sajt.

Manji postotak kupovina potiče od prve posete, što je i razumljivo, zar ne? Kupac je u potrazi za određenim karakteristikama koje bi zadovoljile njegove potrebe i kao što smo i pre naveliu ovom tekstu, njegova potraga za zadovoljenjem potreba odvija se upravo na internetu.

Pravi internet marketing počinje upravo sa sajtom jer je sajt izvor gde se prikuplja mnoštvo korisnih informacije. Njih kasnije možete iskoristiti i obrađivati na dosta načina u svrhu kvalitetnije promocije i dobro osmišljene prodajne strategije. Ukratko, web dizajn sa svim uslugama koje se odnose na osmišljavanje i izradu funkcionalnog, atraktivnog i za korisnike jednostavnog web sajta, usko je povezan sa internet marketingom i važi sa jednu od njegovih jako važnih celina.

 

Potrebna Vam je izrada web sajta?

Zakažite sastanak

 

SEO optimizacija kao segment internet marketinga

SEO kao segment internet marketinga | Holistic Digital Solutions

Optimizacija sajta za pretraživače (SEO) jeste prvi naredni korak koji dolazi nakon kreiranja web sajta. Ukoliko Vaša web stranicanije u potpunosti prilagođena za prikazivanje u rezultatima pretrage na Google i drugim pretraživačima, tada je njena korisnost izuzetno mala. Zašto? Zato jer ste sa neoptimizovanim web sajtom nevidljivi na Google i drugim pretraživačima. A najvažnija stvar je da svi čuju za Vas, zar ne?!

Uticaj na poslovanje već i sami možete da predvidite. Iz iskustva Vam možemo reći da je prodaja itekako u čvrstoj vezi sa oprimizacijom sajta, a to se nedvosmisleno vidi na prihodu pre i nakon SEO optimizovanja sajtOVA. SEO sajtova obuhvata vrlo veliki broj poslova čija međusobni zbir daju rezultate vidljive čak i u periodu od dva–tri meseca.

Kao i sve, i na optimizaciji web sajtova treba raditi svakoga meseca, a poslovi po tom pitanju ne prestaju onoga trenutka kada je SEO završen. Bez obzira na ulaganja koja prethode rezultatima, verujte nam da se isplati. Dobra pozicija na pretraživačima kao što je Google, za ključne i za Vaše poslovanje relevantne upite, znači itetkako za Vaše mesto na internetu, a sama činjenica da ste na Internetu kada neko vrši pretragu je marketing kakav se samo poželeti može!

Zato, sada kada obrađujemo internet marketing kao temu koja bi trebala da bude stavka i u Vašem poslovnom planu, ne možemo a da se ne dotaknemo i važnosti SEO optimizacije.

PPC (Google adwords) kao segment internet marketinga

PPC (Google adwords) kao segment internet marketinga

Odmah posle SEO strategije, plaćeni oglasi na Google platformi koji se plasiraju jasno definisanoj ciljnoj grupi, u nameri promocije poslovanja, jesu jedna od vrlo zastupljenih formi promocije. Ako se pitate da li je plaćeno Google oglašavanje efikasnije od SEO optimizovanog sajta, mi ćemo Vam reći da je najbolje da istupite na oba fronta. Zašto tako mislimo? Konkurencija je ta koja održava večitu borbu na tržištu, zar ne? Ukoliko konkurenti izdvajaju budžet za plaćeno oglašavanje i SEO strategiju, jasno Vam je da je ulog za opstanak u trci neophodnodan.

Situacija na internetu nije uvek ista i ne može ni biti, jer se svakodnevno pojavljuju novi ponuđači sa svežim idejama i odličnom ponudom. Da bi postojala finansijska korist od internet marketinga za Vaše poslovanje, morate biti uvek u trci i borbi za svoje kupce. Borite se kvalitetom, originalnim nastupom, pažljivo postavljenom Google adwords strategijom, konkurentnom cenom i mudrim internet marketingom. Koristite sve raspoložive resurse i videćete- rezultat neće izostati.

Društvene mreže kao segment internet marketinga

Ekspanzija društvenih mreža počela je sa dolaskom novog milenijuma i ne zaustavlja se! Svakoga dana, bez obzira na to o kojoj se društvenoj mreži radi, broj njihovih aktivnih korisnika raste iz dana u dan. Ovo je više nego povoljno tlo za uspešnu žetvu Vašeg poslovanja, zar ne?

Svaka mreža svojim poslovnim korisnica pruža veliki potencijal, tako da bi ogroman propust bio isuštanje ovog kanala promocije. Zašto? Jer su na društvenim mrežama Vaši kupci i korisnici Vaših usluga. Svakodnevno ih koriste–tragaju za zanimljivim sadržajima, aktuelnim temama i za onim što žele sebi da priušte.

Da li se pitate koja je društvena mreža adekvatna za Vaše poslovanje? Ako da, to pitanje je sasvim na mestu. Trenutno, imate priliku da birate između između dosta mreža, gde su najpoznatije Facebook, Instagram, Twitter, TikTok i LinkedIn. Jasno je da svaka od njih ne okuplja publiku istih interesovanja ili demografskih karakteristika. I zato je vrlo važno otkriti gde se kriju baš Vaši potencijalni kupci.

Kada se definiše koja je za njih omiljena, potrebno je osmisliti strategiju nastupa na tim mrežama. U zavisnosti od delatnosti kojom se bavite, objave koje budete plasirali trebalo bi da prate ton komuniciranja sa publikom. Predlažemo da tematski osmislite zanimljiv sadržaj, kreirate kalendar objava koji prati sve aktuelnosi iz Vaše niše, i da svoje usluge predstavite na interesantan način, trudeći seda uvek budete u korak sa onim što je trenutno aktuelno.

Društvene mreže kao segment internet marketinga

Pored kreiranja dopadljivog sadržaja, imate priliku da gradite i zajednicu svojih pratilaca koju okupljaju iste navike, želje i potrebe, a to je upravo ono gde se krije ključ uspešnog nastupa. Otrkivanje činjenice–šta to želi moja publika–zlata je vredno, i kada to shvatite–put do veće prodaje je zagarantovan.

Koristite potencijal ovog kanala za rast i razvoj brenda, kao i za povećanje prodaje. Usmerite posetioce na svoj sajt, neka se upoznaju sa novom ponudom koju reklamirate. Tehnologije služe da bi se koristile, ne ustručavajte se toga.

Imajte na umu da su sa druge strane ekrana ljudi, kao što ste i Vi, i uvek se trudite da prema svojim pratiocima imate pozitivan i stav pun poštovanja, budite iskreni sa njima i nemojte smetnuti sa uma da su to stvari koje se prepoznaju i cene.

E-mail marketing kao segment internet marketinga

Predstavljamo Vam još jednu formu koja je itekako zastupljena u marketing strategijama, a to je upravo e–mail marketing. E–mail kao sredstvo komunikacije broji ogromnu cifru aktivnih korisnika, a sve one mail adrese koje su posetioci Vašeg sajta dobrovoljno ostavili–pravo su blago kada je dobra e–mail marketing strategija u pitanju. Pitate se zašto?

Kada imate aktivnu e-mail adresu svog posetioca ili kupca, tada imate korisnika koji je zainteresovan za obaveštanja i vesti od Vaše kompanije. On želi da zna za sve aktuelne popuste, novitete u asortimanu, planirana sniženja i druge aktivnosti koje, u formi e-maila, možete da mu plasirate.

Ovo je vrlo korisno, kako za održavanje bliskosti sa kupcima, tako i za povećanje prodaje. Ono o čemu treba da vodite isto računa jeste forma u kojoj se putem e–maila obraćate svom potencijalnom kupcu–da li ste dovoljno jasni da probudite njegovu znatiželju, da li plasirate korisnu informaciju ili mu zatrpavate inbox sadržajima koji su iz meseca u mesec nezanimljivi? Razmislite dobro o svakom koraku na putu internet marketinga, jer svaki “detalj” može da nosi sa sobom reakcije koje će se sutra pozitivno ili negativno odraziti na Vaše poslovanje. Zato, oprezno.

Blog kao sredstvo za bolji biznis

Poslovanje koje se odvija putem sajta trebalo bi da razvija komunikaciju sa klijentima i putem bloga. Ova sekcija je vrlo korisna kako za pojam “optimizacija sajta” , tako i za bolje informisanje potencijalnih kupaca ili korisnika. Blog iskoristite kao formu putem koje ćete komunicirati sa svojom publikom, obavestiti ih o novinama u svom poslovanju, pružiti im informacije za kojima tragaju ili im jednostavno-ponuditi proizvode koje imate.

Čak i pored neosporne višestruke koristi koju sa sobom nosi, činjenica je da se kao sredstvo za bolji nastup na Internetu ne koristi u dovoljnoj meri. To sa sobom nosi neke posledice koje se ne mogu zaobići, a odnose se na smanjenu svest o brendu i proizvodu.

Internet marketing i njegovi benefiti

Ako ste sa čitanjem stigli dovde, onda ste u ovom izlaganju verovatno i sami zaključili da su benefiti od internet marketinga mnogosturki, i da zavise od biranog oblika u kojem se internet marketing ispoljava. Situacija nije nimalo jednostavana, a izbor dobitne kombinacije često zna da bude put koji je dugotrajan i praćen sa dosta kako uspešnih, tako i manje uspešnih testova.

Ovo kažemo jer je potrebno da,kao vlasnik biznisa, budete svesni činjenice da čarobna formula u internet marketing i oglašavanjune postoji. Ovde je reč o kombinaciji velikogbroja faktora, praćenju, metrikama, i još mnogo čemu, i sve to iziskuje vreme. Svaki biznis je drugačiji, okuplja drugačiju publiku i zato se strategija pažljivo planira, postavlja i prati. Na osnovu svega toga, izvode se zaključci za dalje, a marketing stručnjaci koji sa Vama koračaju putem ka uspešnom web nastupu poslovanja koje vodite,uvek su uključeni u stepen progresa koji ostvarujete.

Sa njima se u svakom trenutku možete posavetovati oko daljih planova i razraditi ideje za buduće poduhvate. Potrudite se da ostvarite što više benefita od internet marketinga, jer ćete na taj način biti u prilici da se kontinuirano razvijate, prateći aktuelne trendove u svetu online nastupa.

Izdvajamo samo neke od benefita koje svako poslovanje ima od primene internet marketinga:

Merljivost rezultata

Merljivost rezultata

Ono što je zajedničko svakom segmentu ili formi internet marketinga jeste mogućnost merenja učinkovitosti i postignutih rezultata. Možete, primera radi dobijene informacije iskoristiti za inspiraciju kada je pisanje sadržaja za blog u pitanju, ili možete istestirati koji su to sadržaji najzanimljiviji Vašoj publici koja je na društvenim mrežama, kao što su Facebook i Instagram.

Kao što se tekst može testirati, možete istestirati i dizajn koji plasirate. Možda zvuči neverovatno, ali postoje situacije kada publika različito reaguje samo na izmenjenu boju kada je dizajn u pitanju. Vrlo zanimljivo, zar ne?

Merljivost je ujedno i najvažnija stavka oko koje se analitički nastrojeni umovi u marketingu najviše i zadržavaju. Sati rada ulažu se u tumačenje postignutih rezultata kampanja da bi se na osnovu svih dostupnih parametara izvodili zaključci o isplativosti ulaganja i opravdanosti eventualnog povećanja budžeta. A sve to zahvaljujući mogućnosti da se izmeri postignuti učinak.

Kreativan pristup kupcima

Sada smo u prilici da osmislimo zanimljive i zabavne načine na koje možemo ispričati priču o našem proizvodu ili uslugama, imamo priliku da posetiocima sajta ili društvenih mreža plasiramo sadržaj koji će ih animirati, dati im korisnu informaciji ili ih edukovati. Sloboda za originalno osmišljen nastup ka klijentima jeste veliki korak napred u odnosu na tradicionalnu formu marketinga. Na raspolaganju su raznorazni oblici sadržaja koji često znaju da budu zaslužni za stvaranje i održavanje veza između brenda i njegovih klijenata, gradeći lojalnost i naklonost kupaca.

Važni podaci za buduće kampanje

Tokom trajanja reklamnih kampanja, kao što smo već i naveli, marketing stručnjaci se susreću sa velikim brojem podataka koje koriste za poboljšanje učinka postojećih, ali i za planiranje budućih kampanja koje se plasiraju putem Interneta. Metrike koje sa sobom nosi svaki segment internet marketinga itekako znaju da pruže korisne informacije za svaki naredni korak u osmišljavanju web strategije.

Iz tog razloga, važno je iskoristiti sve moguće resurse i dostupne podatke, analizirati ih pažljivo i iz te analize izvući zaključke koji će biti korisni za usmerenje budućih aktivnosti. Ceo proces podrazumeva vreme, strpljenje i znanje, i moglo bi se reći da su ova tri faktora neophodna ukoliko se odlučite za internet formu marketinga.

Pristup korisnim podacima

Za razliku od tradicionalnog marketinga, internet marketing pruža daleko više podataka koje možete upotrebiti kako biste ostvarili benefit u formi boljih rezultata. Primera radi, imate priliku da kreirate oglasne kampanje na društvenim mrežama za sve one posetioce sajta koji su gledali određeni sadržaj, ili možete da reklame usmerite ka kupcima koji su stavili proizvod u korpu, ali nisu kompletirali online kupovinu, nudeći im popust ako sada završe proces kupovine.

Podaci kojima se sada može pristupiti su više nego korisni za sve one koji su upoznati sa njihovim potencijalnom i koji imaju ideju kako da ih iskoriste u svrhu povećanja profita i prepoznatljivosti brenda.

Pristup korisnim podacima

Iskreno se nadamo da ste u ovom tekstu pronašli dovoljno informacija koje će Vam biti korisne za planiranje daljih koraka i akcija, kada je reč o internet marketingu i poslu koji vodite. Imali smo želju da na jednom mestu objedinimo sve ono što smatramo da je važno za svakog vlasnika biznisa, kako bi bio spreman za sastanak sa marketing agencijom koja će voditi brigu o online nastupu brenda. Zbog toga, saželi što više korisnih informacija vezanih za SEO, Google, blog, dizajn, Facebook i generalno, reklamiranje, u ovaj blog.

Posebno smo naglasili važnost SEO optimizacije sajtova, jer je SEO vrlo opširno polje koje iziskuje dosta znanja i dobru ekspertizu, koja će putem Interneta učiniti da vidljivost sajtova bude na zavidnom nivou.

Nadamo se da sada imate daleko više informacija i saznanja koja će Vam koristiti da date precizan brif odabranim stručnjacima i da ih lakše uputite u ono što je cilj i svrha postojanja Vašeg preduzeća.

Želimo Vam svu sreću u radu, a ako još uvek nemate odabranu agenciju za marketing koja bi Vas vodila i predstavljala u svakom segmentu ovog poduhvata–javite nam se. Biće nam zadovoljstvo da kombinujemo napredne digitalne tehnologije i da budemo deo još jedne uspešne poslovne priče.

Javite nam se!

KONTAKT