Uspešno reklamiranje na YouTube

Digitalno okruženje iz dana u dan svedoči sve većoj ekspanziji. U skladu sa tim, prisutna je sve više kanala putem kojih se poslovanje može predstaviti i reklamirati, a mogućnosti kombinovanja istih ne ograničavaju preduzetnike ni po kom osnovu. Više nego ikada, svaki biznis ima duži spisak razloga da se (ukoliko već nije) predstavi svojim budućim klijentima i kupcima i u online formi. U prilog ovoj tezi, ide i podatak da će Internet u bliskoj budućnosti zabeležiti pet milijardi korisnika. Ogroman broj, zar ne? Upravo se u tom broju krije i veliki potencijal.

Mala istorija sajta
YouTube

Pre više od petnaest godina, ako želimo da budemo precizni, 14-og februara 2005-e, kreiran je sajt YouTube. Njegovi osnivači zamislili su ga kao platformu koja će biti jedno mesto gde bi ljudi iz čitavog sveta mogli da postave, gledaju i dele zanimljive video zapise. Ono što je doprinelo da se ideja za kreiranje ovakvog sajta rodi, bila je nemogućnost da se određena potreba zadovolji. Naime, jedan od osnivača imao je potrebu da nađe određeni video klip koji je želeo, ali nakon neuspešne potrage pomislio je kako bi bilo odlično da postoji jedno mesto gde bi se nalazili svi video zapisi i gde bi se isti mogli pretraživati i deliti. U tom trenutku, ideja je rođena, a ostalo je istorija…

Da li je sve išlo po planu?

Po planu nije išlo, jer je ovaj sajt prvobitno zamišljen kao mesto za online upoznavanje. Problem sa oskudicom video materijala na tu temu slutio se i pre pokretanja sajta i to je značilo se je potrebno prilagoditi se nekoj drugoj potrebi. Ovde na scenu stupa ideja inspirisana nemogućnošću pronalaska fatalnog snimka Dženet Džekson sa Super Bowla 2004. Bivši radnici PayPala su se složili da bi website sa video snimcima iz celog sveta bio odlična ideja! Tada su prionuli na posao.

Kao i inače što biva-prepreke se pojave, ali se i prebrode. YouTube je nailazio godinama da raznorazne izjave u medijima koje nisu davale baš najsvetlije prognoze za opstanak sajta. Kada se pravno definisao odnos po pitanju autorskim prava između kompanije i vlasnika video sadržaja, tada su postavljeni i temelji za uspeh kojem danas svedočimo.
Steve Chen, Chad Hurley i Jawed Karim čine čuvenu trojku fantastičnih umova koja se osvojila ceo svet sa svojom genijalnom idejom! Više od dve milijarde mesečnih korisnika govori u prilog tome koliko je ova platforma poznata, priznata i omiljena.

YouTube i statistika

Brojke nisu neophodne da bi potvrdile uspeh ovog sajta, ali nekada su zabavne. Ako volite statistiku, možda će Vam biti zanimljivo da pročitate sledeće činjenice o YouTube-u.

Prvi objavljen video

Prvi video na sajtu YouTube bio je amaterski snimak Jaweda Karima koji je tokom jedne posete zološkom vrtu u San Dijegu, zastao isped slonova i dao svoj komentar na račun njihovih surli. Video pod nazivom “Me at the zoo” postavljen je 24.04.2005. i do sada ga je lajkovalo preko million ljudi, a broj pregleda je skoro 207 miliona!

Zvanično pokretanje sajta

Nakon kreiranja sajta, usledili su meseci testiranja i unapređenja. Sajt je zvanično počeo sa radom sredinom decembra, 2005. godine.

Prvi video sa preko million pregleda

Prvi video snimak koji je postavljen na YouTube, a koji je zabeležio vrtoglavu cifru od million pregleda, bila je reklama kompanije Nike, koja je snimljena u saradnji sa legendardnim fudbalerom Ronaldinjom.

Dinamika rasta postavke videa na YouTube

Po zabeleženim podacima, od 2011.godine, kada se na YouTube postavljalo po 48h video sadržaja u minuti, prisutan je vrtoglavi rast količine upload-ovanog sadržaja. Početkom 2017-e godine, ta cifra je iznosila čak 400 sati video materijala u minuti.

Kako je YouTube stekao popularnost?

Planetarna popularnost ovog sajta leži u jednom od osnovnih markentiških “postulata”- u nastojanju da se određena potreba zadovolji. Ako malo bolje razmislite o ovome i ako pročitate ovaj tekst do kraja, videćete da je zadovoljene potrebe, u bilo kom smeru, osnova svega o čemu pišemo u ovom tekstu. Krenimo sada od prvih potreba zbog kojih posećujemo YouTube.

Inspiracija na YouTube

Skoro polovina korisnika ovog sajta posećuje ga jer traga za inspiracijom. Potrebno je da se inspirišu na neku akciju, bilo ona vezano za poslovni ili privatni sector, ali ono što ih u tome sprečava jeste što nigde nisu pronašli taj energetski zalet koji će da ih motiviše da istraju u tome što žele da učine. Kako ovaj sajt broji izuzetno veliki broj video snimaka koji su u svakom trenutku dostupni, on je postao opšte poznato mesto za pronalazak svežih i unikatnih ideja.

Informacije na YouTube

Druga polovina, drugih 50% korisnika ovog sajta, ne traga za inspiracijom nego za informacijom. Kako se nešto radi, koje su etape u tom procesu i kako izgleda krajnji efekat svega toga? Gde može nešto da se nabavi? Šta drugi misle o kupovini tog proizvoda i kakva su njihova iskustva o tome što i nama treba? Da li su zadovoljni? Mnoštvo informacija. Korisnih, zabavnih i pre svega, dostupnih kada su nam potrebne.
Složićete se, ovo zaista zna da olakša život kada nešto ne znamo kako se radi, ili kada tragamo za savetom kako da nešto uradimo. Jednostavno, ukucaćemo željeni pojam u YouTube pretragu i videte kako je to nešto uradio neko ko je iskusniji od nas.

Informacije na YouTube | Holistic Digital Solutions

YouTube i potencijal oglašavanja

Sada polako dolazimo do suštine koja se odnosi na reklamiranje na YouTube. Kako reklama na YouTube može da radi u službi našeg poslovanja, bez obzira u kojoj sferi obavljamo svoju delatnost? Odgovor na ovo pitanje je malo kompleksniji nego što možda izgleda, ali ono što je dobro jeste da ćemo ga razdvojiti na delove koje ćemo zasebno objasniti, kako biste bili u prilici da što jednostavnije shvatite suštinu koja stoji iza svega.

Reklama na YouTube i publika

YouTube, kao miks društvene mreže i pretraživača, objedinjuje ono najbolje od karakteristika i društvenih mreža i pretraživača. Velika posećenost, ogroman broj raznolikog sadržaja i ono što je vrlo važno-dostupnost u svakom trenutku, pobrali su simpatije ogromnog broja korisnika. Kada već znamo gde se okuplja ogroman broj ljudi, nije nam teško da zaključimo da na tom mestu sigurno ima dosta onih kojima bi naša usluga ili proizvod bio interesantan.

Ko je na YouTube?

Ovaj website posećuju svi, bez obzira na pol, godište i druge demografske karakteristike. Dakle, u skladu sa prirodom Vašeg proizvoda ili usluge, lako možete da filtrirate publiku na onu koja je relevantna u odnosu na onu koja to nije. Prilikom kreiranja oglasnih kampanja, u podešavanjima je dostupan izbor i mogućnost uskog targetiranja publike kojoj želite da plasirate svoju reklamu. Sada, kada znate da je precizno targetiranje izvodljivo, ostaje još da postavite kampanju i kreirate reklamu koja gađa Vašu publiku pravo u centar. Strpljivo, doćićemo i do toga.

Šta je potrebno za reklamiranje na YouTube?

Samo tri stvari: YouTube kanal, Google nalog za oglašavanje i budžet koji ćete izdvajati za reklame. Krenimo od toga kako možete sami da napravite svoj kanal na YouTube i koji to sve koraci slede nakon toga.

Kako kreirati YouTube kanal?

Proces kreiranja kanala na YouTube za potrebe reklama na YT nije preterano zahtevan ni komplikovan. Kao što već i sami predpostavljate, neophodno je da imate kreiran email koji ćete koristiti u svrhu kreiranja YT kanala. Kada pristupite YouTube sajtu u gornjem desnom uglu ekrana pojaviće se nekoliko opcija među kojima birate prvu pod nazivom “Create a channel”. Birajući tu opciju, uspešno ste pokrenuli proces kreiranja svog YouTube kanala, i sada predstoji da kreirani kanal popunite sa svim neophodnim informacijama.

Kako kreirati YouTube kanal | Holistic Digital Solutions

Kako se popunjava kanal na YouTube?

Odmah nakon klika na dugme “Create a channel”, kao što smo i pomenuli, otpočinjete sa procesom popunjavanja svog kanala na YouTube. U ovom delu ćete se sresti sa poljima gde treba da upišete osnovne generalije vezane za YT nalog koji ste kreirali, a one se, ukratko, odnose na sledeće.

Izbor profilne fotografije i naziva YouTube kanala

Pre unosa svih potrebnih informacija koje publici pružaju priliku da se bolje upozna sa Vašim poslovanjem i njegovim najvažnijim karakteristikama, unosite sliku koja će se pojavljivati kao profilna fotografija kanala.

Izbor profilne fotografije i naziva YouTube kanala | Holistic Digital Solutions

Kako u ovom slučaju obrađujemo temu reklamiranja na YouTube u svrhu građenja brenda i povećanja poslovnog profita, onda neka ime kanala bude ime brenda iza kojeg stoji poslovanje kojim se bavite, a kao profilnu sliku birajte fotografiju logotipa firme. Potrudite se da na svim društvenim mrežama, bilo da se radi o Facebooku, Instagramu, TikToku, Pinterestu, LinkedInu ili nekim drugim, nazivi profila budu isti, kao i profilne i cover slike. Ovo je korisno kada je reč o lakšem prepoznavanju Vašeg brenda.

Kada uoče da ste prisutni na više kanala, publika će Vas lako prepoznati i na taj način podsvesno ulazite u njihovu memoriju. Ako su nazivi na mrežama različiti od mreže do mreže, ako se koriste i različite profilne slike- tada utisak koji odajete o sebi nije u polju profesionalizma i ono što je najvažnije-otežavate publici da Vas pronađe i, eventualno, i da Vas kontaktira putem društvenih mreža. A to nije ono što želite, zar ne?

Popunjavanje YouTube kanala

Reklamiranje na YouTube verovatno će imati boljeg efekta ukoliko u taj proces krenete sa dobro pripremljenim kanalom. Ovde, prevashodno, mislimo na unos podataka u svakoj sekciji, kako biste dali što jasniju sliku o svojoj delatnosti. Jer, kada opcije postoje, ne bi bilo mudro da ih ostavimo prazne i neiskorišćene, zar ne?
Prvi segment (Layout) odnosi se na odabir željenog video materijala koji će biti istaknut na homepage-u Vašeg kanala, i koji će publici biti itekako uočljiv. Shodno poslovnom cilju koji imate, izaberite sadžaje koji će Vašu viziju najlepše dočarati publici.

Popunjavanje YouTube kanala | Holistic Digital Solutions

Drugi segment pod nazivom Branding popunjavate dodavanjem profilne i baner fotografije na YT kanal. Ono što je ovde korisno, jeste što Vam je u ovom segmentu izdvojeno uputstvo vezano za veličinu i dimenzije fotografije koje možete postaviti kao profilnu i baner sliku. Naime, ovo će Vama ili dizajneru (u zavisnosti od toga ko je zadužen za vizuale u kompaniji) olakšati posao jer su uputstva spremna, i nije potrebno odvajati vreme na traganje za odgovor na pitanje “Koje su dimenzije za to?”

Branding na YouTube | Holistic Digital Solutions

Informacije o YT kanalu popunjavaju se u segmentu “Basic info”. Poslednje, ali nikako najmanje važno. Čak i suprotno! Ovde ćete uočiti deo gde je potrebno uneti naziv kanala i opis. Opis kanala predstavlja srž onoga što ćete reprezentovati na sajtu YouTube, zapravo, predstavlja suštinu posla koji obavljate. U kraćim crtama, ispričajte priču o svojoj poslovnoj viziji, ciljevima i predstavite svoje produkte koje plasirate.

Kreiranje YouTube kanala | Holistic Digital Solutions

Ako je ovaj deo dobro popunjen, bićete u prilici da posetiocima YT kanala pružite više informaciji i o tome na koji način mogu da stupe u kontakt sa Vama, možete im naznačiti svoju mail adresu, a isto tako, imate i polje za upis svog web sajta. Poprilično korisna polja za popunjavanje, zar ne? Kao što smo rekli, bilo bi šteta da ostanu neiskorišćena, jer ćete tako publici (čitajte-potencijalnim kupcima ili korisnicima usluga koje nudite) uskratiti mogućnost da se informišu o načinu na koji mogu da Vas kontaktiraju.

Google nalog za oglašavanje

Platformi za oglašavanje Google Ads, pristupate uz pomoć maila tako što nakon izbora stranice https://ads.google.com kliknete na dugme u gornjem desnom uglu koje je označeno plavom bojom (isto dugme imate i na sredini prikazanog ekrana).

Google nalog za oglašavanje | Holistic Digital Solutions

Nakon ovog koraka, po logovanju sa mail adresom, otvaraju se segmenti koje je potrebno popunjavati, a vezuju se za osnovu postavku prve kampanje. U zavisnosti od ciljeva koje želite da postignete, preko iste platforme (Google Ads) kreiraju se i oglasi u tekstualnoj formi, i pri tom se između dve ponuđene vrste kampanja (Search i Display) bira kreiranje Search kampanje.
Kako mi danas objašnjavamo na koji način dolazi do reklama na YouTube, u tu svrhu se koristi drugi vid kampanje, odnosno, Display kampanja.

Popunjavanje Google Ads naloga za oglašavanje

Kao što je bio slučaj i pri kreiranju YouTube kanala, kada po prvi put kreirate Google Ads nalog, nezaobilazni su koraci koji vode kroz etape popunjavanja naloga. Za razliku od YouTube kanala, gde je popunjavanje neophodnih polja bilo u cilju pružanja više informacija o poslovanju potencijalnim kupcima ili klijentima, ovde je popunjavanje naloga čista neophodnost. Bez kompletno popunjenog naloga, ne pokreće se kampanja, pa shodno tome, potrebno je popuniti obavezna polja za unos podataka.

Pod obaveznim poljima za unos podataka, prevashodno mislimo na podatke o preduzeću i načinu plaćanja. Podaci o delatnosti kompanije, kartici koju uvezujete u Google Ads nalog i izboru načina plaćanja za reklamne kampanje (manuelno ili automatsko) obavezni su za unos u nalog. Potrebno je pažljivo uneti podatke i obratiti posebnu pažnju na to da li su svi ispravno uneti i da li su tačni.

Budžet za reklamiranje na YouTube

Ovaj segment je vrlo važno pravilno razmotriri i topla preporuka sa naše strane jeste da predloge i procenu visine budžeta za za ovaj vid reklame prepustite ipak, profesionalcima. Naravno, ceo proces plasiranja reklama na YouTube treba prepustiti onima koji su u tom poslu odavno i koji poznaju sve cake koji vode do toga da reklamiranje na YouTube bude uspešno.

Pitanje vezano za visinu budžeta nema precizno definisan odgovor koji je univerzalan za svaku nišu i za svakog oglašivača. Ono što je od krucijalne važnosti i što je važno utvrditi pre određivanja sume koju želite da potrošite u svrhu kreiranja reklama na YT jeste koji su Vam ciljevi. Šta želite da postignete sa reklamom? Da li je fokus u građenju brenda ili povećanju prodaje ili je neka druga akcija osim kupovine u Vašem slučaju definisana kao konverzija? Šta želite da postignete? To je ono što morate znati na početku, pa tek onda sledi konsultacija sa stručnjacima o tome kako odrediti adekvatan nivo početnog budžeta.

Šta utiče na visinu budžeta za reklamiranje na YouTube?

Za kraj ovog dela posvećenog visini budžeta za reklamiranje na YouTube, osvrnućemo se na to šta smatramo faktorima koji imaju učešća u donošenju odluke o novcu koji se izdvaja za reklamiranje na YouTube. Isto tako, navešćemo koje su, po nama, najznačajniji razlozi zbog kojih je potrebno angažovati poznavaoce u oblasi reklama na YouTube.

Faktori koji utiču na visinu budžeta za reklamiranje na YouTube
  • Konkurencija u niši

Ako je niša u kojoj poslujete razvijena, ako postoji dosta konkurenata koji se reklamiraju na isti način kao što i sami planirate-onda već možete zaključiti da će biti potrebno uložiti veću sumu novca u generalno, oglašavanje.

  • Znanje i iskustvo

Dobro poznavanje određene tematike i iskustvu u oblasti reklamiranja na YouTube znači mnogo. Ovo je glavna razlika u uspešnosti kampanja koje su vođene od strane stručnih oglašivača, u odnosu na one koje su nastale od “sam-svoj-mastor” osobe. Ne smatramo da svako treba i može sve da zna i u sve da je upućen na nivou koji garantuje uspeh. Zato, imajte poverenja u ljudi čiji je poziv da kreiranju reklame na YT.

  • Cilj

Kao što smo već pomenuli, postavka cilja je primarna. Veći budžet je neophodan ako imate grandiozne ciljeve i u njihovu svrhu je nužno kreirati više različitih reklamnih pristupa. Tada visina budžeta ide ruku pod ruku sa zacrtanim ciljem, i svako povećanje budžeta je apsolutno opravdano sve dok taj rast prati i povećanje broja konverzija.

Razlozi zbog kojih savetujemo da angažujete stručnjaka

Osvrćemo se i na razloge koji govore u prilog tome da je odluka za angažovanje stručnjaka za reklamiranje na YouTube pametan izbor:

  • Znanje

Prvo i osnovno jeste posedovanje znanja-osnovnog i naprednog. Samo osoba koja je potkovana znanjem može da predloži dobru strategiju za kreiranje reklama na YT, da je sprovede u delu i da ponudi predlog za dalje.

  • Iskustvo

Gotovo isto tako važno kao znanje jeste i iskustvo. Znanje bez primene nije najrelevantnije, jer ono što se čuje na nekom kursu ili od nekog može biti korisno, ali to je jedna stvar u odnosu na to da ste sami to i iskustveno proživeli više stotina puta. Iskustvo daje saznanja ne samo o tome šta može da se očekuje tokom procesa kreiranja reklama na YouTube, nego to znači i da se, vrlo verovatno, poznaje i konkurencija, a i lakše se nalaze odgovori na potencijalne izazove koji uvek mogu da se pojave.

  • Instinkt

Instinkt je nešto što se jednostavno razvije radom tokom godina. To nigde ne možete čuti, kupiti, niti dobiti.

Kako povezati Google Ads nalog i YouTube kanal?

Još jedna etapa u radu pre kreiranja i pokretanja reklama na YouTube jeste povezivanje Google Ads naloga za oglašavanje i YouTube kanala. Interfejs koji je YouTube razvio je vrlo intuitivan i povezivanje ova dva naloga neće biti problem ni u situaciji ako to prvu put radite.
Na svom YouTube kanalu primetićete istaknuto dugme pod nazivom “Studio”. To je segment na kanalu koji nudi mnoštvo opcija za praćenje i uređenje sadržaja koji je plasiran na kanalu. Pored toga, opcija “Settings” ili “Podešavanja” (u zavisnosti na kom jeziku je podešen prikaz naloga) nudi i mogućnost da povežete naloge u Google Ads i YouTube platformi.

Kako povezati Google Ads nalog i YouTube kanal | Holistic Digital Solutions

Kao što smo naglasili, birajte opciju “Settings” i u okviru nje, sa leve strane biće u listi prikazani segmenti kojima možete kroz podešavanja YT kanala da upravljate. U delu koji je vezan za podešavanja kanala, “Channel”, pronaći ćete deo koji se zove “Advanced settings”. Ovde, klikom na dugme “LINK ACCOUNT” vršite povezivanje svog YouTube kanala sa Google Ads nalogom za oglašavanje.

Povezivanje YouTube kanala sa Google Ads nalogom | Holistic Digital Solutions

Za završetak ovog procesa biće neophodno uneti u odgovarajuće polje i ID Google Ads naloga, odobriti zahtev za linkovanje, a proveru da li je linkovanje uspešno izvršeno takođe možete izvršiti unutar Google Ads naloga.
Unutar sekcije “SETUP” nalazi se opcija koja se zove “Linked accounts”. Klikom na nju imaćete prikazanu listu svih naloga koji su linkovani sa Vašim Google Ads nalogom za oglašavanje (bilo da se radi o nalozima Google Analytics, YouTube ili neki drugi).

Google Ads nalog za oglašavanje | Holistic Digital Solutions

Kako se vrši dodavanje reklama na YT?

Dodavanje reklama na YT ne predstavlja zahtevnu radnju, opet zbog interfejsa sajta YouTube koji je kreiran vrlo intuitivno.

Kako se vrši dodavanje reklama na YT? | Holistic Digital Solutions

Unutar sekcije Vašeg YouTube kanala koji se zove “Studio” imate sa leve strane segment “Channel content”. Kada kliknete na njega imaćete kompletan pregled svih do sada već postavljenih videa (ukoliko iste imate), a dodavanje prvog videa radite tako što kliknete na plavo dugme “UPLOAD VIDEOS” ili na dugme u gornjem desnom uglu “CREATE”.
Meni deo sa leve strane daće Vam pregled vezan za analitiku video sadržaja, komentara i drugih korisnih podataka.
Ono što je i ovde značajno napomenuti, jeste da svaki video koji postavljate treba da bude što bolje prilagođen (optimizovan) za YouTube. Ovde postoje segmenti koji treba da se popune, a odnose se na naslov videa, opis videa i na naslovnu sliku videa.

Naslov reklama na YouTube

Vodite računa kako imenujete reklame pri postavci. Nije svejedno kako će naslov da glasi i imajte na umu sve relevantne i najčešće tražene termine koji su u vezi za tematikom koju reklama obrađuje. Postoji više alata kojima možete i besplatno za izvršite analizu ključnih reči, a kada ste već tu, i YouTube autosuggest može da posluži svrsi.

Opis reklame na YouTube

U polje koje je predviđeno za to, ukucajte što sažetije i preciznije opis koji uključuje ključne fraze i termine. Kada kažemo sažeto, znajte da se prvih sto karaktera automatski vidljivo, sve preko toga može da se vidi kada zainteresovani gledalac odluči da klikne i pročita više o opisu.

Naslovna fotografija reklame na YouTube (Thumbnail)

Birajte lepo dizajniranu sliku za naslovnicu videa jer će na taj način predstavljanje Vašeg poslovanja u ovoj formi imati profesionalan pristup. Drugi razlog za to da obratite pažnju na izbor naslovne fotografije za video jeste taj što će ta slika biti vidljiva korisnicima YouTube sajta kojima se Vaš video pokaže u delu preporučenih videa.

Zašto je ovo važno pravilno popuniti?

Kao što smo i pre naveli, važno je obratiti pažnju baš na svaki detalj. Pružanje što većeg broja informacija o poslovanju, proizvodu ili usluzi koju reklamirate je izuzetno korisno i bila bi prava šteta ne iskoristiti baš sve dostupne opcije. Konkretno, u ovom slučaju se savetuje da svaki od ovde navedenih elemenata bude pravilo i precizno upisan, kako bi nakon završetka kampanje koja se odnosi na reklamiranje na YouTube, korisnici mogli da imaju pristup Vašem videu, a Vi na taj način biste došli do većeg broja pregleda na kanalu.
Nakon obavljenog ovog dela posla, spremni ste za lansiranje prvih reklamnih kampanja na YouTube!

Vrste reklama na YouTube

U ovom delu teksta, predočićemo Vam kakve najčešće vrste reklama na YouTube mogu da se kreiraju, a nešto kasnije dotaćićemo se i teme vezane za budžet oglašavanja. Pa da počnemo!

Reklame na YT u formi statičnih banera

Do sada, u ovom tekstu se nismo dotakli ove forme reklama, nego smo veću pažnju posvetili videu kao formatu reklame. Razlog za to je što reklama u formi video zapisa zahteva više truda i pripreme, dok je statična forma reklame u vidu banera dosta jednostavnija varijanta.
Ako želite da se reklamirate na YouTube tako što će se Vaš oglas u vidu banera pojavljivati na kanalima i video zapisima na YouTube, onda imajte na umu da su Vam dostupne sledeće vrste/forme ovakvog reklamiranja na YT.

Display ads

Ovo je forma statičnih oglasnih rešenja koja se pojavljuje desno od videa koji korisnik gleda.

Overlay ads

Pravougaoni baneri koji prikrivaju jedan deo videa koji je aktivan, ne deluju previše nametljivo iz razloga što ostavljaju slobodan veći deo otvorenog playera.

Overlay ads | Holistic Digital Solutions

Reklame na YT u formi videa

Vrlo često, u praksi su zastupljene sledeće vrste reklama na YouTube koje ćemo sada ukratko i pojasniti.

Skippable video oglasi

Forma oglasa koje je moguće preskočiti nakon pet sekundi. Ovi oglasi mogu da se prikazuju pre početka videa, tokom njegovog trajanja, ali i nakon završenog videa. Ovo je vrlo suptilna forma oglasa, koja ne “vrši pritisak” na korisnike da ih odgledaju, pa samim tim i ne bude negativne emocije.

Skippable video oglasi | Holistic Digital Solutions

Non-skippable video oglasi

Forma video oglasa koja ne dozvoljava da se isti preskoče. Mogu da traju do pola minuta i kao forma oglasa koju smo prethodno objasnili, mogu da se pojave pre, tokom i nakon emitovanog videa. Dobro postavljena i precizna target grupa tokom postavke kampanja za reklame na YT pri izboru ove forme oglasa je od izuzetne važnosti, kako bi se izbegao negativna povratna reakcija na reklamu i pojavljivanje negativnih emocija koje će se dovesti u odnos sa brendom.

Bumper oglasi

Najkraća forma video oglasa na YT. Ovi oglasi traju najviše do šest sekundi i nemoguće je ih je preskočiti. Kao i Non-skippable i Skippable video oglasi, i ova forma oglasa se pojavljuje tokom, pre i nakon videa koji se gleda na YouTube.

U koje svrhe se koriste reklame na YT?

Bez obzira na sekundarne ciljeve koje imate pri donošenju odluke o reklamiranju na YouTube, verujemo da je primarni cilj svima isti- veća prodaja. Možete krenuti sa reklamama kao sredstvom za građenje, razvoj ili jačanje brenda. Ovde je doslednost nešto što se vrlo ceni, i doslednost ne podrazumeva samo prisutnost na YouTube, nego i na drugim platformama i, obavezno, na društvenim mrežama.

Za mlad brend strategija razvoja je ključni korak po kojem će se sve naredne aktivnosti i planovi ravnati, tako da je naša topla preporuka da u svoju razvojnu strategiju uvrstite i oglašavanje na YouTube.
Pored razvoja brenda, reklama na YouTube se koristi i kada želite da povećate svest o svom proizvodu ili o usluzi koju pružate, te da u krajnjem cilju imate povećanje prodaje kao primarnu konverziju.

Bez obzira na cilj koji želite da postignete, verujemo u to da je YouTube odličan kanal za oglašavanje koji ne biste trebali da zanemarite.

Reklama na YouTube – cena

Polako smo došli do završnog dela u našem blogu. Cenu reklama na YouTube smo ostavili za kraj, upravo iz razloga što ne postoji univerzalno pravilo koje je precizno i strogo definisano. Cene usluga se razlikuju od agencije do agencije, a ista se formira od usluga koje ćete zauzvrat imati na raspolaganju.

Koliko god zvučalo kao ispričana priča, zaista smo mišljenja da je isplativije za Vaše poslovanje i za Vaš brend da odvojite deo sredstava koji ćete nameniti kao budžet za oglašavanje i kao agencijsku naknadu, nego da nestručno (sami ili uz pomoć nekog ko je isto nestručan) upravljate oglasnim kampanjama bilo koje vrste. Ovo savetujemo jer duboko verujemo u to da je moć reklame ogromna i ako se sa njom nestručno upravlja- može mnogo da Vas košta, i to ne samo materijalno.

Stoga, preporučujemo da se, bez obzira na vid marketing nastupa, posavetujete sa stručnjacima. Kada izaberete agenciju sa kojom možete sarađivati uz puno poverenje, tada je na Vama da im prenesete svoje vizije i ciljeve, ideje i planove koje imate. Ako su dovoljno iskusni i stručni, daće Vam predloge kako da zacrtane ciljeve ostvarite na najefikasniji način, i zajedno sa Vama, učestovaće u putu ka uspehu.

Ne očekujte istant rezultate (ne kažemo ni da ih zasigurno neće biti-možda hoće, ako imate sreće ) i znajte da je postizanje cilja put kojim se iznova i iznova prolazi; ciljevi koje želite da dosegnete postaju sve veći i veći, i Vi se tada nalazite u stalnom poslovnom progresu- što je na kraju krajeva i najvažnije.

Potreban Vam je pouzdan partner za reklamiranje na YouTube?