Pitanje koje mnogi preduzetnici postavljaju kada odluče da svoj posao presele u online formu jesteKolika je cena izrade sajta? Ne znamo da li ćete se složiti sa nama ili ne, ali naše zapažanje je da se češće postavlja pitanje “Koliko košta izrada sajta?” u odnosu na pitanje “Kako izgleda dobar sajt?”. Da li se slažete? Mišljenja smo da je kvalitet ipak u drugom planu u odnosu na cenu, a upravo je kvalitet taj koji opravdava i onu najvišu cenu. Pitate se kako?Podelićemo sa Vama šta je to što utiče na cenu izrade sajta i potrudićemo se da Vam pomognemo da bolje razumete koliko kvalitetan sajt može da proširi Vaše poslovanje i da uveća profit.

Za početak, hajde da damo odgovore na neka osnovna pitanja koja utiču na cenu fomiranja izrade veb sajta.

Šta sve čini dobar web sajt?

 Pregledan izgled sajta

Prvi utisak svakog posetiocakada se nađe na bilo kojoj web stranici potiče od vizuelnog izgleda. Osećaj koji imamo kada se nađemo na nekom sajtu koji nam na prvi pogled deluje lepo, čini da odmah osetimo simpatije prema tom sajtu. Naše mišljenje u tom trenutku je već donekle formiramo u smeru da je sajt lep, i nakon toga primećujemo skladne boje i slike na njemu, zapažamo da je sadržaj raspoređen i prilagođen tako da je nama lako da ga čitamo i da uživamo dok sve to radimo.

 Jednostavna konstrukcija sajta

Setite ste kako ste se osećali kada ste zadnji put bili na nekom sajtu i kada ste bili uporni u nameri da pronađete određenu informaciju koju ne uspevate iz nekoliko pokušaja da nađete. Šta ste tada uradili? Napustili ste sajt sa jasnom vizijom da se nikada na njega više nećete vratiti! Ovo navodimo kao primer toga kako web sajt ne treba da izgleda. Nemojte misliti da je cena za izradu jednostavnog i preglednog sajta uvek niska. Ovde je važno da razumete pojam “korisničko iskustvo”. Svaki korisnik (setite se sebe iz prošlog primera) želi da što pre dođe do željene informacije ili da što pre obavi željenu radnju. Jer, sajt koji je kreiran tako da u potpunosti ispunjava sve korisnikove potrebe, generiše veći broj kvalitetnih poseta koje sajt kasnije pozicioniraju na dobro mesto u organskoj pretrazi.

 Interesantan i koristan sadržaj

Svako voli da pročita nešto što mu je zanimljivo i što mu pomaže da donese određenu odluku. Upravo sada, dok čitate ovaj tekst, ako Vam on pomogne da razumete zašto je cena izrade sajta tolika kolika jeste, i ako uspemo da Vam detaljno objasnimo šta je to što utičena nju, onda će ovaj tekst da Vam bude koristan. Verovatno ćete poželeti da pronađete odgovor na još neka pitanja koja imate i počećete redovno da čitate blogove na našem sajtu. Da se ne lažemo, nama je to i cilj.

 Brzo učitavanje stranice

Da li ste znali za podatak da čak 60% posetilaca sajta napušta sajt ukoliko se stranica učitava duže od 6 sekundi. Na tržištu je zaista dosta ponuda za izradu sajtova po izuzetno niskim cenama, ali da li zaista želite da se stranice Vašeg sajta učitavaju toliko dugo da posetioci koji su na njemu gube strpljenje i napuštaju ga? I nikada se više nevraćaju… Imajte na umu da je segment brzine učitavanja vrlo bitan i da se nalazi u direktnoj srazmeri sa cenom izrade sajta.

 Prilagođenost svakom uređaju

Responzivan dizajn sajta znači da je sajt u potpunosti prilagođen posetiocima koji koriste sve mobilne uređaje. Statistika nam daje podatak da oko 76% poseta na sajt dolazi putem mobilnih uređaja, tako da je imperativ izrada sajta sa responzivnim dizajnom. Zamislite da imate sajt koji nije u svakom segmentu prilagođen pregledu na mobilnom telefonu ili tabletu. Najveći deo svojih posetilaca biste izgubili, a sa njima bi otišao i veliki deo Vaše zarade.

 SEO optimizacija

O ovoj zaista širokoj i kompleksnoj temi može jako puno toga da se kaže, a još više može na ovu temu da se uradi… Ukoliko sajt poseduje kompletnu optimizaciju za pretraživače, tada je on u svakom segmentu prilagođen za prikazivanje u organskoj (neplaćenoj) pretrazi za ključne fraze i reči koje su Vašem biznisu i niši u kojoj poslujete relevante. Optimizacija sajta ima vrlo veliki uticajna cenu izrade sajta iz razloga što SEO obuhvata skup kompleksnim radnji na više frontova, podrazumeva kontinuirani rad i zahteva vreme za postizanje rezultata. Svi one koji žele brzopotezne rezultate često budu razočarani saznanjem da optimizacija sajta zahteva bar pola godine rada za pojavu rezultata. Međutim, kada prođe dovoljno vremena da se pokažu rezultati u svom punom sjaju, tada nema razočaranih.

 Čist kod

Ako sajt nije“oslobođen” svih nepotrebnih plugina i predugačkih kodova, vrlo često zna da zakažetokom rada. Da bi se izbegla frustracija koju ta pojava neminovno izaziva, sajt bi trebao da ima čist kod koji mu obezbeđuje neometani rad i brz odziv stranica. Zapamtite da brzinai funkcionalnostsajtaspadaju među glavne karakteristikedobre webstranice, a cena izrade sajta u velikoj meri zavisi i od tog segmenta.

 

Potrebna Vam je konsultacija?

Kontaktirajte nas

Osvrnuli smo se na neke od glavnih stavki koje se definišu kada se formira cena sajta. Kao što vidite isami, dosta toga je potrebno uzeti u razmatranje i baš iz tog razloga nije moguće dati jednu definisanu cenu za izradu sajta.

Ono što je još jako važno, a ima dosta uticaja na cenu odnosi se na dve stvari: Prva, da li klijent želi da njegovsajt bude prezentacijski, ili želi dau sklopu njegaimai online prodavnicu. Druga, da lije potrebnoda se sajt kuca ili da se u njegovoj izradi koriste već dostupne teme. Obe stvari koje smo naveli prave znatnu razliku u ceni, a za to postoji nekoliko objašnjenja.

Naime, ako pričamo o sajtukoji u svom sklopu ne podrazumeva online prodavnicu, onda je u posao oko kreiranja shopa, unosa kategorija, proizvoda, slika i teksta, kao i celokupna optimizacija sve unetog, u startu, eliminisan. Sve navedeno iziskuje dosta vremena i za obavljanje tih poslova neophodno je znanje koje, kao što i sami znateima cenu. U zavisnosti od potreba klijenta, web sajt može da bude izrađen tako što se koristi tema ili na način koji podrazumeva (delimično ili kompletno) kucanje stranica. To je jedna velika razlika uangažovanju IT stručnjaka, koja opravdava različite cene izrade sajtova.

Nemojte štedeti na izradi kvalitetnog sajta, jer će Vam on u budućnosti višestruko vraćati uložena sredstva. Web sajt je lična karta Vašeg poslovanja, stoga, uložite u njegov izgled i sve funkcionalnosti koje će zadovoljiti potrebe Vaših kupaca. Kredibilitet koji vrhunski sajt sa sobom nosi nešto je što nema cenu, i zbog toga je važno da u svojoj niši budete konkurenti kako sa uslugom i proizvodima koje nudite, tako i sa samim izgledom web sajta. Kada se zapitate koje to sve benefite imate od dobrog sajta, i zašto ne biste imali neku najjeftiniju verziju, tada se setite svi onih stvari koje čine dobar sajta, a koje smo već pomenuli u tekstu. Nikada nemojte da zaboravite da je jačanjebrenda, proširenje kanala prodaje i pozicioniranost na prvoj strani pretraživača itekako važna. Konkurencija je danas jača nego ikada, i zato je ulaganje u podizanje poslovanja na viši nivo, na ovaj način, uvek isplativo ulaganje.

Šta je naša preporuka?

Kako imamo bogatoiskustvou kreiranju web sajtova najrazličitijih funkcionalnosti, uvek polazimo od potrebe klijenta koja tim sajtom treba da bude zadovoljena. Kada utvrdimo potrebu, a potom i definišemo cilj koji klijent ima, nakon toga predlažemo ono, što se na osnovu našeg iskustva, pokazalo kao dobitna kombinacija. Uvek, ali uvek smo više naklonjeni custom rešenjima nego bilo čemu drugom, upravo iz razloga jer tada imamo slobodu da kreiramo sajt baš po potrebi svog klijenta sa saznanjem da je to baš ono što njemu treba, po pitanju funkcionalnosti i dizajna. A sajt koji je baš po meri klijenta je i naš glavni cilj.

Javite nam se!

KONTAKT