Kako se radi ažuriranje sajta i zašto je to potrebno?

Šta podrazumeva ažuriranje web-sajta, kako se izvodi i zbog čega ističemo da je redovno ažuriranje sajta važno za uspešno poslovanje – ovo su samo neke od tema kojima se bavimo u ovom blog članku.

Ukoliko imate web-sajt ili je u planu njegova izrada, verujemo da ćete ovde pronaći dosta korisnih informacija kako se sprovodi ažuriranje i održavanje sajta, jer je ovaj tekst siže svih najvažnijih stvari koje treba da znate u vezi ove teme, a za njegovo čitanje Vam neće trebati ni previše vremena jer je sažet i vrlo koncizan.

Krećemo od važnosti ažuriranja web-sajta.

Tabela sadržaja Prikaži

Zašto je važno ažuriranje sajta?

Ažuriranje i održavanje su neophodni da bi internet sajt uvek bio funkcionalan i siguran i ono se obavlja nekada jednom mesečno, a nekada i više puta mesečno.

Potencijalne štete od neažuriranih segmenata web-sajta mogu biti ogromne i vredi preduzeti sve što je u našoj moći da ih predupredimo, a posetiocima pružimo najbolje moguće korisničko iskustvo.

Poboljšanje sigurnosti

Kako navodi sajt www.statista.com, broj zabeleženih sajber napada raste svake godine. Pored veće učestalosti, napadi postaju suptilniji i razorniji, što u svakom pogledu sa sobom nosi veliku štetu. Istaživanja koja su sprovedena od strane Nortona (antivirusni softver) govore u prilog tome da je 74% anketiranih korisnika interneta zabrinuto za bezbednost svojih podataka, a baš ovo treba da bude znak da je neophodno uložiti sve moguće resurse kako bi se posetiocima web-sajta pružila sigurnost dok borave na sajtu.

Štete od zloupotrebe podataka duboko ugrožavaju i brend, tako da su pored korisnika sajta i kompanije vrlo osetljiva kategorija. Kako je jedno od omiljenih pravila Guglovog algoritma baš sigurnost sajta, ne čudi činjenica da u praksi bolje pozicioniranje u organskoj pretrazi imaju upravo oni sajtovi koji imaju ispoštovane sigurnosne protokole.

Održavanje tehničke relevantnosti

Pored sigurnosti, tehnički segment sajta, takođe, zahteva redovno ažuriranje.

Kako se navodi u analizama kompanije Adobe, internet sajtovi koji su redovno ažurirani na način da su u skladu sa najnovijim tehničkim standardima, beleže 40% višu angažovanost korisnika. Ovo svakako nije zanemarljiv podatak i govori nam u prilog tome da treba uvek nastojati u nameri da sajt bude brz, efikasan i kompatibilan sa svim vrstama uređaja.

Ovde ne treba zaboraviti i redovni backup web-sajta.

Unapređenje korisničkog iskustva

Tehnička relevantnost je usko povezana sa boljim korisničkim iskustvom, jer ukoliko se ulažu resursi u tehnički segment sajta, tada se to radi sa namerom da se posetiocima pruži što bolje korisničko iskustvo.

Ovde je naglasak na tome da im boravak na web-sajtu bude što prijatniji, a to je moguće samo ako su u prilici da brzo i jednostavno sprovedu svoju nameru – poruče proizvod, dobiju traženu informaciju, itd.

Izrada i ažuriranje sajtova – koraci ka savršenom web-sajtu

Izrada i ažuriranje sajta predstavljaju jednu zaokruženu celinu efikasne digitalne strategije, jer jedno bez drugog ne može da ide. Procesi izrade, ažuriranje i naknadne optimizacije sajtova nisu samo tehničke aktivnosti, već su to činioci koji direktno utiču na uspeh online prisustva klijenata. Ovo su koraci koje je neophodno preduzeti kako bi performanse jednog sajta bile dobre i kako bismo imali zadovoljne posetioce i kupce u budućnosti.

1. Prilagođena izrada web-sajta:

Izrada sajta treba da bude prilagođena specifičnim potrebama i ciljevima klijenta. Agencija za digitalni marketing kojoj se obratite za pomoć u izradi mora da proanalizira do sitnih creva jednu nišu, ciljnu publiku i sve stvari koje im zadaju muku i glavobolju i konkurenciju i njhove dobre i loše prakse  kako bi kreirala sajt koji odražava vrednosti koje vi želite da promovišete, privlači posetioce i ostvaruje konverzije. Prilagođen dizajn sajta igra ključnu ulogu u stvaranju pozitivnog korisničkog iskustva i pri prvom kontaktu sa vašim sajtom posetilac će steći poverenje, a šansu za ostavljanje prvog utiska ne možete dobiti dvaput!

2. Redovno ažuriranje sajta:

Ažuriranje sajtova nije nešto što ćete obaviti sad i sve ostaviti da stoji za vjeki vjekov, već je to nešto čemu se iznova morate vraćati nakon što se izrada obavi. Održavanje svežeg i relevantnog sadržaja sajtova ključno je za angažovanje posetilaca i održavanje visoke i zavidne pozicije na pretraživačima. Agencije treba da redovno prate performanse sajta, analiziraju trendove u industriji i ažuriraju informacije kako bi se osiguralo da sajt prati brze promene digitalnog pejzaža. Naravno, pored agencije koja održava sajt i prati rezultate poželjno je aktivno uključivanje vlasnika sajta i njegove sugestije i smernice, jer on iz neposrednijeg iskustva mora da zna šta se dešava u njegovoj niši, da li ima neke akcije i promocije, koje usluge ili proizvod više neće prodavati putem web-sajta itd.

3. SEO optimizacija:

Izrada sajta i SEO optimizacija (Search Engine Optimization) su međusobno povezani. Pravilno strukturiran sajt sa dobrom navigacijom, kategorijama i podkategorijama, optimizovan za ključne reči i fraze poboljšava vidljivost na pretraživačima. Redovno održavanje sajta, osvežavanje sadržaja i pratećih elemenata i ispravke tehničkih aspekata direktno doprinose poboljšanju pozicija na rezultatima pretrage, što značajno utiče na broj poseta. Preporučljivo je da SEO specijalista prati stanja sajta dok je izrada u toku  pre nego što bude live i indeksiran, jer tako može da da smernice u vezi sa tehničkim i on-page SEO-om pre samog postavljanja sajta ili sajtova, jer je u ovoj fazi lakše rešiti sve probleme.

4. Prilagođavanje tehničkim inovacijama:

Digitalni prostor neprestano evoluira i širi se beskonačno poput svemira, a sa njim i tehnologije koje podržavaju online prisustvo. Ažuriranje i izrada sajta u skladu sa najnovijim tehničkim inovacijama, kao što su mobilna optimizacija, brza učitavanja stranica i bezbednosne nadogradnje, osigurava da sajt ostane u vrhunskom stanju i prilagođen savremenim zahtevima korisnika, ali i Google botova, na šta nažalost svi mi iz digitalnog marketinga moramo da obratimo pažnju.

Dalje ćemo kroz blog post detaljnije razraditi temu ažuriranja sajtova, kako biste iz ove oblasti stekli još bolji uvid i dobili savete koji će vam biti dragoceni u radu.

Kako se radi ažuriranje sajta?

Sada, kada smo objasnili zašto je ažuriranje sajta važno, osvrnućemo se na faze koje se odnose na celokupno održavanje.

Kao i uvek, krećemo sa analizom trenutnog stanja.

Evaluacija postojećeg stanja

Pre nego što se započne ažuriranje web-sajtova, nužno je izanalizirati trenutno stanje.

U ovome pomažu brojni alati koji daju uvide u mnoštvo metrika koje su osnova za identifikaciju oblasti koje zahtevaju poboljšanje. U ovom koraku se osvrćemo i na povratne inforacije u vezi korisničkog iskustva, utvrđujemo trenutnu brzinu učitavanja i proveravamo sigurnosni aspekt sajta.

Implementacija novih tehnologija i funkcionalnosti

Kada utvrdimo u kakvom su stanju svi aspekti jednog internet sajta, krećemo sa osmišjavanjem plana koji ćemo sprovesti.

U ovom delu vrši se implementacija novih tehnologija i funkcionalnosti, a to podrazumeva dosta aktivnosti. Počev od informisanosti u vezi najaktuelnijih trendova, preko implementacije responsive dizajna, ažuriranja WordPress ili nekog drugog CMS sistema koji se koristi, kao i svih plug-inova do redovnog ažuriranja integrisanih alata za praćenje performansi.

Testiranje i praćenje performansi

Kao što nakon svake implementacije sledi testiranje, tako je slučaj i u ovoj, završnoj fazi za održavanje sajtova.

Da bismo bili sigurni da je sve što je urađeno i instalirano zaista i funkcionalno – neophodno je da izvršimo i određena testiranja. Sve bi trebalo da funckioniše u najboljem mogućem redu, a ukoliko to nije slučaj, slede dorade.

Testiranje je značajno zbog otkrivanja nekih funkcija koje ne rade kako bismo očekivali, ali sada znamo šta treba prepravljati, kako bi web-sajt bio u potpunosti funkcionalan.

Kada je reč o praćenju performansi, nakon utvrđivanja da sve funkcioniše u najboljem redu, pratimo kako se posetioci ponašaju na sajtu – koje su to stranice koje su najposećenije, da li se kupovine sprovode do kraja ili dosta posetilaca napušta korpu bez realizovane kupovine. Na ovaj način, mogu se uočiti neki paterni koji nam jasno ukazuju na to da negde treba ipak da još malo detaljnije prekontrolišemo funkcionalnost nekog elementa ili da razmišljamo o načinu da unapredimo postojeće stanje.

Kako se ažuriranje sajta odražava na SEO optimizaciju?

Došli smo i do segmenta kako to ažuriranje sajta utiče na SEO optimizaciju i koji su sve segmenti ovde istaknuti. Održavanje web-sajtova postalo je neophodno za postizanje i održavanje visokog rangiranja na pretraživačima. Kroz temeljno ažuriranje i kontinuirano poboljšanje strukture i sadržaja sajtova, ne samo da osiguravate relevantnost, već i pružate signal pretraživačima da je vaša platforma sveža, relevantna i spremna zadovoljiti potrebe korisnika. Kada se SEO optimizacija uspešno odradi uz kvalitetno održavanje i ažuriranje onda su veće šanse i za bolju poziciju na Google-u, ali i da kroz posetioci dođu u kontakt sa vama i vide vaše proizvode i usluge lakše.

Ažuriranje ključnih informacija

Relevantnost je ključna.

Sve informacije koje su sadržane na web-sajtu trebalo bi da budu tačne.

Tačnost informacija koje su napisane na sajtu direktno utiče na korisničko zadovoljstvo. Najjednostavniji primer toga je tačnost cene koja će biti naplaćena, tačnost opisa proizvoda, njegove namene, načina održavanja i sl. Ovo je samo jedan primer situacije gde tačnost informacija igra važnu ulogu, a takvih situacija je zaista mnogo. SEO optimizacija stranica gde se nalaze proizvodi i usluge uz precizne podatke pružaju vam bolju vidljivost u pretrazi i poverenje kod korisnika koji će lakše stupiti u kontakt sa vama.

Kada je reč o ažuriranju informacija, pomenućemo i dodavanje novog sadržaja. Uvek je važno “osvežiti” sadržaj web-sajta, iako bi neki internet sajtovi, zbog svoje prirode, taj zadatak trebali da ispunjavaju češće od drugih – primera radi, sajtovi gde se vodi blog.

Kada se kod čitalaca stvori navika da posećuju sajt sa namerom da provere šta je to novo što ste im pripremili – tada je Vaša odgovornost još veća da u kontinuitetu plasirate kvalitetan i koristan sadržaj.

Optimizacija slika i meta tagova

Kako bi stranice web-sajta postizale učitavanje za što kraće vreme, nužna je optimizacija slika ili video materijala. Korišćenjem kompresije slika i odgovarajućih formata postiže se kraće vreme učitavanja, a nije tajna da Google bolje rangira sajtove koji imaju optimizovane slike. Optimizacija slika jedan je od detalja koji SEO stručnjaci vrlo često zaborave, ali koji u pojedinim situacijama mogu da naprave razliku da li će korisnici doći u kontakt sa vašim sajtom, ili neće.

Meta tagovi, ključujući naslove i meta opise, takođe igraju važnu ulogu u rangiranju na pretraživačima i glavni su faktor kada se radi SEO optimizacija. Ažuriranjem ovih elemenata sa relevantnim ključnim rečima i informativnim opisima, povećava se šansa da se stranica bolje rangira u organskim rezultatima pretrage.

Search Engine Journal sproveo je istraživanje u kojem je navedeno da stranice sa optimizovanim meta tagovima često generišu i veći broj klikova što dovodi do konverzija (prodati proizvodi i usluge). Razlog više da ovo bude stalna praksa, zar ne?

Brzina učitavanja web-sajta

Što brže učitavanje sajta – to bolje.

Ovo kažemo jer postoji direktna veza između brzine učitavanja stranica internet sajta i pozicioniranja u organskim rezultatima pretrage. Optimizacija brzine sajtova i učitavanje spadaju u tzv. tehničku SEO optimizaciju.

Kako Google navodi iz svojih izveštaja, a u praksi je to svakako potvrđeno, stranice koje se brzo učitavaju imaju bolje rangiranje, a to u krajnjoj liniji često rezultira većim brojem poseta. Postoji dosta poslova koji se odnose na tehničku SEO optimizaciju (uz dobar hosting), a koji se rade sa ciljem da se brzina učitavanja sajtova poboljša i da se unapredi korisničko iskustvo kroz redovno održavanje.

Kako znati da li je brzina učitavanja web-sajta adekvatna?

To se lako testira zahvaljujući dostupnim alatima koji mere brzinu učitavanja, a ono što će biti korisno da znate jeste da je dobra brzina učitavanja sajta do 2,5 sekunde, a svako učitavanje duže od toga ima prostora za unapređenje performansi. Brzina zavisi i od nekih drugih stvari, kao od toga koji hosting se koristi, u kom programskom jeziku je sajt napravljen, od statičkih, dinamičkih elemenata itd.

Kako se ažurira dizajn sajta?

Dizajn je još jedan od segmenata web-sajta koji se može ažurirati.

Šta tačno podrazumeva osvežavanje dizajna (redizajn) i kako to u praksi izgleda? Odgovor na ova pitanja čeka vas u nastavku našeg blog posta.

Prilagođavanje dizajnerski trendovima (redizajn)

Ako trenutni dizajn jednog internet sajta ne ide u korak sa evolucijom trendova i ne doprinosi maksimalnoj funkcionalnosti – tada je vreme za redizajn.

Dizajn bi trebao da bude dopadljiv i vizuelno privlačan, uz skladno uklopljene boje, fontove i sve ostale elemente koji čine sajt.

Međutim, dizajn podrazumeva još dosta toga osim vizuelnog segmenta. Nikako ne sme biti zanemaren i dizajn sajta za mobilne uređaje, jer je mobilna optimizacija važan faktor koji utiče na SEO optimizaciju i korisničko iskustvo. Pored toga, integracija korisničkog interfejsa i korisničkog iskustva treba da se posmatra uvek kao celine koja se međusobno dopunjuju, pa je zato kvalitetan UI/UX dizajn segment na koji treba posebno obratiti pažnju.

Unapređenje interaktivnosti i responsiveness

Održavanje i ažuriranje  dizajna se vrti oko poboljšanje u svakom pogledu, a podsticanje i povećanje interakcije korisnika sa web-sajtom je samo jedna strana te priče.

Redizajn sajta za cilj ima da pokrene posetioce na akciju koja nam je definisana kao konverzija, bilo da se radi o kupovini, prijavi na newsletter ili nekoj trećoj aktivnosti. Dakle, posetioci se vode kroz web-sajt, pruža im se najbolje moguće korisničko iskustvo kroz kvalitetan i intuitivan dizajn  i fokus je na tome da u svakom trenutku budu u prilici da sprovedu u delo ono što im je namera. Pritom, pravilan prikaz i apsolutna funkcionalnost sajta na svakom uređaju je imperativ jer spada među primarne stvari kada je reč o korisničkom iskustvu.

Testiranje korisničkog iskustva za razne uređaje

Kada se završi sa redizajnom sajta – tada na red stupa testiranje i detaljna provera.

U ovom koraku obraća se posebna pažnja na to da sve funkcionalnosti internet sajta rade besprekorno i da sve uočene nepravilnosti u radu budu što pre otklonjene.

Po završetku redizajna sajta, vrši se testiranje u vezi rada sajta na svim uređajima, i tek kada se ustanovi da je sve u najboljem redu – tada je redizajn sajta završen.

Kako se radi analiza nakon što se završi ažuriranje sajta?

Kako bismo znali koliki učinak ima urađeno ažuriranje sajta, neophodno je da izvršimo analizu pojedinih segmenata, kako bismo imali jasniju sliku o tome šta smo kroz ažuriranje postigli.

 Praćenje performansi web-sajta

Zahvaljujući korišćenjem brojnih alata (jedan od njih je Google Analytics) možemo imati preciznu evidenciju o mnogim važnim parametrima koji mere funkcionalnost i kvalitet rada sajta.

Korišćenje tih alata je važno kako bismo bili u prilici da ispratimo rad svih performansi internet sajta, počev od brzine učitavanja stranica, preko stabilnosti servera i do uporedne metrike sa stanjem koje je trenutno sa onim koje je bilo pre.

Analiza podataka o ponašanju korisnika

Kako ćete znati da je ažuriranje web-sajta imalo pozitivan uticaj na ponašanje posetilaca?

Google Analytics ovde dosta pomaže jer ovaj alat ima brojne pokazatelje na osnovu kojih možete videti šta posetioci rade na sajtu – koliko dugo se zadržavaju, da li je procenat napuštanja sajta nakon posete prvoj stranici niži (pokazatelj Bounce Rate), šta od stranica gledaju, da li se posetioci vraćaju u većem stepenu na web-sajt nego pre i da li se postiže više konverzija u odnosu na period pre ažuriranja.

Prilagođavanje spram potreba korisnika

Sagledavanje situacije kroz analizu ponašanja korisnika nakon što se završi održavanje i “umivanje” web-sajtova daje nam dosta informacija koje možemo da koristimo u cilju dodatnog unapređenja. Uvek se mogu organizovati ankete ili neki drugi oblici interaktivnosti u kojima će se doći do korisnih podataka u vezi sa time kako posetioci reaguju na urađeni redizajn sajta.

Osluškujući njihove potrebe, uvek treba biti otvoren za dodatne izmene i unapređenja.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Ažuriranje web-sajta doprinosi sigurnosti jer uključuje primenu najnovijih sigurnosnih standarda i pomaže u otklanjanju potencijalnih sajber napada i sprečava neovlašćeni pristup sajtu.

Preporučuje se redovno ažuriranje tehničkih komponenti sajta najmanje jednom mesečno. 

Ažuriranje ovih komponenti sajta čini da jedan internet sajt bude funkcionalan i u skladu sa najnovijim standardima i tehnologijama, smanjujući rizik od tehničkih problema i poboljšavajući performanse.

Ovde se misli na analizu relevantnosti informacija, identifikaciju, uklanjanje ili prepravku zastarelih ili netačnih podataka na sajtu, kao i na dodavanjem novog sadržaja.

Implementacija novih tehnologija i funkcionalnosti zahteva temeljno istraživanje aktuelnih trendova, odabir relevantnih tehnoloških rešenja, testiranje njihove kompatibilnosti sa postojećim sistemom i prilagođavanje implementacije prema specifičnim potrebama ciljne publike.

Testiranje je ključno jer omogućava identifikaciju i otklanjanje potencijalnih problema pre nego što sajt bude online. Pod testiranjem se misli na proveru funkcionalnosti, sigurnosti, brzine učitavanja i opšteg korisničkog iskustva, čime se osigurava da funkcionisanje internet sajtova bude bez ikakvih smetnji.

Ažuriranje dizajna može poboljšati korisničko iskustvo optimizacijom navigacije, poboljšanjem vizualnog segmenta, prilagođavanjem za ispravan prikaz na svim mobilnim uređajima i implementacijom interaktivnih elemenata. Ovo stvara intuitivnije okruženje za posetioce sajta, a time se unapređuje celokupno korisničko iskustvo.

Cena održavanja i ažuriranja sajtova je nešto što se ne može fiksno odrediti, jer sve zavisi od kompleksnosti sajtova, potreba vlasnika, platforme (cms-a) na kojoj je sajt napravljen i brojnih drugih stvari. Iako ovaj odgovor kako se formira cena možda neće zadovoljiti znatiželju korisnika, on je jedini pošten i ispravan, ali ukoliko stupite u kontakt sa nama iz Holistic Digital Solutions-a mi ćemo vam ubrzo po pregledanju sajta ili sajtova saopštiti koja je precizna cena! 😀

Zato što su posetioci web-sajtova uvek na prvom mestu, a ključno je da internet sajt u potpunosti zadovoljava sve njihove potrebe – da je pregledan, jednostavan za korišćenje, intuitivan, sa svim potrebnim informacijama i da se brzo učitava.

Kada korisnici mogu da urade ono što žele za kratko vreme i na jednostavan način, oni su zadovoljni, vraćaće se na sajt, a Google će to smatrati velikim plusom koji će uticati na SEO optimizaciju.

Popunite kontakt-formu ispod, navedite kakav sajt želite, da li vam je potrebno održavanje sajta i SEO optimizacija i mi ćemo vam se javiti u najkraćem roku.

Javite nam se!