E-mail marketing – Glavne strategije za Vaš online uspeh

Da li ste znali da je prvi e-mail poslat 1971.godine? 

Kraljica Elizabeta je pet godina kasnije, po prvi put koristila e-mail poštu i tako postala prvi monarh koji je to u istoriji ikada uradio? 

Nakon ovog događaja, popularnost e-maila kao servisa je naglo porasla. 

Od tada do danas, e-mail postaje sve prisutniji u životima ljudi, a marketari su u takvom načinu komunikacije prepoznali priliku za promovisanje proizvoda, usluga i brenda. 

Šta je e-mail marketing?

E-mail marketing (eng: email marketing) je jedna od marketinških strategija koja podrazumeva obraćanje publici kroz personalizovane e-mailove, kako bi se ostvarila direktna komunikacija i povezivanje na dubljem nivou, ali i postizanje ciljeva poput povećanja prodaje određenih proizvoda ili usluga. 

Sigurno ste i sami vrlo često u situaciji da u svom email inboxu naiđete na newsletter kojim se najavljuje sniženje kozmetike ili sportske opreme, obavešteni ste o akcijskoj ponudi avionskih karata ili o nekoj drugoj temi koja Vas zanima. Newsletter se šalje samo onim korisnicima koji su dobrovoljno pristali da primaju obaveštenja od nekog brenda jer imaju želju i interesovanje da prate sve vesti koje taj brend ima da ponudi – bilo da je reč o promocija, popustima, novinama u asortimanu, otvaranju novih objekata i tome slično.

Ovo je situacija koja nosi obostranu korist – publika se obaveštava o nečemu što joj je potencijalno vrlo zanimljivo i postoji velika verovatnoća da dalje istraži vest, a brend u direktnoj komunikaciji publiku obaveštava o informacijama koje joj mogu biti interesantne. 

Otuda ne čudi činjenica da brendovi u kontinuitetu putem ovakvog vida promocije ostvaruju zaradu koja iz godine u godinu raste. 

Kako povećati broj pratilaca na Instagramu - lista najboljih strategija

Zašto je e-mail marketing važan za Vaš biznis?

Svakoj kvalitetnoj e-mail kampanji prethodi pažljivo isplanirana email marketing strategija. Oglašivači su otkrili brojne dobre strane ove vrste marketinga, pa se iz tog razloga e-mail marketing često koristi kao deo šire marketing strategije. 

Zašto je e-mail marketing toliko važan? 

Kako piše Statista procena je da u svetu postoji oko 4,26 milijarde korisnika koji imaju svoj email, a do 2026. očekuje se da će taj broj porasti do 4,73 milijarde. Ogroman broj korisnika ovog servisa znači da postoji velika prilika da se ostvari direktna veza sa publikom putem email poruka i newslettera. Zbog toga bi bilo pametno razmotriti mogućnost da newsletter i email poruke postanu sastavni deo marketing strategije Vaše kompanije u budućnosti.

Kao što smo pomenuli na početku, brendovi do mejl adresa dolaze direktno od korisnika koji ih svojevoljno daju kako bi uvek bili u toku sa informacijama o brendu koji ih interesuje. Kako se mejl svakodnevno koristi od strane ogromnog broja ljudi, kompanije sada mogu lakše da prenose informacije o svim važnim vestima baš onoj publici koja je za njih izrazila interesovanje. Kroz te informacije, pored vesti o aktuelnoj ponudi, radi se i o građenju dugoročnih veza sa publikom. Sve plasirane informacije kroz e-mail ne moraju biti isključivo vezane za prodaju ili aktuelne promocije. Njihova tematika može biti vezana za vrednosti koje brend propagira i sa kojima se publika poistovećuje, kao i informacije koje su edukativnog ili zabavnog sadržaja. 

Osim činjenice da kroz e-mail brendovi direktno komuniciraju sa publikom koja se nalazi na njihovim mailing listama koje im niko ne može oduzeti, ta komunikacija može biti u velikoj meri i personalizovana. Personalizovan pristup u bilo kom segmentu marketinga donosi daleko bolje rezultate nego kada je obraćanje uopšteno, a i utiče na to da mogućnost postizanja konverzije bude viša. 

Još jedan razlog koji ide u prilog email kampanjama jeste i činjenica da je ovaj vid marketinga relativno jeftin. U slučaju redovnog i dobro osmišljenog vođenja marketinških akcija troškovi su niži u nekim drugim situacijama, a povrat na uloženi novac može da bude visok.

Koji su glavni koraci za uspešnu e-mail kampanju?

Segmentacija publike

Pomenuli smo publiku i mejling liste. Mejling liste su osnova svake dobre forme e-mail kampanje, bilo da je reč o newsletteru, mejlovima dobrodošlice, promo ili transakcionim mejlovima. Zbog toga je proces kreiranja mejling liste prvi korak kada je u pitanju osmišljavanje e-mail marketinške akcije. Mejlovi zainteresovanih korisnika mogu se prikupiti na više načina, a jednako važno kao što je njihovo prikupljanje jeste i njihovo razvrstavanje, tj. selekcija mejling lista.

Značaj segmentacije publike

Selektovane mejling liste se prave kako bi se publici koja je na njima pružio sadržaj koji im je (što je moguće više) zanimljiv i koristan i to u dinamici koja njima odgovara. Kako sve to da znate? 

Kraći upitnici o temama koje su im važne ili zanimljive, koliko bi često želeli da čitaju newsletter, da li više vole video ili tekstualni sadržaj – ovo su samo neke od ideja kako možete da dođete do informacija koje će pomoći u kreiranju različitih lista korisnika, kako biste bili u prilici da, specijalno za njih, prilagodite sadržaje mejlova. Iako je istraživanje o interesovanjima publike proces koji zahteva vreme, nikako  ne treba biti preskočen jer zahvaljujući tome šanse za postizanje konverzije se povećavaju. 

Pravljenje privlačnih i kvalitetnih mejlova

U zavisnosti od cilja e-mail kampanje (email campaign)  koji se jasno definiše na samom početku, osmišljava se strategija i odlučuje se o materijalu koji će biti korišćen, kao i o sadržaju mejlova koji će biti poslati. Potrebno je dobro razmisliti o tome kako će mejl biti dizajniran i kakve će biti sadržine. Dakle, važno je istaći da je ključno pažljivo planirati email marketing strategiju i odabrati sadržaj kako biste postigli maksimalne koristi od vaše kampanje putem email poruka. To podrazumeva jasno definisanje ciljeva email marketing akcije, odabir relevantnih tema i tonova komunikacije, kao i prilagođavanje sadržaja potrebama ciljne publike. Na ova način postoje dobre šanse za ostvarivanje zacrtanih ciljeva Vaše email marketing kampanje. 

Pisanje efektnih naslova i sadržaja

Kao što smo naveli, sadržaj mejla je veoma bitan. Naslov mejla, kao važan element čiji je zadatak da zainteresuje primaoce i podstakne ih da otvore mejl, može biti formiran kao pitanje ili neka interesantna činjenica. Uz pravilno formatiranje sadržaja mejla (email) publici omogućavamo lakše i prijatnije čitanje (niko ne uživa u predugačkom, nekorisnom i gusto zbijenom tekstu, zar ne?!).

Kvalitetan dizajn mejlova

Dizajn, odnosno templejt mejla za cilj ima vizuelnu dopadljivost, kojom se povećava atraktivnost, ali je isto tako važno da bude kreiran na način da se pravilno prikaže na svakoj vrsti uređaja. Dakle, prilagodljivost mobilnim telefonima nikako ne sme da izostane. 

Automatizacija e-mail kampanja

Efikasnije vođenje e-mail kampanje podrazumeva i automatizaciju. 

Postavljanje automatizovanih mejlova

Automatizacija mejlova jeste proces kojim se umnogome sve olakšava, počev od personalizacije pa do uštede svih resursa. Postavka automatizovanih mejlova kojima se potvrđuje registracija ili kupovina, traži recenzija i slično. Sve ovo i još mnogo toga se implementira kroz email servise koji su specijalni softveri uz koje se kreira i upravlja kampanjom. Isto tako, zahvaljujući činjenici da ovi servisi mogu biti povezani za drugih korisnim alatima kao što su analitika, društvene mreže ili servisi za plaćanje. 

Prednost automatizovanih kampanja

Zamislite koliko bi vremena bilo potrebno ako bi se na 1000 mejl adresa pojedinačno slali mejlovi! Upravo je ogromna ušteda vremena jedan od benefita automatizovanih kampanja, a mogućnost visokog stepena personalizacije mejlova, kao i građenje jačih i prisnijih veza sa našim pretplatnicima. Takođe, automatizacija nam pomaže da budemo kadri da održavamo kontinuiranu komunikaciju sa publikom. 

Testiranje i analiza e-mail kampanja

Na kraju, pre slanja mejla na mejling adrese, ne treba zaboraviti na testiranje. Svrha testiranja jeste da se utvrdi da je sadržaj u potpunosti u redu i da ne postoje nikakvi tehnički problemi. Sa druge strane, testiranje može da se odnosi i na neke druge segmente, a u svrhu optimizacije kampanje i poboljšanja njenog učinka. Tako, testiranje ili proveru vršimo pre slanja mejlova, a isto tako testiramo neke ključne segmente newslettera kako bismo pronašli kombinaciju koja generiše bolji rezultat.

A/B testiranje e-mail kampanje  (email campaign)

Jedan od značajnih načina za dolazak do odgovora na pitanje kako izgleda najefektniji newsletter, jeste kreiranje A/B testa za e-mail kampanje. Ovo testiranje se sprovodi tako što se određuje segment koji će biti testiran, kao što je naslov, vreme slanja, dizajn ili poziv na akciju. Nakon uporednog testa koje se uglavnom vrši na manjem broju publike, upoređivanjem podataka stiče se uvid u to koja varijanta mejla je postigla više rezultata, a ostatku publike se tada prosleđuje ona varijanta koja je zabeležila bolji učinak. 

Ono o čemu se u praksi naročito vodi računa jeste vreme slanja mejlova. Bila bi šteta ako bi se email marketiketinske akcije kvalitetno pripremale, a realizacija da bude u ne tako dobro vreme. Ako se pitate da li zaista postoje pravi dani i satnice za slanje mejla – odgovor je potvrdan. Štaviše, ta preporuka postoji i za pojedinačne niše, pa tako nije svejedno kada će se poslati mejl iz biznisa koji posluje u marketing ili B2B sektoru.

E-mail marketing - Glavne strategije za Vaš online uspeh

Po objašnjenju sa sajta Mailmunch ponedeljak i petak, kao i dani vikenda su izuzeti od slanja mejlova, pa je tako praksa da se mejlovi šalju utorkom, sredom ili četvrtkom. 

SEO i e-mail marketing

Da li ste znali da SEO i e-mail marketing (email marketing) u međusobnom dopunjavaju utiču na bolju pozicioniranost u rezultatima pretrage? Evo koja je zapravo spona između ove dve marketinške strategije. 

Spona između SEO-a i dobre e-mail marketinške kampanje

Prvo, ne zaboravimo da obe ove marketinške akcije, i optimizacija sajta i e-mail marketing kampanja, imaju zajednički cilj, a to je da se unapred definisanoj publici proizvodi ili usluge nekog brenda učine što dostupnije. 

SEO (search engine optimization) ili optimizacija sajta za pretraživače, obuhvata niz radnji koje se sprovode na sajtu ali i mimo njega, kako bi sajt na zadate ključne reči korisnika interneta bio pozicioniran u organskim (neplaćenim) rezultatima pretrage na što boljoj poziciji. Primera radi, kada neko na teritoriji Srbije pretražuje frazu “ženske patike” jer želi da kupi preko interneta ženske patike, zadatak dobro optimizovane veb-prodavnice jeste da se pojavi u rezultatima pretrage za tu ključnu frazu. Da bi se to i postiglo, nužno je uraditi dosta toga, pa je zato optimizacija sajta, kao strategija, vrlo komplikovana ali, sa druge strane –  itekako isplativa. 

Dobro izvedena e-mail marketing (engl: email marketing) akcija takođe igra ključnu ulogu u ovoj jednačini. Kroz segmentirane liste mejlova i personalizovane poruke, brend može direktno komunicirati sa svojom publikom, pružajući im relevantne informacije, posebne ponude ili sadržaj koji ih interesuje. Ovo doprinosi ne samo povećanju svesti o brendu među korisnicima već i podsticanju konverzija i lojalnosti kupaca. Kada se email marketing kombinuje sa SEO-om, brend može stvoriti snažnu prisutnost na internetu i bolje zadovoljiti potrebe svoje ciljne publike.

Kako uspešna e-mail strategija poboljšava SEO?

Kako da kroz email marketing akciju poboljšamo organsku vidljivost, tj, da pozitivno utičemo na optimizaciju sajta. Kada smo pomenuli da je u sprovođenju optimizacije potrebno uraditi dosta toga, jedna od aktivnosti jeste i obezbeđenje kvalitetnih linkova. Rad sa backlinkovima podrazumeva strateški pristup jer nije svaki link ka našem sajtu dobar link. Osnova linkovanja jeste da sajt prima kvalitetne linkove sa druge online lokacije. Upravo je svaki email u kampanji linkovan ka nekoj stranici na sajtu, gde publika može da se detaljnije informiše o temi koja je zanima, a koja je obrađena i kroz primljeni mejl. 

Kada pominjemo temu koja je kroz mejl obrađena, naglašavamo da je sadržina mejla i sadržina stranice na koju mejl vodi vrlo važna. Generisanje kvalitetnog sadržaja koji je koristan za publiku jeste način da se broj poseta na sajtu uveća. Kada se broj posetioca na sajtu poveća i kada publika naiđe na sadržaj koji je relevantan i koji joj služi – tada je vreme zadržavanja na sajtu duže, a to utiče na bolje rangiranje i u rezultatima pretrage. 

Isto tako, a u vezi sadržaja, pomenućemo i mogućnost da se kroz poslate mejlove sa publikom iskomunicira nova ponuda u asortimanu, novoobjavljeni blog ili neki drugi sadržaj koji je na sajtu i za koji se želi da bude vidljiv.

Kao što zaključujemo, SEO i email marketing se međusobno dopunjuju po pitanju vidljivosti sadržaja i korisno je imati na umu ovu činjenicu, jer se vođenjem obe strategije istovremeno mogu postići i bolji rezultati. 

Kako prilagoditi e-mail marketing za mobilne uređaje?

Optimizovan prikaz newslettera ili nekog drugog tipa mejla (potvrda registracije, uspešno obavljena kupovina, prijava na newsletter) znači da je sadržina mejla prilagođena veličini ekrana. 

E-mail marketing - Glavne strategije za Vaš online uspeh
E-mail marketing - Glavne strategije za Vaš online uspeh

Kao što iz primera slike 1. i slike 2. možete videti – nije svejedno da li je u email marketing strategije uključena praksa da se mejlovi prilagođavaju za mobilne uređaje ili ne. 

Sajt Statista navodi da je u Americi procenat otvorenih mejlova putem telefona viši od 49%, što je ubedljivo više od, recimo, pristupu mejla putem računara. 

E-mail marketing - Glavne strategije za Vaš online uspeh

Ova situacija ne odnosi se samo na područje Amerike – globalno je korišćenje mobilnih uređaja u većoj meri prisutno nego korišćenje desktopa, pa shodno tome optimizacija za mobilne uređaje više nije opcije, nego obaveza. 

Lep i jasan pregled sadržine mejla na mobilnom uređaju je važan zbog korisničkog iskustva. Ako je prikaz poslatog newslettera (slika 1.) takav da morate svaki put da skrolujete kako biste mogli da pročitate sadržaj – verovatno ćete odustati od čitanja, vremenom ćete prestati i da otvarate mejlove od takvog pošiljaoca. Sledeći logičan korak jeste odjava sa mejling liste. 

Međutim, ako je sadržaj optimizovan za mobilne uređaje (slika 2.) – vrlo lako ćete takav sadržaj čitati i nećete imati osećaj frustracije. Ovo je zaista značajna razlika koja može dovesti do smanjenja ili povećanja interesovanja publike, jer se još jednom potvrđuje da je korisničko iskustvo u samom vrhu ključnih stvari na koje treba u svakom vidu marketinga da obratimo pažnju.

Kako koristititi AI u kreiranju e-mail kampanja?

Veštačka inteligencija u kreiranju email kampanja ima svoje benefite, zbog kojih je njena upotreba toliko i rasprostranjena. Benefite se odnose na lako upravljanje i obradu velikih količina podataka, što umanjuje neke operativne troškove, a isto tako, tu je i pomoć u skaliranju kampanja što dovodi do onog najvažnijeg – porast profita. 

U praktičnom primeru, AI svoju primenu ima u personalizaciji mejlova, segmentaciji pretplatnika sa mejling liste, prediktivnoj analizi ponašanja korisnika, testiranju, zakazivanju slanja newslettera ili mejlova koji se dobijaju kada se uoči određeno ponašanje – primer za to je mejl koji se obraća korisnicima koji duže vreme nisu otvarali poslate mejlove ili koji nisu u dužem periodu posetili sajt. Isto tako, veštačka inteligencija pomaže u kreiranju mejlova kvalitetnog sadržaja, kao i u analizi uspešnosti email marketing kampanja. Na osnovu sprovedenih analiza, moguće je buduće kampanje pripremiti tako da budu efikasnije i da u budućnosti generišu bolji rezultat.

Ukratko – korišćenje veštačke inteligencije u email marketingu može pomoći u kreiranju personalizovanih kampanja koje su prilagođene potrebama svake individualne korisničke grupe. Time se postiže veća relevantnost sadržaja, povećava stopa otvaranja i klikova, i povećava ukupna efikasnost kampanje. Dodatno, veštačka inteligencija omogućava optimizaciju svih segmenata email kampanje na brži i lakši način, što dovodi do uvećanja postignutih rezultata.

Koje metrike su najvažnije za uspešnost e-mail kampanje? 

Kada je reč o rezultatima, kako da znamo da je naša e-mail kampanja bila efikasna? 

Zahvaljujući metrikama, oglašivači imaju sliku o (ne)uspešnosti kampanja. Koje su to metrike najvažnije kada je u pitanju email marketing?

Bounce Rate – procenat ukupnog broja poslatih mejlova koji nisu isporučeni primaocu. Visok bounce rate ukazuje na dosta mejl adresa koje su na listi, a koje više nisu aktivne ili nisu tačno unete. Visok Bounce Rate može ukazivati na problem sa kvalitetom liste mejlova, to jest da bi u budućnosti trebalo ažurirati Vašu email listu ili, s druge strane,  sa samim sadržajem poruke.

Delivery Rate – procenat koji pokazuje koliko je poslatih mejlova (email poruka) zaista i stiglo do primaoca, računajući foldere promotions, spam ili forums. Praćenje ovog parametra je od suštinskog značaja i njegovim smanjenjem obavezno treba obratiti pažnju na email listu i sprečavanje da poruke budu blokirane ili završe u neželjenoj pošti.

Spam Rate – procentualni iznos koji pokazuje koliko je korisnika označilo poštu koju šaljemo kao spam, odnosno kao neželjenu poštu. Dobija se kada se u odnos stavi broj prijavljenih spamova i broj poslatih mejlova i kada se taj rezultat pomnoži sa 100.

Ovo znači da vaša email poruka nikada neće stići u inbox vašeg željenog pretplatnika i da u vašoj marketing kampanji nećete moći ostvariti željene rezultate predviđene marketing planom vaše kompanije. Spam Rate – procentualni iznos koji pokazuje koliko je korisnika označilo poštu koju šaljemo kao spam, odnosno kao neželjenu poštu. Dobija se kada se u odnos stavi broj prijavljenih spamova i broj poslatih mejlova i kada se taj rezultat pomnoži sa 100.

Ovo znači da vaša email poruka nikada neće stići u inbox vašeg željenog pretplatnika i da u vašoj marketing kampanji nećete moći ostvariti željene rezultate predviđene marketing planom vaše kompanije. Zbog toga je važno pažljivo pratiti Spam Rate i preduzimati korake kako biste ga držali na što nižem nivou.

Open Rate – metrika koja nam daje uvid u to koliko je korisnika otvorilo poslati mejl. Kako je naslov / subject mejla prvi koji je uočljiv, da bi open rate bio što viši treba osmišljavati zanimljive subjecte. 

Click-through Rate or CTR – procenat koji je kliknuo na neki od linkova koji su u mejlu. Dobija se kada se podeli broj klikova sa brojem primljenih mejlova i kada se taj rezultat pomnoži sa 100. 

Conversion Rate – procentualni prikaz postignutih konverzija. Kako svaka email kampanja ima svoj cilj (konverziju), ova metrika meri stepen ostvarenog cilja email marketing akcije. Danas, stopa konverzije (Conversion Rate) je ključna stavka u digitalnom marketingu, uključujući i strategije email marketinga, kao i u drugim kanalima marketinga poput kampanje na web stranicama i društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Linkedin). Ona direktno meri uspešnost kampanja, pružajući uvid u to koliko efikasno pretvara posetioce u konkretne akcije poput kupovine, registracije ili preuzimanja nekog sadržaja. Stoga, pravilno planiranje i optimizacija email strategije postaju ključni koraci u ostvarivanju visoke stope konverzije, koja je ultimativni cilj svake kampanje u savremenom marketingu.

Ovde je važno naglasiti da je Conversion Rate je definitivno jedna od ključnih metrika kojom možete pratiti rezultate email marketing kampanja.

Unsubscribe Rate – procenat odjavljenih korisnika sa naše mejling liste. Ova metrika pruža uvid u koliko korisnika odlazi sa liste nakon što su primili naše e-mailove, što može ukazati na nivo angažovanosti i zadovoljstva korisnika sadržajem ili frekvencijom primljenih poruka.

Analiza Unsubscribe Rate-a omogućava nam da razumemo koliko efikasno održavamo angažovanost i interesovanje naše publike putem email marketinga. Zbog toga, praćenje i upravljanje Unsubscribe Rate-om postaje ključno za održavanje i unapređenje efikasnosti naših email kampanja unutar marketing strategija koje donosimo. 

Share Rate – da li se poslati mejlovi od primaoca prosleđuju dalje? Ako pretplatnici dele pristigao sadržaj mejla na svojim mrežama ili sa svojim prijateljima – na odličnom ste putu! Ova aktivnost ukazuje na angažovanost korisnika i širenje vaše email poruke van granica vaše direktno angažovane publike, što može povećati vidljivost vaše poruke i doprineti rastu vaše ciljne publike. Generalno gledano ovo će doprineti još da kreiranje kampanja bude još efikasnije za Vašu kompaniju.  

List growth rate – kojom dinamikom se povećava broj pretplatnika? Vrlo korisna metrika kojom se prati rast email liste korisnika. Ova metrika je od posebnog značaja jer omogućava da održavamo email listu “čistom”, koja se sastoji od aktivnih i angažovanih korisnika koji su zainteresovani za sadržaj vaših poruka. 

Retrurn on investment (ROI) – metrika koja daje uvid u isplativost ovakvog vida promocije, odnosno koja pokazuje koliko je zaista isplativo ulaganje u email marketing – koliko se ulaže, a koliko dobija. 

ROI = ((Prihod od email marketinga – Troškovi email marketinga) / Troškovi email marketinga) * 100%

Kroz analizu Return on Investment (ROI), dobijamo jasan uvid u isplativost ulaganja u email marketing. Ova metrika omogućava kompanijama da procene koliko efikasno njihove email kampanje pretvaraju uložena sredstva u merljive prihode. Time, pravilno usmeravanje i optimizacija resursa u email marketingu postaju ključni koraci za postizanje visokog ROI-a, što je krajnji cilj svake marketinške strategije.

Zaključak 

Za kraj, možemo reći da je e-mail marketing kampanje uspešne onda kada iza njih stoje dobre email marketing strategije (email marketing strategies). Nije preporučljivo posezati za brzopoteznim rešenjima jer takve akcije u najvećem broju slučajeva neće dati rezultat koji će zadovoljiti brendove. 

Znanje o tome kako se grade i u praksi sprovode email marketing kampanje je kompleksno i ako se odlučite za takav oblik promovisanja svog biznisa – isplativiji je da se tome pristupi profesionalno od samog početka. A kako ćete to postići? Angažovanjem stručnih marketara. 

Baš kao što se i optimizacija sajta ne radi jedan mesec i više ne, tako i email marketing strategije zahtevaju vreme. Prostoje procesi koji se unutar strategija vode i važno je dati im prostora da se primene i daju rezultat. Do tada, budna analiza svega urađenog je koristan izvor informacija za dalje unapređenje vaših marketing akcija. 

Stoga, ako želite kvalitetan pristup email marketingu – javite nam se! Uvek smo otvoreni za nove projekte i saradnje i jedva čekamo da unapredimo biznis koji vodite.

FAQ (Često postavljana pitanja)

Svaki početak kreće od jasno definisanog cilja i kreiranja strategije kampanje koja je osnova svega što se dalje radi. Pored cilja, neophodna je lista pretplatnika i odabrana platforma preko koje će se slati mejlovi. Zatim se radi na što kvalitetnijem sadržaju, liste pretplatnika se semgmentuju i sadržaj se shodno tome u što je većoj meri personalizuje.

Dinamina slanja zavisi od e-mail marketing strategije. Jednom sedmično, svakodnevno ili jednom mesečno – sve zavisi od cilja koji je definisan u strategiji.

Ako nam metrika signalizira da se mejlovi slabo otvaraju – što pre treba implementirati neke promene. To može da bude unapređenje naslova mejla i sadržaja, može se kroz mejl ponuditi neka dodatna korisnost za pretplatnike i naravno – može se promeniti vreme slanja mejlova. Korisno je voditi računa o danima u nedelji kada se šalju mejlovi, kao i o periodu dana. 

Ako imate veće baze pretplatnika i ako želite da se ozbiljnije bavite e-mail marketingom tada imajte na umu da besplatna rešenja neće doprineti tom cilju. Uvek je investicija u sistem koji nudi dosta metrika i slobode u kreiranju bolji izbor, jer kao rezultat imaćete kvalitetniji proizvod. Na kraju krajeva, vodimo se i time da se ulaganje u stručno vođenje email marketing strategije itekako isplati, pa shodno tome birajte agencije koje mogu ponuditi kvalitetnu uslugu uz koju ćete unaprediti svoj posao.   

Stručnjaci koji se bave e-mail marketingom znaće šta je to što treba preduzeti i izbegavati kako bi mejlovi koji oni pošalju uvek završili u pravom folderu mail naloga pretplatnika, a ne u spamu. 

Do većeg broja pretplatnika na mejling listi dolazi se postepeno, ali to se može ubrzati na razne načine. Recimo, može da se ponudi neka vrednost za pretplatnika (popust ili besplatni pristup nekom plaćenom programu ili sadržaju), ili da je za pristup nekom događaju ili sadržaju neophodna prijava na mejling listu.  

Marketari će uspeh email kampanja oceniti kroz analizu različitih metrika koje daju uvid u uspešnost sprovedenih kampanja.