Kao sredstvo masovne komunikacije, društvene mreže od svojih prvih oblika imale su za cilj samo jednu stvar – međusobno povezivanje. Danas, one služe kako u svrhu ostanka u kontaktu sa nama dragim ljudima, tako i u svrhu edukacije ali i zarade.

Društvene mreže i njihova mala istorija

Prva društvena mreža koja je bila začetnik faze online povezivanja među ljudima zvala se SixDegrees. Ova društvena mreža svoje korisnike rangirala je u šest različitih nivoa, i prema toj podeli imali su mogućnost da dobijaju poruke i da međusobno komuniciraju. Korisnici su mogli da se priključe i umreže krajem prošlog veka (da, da, na mrežama su se ljudi okupljali još u prošlom veku! ), bila je aktivna za korisnike samo četiri godine, i to od 1997. do 2001.

Društvene mreže i njihova mala istorija

Društvene mreže kakve danas znamo

Nakon SixDegrees, mreže koje su bile pokrenute imale su srodnije karakteristike današnjih, po pitanju opcija i funkcionalnosti. Prva po uzoru na koju su modifikovane sve ostale jeste Friendster. Ova mreža razvila se 2002., a samo godinu dana nakon njenog pokretanja, 2003. razvili su se i My space i Linkedin. Pravi boom stiže 2004. godine kada se u pokreće Facebook. Prve dve godine, Facebook je funkcionisao kao zatvorena mreža, čiji ste član mogli biti samo ako dobijete pozivnicu već postojećeg člana. Dve godine nakon osnivanja Facebooka, mreža je otvorena za sve članove i od tog trenutka Facebook baca senku na sve do tada popularne društvene mreže. Broj njegovih korisnika iz godine u godinu je rapidno rastao, pa je ova mreža titulu najpoznatije društvene mreže nastavila godinama da nosi.

U 2005–oj godini pojavljuje se YouTube, tokom 2006–e pokrenut je Twitter, a 2010–e godine na scenu stupa i Instagram, koji nekoliko godina nakon pokretanja stiče ogromnu popularnost. Instagram je u početku bio dostupan samo za korisnike mobilnih uređaja kao što su iPhone i iPad, međutim,od 2012–e godinesvaki korisnik mobilnog uređaja koji pokreće Android mogao je da koristi Instagram. Iz Kine, 2016.godine stiže TikTok koji je posebno poznat po kratkim video zapisima, koji nas često nasmeju.

Šta primećujemo?

Dolaskom novog milenijuma došlo je do ekspanzije društvenih mreža. One su doslovno eksplodirale po pitanju popularnosti i svaka poznatija društvena mreža koju smo spomenuli u tekstu,u jeku svoje popularnosti imala je po stotine miliona aktivnih korisnika.

Korišćenje u poslovne svrhe

Zahvaljujući masovnom korišćenju društvenih mreža, imamo priliku da njihovo postojanje iskoristimo i za poslovni prosperitet. Među brojnim korisnicima koji su svakodnevno prisutni na svojim nalozima, nalazi se i ogroman broj potencijalnih kupaca. Sve gorenavedene platforme prepoznale su potrebu vlasnika biznisa da svoje poslovanje približe publici na taj način što će ga preseliti u jedan kutak društvenih mreža koji će biti namenjen poslovnoj sferi. Vrlo praktično i korisno, ovo za svaki biznis predstavlja priliku za dostizanje još većeg stepena prepoznatljivosti i daje mogućnost za ostvarenje višeg profita. Ali, na koji način? Odgovor sledi.

Društvene mreže za svaku vrstu poslovanja

Društvene mreže za svaku vrstu poslovanja | Holistic Digital Solutions

U zavisnosti od delatnosti kojom se bavitei od toga kome su namenjeni vaši proizvodi ili usluge, imate definisanu grupu potrošača koji se kategorišu kao Vaša ciljna grupa. Ciljna grupa je izuzetno važna kada govorimo o reklamiranju preduzeća, iz razloga što različite društvene mreže okupljaju različitu populaciju. Naravno, postoji dosta poklapanja i u ovom segmentu i to ne isključuje mogućnost da jedan korisnik ne može biti vlasnik aktivanih naloga na nekoliko društvenih mreža, ali suštinska podela ipak postoji. Isto tako, nastup Vašeg preduzeća ne mora (i ne treba) da se ograničava samo na jednu mrežu–samo na Facebook ili samo na Instagram. Kombinujući nastupe na različitim vrstama društvenih mreža, kroz različite reklamne strategije kompletira se priča uspešnog pristupa online reklamiranju, koji vremenom, može postići zaista impresivne ciljeve.

Stručnjaci koji su ovladali tehnikama vođenja i optimizacije kampanja znaju da kažu da pronalasku formule koja dovodi do porasta prihoda prethodi period testiranja i kombinovanja zaista dosta faktora. Ukratko, nije tajna uspeha u “bustovanju” objava koje se plasiraju, tajna je u analiziraju i praćenju svih faktora na koje publika na mrežama reaguje–počev od forme oglasa, teksta, izgleda oglasa, poziva na akciju–sve se meri, vaga i testira. Tako se dolazi do zaključaka koji su korisni u kreiranju planova za buduće kampanje i internet strategije.

Marketing na mrežama

Ako govorimo o mrežama, neizostavan je i marketing na njima. Brendovi su svesni činjenice da se na mrežama relativno lako može doći do njihove ciljne publike i da se putem njih kroz oglasne kampanje lako mogu plasirati prodajne poruke. Ovo je vrlo važno istaći, jer Internet pruža jako puno mogućnosti, a na svima nama je da mogućnosti koje nam Internet daje da iskoristimo.

Nastup na mrežama kao što su Instagram, Facebook, Twitter i LinkedIn danas se za većinu brendova podrazumeva. Posebno ako je niša poslovanja takva da okuplja široku zajednicu koja u isto vreme koristi Facebook, Instagram, Twitter, kao i LinkedIn, važno je biti što bliže publici na svim mrežama. Budite prisutni kroz aplikacije koje su dostupne jer i Facebook, Instagram, Twitter i Linkedin imaju svoje aplikacije na Play Store-u koje korisnici skidaju i svakodnevno koriste. Tako je Vaše poslovanje na samo par klikova daleko od njih, a to zvući odlično, zar ne?

Budite dosetljivi, pišite blog na sajtu, posle link bloga podelite sa pratiocima i pružite im informacije, a sebi promociju. Blog je već duže vreme prepoznat kao efikasan način samopromocije proizvoda i usluga i iz dana u dan, blog forma beleži sve više pristalica.

Društvene mreže i vrste kampanja na njima

Ne mislite da postoji samo jedna univerzalna kampanja koja donosi provereno dobre rezultate. Postoji pregršt različitih tipova kampanja, koje se kreiraju uskladu sa potrebama poslovanja. Tako, ako posedujete primera radi, novoosnovani web shop koji se bavi prodajom sportske garderobe, Vašem biznisu je potrebno građenje zajednice pratilaca koja će biti uvek u toku sa novitetima koji su kod Vas aktuelni, ali isto tako potrebno je ciljanu publiku usmeriti ka sajtu, da pogleda asortiman i da se odluči na kupovinu.

Želeli biste i da posetioce koji nisu izvršili kupovinu podsetite na svoje proizvode? Ovde već u startu imamo potrebu za kreiranjem bar četiri vrste kampanja čiji ciljevi su međusobno različiti (građenje zajednice, traffic na sajtu, prodaja putem web shopa i remarketing) a zapravo su međusobno komplementari jer se kreiraju sa istim ciljem–ostvarenje veće dobiti. Zato su znanje i stručnost presudni u odabiru agencije za digitalni marketing koja će Vaše preduzeće predstaviti na najbolji mogući način i voditi učinkovit marketing.

 

Zatražite ponudu za društvene mreže

 

Prednosti društvenih mreža

Tokom godina, na mrežama se, bez izuzetka, beležila progresija u pogledu funkcija i mogućnosti koje pruža. Algoritmi su vremenom bili podložni promenama, interfejs se takođe menjao, a i način prikaza parametara za učinkovitost kampanja pretrpeo je određene izmene; zato je obaveštenost i ostajanje u toku sa svim nastalim i planiranim novinama ključna. Ono što je zaista dobro kada govorimo o mrežama, jesu mogućnosti koje možete da ostvarite njihovom svakodnevnom upotrebnom u svrhu kontinuiranog rasta poslovnog profita.

Prednosti društvenih mreža | Holistic Digital Solutions

Ukratko, one se mogu klasifikovati kao:

  • Prisutnost Vašeg biznisa baš tamo gde je Vaša ciljna grupa – ovo pruža zaista veliku mogućnost da u svakom trenutku budete na par klikova od svojih potencijalnihi pređašnjih kupaca i da tako pratite njihove potrebe i želje, kako biste im u budućnosti pružili baš ono što je njima potrebno.
  • Izgradnja i povećanje prepoznatljivosti brenda – na mrežama je danas kreiran prostor gde se brendovi razvijaju i gde okupljaju svoje pratioce, koji su uvek spremni za konzumiranje informacija koje su im korisne, zanimljive i zabavne.
  • Mogućnost ostvarenja većeg profita i proširenja poslovanja – iskoristite potencijal koji društvene mreže pružaju kada je reč o kreiranju velikog broja reklamnih kampanja koje imaju jasno definisane ciljeve. Praćenje parametara koji su relevantni za uspešnost oglašavanja je posao koji zahteva sate i sate analiziranja, i baš zato imajte na umu da ne postoje bez razloga agencije specijalizovane baš za taj posao.

Da li postoje mane?

Mane ili ne, činjenica je da postoje stvari koje možemo nazvati manje poželjnim kada govorimo o ovom vidu reklamiranja.

One se uglavnom odnose na sledeće:

  • Neophodnost izdvajanja novčanih sredstava za reklame – budžet za ovakvu vrstu oglašavanja jednostavano mora da postoji. Bez izdvojene sume namenjene za reklamne kampanje ne možete ostvariti nikakav rezultat u vidu povećanja prihoda, a samim tim ni bilo kakav vid pomaka ka napred.
  • Neznanje može puno da košta – ovo je jedna od najvećih istina. Dosta kampanja neadekvatno troši budžete tako što su neoptimizovane i neprilagođene relevantnoj publici. Osim novčane potrošnje troši se i vreme za koje je bilo moguće ostvariti napredak, ali usled nedovoljno znanja i veštine–te prilike često bivaju protraćene.
  • Svako ima pravo na mišljenje – ovo je još jedna istina sa kojom morate da se pomirite. Budite spremni na ljude koji će voleti i poštovati Vaš brend, ali budite spremni i na one koji će ga dočekati sa neodobravanjem. To jednostavno tako funkcioniše i ovo je jedno od postulata online života svakog brenda. Facebook, Instagram, ili Twitter čini veliki broj korisnika i svako ima pravo da iznese svoj stav, ne povređujući osnovne postulate koje su Facebook, Instagram ili Twitter nametnuli kao norme ponašanja. Veliki broj korisnika znači automatski veliki broj mišljenja, ali to je nešto što ne možemo izbeći.

Ako ste dobri u kreiranju svojih proizvoda ili pružanju određenih usluga, svoje vreme i energiju kanališite baš u tom pravcu. Trudite se da kvalitet bude prepoznatljiva stavka u poslu koji obavljate i da povećate broj korisnika Vaših usluga i broj kupaca Vaših proizvoda, a posao online nastupa prepustite profesionalcima.

Javite nam se!

KONTAKT